Бързите кредити се увеличават, просрочията им растат още по-силно

Бързите кредити се увеличават, просрочията им растат още по-силно

© Юлия ЛазароваБързите кредити се увеличават, а с тях и просрочията, показва статистика на БНБ за второто тримесечие. За пръв път от първото тримесечие на 2009 г. насам бързите заеми са се увеличили на годишна база и към края на юни те достигат 1.937 млрд. лв., с 11% повече спрямо същия период на миналата година.


Необслужваните задължения надминават 350 млн. лв., с 33% ръст за една година. На годишна база има намаление само на заемите със срок над 5 години – портфейлът от такива спада със 7 на сто. Те обаче продължават да заемат най-големия дял от 45% от пазара, докато преди година са надминавали половината от него.


Най-силно са се увеличили кредитите със срок до една година – техният ръст е повече от 35%. Бързите заеми за домакинствата достигат 1.53 млрд. лв., с 3% увеличение за година. От тях силен ръст има при потребителските, докато жилищните спадат, а тези в графа "Други" остават почти без промяна.


Дружествата за бързо кредитиране имат 40.23 млн. лв. обща печалба за второто тримесечие, което е почти девет пъти повече, отколкото за същия период на миналата година. Финансирането им продължава да бъде основно със заемни средства и много по-малка част – с облигации. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK