Полици "Живот" и "Гражданска отговорност" водят по ръст на застрахователния пазар

Инвестиционните застраховки отново предизвикват интереса, след замирането им заради кризата

© Надежда Чипева, Капитал

Инвестиционните застраховки отново предизвикват интереса, след замирането им заради кризатаЗастрахователният пазар в България отново отчита ръст от 0.2% в края на юли, показва статистиката на Комисията за финансов надзор. За първите седем месеца на годината събраните премии са 937.6 млн. лв., от които 790 млн. лв. са в общото застраховане.


В него влизат най-масовите автомобилни и имуществени полици, но в този сектор от пазара премиите са се понижили с 0.5 на сто, малко повече от спада за първите шест месеца на годината. Според данните на КФН ръст продължава да има в животозастраховането – с почти 4 на сто в края на юли, сравнено със същия период на миналата година.


В тези данни обаче са включени и резултатите на "Синдикална ВЗК" - без тях ръстът на полиците в животозастраховането е близо 12% за година. Преди около година и половина стана ясно, че "Синдикална ВЗК" е подавала грешни данни при отчитането на премиите си и КФН започна проверка. Все още обаче не е ясно дали проверката е приключила и какво е показала тя.
Според статистиката увеличение на събраните премии има при "Живот" и рента, женитбената и детска застраховка, както и при "Допълнителна застраховка". Най-значим обаче е скокът при полиците с инвестиционен фонд* – почти двойно, до 11.5 млн. лв. премии за седемте месеца. От известно време този вид финансов продукт отново набира популярност след като кризата и спадът на пазарите намали интереса към него.


В общото застраховане продуктът, който продължава да крепи пазара отново е задължителната "Гражданска отговорност". Премиите от нея са нараснали с над 14% за година и достигат 306.6 млн. лв. Това е почти 40 на сто от пазара на общото застраховане. В края на миналата година заради изисквания за допълнителни резерви всички застрахователни компании увеличиха цената на "Гражданска отговорност". Броят на застрахованите автомобили обаче не е нараснал значително и покритието на полицата е под 80 на сто от всички регистрирани, при изисквани от ЕС 90%.


Понижението на премиите продължава при друга автомобилна застраховка - "Автокаско"* - с 12.5%. При имуществените "Пожар и природни бедствия" спадът е с 5.4%, а при "Други щети" е с почти 3 на сто спрямо юли миналата година.


Автомобилното застраховане ще бъде тема на конференция днес, организирана от сайта insmarket.bg. Лектори са представители на сектора от различни балкански страни, а основната тема са проблемите при излизането на български автомобили в съседни държави. 


*Още за застраховките с инвестиционен фонд, както и за актуални оферти за "Автокаско" можете да прочете в новия брой на "Лични финанси" в началото на октомври. Здравните услуги със спад


В здравното осигуряване вече има 5% понижение на премиите за седемте месеца на годината. Събраните приходи в сектора са 26 677 хил. лв., докато в края на юни ръстът в този сектор беше 0.2%. Увеличение на интереса според ръста на премиите има при пакетите за стоматологични услуги и извънболнична медицинска помощ. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK