Гърция се намеси, за да спаси малката закъсала Proton Bаnk

Гърция се намеси, за да спаси малката закъсала Proton Bаnk


Централната банка на Гърция съобщи в понеделник, че по препоръка на финансовото министерство е задействала фонда за спасяване на банки, за да помогне на Proton Bank - малък кредитор, който се разследва за евентуално нарушаване на законите за пране на пари, съобщи "Ройтерс".


Според официалното съобщение ще се създаде т.нар. добра банка, в която влизат всички депозити и здрави активи. Тази банка ще бъде финансирана от създадения неотдавна Фонд за финансова стабилност.


"Добрата банка" също ще се казва Proton, има издаден лиценз, но единственият й акционер вече е Фондът за финансова стабилност, нов е и бордът на директорите, ползващ се с доверието на държавата, централната банка и фонда.
Старата Proton bank е с отнет лиценз и е в процес на ликвидация, приходите от която ще отидат за удовлетворяване претенциите на трети страни с приоритет на държавния фонд за финансова стабилност, докато акционерите й ще са последни на опашката.


Това лято Гърция наля около 100 млн. евро в банката, за да предотврати безконтролното й рухване. Приблизително половината от тази сума се търси като глоба от един от основателите й - Левендис Лаврентиадис, ако той иска да не бъде разследван за злоупотреби.


Седем души от ръководството на Proton Bank са обвинени за това, че са раздавали необслужвани заеми с три пъти по-ниска лихва на много фирми, в които Лаврентиадис има участие.


Ако той плати сумата, това ще е най-голямата глоба за финансови нарушения в историята на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK