FT: Гръцките банки EFG Eurobank и Alpha Bank се сливат

Жена минава покрай затворен клон на EFG Eurobank в Атина.

© Reuters

Жена минава покрай затворен клон на EFG Eurobank в Атина.Гръцките EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка в България) и Alpha Bank (която има клон и в нашата страна) са близо до обявяването на пълно сливане, обявиха неназовани висши служители на двете институции в събота. То ще бъде последвано от капиталова инжекция от 500 млн. евро от суверенния фонд на Катар, пише "Файненшъл таймс".


Обединяването на втората и третата по големина банки в Гърция ще създаде 25-ата по големина финансова институция в еврозоната, допълват източниците на изданието.


"Може да смятате сделката за приключена", е заявил един от високопоставените служители. Очаква се скоро банките да обявяват официално решението за сливането.
Катар, която се очаква да отпусне допълнително финансиране на институциите, притежава 4.5% дял в Alpha Bank. Според информацията Янис Костополус, председателят на борда на директорите на Alpha Bank и водещ акционер в банката, ще стане председател и на новото дружество.


"Целта е до края на годината да се приключи сделката, след сливането може да се стигне до издаване на права в началото на 2012 г.", заяви друг източник на "Файненшъл таймс", запознат с преговорите.


Информацията за сливането идва в момент, в който председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард обяви, че европейските банки трябва да предприемат допълнителни мерки, за да подсигурят своя капитал. Това тя направи по време на среща на Федералния резерв на САЩ.


Новото дружество, създадено след сливането, ще разполага с 8 млн. клиенти в 10 страни в Югоизточна Европа, сред които е и България. Общите депозити се оценяват на 80 млрд. евро, докато всички активи на новата институция са на стойност 150 млрд. евро. Alpha отказа през февруари предложението за подобно сливане с National Bank of Greece (NBG), който е най-големият кредитор в Гърция. Подобни неуспешни преговори е имало и между EFG Eurobank и NBG, допълват източниците на изданието.


Ако се стигне до сливане на ниво централи, това ще се отрази и върху операциите им в България, което ще създаде третата по големина банка в страната с активи за 7.9 млрд. лв. Към края на юни Алфа банка е с 2.08 млрд. лв., а Пощенска банка с 5.85 млрд. лв. активи. В момента третата по големина банка в България е ОББ, която също е с гръцки собственик - NBG, a балансовото й число е 7.014 млрд. лв.


Идеята за сливане на някои големи финансови институции е подкрепяна от гръцкото правителство, което се опитва да консолидира банковия сектор в страната.


Преговорите между Alpha и Eurobank идват в момент на голяма несигурност, пред която са изправени гръцките банки. Причината е във финансовата криза в страната, която може да ги остави без ликвидност. В момента гръцките кредитори разчитат основно на финансиране от Европейската централна банка. Понижаването на кредитния рейтинг на Атина през последните месеци обаче може да намали инструментите, с които те да си гарантират нови заеми. Допълнително гръцките институции са заплашени с отписване на до 21% от техните портфейли. Това ще стане покрай плановете на правителството да намали държавния си дълг, като замени или удължи облигациите, които банките държат.


"Ако сделката бъде приключена, ще има шанс на две от най-конкурентните банки в Гърция да се съвземат, без да е необходимо да търсят държавна помощ или пък да бъдат национализирани", коментира анализатор, пожелал анонимност.


Става въпрос за фонд от 10 млрд. евро, чрез който трябва да се финансират гръцките банки и който е подкрепен от МВФ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Ааа,щом има нефтени арабски парички в банката няма да фалира.

 2. 2 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  Познайте къде ще са следните 2 "мирни демонстрации" в Атина?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 3. 3 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "irenee":

  Подсигуреността на гръцка банка срещу фалит не зависи от количество на „нефтени арабски парички”, защото същата е жертва в условия на държавна финансова грешка на правителство, поради която се развиват криза и жестоки щети за участници в стопански живот, в т. ч. и за най-голяма банка.

 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Това добре.

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 997 Разстроено

  Тези "мерки" НЕ решават проблема,а вече дори и не дават достатъчно време за отлагането му!
  Гръцкият фалит е неизбежен,а и здравословен,докато Еврозоната има сили да се справи с последствията,но уви-продължава изсипването на милиарди в празното и натрапчиво-горчивото чувство на обреченост се усеща все по-осезаемо!!!

  Trans penis mihi est!
 7. 7 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  Щом големите Щуки започнат да поглъщат по-малките - това е НАЙ-сигурния знак за финала на произведената психоза ,обявена като финансова криза -  Една банка има нужда да кредитира за да печели ........-

  когато банките станат повече-произвежда се криза
  за да се поредуцират и ...после всичко отначало , старата песен на нов глас !

  през това време се разиграват различни апокалиптични сценарии - за подсилване на ефекта се въвеждат понятия и термини , които предварително са заложени в главите на хора-плащали по 5 год в икономически ВУЗ за правото да клатят умно глави когато им го вкарват отзад ........

  ситуацията е аналогичка като в престъпния свят - целта оправдава средствата
  докато има глупаци-ще има и кризи

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 8. 8 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "irenee":

  Инвестирането на пари в банки е бизнес решение за съответен депозант и той сам пред себе си носи отговорност къде ще инвестира пари.

  Резултатите от моите анализи доказват, че при наличие ( в т. ч. и в Р. Гърция) на сегашна държавна финансова грешка - развитието на стопанска криза е неотстранимо и за достатъчно време се стига до хиперинфлация.

  При условия на разкритата държавна финансова грешка (ползване на „Незлатни пари”, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”) депозантите на пари са със същите качества на жертви, както и самите банки.

 9. 9 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван Митев":

  Сега вече наистина ме уплаши.

 10. 10 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Jew":

  Вие сте прав, че "Гръцкият фалит е неизбежен", но следва да се добави условието, при запазване на сегашната причина за стопанска криза - конкретна държавна финансова грешка.

  Истината е, че до 24 часа време, след прекратяване на разкритата катастрофална държавна финансова грешка на правителството на Р. Гърция – сегашните проблеми по обслужване на гръцкия държавен дълг ще са овладени и кризата успешно продоляна.


 11. 11 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "irenee":

  Защо да се стига до уплаха?

  Сега за разлика от минали години вече е разкрита истината за особено важната причина за стопанска криза в съответна страна и чрез прекратяване на тази държавна управленска непълноценност ще е налично успешно преодоляване на криза.

  Да, истината е, че стопанската криза се развива заради конкретна държавна финансова грешка на съответно правителство.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#7:"Syuelymancho Assanoff Osmanoff"]за подсилване на ефекта се въвеждат понятия и термини ,  които предварително са заложени в главите на хора-плащали по 5 год в икономически ВУЗ за правото да клатят умно глави когато им го вкарват отзад [/quote]
  -----
  от сорта: инфлация,дефлация,стагфлация,депресия
  и глупаците понеже са много умни-имат обяснение защо в задника им има "чуждо тяло"

  ----------
  глупакът винаги знае и е съгласен.........но НЕ знае защо във "фалираща" Гърция се живеее 10 пъти по-добре

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 14. 14 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 630 Весело

  Нищо ново под слънцето...25 по големина банка в еврозоната ще бъде"твърде голяма за да фалира".
  Та ако се наложи да се спасява с държавни пари!

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Държавата фалира,което ще се отрази и на банките.Няма как да отсечеш дърво, и умно да казваш,колко добре се развиват клоните му.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":

  Днес не е налична криза при жизнено равнище на живеещи в Р. Гърция, което е на по-високо ниво спрямо това в Р. България.

  Кризата е при бюджет на гръцко правителство, заради причина негова собствена държавна финансова грешка.

  Реалното съдържание на кризата е съвкупност трудности за изплащане на гръцки държавни дългове.

  Наличието на тази стопанска криза се отразява и ще продължава да влияе за снижаване на жизнено равнище на жители на тази държава.

 17. 17 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#16:"Иван Митев"]Днес не е......... [/quote]

  най-страшното е да имаш обяснение ЗАЩО ти е вътре и да си спокоен , че е по правилата !!!....

  това го могат само робите и овцете !
  -------
  за това в фалираща Гърция е много по-добре от "просперираща" България .........

  -това са го казали фалиращи гърци за проспериращи българи :
  http://www.blitz.bg/news/article/110502
  .............

  толкова ирония,подигравки.............толкова много истини и обяснения защо сме винаги последни !!

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 18. 18 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 165 Неутрално

  До коментар [#12] от "faeton":

  Горе-долу.

 19. 19 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":

  Съэдържанието на цитираната от Вас публикация не отговаря на реалността, а е измишльотина.

 20. 20 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#19:"Иван Митев"]Съэдържанието на цитираната от Вас публикация не отговаря на реалността, а е измишльотина[/quote]
  трудно ми е да то го обясня по-просто ....като за теб ,

  въпрос на психологическа надстройка .....а без база/фундамент.......преливане от пусто в празно

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 21. 21 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 22. 22 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "irenee":

  ЩЕ, ЩЕ, и още как. А арабите след това ще се чудят от къде им е дошло.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 23. 23 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Гръклетата тепъва ще духат таратора... ...само гледайте филма...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 24. 24 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":

  Нима не знаете, че цитираното от Вас като публикация от Блиц е измислено и не отразява истина?

 25. 25 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#10:"Иван Митев"] че "Гръцкият фалит е неизбежен"[/quote]
  Никакъв Гръцки "фалит" няма да има.
  Икономика, която представлява 3% от общата ЕЕ икономика, ще бъде глътната за минута, ако има и най-малкия риск за Еврото.

  Престанете с Бг лизания на Американски задници!
  "Дневник" - претсанете да "следите" какво прави посланника на САЩ в БГ- скоро от WC-το му с преки "репортажи" ще излезете. Какви бури и тайфуни има в САЩ, е новина с малко значение за БГ, и едва ли може да е "първа новина".
  Помнете че Бг е в ЕС, а САЩ са далеко, и изобщо не им пука за Бг.

 26. 26 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Очакваме експертно мнение как би се отразило сливането на клиентите на двете банки в България.

 27. 27 Профил на burga
  burga
  Рейтинг: 374 Весело

  За какво са ви пари бре? Купувайте имотчета. Давайте ги под наем и си глейте кефа с яхтата или с айропланчето. Парите са за да си купиш вещи и работници.... Ми имай вещите и работниците. купи си с държава или си купи войници да ти извоюват някоя. пак я дай под наем и си глей кефа. и някой БОйКО си купи или както там му викат . да ти върти на.... /пръст/ държавата ....... ся туй е дялаверата майна.... банки недей купува .... само ядове ще береш..... А НА СЛУКА

 28. 28 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#26:"Yoto"]Очакваме експертно мнение как би се отразило сливането на клиентите на двете банки в България.[/quote]
  За Гърция- позитивно-създава се най-голямата частна банкова корпорация на Балканите, и то и с капитали от Катар в "добавка".

  За Бг? никак- ще продължават да ни доят, както и досега. те на нас гледат като на мършава крава за "доене"- каквото излапат-излапат. Стига да не са на загуба... .
  Мутренският "бизнес" не е "бизнес"- той е подигравка.
  В Бг няма досега нито една истинска, голяма, чисто БГ банка.
  И няма и да има, щом в основата на Бг "икономика" стоят "мутри" , червени боклуци и/или, подобни необразовани "другари".

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 935 Любопитно

  [quote#5:"Дива селянка"]да ги сложа в руската Райфайзен? [/quote]

  От кога Райфайзен е руска банка, госпожа? Трябва да съм пропуснал нещо като акционер.

  heruvim
 31. 31 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#29] от "littleton": Проблемът на гърците е, че все повече инвеститори мислят така.

  heruvim
 32. 32 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#27:"burga"]Купувайте имотчета. Давайте ги под наем и си глейте кефа [/quote]

  Де да беше толкова лесно! Инвестирането в имоти не е печелившо, защото цените все още ще падат и ще падат. А да се разправяш с наематели, които са защитени от комунистическо законодателство в цяла Европа си е главоболие от класа. Опитай и ще се псуваш за решението си! На днешно време е късмет да намериш наемател, който плаща редовно и не ти опустошава имота. Ако го напусне полуразрушен и го осъдиш, имаш едно хубаво съдебно решение, но осъденият няма пари да плати и духаш супата.

  heruvim
 33. 33 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сливането на банките с оглед подобряване на тяхната капиталова адекватност по принцип е нещо добро. Така те съучастват в по-висока степен в риска на своите кредитополучатели. Дали е така в конкретния случай, не знам, но се надявам. Друг е въпросът дали глобализацията и налагащото се от нея обобществяване на бизнеса е нещо добро. Да не говорим за правата и дериватите на борсата, които продават мечти.

 34. 34 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  съкращения - от два офиса - става един

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 35. 35 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Хубавото е, че в България доста хрантутници на средни и висши мениджърски позиции ще го издухат! Иначе за клиентите също ще има преиздаване на карти и някои други административни неудобства

 36. 36 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ами сливат се...после ще кажат че само една гръцка банка е фалирала , а не две...

  الرجل الكبير
 37. 37 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 845 Неутрално
 38. 38 Профил на stivye
  stivye
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като цяло в България има много клонове на банки, като поне половината от тях са ненужни. Крайно време е да има повече сливания с цел оптимизация и намаляване на ненужни чиновници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK