KBC Insurancе ще отправи търгово предложение за акциите на ДЗИ

KBC Insurancе ще отправи търгово предложение за акциите на ДЗИ

© Анелия НиколоваБелгийската компания "Кей Би Си иншурънс"(KBC Insurance) ще отправи търгово предложение за закупуване на акции от капитала на българското си дъщерно дружество ДЗИ. "Към момента "Кей Би Си иншурънс" притежава 90.35% от капитала на застрахователя.


Цената, на която ще бъде отправено търговото предложение, е 71 лв. за акция, а общата покупна цена ще възлезе на 26.5 млн. лв., или 13.5 млн. евро. Срещу тези пари KBС ще изкупи акциите на всички дребни собственици в ДЗИ, които искат да си ги продадат.


Застрахователната компания е публична, но е изключително неликвидна - последната сделка с акциите й е от юни 2010 г. на цена 169 лв. за брой. Дружеството обаче раздава редовно дивидент, като за 2010 г. са разпределени общо 74.3 млн. лв., или 19.25 лв. на акция.
Европейската комисия е дала разрешение на KBC да пристъпи към отправянето на това търгово предложение, като предстои то да бъде одобрено и от българските регулаторни органи.


От KBC Insurance казаха, че "сделката няма да окаже съществено въздействие на капиталовите и платежните позиции на KBC и се вписва в стремежа на KBC да доразвие своя бизнес модел за предоставяне на банкови и застрахователни услуги в България, като същевременно ще подобри корпоративното управление и оптимизира акционерната структура на ЗАД ДЗИ".


Допълнителна информация за самото търгово предложение, процедурата за приемането му и сроковете ще бъдат публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор - www.fsc.bg. Очаква се началната дата за изкупуване на акциите да бъде през четвъртото тримесечие на 2011 г. и да изтече в началото на 2012 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 584 Неутрално

  КБС подготви търгово за ДЗИ......по правилата на българския език изречението е непълно.

 2. 2 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КБС влезе куцо на българския пазар чрез куца банка и съмнително нахакан млад човек без опит в частното банките, но опитен в банковата логорея.

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Не виждам кой глупак ще си продаде акциите по 71 лева, при положение че е взел само за 2010 година по 19.25 лв дивидент. Това прави 27% дивидент на година! Дори отсега нататък дивидента да падне на 10%, пак не бих продал такива акции!

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Застрахователната компания е публична, но е изключително неликвидна - последната сделка с акциите й е от юни 2010 г. на цена 169 лв. за брой. Дружеството обаче раздава редовно дивидент, като за 2010 г. са разпределени общо 74.3 млн. лв., или 19.25 лв. на акция".
  Лошото е,че с тези дивиденти всяка година издърпват сериозен капитал от дружеството в посока най-вероятно Белгия. Дано да нямат проблеми с ликвидността. Борсата е по-малкия проблем с тези 10% други акционери.

 5. 5 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КФН и БНБ не работят. Източва се в чужбина последното, което е останалото от българските спестявания. Чака ни лошо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK