Расте броят на хората, които искат смяна на пенсионната си компания

Расте броят на хората, които искат смяна на пенсионната си компания

© Надежда Чипева, КапиталОтказите за промяна на пенсионен фонд намаляват, а броят на хората, които искат смяна, расте, показват данни на Комисията за финансов надзор за първото полугодие. За първите шест месеца на годината пенсионната си компания са сменили 90 382 души, с близо 4 хил. повече, отколкото за същото време на миналата година.


Малко над 14% от всички подадени заявления са получили отказ, при 16.5% преди година. Най-много откази има при доброволните фондове – там половината заявления са отхвърлени. Там обаче и хората, искащи прехвърляне, са най-малко – едва 1600 са пожелали промяна.


Общо прехвърлените пари до края на юни са близо 104 млн. лв., с 11% повече, отколкото по същото време на миналата година. При универсалните фондове нарастването е с една трета, докато при професионалните промяна почти няма, а в доброволните има над 80% спад на преместените суми.
При универсалните фондове най-много нови клиенти в резултат на прехвърлянията са спечелили от "ДСК-Родина", "Алианц България" и "Доверие". В разликата между привлечени и напуснали обаче "Доверие" е изгубило 8 хил. от осигурените си.Как става преместването


Прехвърлянето в друга пенсионна компания става чрез подаване на заявление в дружеството, което осигуреният е избрал да премести парите си. Молбата е по образец и трябва да е нотариално заверена. Прехвърлянията в универсалните и професионалните фондове се правят веднъж на три месеца, а в доброволните – веднъж в месеца. Честа причина за отказ е подаване на заявление в повече от едно дружество, тогава и двете молби автоматично се отхвърлят. Промяна на фонд може да се прави не по-често от веднъж в годината и струва 20 лв. В момента Комисията за финансов надзор готви законови промени, които да облекчат условията за преместване, да намалят цената и да ограничат поводите за формални откази. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK