Цената на златото отбеляза най-големия си спад от 1980 г. насам

Цената на златото падна днес с над 5%, с което отбеляза най-големият си дневен спад от 1980 г. насам. Стойността на тройунция се понижи до 1757 долара, с което отрезви много инвеститори и прекъсна поне за ден възходящото си движение. 


През последните години цената на златото скочи силно и много инвеститори се насочиха към него с надеждата, че е по-сигурна и по-доходна инвестиция от акциите. Интересът им граничеше със спекула, което накара много анализатори да предупреждават, че сегашните цени на благородния метал напомнят балон, който рано или късно ще се спука.


Малко след началото на проблемите с ипотеките в САЩ, през октомври 2007 г. цената на златото беше 740 долара. 
"Златото беше разглеждано като сигурна инвестиция, защото не беше популярно. Но сега е.", коментира пред Associated Press Четин Чинер, професор по финанси в Университета на Северна Каролина. Според него покупката на злато е била възможност и да се въползват инвеститорите от модерното вложение, и да имат едновременно сигурна инвестиция. 


"Хората трябва да започнат да мислят, че златото е по-рисково, отколкото смятат", казва проф. Чинер, според когото цената на метала е балон.


На друго мнение е Монти Гилд, директор инвестиции в управляващата компания Guild Investment Management - според него настроенията за златото още са като за пазар с посока нагоре, макар компанията му  да е продала част от вложенията си в злато. Според Гилд цената е скочила твърде много за твърде кратко време. Той обаче посочва, че при спад на цените би купил и прогнозира стойност от 2200 долара за тройунция. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK