Полици "Живот" и "Гражданска отговорност" водят по ръст на застрахователния пазар

Инвестиционните застраховки отново предизвикват интереса, след замирането им заради кризата

© Надежда Чипева, Капитал

Инвестиционните застраховки отново предизвикват интереса, след замирането им заради кризатаЗастрахователният пазар в България отново отчита ръст от 0.2% в края на юли, показва статистиката на Комисията за финансов надзор. За първите седем месеца на годината събраните премии са 937.6 млн. лв., от които 790 млн. лв. са в общото застраховане.


В него влизат най-масовите автомобилни и имуществени полици, но в този сектор от пазара премиите са се понижили с 0.5 на сто, малко повече от спада за първите шест месеца на годината. Според данните на КФН ръст продължава да има в животозастраховането – с почти 4 на сто в края на юли, сравнено със същия период на миналата година.


В тези данни обаче са включени и резултатите на "Синдикална ВЗК" - без тях ръстът на полиците в животозастраховането е близо 12% за година. Преди около година и половина стана ясно, че "Синдикална ВЗК" е подавала грешни данни при отчитането на премиите си и КФН започна проверка. Все още обаче не е ясно дали проверката е приключила и какво е показала тя.
Според статистиката увеличение на събраните премии има при "Живот" и рента, женитбената и детска застраховка, както и при "Допълнителна застраховка". Най-значим обаче е скокът при полиците с инвестиционен фонд* – почти двойно, до 11.5 млн. лв. премии за седемте месеца. От известно време този вид финансов продукт отново набира популярност след като кризата и спадът на пазарите намали интереса към него.


В общото застраховане продуктът, който продължава да крепи пазара отново е задължителната "Гражданска отговорност". Премиите от нея са нараснали с над 14% за година и достигат 306.6 млн. лв. Това е почти 40 на сто от пазара на общото застраховане. В края на миналата година заради изисквания за допълнителни резерви всички застрахователни компании увеличиха цената на "Гражданска отговорност". Броят на застрахованите автомобили обаче не е нараснал значително и покритието на полицата е под 80 на сто от всички регистрирани, при изисквани от ЕС 90%.


Понижението на премиите продължава при друга автомобилна застраховка - "Автокаско"* - с 12.5%. При имуществените "Пожар и природни бедствия" спадът е с 5.4%, а при "Други щети" е с почти 3 на сто спрямо юли миналата година.


Автомобилното застраховане ще бъде тема на конференция днес, организирана от сайта insmarket.bg. Лектори са представители на сектора от различни балкански страни, а основната тема са проблемите при излизането на български автомобили в съседни държави. 


*Още за застраховките с инвестиционен фонд, както и за актуални оферти за "Автокаско" можете да прочете в новия брой на "Лични финанси" в началото на октомври. Здравните услуги със спад


В здравното осигуряване вече има 5% понижение на премиите за седемте месеца на годината. Събраните приходи в сектора са 26 677 хил. лв., докато в края на юни ръстът в този сектор беше 0.2%. Увеличение на интереса според ръста на премиите има при пакетите за стоматологични услуги и извънболнична медицинска помощ. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Напълно логично е застраховките живот свързани с инвестиционен фонд да бележат ръст. Всеки, който малко или много разбира от акции купува сега , когато цената е най-ниска. Така доходността от полицата ще е с пъти по-голяма.
  Застраховката живот е нещото, което неможеш да си купиш, когато ти трябва.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 2. 2 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 506 Гневно

  А гражданската отговорност поскъпвайки пълни джобовете на брокери и политическото им лоби. Съвсем естествено е в този случай да намалява процента на застрахованите. В края на краищата при минимална работна заплата 270 лева, средна реална за страната около 450 лева, сключвайки застаховката човек се лишава от една минимална работна заплата. Смятам че за всеки средно статистически гражданин това е сериозен удар по семейния бюджет.
  Тази година полицата по тази застраховка поскъпна отново неоправдано. Не зная до кога ще търпим застрахователния произвол.

  Май скоро по републиканските пътища и магистрали ще се движат само автомобили на богоизбрани. Няма значение че сме ги пострили ние, с нашите пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK