БВП на България с ръст от 1.9% през второто тримесечие (обновена)

БВП на България с ръст от 1.9% през второто тримесечие (обновена)

© ShutterstockБрутният вътрешен продукт (БВП) на България се е повишил с 1.9 на сто през второто тримесечие на годишна база, показаха сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. Повишението спрямо първото тримесечие е едва 0.1%. По този начин се оправдаха прогнозите на икономистите, че икономическият растеж се е забавил допълнително през второто тримесечие на годината, след като през първото повишението беше 3.4%.


Изнесените данните всъщност са експресните оценки за БВП, които често търпят изменение на по-късен етап. Също така са сезонно изгладени, което означава, че е направен опит за изключване на влиянието, оказано от еднократни и сезонни фактори, но според експерти изглаждането на толкова ранни данни създава риск от изкривяване на оценките.


Износът, на който в предходните тримесечия се дължеше съживяването в икономиката, през второто тримесечие на тази година е спаднал с 0.5%, в сравнение с предходното.
Положителното е, че потреблението и инвестициите, които се приемат за основните двигатели на растежа и бяха в постоянен спад последните тримесечия, през това се увеличават. Свитото кредитиране и потребление караше икономическите и нестопанските субекти да свиват разходите си или да ги отлагат за бъдеще време.
Данните за април-юни показват, че вносът на стоки и услуги се увеличава с 2.4% спрямо същия период на миналата година, с което външнотърговското салдо отново става отрицателно, макар за полугодието износът все още да има минимален превес над вноса.


Инвестициите за тримесечието също нарастват с 9.5% спрямо същото на миналата година, като според експертите  това може да бъде прието като сигнал за съвземане на икономиката.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Данните са меко казано обезкуражаващи. Дянков ще трябва да дава обяснения откъде ще дойде ръста, след като и износа се забавя, пък и то реялно няма какво повече да изнасяме.

  Още едно такова сплескано тримесечие и безработицата ще падне под 10% на куково лято.

 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Лошо. На фона на спада на икономиката през 2009г. връщането на предишните ни позиции няма да стане тази година. Да не говорим, че увеличението на доходите е възможно само при по-висок и по-продължителен ръст на БВП. Явно хората ще продължават да работят за мишки и да не им плащат (както примерно на подизпълнителите на Тракия).

 3. 3 Профил на nikola karaivanski
  nikola karaivanski
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ЛЕКА ПОЛЕКА НЕ6ТАТА СЕ ОПРАВЯТ

 4. 4 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":

  Данните са си добри.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 5. 5 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вас да не са ви облъчили. Тоя "ръст" е смешен. За нищо не става. А Дянков преди време разправяше как през третото тримесечие е възможен ръст дори от 5-6%. Да се надяваме, че само през второто тримесечие ще има такова подхлъзване.

 6. 6 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ръст на производство има на заплащане и заетост не

 7. 7 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#4] от "donchoquihote":

  Да , сега се чувствам с 1,9% по-добре. А иде зима.

 8. 8 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Не знам дали данните са добри, но стандартът ми на живот е лош. Ако животът ми трябва да премине в мизерия и най-добрите макроикономически данни не ме радват. А и на българска статистика не трябва да се има много доверие.

 9. 9 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Данните не са толкова лоши като ги разгледаш в детайли. Ниския ръст идва основно от свиване на "колективното потребление" (разходи на правителството). Другите пера имат горе-долу добър ръст. Аз все пак очаквам ръста на БВП да се ревизира нагоре в крайните оценки като се включат допълнителни рубрики за инвестиции и изменение на запаси.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  страхотно,дано да ни се отрази в положителна посока

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1099 Любопитно

  До коментар [#5] от "anonimen":

  [quote#5:"anonimen"]А Дянков преди време разправяше как през третото тримесечие е възможен ръст дори от 5-6%.[/quote]

  Я дай някакъв линк?

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Въпросът е - откъде може да дойде ръст в реалната икономика.
  Т.е. да се произвежда и продава у нас нещо повече в сравнение със сегашното положение.

  Може би селскостопански продукти? Или енергия от биомаса и биогорива? Или софтуер?

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Ако околната картинка (европа) не беше в този вид, щях да кажа, че данните са относително добри. Напълно нормално е износът да спре да бъде движеща сила на БВП след близо две години ръст. Появата на ръст в индивидуалното потребление щеше да е добър знак, ако имаше съпътстващ спад на безработицата. Ама няма. Изключително притеснително е продължаващият спад в колективното потребление. Това означава че балансирането на бюджета е съпроводено със пълно неизпълнение на капиталовата програма на кабинета, заложена със ЗДБРБ.
  Ръстът на вноса също би бил обнадеждаваща новина, ако бе съпоставим с брутокапиталообразуването. Коефициента спрямо доброто четвърто тримесечие спада с 20 пункта...
  Дано този път ръста не е съпроводен с дежурните вече корекции на НСИ.
  Може да очакваме ръст на годишна база с 2.9% и около 0.6% на тримесечна след излизането на окончателните данни. Това е класическа фигура на депресия....
  За съжаление.

  Ecrasez l’infâme
 14. 15 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Просто няма инвеститори...А пък производствените инвестиций са кът...

 15. 16 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хич не са обнадеждаващи тези данни. Дано третото тримесечие е по-добро, но е малко вероятно като се има впредид, че базата през 2010 също е по-висока.
  В действителност при намаляване на покупателната способност в резултат на замразени доходи и инфлация не може да се очаква много. Липсата на реформи и връзването на бюджета с рязане на капиталови разходи си казва думата.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 16. 17 Профил на georgisz
  georgisz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Те не ги ли ревидират тея данни после нагоре? Няма ли разлика дали са окончателни или предварителни?

 17. 18 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Дянков е финансов магьосник, а това правителство е най-доброто от през последните 70 години. На втори и трети мандат върви работата.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 18. 19 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Принципно се очаква голям ръст в туризма, който да осигури увеличението през третото тримесечие и паралелно да започне и увеличаване на потреблението, за което говори и ръста на вноса. Вероятна нова рецесия обаче вероятно ще се отрази през последното тримесечие. Хората вече са много чувствителни към информация за световните тенденции и това може да доведе до още по-висока спестовност и ниско потребление...

 19. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#13] от "Graf":

  Споко бе Графе . АЗ съм оптимист. Океана е голям, спокойно ще ни поеме 5-6 000 000 пътници от трета класа .......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 21 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#6:"icoredshark"]ръст на производство има на заплащане и заетост не[/quote]

  Ръстът на заплатите на годишна база е 9,2% и е три пъти по-голям отколкото средното за ЕС.

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=9692

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 21. 22 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "бАрни":

  Кви инвеститори, кви пет донги очакваш ? Ми те Българите панически избягаха от България, ти очакваш някой да дойде да си инвестира кинтите тук ...... Еххххх мечти, мечтиииии ........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 22. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Стъкмистика отвсякъде.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 24 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Този ръст трябваше да мине през джоба на българина ама , нейсе ! А каквито и цифри да вадят реалността е доста тежка . Просрочени кредити, сива икономика , несъбираемост на данъци.Переспективата я няма защото икономиката няма ядро което да работи и развие около себе си този ръст. А между впрочем и тези цифри са ми малко съмнителни около изборите!

 24. 25 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  С оглед страха и неизвестността, обхванали гражданите и бизнес субектите и тази ще е изгубена година.

  Не бива да забравяме и мудните реформи в образование и здравеопазване, липсата на такива в Български съд ООД и импотентните държавни и общински власти, които един читав инеститор не могат да докарат и този скромен ръст е съвсем логичен.

 25. 26 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Спадът през 2009та беше основно и главно в строителството. Там имаше и още има спадове от по 10-20% на година. Така, че то е по-скоро корекция от колкото спад на икономиката, защото строителството не е и не може да бъде основен фокус на икономиката.

  Така, че нивата от 2008ма скоро няма да ги видим, защото скоро няма да имаме подобно строителство. Когато останалата ни икономика, за която никой не полагаше грижи последние 2-3 правителства, се задвижи тогава ще има оправия.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 26. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#21] от "Български патриот":

  Продължавай все така. Всяко твое появяване във форум маха поне един глас от кошницата на милиционерите...
  Ти си златна находка. Покрай теб може да се мине и без пояснения, че групата за екстремен грабеж трябва да бъде смачкана...

  Ecrasez l’infâme
 27. 28 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  НСИ са магьосници- те непрекъснато коригират данни за предишни периоди за да измъкнат някакъв разстеж.

 28. 29 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":

  Защо, не са лоши. Това означава, че трайно сме се оттласнали от дъното и запазваме ръста си стабилен въпреки проблемите на другите страни. Аз лично очаквам този слаб, стабилен растеж да успокои всички и да се отпуснат да харчат и инвестират повече. Хората вече са обедени, че най-лошото е преминало и ще се отпуснат. Сигурен съм, че третото и четвъртото тримесечие пък ще са по-добри от очакваното и това ще компенсира слабите, но стабилни първи месеци на годината. Аз лично смятам също, че кризата в България свърши и оттук нататък само ще растем.

 29. 30 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За бедна и неразвита държава като България тези цифри са доста отчайващи, защото ни обричат на вечно мизерстване. Иначе не отдавна една персона се гласеше да ни прави "средноевропейска държава" до няколко години. Явно политиката на държавата не работи, време е за смяна на властта.

 30. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  До коментар [#29] от "ngrudev":

  Казано с други думи - да влезе професора с в клетка на лъвовете и да каже добре...добре пиши я и тази бълга ,че дуе тумбака 1.9%...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Следващата год. емиграцията ще е 100 хил. , безработицата - добре, съотношението стари-млади още "по-кораво"...

 32. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никога в историята си България не е била управлявана от такива тиквеници! Жалко е, че нито една страна в света, през историята на човечеството, не е била управлявана от подобни недоразумения!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 34 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  При 70.470 млрд лева БВП и 18 млрд лева за 2010 излиза, че ръст от 1,9% е 34.2 милиона или реално имаме ръст от 36 милиона БВП...
  А развити държави с четворно БВП имат по 0,7% ръст, което е 49 милиона БВП грубо. А това е само пример, защото Германия, Италия и т.н. са с двадесет и пъти повече БВП, което ще рече, че при тях застя генерира 200 милиона БВП продукт -> за едно тримесечие...
  А за ръста на заплатите даже няма да отварям и дума, че ще ми се доплаче! Е ходи гони Европа после със статистики...

 34. 35 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 479 Весело

  Не съм си пуснал още коментара и имам "-"

  Да живее свободата на словото

 35. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хи-хи":е 100 хиляди,Аз викам ако не се върне БКП на власт,ще има по не 1 милион емигранти!!!

 36. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Любопитно

  До 2009 почти единствените инвестиции си бяха пране на пари!!Вижте кои държави са били на първите места като вуждестранни инвеститори-Кипър,Люксембург,Австрия,Малта!Точно заради прането на пари и имаше безумно строителство,и то не само по градовете,но и по новобетонираното ни черноморие!Сега в резултат на световната криза това пране намалява,или се оттегля от България!Поне сега ще имаме шанс да развием нормална икономика!Само с тарикатлъци,контрабанда и пране на пари няма как да стане!!

 37. 38 Профил на bushmaster
  bushmaster
  Рейтинг: 426 Весело

  Виц: Задълбочаващата се дългова криза на така наречения развит свят и тежката депресия ще доведат до неизбежен крах този икономически модел. След плановата икономика, ще си замине и капитализмът(глобализацияа). България остава финансово най-стабилната държава в Европа-16% дълг от БПВ и най-нисък дефицит. Основните ни проблеми са демографски, и социални. Моята прогноза е, че:
  1. След разпада на еврото македонците и гърците приемат лева като най-стабилна валута през 2015г.
  2. И българския става официален език в двете провинции на новата(стара) българска империя. 2020г
  3. Гърците идват да бачкат на Черно море, докато ние българите се печем на Халкидики.2025г
  4. След края на США и съответно НАТО, Русия придобива контрол над проливите и Турция става Руска губерня. 2030г
  5. Япония затънала в дългове и без собствена армия, кандидатства за прием в китайската република 2030г
  6. България "ще се оправи" 2079г, когато умре последния човек роден по времето на комунизма.

 38. 39 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 426 Весело

  " ...показаха сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. "

  ТОВА МАЙ Е ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗГЛАДЕНИ МОЗЪЦИ .

 39. 40 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Интересно, данните не са добри дори и в началото на туристическия сезон. Това значи само две неща:

  1. Хората (а не администрацията) няма пари за харчене.

  2. Туристите или вече бягат от България или има прекалено много сива икономика в сектора (изберете сами - на фона на данните, че повечето българи ходят на море в Гърция и Турция за да избягнат бетонната кочина на черноморието си мисля, че е първото).

  И какво става като приключи сезона - явно се разчита само на август да пооправи приходите, защото от септември нататък не виждам нищо позитивно. Е, разбира се може и да се отнесе някой и друг пик през декември от неизхарчени пари в администрацията, ама не се надявайте много.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 40. 41 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#3] от "keksa65":

  Индустриалното производство в ЕС се е свило през юни


  По темата
  Ало Дневник защо махнахте темата с данни на ЕВРОСТАТ изглежда не са верни ..Изглежда по Ви харесват манипулираните данни на Правителството ...


  Френската икономика е спряла да расте през второто тримесечие - 12 авг
  Индустриалното производство в Европейския съюз е намаляло с 1.2% на месечна база през юни, а спрямо юни 2010 се е увеличило с 1.7%.Това показват данните на Евростат.

 41. 42 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"Български патриот"]Ръстът на заплатите на годишна база е 9,2% и е три пъти по-голям отколкото средното за ЕС.[/quote]

  Проста сметка - ръст от 9,2% на 300-400 лева (колкото горе-долу плащат масово) са 27,60-36,80 лева. Ръст от 3% (толкова са написали в линка, който си дал) на 1000 евро (каквито са стандартните помощи за безработни на запад) е 30 евро (или около 60 лева). Говори ми после за растеж....Или се върни обратно в четвърти клас, където се учат процентите и се смята с тях.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 42. 43 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#28] от "elevation04":


  "НСИ са магьосници- те непрекъснато коригират данни за предишни периоди за да измъкнат някакъв разстеж."

  Ам че нали Боко махна предишната шефка и назначи нова! Трябва да си оправдае заплатата жената.

  нели ангелова
 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Няма ръст от 1.9%, а спад от 10% за полугодието, което се отчете по събираемостта в бюджета, защото само това е критерия. БВП ще се вдигне, ако нефта отиде на 200 долара и ще падне, ако отиде на 40 долара, но парите в страната са си все същите. Никой търговец не се интересува какви обеми прави, а колко му остава в джоба и това, което остава в джоба на държавата е паднало с 10% и отишло на нивата от 2005 година. За две години стопанска разруха Тиквата и карпузите около него върнаха страната с 6 години назад.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 45. 46 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#44] от "ret":
  Ок. Няма да се оплаквам - тоя рейтинг не ми дреме за него.
  Но аман от финансови магьосници и разбирачи, ако всеки беше разбирач дори и наполовина на написаното щяхме да задминем Лихтенщайн, Андора, Бенилукс и т.н. БВП факири, а не да се гоним с Румъния кои няма да лапне х*я по най-ниско БВП и най-голяма мизерия...
  Нищо ти си пиши и загнивай бавно...

 46. 47 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#45] от "др. Иванов":

  Много добре написано ама матряла иска да го лъжат и и само в тази насока правителството успява с манипулиране на данни и лъжи значи не трябва да вярваме на ЕВРОСТАТ а на специалистите от Банкя

 47. 48 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#29] от "ngrudev":

  Абе пич ти дане живееш на Марс че вярваш на лъжи ,Погледни ЕВРОСТАТ

 48. 49 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#3] от "keksa65":

  Оправят се след изборите ще станат магазине изложбени зали не че сега не са ,

 49. 50 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#4] от "donchoquihote":

  Да же са отлични данните само дето са сбъркали 1.9 % с 190 % това ще Ви напишат да се радвате с празни джобове

 50. 51 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#15:"бАрни"]Просто няма инвеститори...А пък производствените инвестиций са кът... [/quote]

  В тая ситуация и тоя световен хаос скоро инвестиции няма да има. На зелено в близките 2-3 години хич и не чакай.

  Единствениат шанс се казва ПРИВАТИЗАЦИЯ! В противе нслучай инвестиция само в сънищата!

 51. 52 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  Как ще няма инвеститори в България има но само един слънцето от Банкя инвестира пенсиите на пенсионерите в магистрали .

 52. 53 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Интересна обаче е реакцията на комунягите без значение дали от БСП или от клонинга - партията на Костов!

  ЕДните обясняват как данните НЕ СА ДОБРИ! Другите тъй като нямат толкоз мозък това да обясняват направо си казват че били НЕВЕРННИ и лъгжливи нищо че комунистите и БСП и Костов все по-често цитират НСИ при данни за безработицатта икономиката и какво ли не.

  Какъв е извода когато данните на НСИ се четат от комунягите Ксотов и БСП са верни. ОБаче когато не са невернни лоши и лъжливи! Не е ли забавна страна България???????22

 53. 54 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Моето мненине на гражданин а не на икономист!

  Данните са добри тъй като показват траен растеж и край на рецесията! Освен това при рекордния ръст на туризма който се очаква и увеличеният верно малко но все пак увеличен внос тоест имаме и няккакво увеличение на потреблението спокойно можем да имаме рекорсно трето тримесичие.

  Очаквам официалните данни за средната работна заплата с огромен интерес за третото тримесичие. На птъ сме да удариме психологическата граница от рекордните за Б-я СРЗ от 700 лева. При условие че за съжаление ние сме в топ 3 по укривани на осигуравки и вземане под масата на пари означава че реалната е минимум 800-850 лева средна работна заплата. Вече за април имахме достигнато това число но за съжаление през май юни и юли се включиха сезонните работници които хем са нископлатени хем и най-много укриват данъци и осигураовки и всичките се пишат на по 300 лева заплата а реално вземат минимум 600-700 лева!

 54. 55 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":Данните са меко казано обезкуражаващи. Дянков ще трябва да дава обяснения откъде ще дойде ръста, след като и износа се забавя, пък и то реялно няма какво повече да изнасяме.
  Чакай, баьо, сега започва износа на зърно.
  Но това не пречи да се увеличават цените на стоките и услугите. Много по-важно е като бръкнеш в джоба си, разбереш, че е скъсан и не намериш нищо, отколкото шменти капелите на мадянков и подобните нему.
  Другото го знаем: стъкмистика като ... стъкмистика.

 55. 56 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#46:"m0lt3n"]Нищо ти си пиши и загнивай бавно... [/quote]
  Какво загниване бе,човек?
  Сложил си десетичната запетая с един знак по-напред,нищо особено,само 10 пъти по-малък БВП

 56. 57 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#35] от "m0lt3n":

  [quote#35:"m0lt3n"]Не съм си пуснал още коментара и имам "-" [/quote]

  Ами ако ползвахте елка за сметките щяхте да се справяте по-добре, сигурен съм.

 57. 58 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колкото и да гледам съм написал 70. а не 7. ние имаме 70 милиарда, а не 700 БВП. Ако съм в грешка съжалявам, но не мога да намеря - а прегледах 3 пъти коментара:
  Ето ги цифрите... къде има грешка о.0
  При 70.470 млрд лева БВП и 18 млрд лева за 2010 излиза, че ръст от 1,9% е 34.2 милиона или реално имаме ръст от 36 милиона БВП...
  А развити държави с четворно БВП имат по 0,7% ръст, което е 49 милиона БВП грубо

 58. 59 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Български патриот":


  А така, време беше де се престраши един Кифтаклия. Дерзай, патриЙоте, шушляците и шлиферите ще ти се отблагодарят подобаващо. Я с тройка кифтета, я с чистак нова столевка, заслужава си да го .ба.

 59. 60 Профил на m0lt3n
  m0lt3n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  + че съм на работа и нямам 30 минути да гледам данните подробно и смятам наум...

 60. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "Graf":
  Може и да не е розова картината, но сме малко в положението на Кутузов. Докато другите отблъскваха кризата източвйки възможностите си за емитиране на дълг, ни отстъпвахме и бягахме. Сега вече останалите са до стената и може би точно сега е моментът Дянков да подкрепи икономиката с малко повече разходи, дори и с цената на по-висок дефицит.
  В момента нашите ДЦК се пласират на по-ниски цени отколкото тези на Полша, Унгария, Румъния, Латвия.
  10 годишен дълг при фиксирани 5.31% в лева е добре при положение при положение, че американските и германски ЦК се търгуват на 3% - 3.5%. Ако емитираме еврова емисия на 4 - 4.5% можем да очакваме интерес отвън.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 62 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#27:"Graf"]групата за екстремен грабеж [/quote]

  Леко се обърках. Кого имаш предвид - тройната коалиция или царистите? Или великите приватизатори?

 62. 63 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#54] от "merkel":увеличеният верно малко но все пак увеличен внос тоест имаме и няккакво увеличение на потреблението спокойно можем да имаме рекорсно трето тримесичие.


  Даа, увеличен внос има на ябълки и круши от Македония, чесън от Китай през Турция.
  Пък гледай какво потребление, какво чудо ни чака. Само шабленската капия да узрее, кюстендилската черна слива - тоже.
  Пази Боже, от амбразурчици, пази Боже.

 63. 64 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#58] от "m0lt3n":

  Споко и аз сгреших в писането
  Не "само 10 пъти по-малък БВП",а "само 10 пъти по-малко повишение на БВП".

 64. 65 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#8] от "teridan":

  Как да те радват като са откровенни лъжи данните или Евростат
  лъже

 65. 66 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#62] от "kaka_ginka":

  Ектремния грабеж е от цялото население на България за задоволяване на болни амбиции..

 66. 67 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Току що излезнаха данните и на Гърция!!!!

  Гръцката икономика се е свила с близо 6,9 % във второто
  тримесечие след спад от 5,5 % през първото тримесечие

  С интерес очаквам и тези на Румъния и да видим как е хавата и къде се намираме. Ако продалжаваме така може и по рано да задминем Гърция и Румъния от даденият от Дянков срок!

 67. 68 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#61:"tribiri"]Дянков да подкрепи икономиката с малко повече разходи, дори и с цената на по-висок дефицит.
  В момента нашите ДЦК се пласират на по-ниски цени отколкото тези на Полша, Унгария, Румъния, Латвия.
  10 годишен дълг при фиксирани 5.31% в лева е добре при положение при положение, че американските и германски ЦК се търгуват на 3% - 3.5%. Ако емитираме еврова емисия на 4 - 4.5% можем да очакваме интерес отвън. [/quote]

  Абсолютно верно! ПОДКРЕПЯМ С ДВЕ РЪЦЕ! Гона почти всеки финансист и икономист го казва вече. Трябва държавата да налее малко пари и ликвидност! Сега е момента. Но знаеш ли добавям и ПРИВАТИЗАЦИЯ! Например чувал ли си какво е АДИС? Дневник и капитал бяха направили специална разработка не знам защо млъкнаха и спряха. Това са едни дипломатически имоти които не носят ЕДИН ЛЕВ на икономиката а само доплнителни разходи които според изчисленията на дневник ще докарат 300-400 милиона лева които могат да бъдат налети в икономиката моментално!

 68. 69 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Такова зарче като на илюстрацията и колегата има.
  Само че на него пише 10 лв, 20 лв, 30 лв, 40 лв, 50 лв и 60 лв.
  Обикновено го джурка с хора с тежки провинения.
  А като се падне 10-20 нещо малко вика - а сега фърли и за колегата че и той беше свидетел.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 69. 70 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#48] от "bokko":

  съдя по себе си и хората около мен, тези с които работя и разговарям ежедневно. Ти по Евростат ли съдиш дали си добре или зле ?

 70. 71 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 374 Весело

  Всъщност като чета повечето коментари се учудвам, че имаме такъв висок ръст при такова ниско ниво на коментиращите тук.

  Единственото обяснение е, че тези които работят нямат време да пишат тук.

 71. 72 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  При замразени доходи хората са увеличили спестяванията си с 11%. Това означава, че те отделят пари за черни дни и не вярват на светлото бъдеще .Намаленото потребление води до липса на растеж и стагнация. Дотам води политиката на свиване на разходите и затягане на коланите.

 72. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#68:"merkel"]Абсолютно верно! ПОДКРЕПЯМ С ДВЕ РЪЦЕ! [/quote]

  Ти подкрепяш и получаваш 5+. Аз предлагам и получавам 1- 2+


  Ей! Няма справедливост на този свят ша знаиш!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 73. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#45:"др. Иванов"]Няма ръст от 1.9%, а спад от 10% за полугодието, което се отчете по събираемостта в бюджета,[/quote]

  Това другарят Станишев ли ви го каза?!
  Общо приходи и помощи
  2010-та - 7 190.1

  2011-та - 7 845.8
  Изплнение спрямо 2010-та 109.1%
  Ма нИдейтИ така бе другарю Иванов!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 75 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#70] от "ngrudev":

  Лощото е че Евростат казват че сме зле а нашата гербаджийска пропаганда че сме добре а хората инемогват . Значи някой лъже в играта . Дневник скриха статията с данните от Евростат значи измамата е при нас

 75. 76 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#74] от "tribiri":

  Не каза ти го члена на БКП и комунист Борисов

 76. 77 Профил на denessie
  denessie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хората почти винаги са изнемогвали, но някога поне са били всички и не е имало хора, които да подпомагат икономиката, затова всички са били в ТКЗС-тата! Сега поне виждаме някакъв подем!

 77. 78 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Весело

  Да живее стъкмистиката - цялата власт е наша !

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 78. 79 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#73:"tribiri"]Ти подкрепяш и получаваш 5+. Аз предлагам и получавам 1- 2+ [/quote]


  Аз получавам повече плюсове заради факта че съм доразвил идеята. Най-вече с АДИС и така нататък. Чакам и с интерес дневник или капитал да доразвият темата с адис и въобще липсващата приватизация.

 79. 80 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#14] от "anonimen":

  Къв ръст щете, тука да не е Китай, тресе ни ебахти мизерията. Потреблението се е съживило заради кредитите дето почнаха пак да раздават, ама и тука сяко чудо за 3 дни, докато не станеме мащабни производители само ще духаме супата, ама като на повечето им харесва само туризма няма как, а пък в технологиите и там сме нямам думи, въобще "Просто забрави за красивите мечти"

 80. 81 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#18] от "Български патриот":

  хаха не знам кви трябва да са тея финансови магии за да се опраиме, тря да са некви много мощни

 81. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#76:"bokko"]Не каза ти го члена на БКП и комунист Борисов [/quote]

  По-патетично другарю! По-патетично! Не влагате достатъчно плам!
  Трябва така:
  "Не! Каза ти го членЪТ на БКП - комунистът Борисов!"
  И това на фона на Бандера Роса ла триумвера!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 83 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#81] от "bette":

  То това дайте да станем мащабни производители нали се сеш че всеки го иска и е мечта ама е дно е да го кажеж второ да го направиш трето и четвърто да се квалифицираш и да го работиш! Росен Плевенливе в един МС много добре го обясни човека трябва да минем на сектори с висока добавена стойност. Цитирам:

  Според Плевнелиев основният проблем в България е, че има два милиона и половина работещи, от тях два милиона работят в сектори с ниска добавена стойност и петстотин хиляди работят в сектори с висока добавена стойност.

  „Тези, които работят в секторите с ниска добавена стойност, нямат дългосрочната перспектива да им вървят заплатите нагоре, да забогатяват, поради елементарната причина, че в тези сектори ние се конкурираме винаги – дали са шивачи, дали са обущари, каквото и да произвеждаме, с Китай, след това ще бъде Виетнам, след това ще бъде Камбоджа... От тази гледна точка основното упражнение за икономиката на държавата трябва да бъде хората с ниска добавена стойност малко по малко да бъдат прехвърлени към сектори с по-висока добавена стойност.

  И ние наистина трябва да насочим усилията си в тази посока, да се фокусираме кои са тези индустрии, които биха могли да прехвърлят хора. Англия го е направила, спомняте си още преди 20 години, спомняте си, Маргарет Тачър казва – миньори – много добре, тютюнопроизводители – много добре, обаче перспективата е друга, бъдете така добри, преквалификация от един сектор във втори, защото там перспективата е много по-голяма.

  Това се опитвам да кажа – че анализът на хората и на работещите показва, че трябва да се вземат мерки за преквалификация и прехвърляне на сектори от едната в другата област“, съветва най-рейтинговият министър в кабинета на Борисов.

 83. 84 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Браво, с ГЕРБ излизаме от кризата!

 84. 85 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  Дянков сънува ей тва - GDP China

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:China_india_gdp.jpg

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:China_GDP.png

  обаче още не е разбрал как да го постигне с михлюзи като у бг-то и вечно недоволни комуняшки, само искам да му кажа, че само с икономическа теория няма да стани

 85. 86 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#83] от "merkel":

  Не виждам нищо чак толкова сложно да направят супер преференции за ИТ, хардуер и др технологии сектора, вкл. фрее такс зони ако трябва, за да се поизсипе малко народец тука, ама от 3 години си човъркаме в носа и си мислим че ниските данъци са достатъчни, ама не са, трябжат специални преференции за сектора за да могат компаниите въобще да се сетят за България и да дойдат тук, имам предвид наистина мащабните компании

 86. 87 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#74] от "tribiri":

  Ако трябва да сме точни бюджетните приходи за първите 6 медеца на 2011 г. са малко по-ниски от тези за първите 6 месеца на 2005 г. като се сложи инфлацията, от юни 2005 до юни 2011 г.
  Спрямо 2008г. приходите са с 19% по-ниски, а ако се отчете инфлацията около 30%. Това е положението и то се нарича "стопанска разруха".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 87. 88 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#87] от "др. Иванов":

  Другарю, ти ли ми цъкна минуса, нещо против технологиите ли имаш, дай пример за по-печалившо производство, ако обичаш, щото си мисля, че вуобще нямаш какво да кажеш по темата

 88. 89 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално
 89. 90 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#86] от "bette":

  Имаме и успех с HP все пак! А и българинът дето сотанат тука не е квалифициран за тоя труд. Тука останаха тея дето Плевнеливе ги нарича тютюнопроизводители обущари шивачи чистачи и тем подобни. БСК преди няколко часа имаше съобщения че компании се ИЗТЕГЛЯТ от Б-я щото няма хора да вършат тая работа. Българското образование дава всичко друго само не работници необходими на бизнеса. Например инжинери няма и това е.

 90. 91 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  Изобщо няма кво да ми сравнявате БВП с европейските, ето ги тенденциите, те най-вероятно ще се запазаят в дългосрочен план


  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Historical_top_10_nominal_GDP_proportion.svg

 91. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#87] от "др. Иванов":

  Щом казвате разруха, нека е разруха!
  По този въпрос има обаче две мнения! Едното е Вашето, а другото на група световно известни икономисти. Те твърдят, че това било световна финансова и икономическа криза.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 92. 93 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#90] от "merkel":

  кво ми го бутате само тва ЕйчПи нямат нито един завод у БГ имат некво офисче тука, ти въобще не си наясно с мащабите

 93. 94 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Верно е. У наше село има 20 кози и 10 овце и една се отели и даде яре. Горе долу толку прави ръст каза даскала.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
 94. 95 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#92] от "tribiri":

  Абе няма никва икономическа криза бе, има само обръщане на показателите - предишните водещи залязват за да излязат на преден план новите

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#92] от "tribiri":

  И къде е тази финансова криза в България? Да не говорим, че преобладаващата част от света даже не е чувал за криза и расте с по 7-8% на година. Какво точно разбираш под криза и къде я видя. В криза са държавите трупали дългове десетилетия, а България не е сред тях, тук сме в криза заради една шайка идиоти, избрана от друга отромна шайка катили!
  Как България растеше с по 6-7%, когато държавите засегнати сега от кризата имаха по 2-3% ръст, а сега България има 0-1% ръст, а те 2-4%?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 97. 98 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#61] от "tribiri":

  От края на 2008 година отзивите за нашите възможности са позитивни. След като кредитните агенции преживяха шока, че описвания от тях свят ААА се срути, прехвърлиха собствения си страх върху "нещастниците" с рейтинг близо до джънк, те зиюнаци селектираха пазара по детайлно..
  Да, България все още стои по-добре от редица държави с по-висок рейтинг. Да, оставената сланина изигра своята роля. Да, сега, благодарение на глъстините получени в период от близо десет години ние сме в периферията на дълговия проблем. Което ни позволява да се опитаме да използваме ситуацията. Стига ония с очилцата да е наясно как...
  Мога ли да бъда честен. Много силно съм убеден, че ония с очилцата, даже и стягането на колана което направи не знае да използва адекватно...
  Да видим. Времето е пред нас. Иначе, с близо 70% от казаното от теб съм съгласен. Останалите 28% са в полето на сегашните гламари, а 2% оставям за несигурността.
  Въпреки, че вече всичко е ясно. "W"
  Дано не съм прав за горното изречение, но...

  Ecrasez l’infâme
 98. 99 Профил на kratuncho
  kratuncho
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#67] от "merkel":

  Аман от промити мозъчета, зле нагънати пък си мисят, че всички са като тях. Виж къде сме ние къде е Гърция, пък къде е и Ботсуана и тогава задминавай наред http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

 99. 100 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хей така, а така. Наредихте се пак гарга до гарга, комунист до комунист, шушляк до шлифер, базак до шума-та.
  А три дни как скучах/ме/ само. Бях се разтревожил, бая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK