Брокерите получават средно 14% от цената на "Гражданска отговорност" като комисиона

Брокерите вземат средно по 14% комисиона от задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност", показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за първото полугодие. В края на миналата година комисионата по задължителната полица беше средно 23.7%, но тя намаля рязко след като през ноември надзорът реши да сложи таван от 20% за комисиона.


Ако застраховката ви струва 300 лв. брокерът може да вземе от тях най-много 60 лв. Преди налагането на тавана имаше случаи и на комисиони от над 30%. Така много брокери можеха да предлагат отстъпка от цената на "Гражданска отговорност", която се компенсираше от високото им възнаграждение.


Общо комисионите по задължителната застраховка са 131.567 млн. лв. за първото полугодие, с 20% повече, отколкото за същия период на миналата година. Отново заради мерки на КФН в края на 2010 г. "Гражданска отговорност" започна да поскъпва, тъй като компаниите трябва да заделят по-големи резерви. Целта е те да бъдат по-стабилни финансово и да се гарантира, че ще имат пари да плащат обезщетения.
Според данните на КФН през брокери минават 49% от стойността на сключените полици по "Гражданска". Подписаните през посредници застраховки общо за целия пазар са 341.2 млн. лв., което е 42% от събраните премии.


Макар приходите от комисиони по "Гражданска отговорност" да се увеличават, като цяло комисионите на брокерите са намалели през първото полугодие. Възнагражденията им са били 67.5 млн. лв. в края на юни, като в общото застраховане има спад от 22%, а при животозастраховките – 12.4%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK