Застраховането отново се връща към спад заради слаб интерес към имуществени полици

Спадът на застрахователния пазар отново се връща през август, но е много по-слаб, отколкото предишни месеци, показва статистика на Комисията за финансов надзор (КФН). Само с 0.2% са намалели премийните приходи на компаниите за осемте месеца на годината при 4% годишен спад за същото време на 2010 г.


По-малко от процент е намалението при масовите полици, включително автомобилни и имуществени, които минават към общото застраховане. Там премиите са 886.27 млн. лв., с 0.7% по-малко, отколкото в края на август миналата година.


От надзора посочват, че в сектора има "тенденция към засилване на конкуренцията и намаляване на дела на първите четири дружества". Тяхното положение се използва като измерител за конкуренцията при предлагането на финансови услуги. В края на август тези дружества държат малко над 48% от премиите в сектора при близо 49% година по-рано.
Според статистиката първите четири в общото застраховане са ДЗИ,"Булстрад Виена иншурънс груп", "Бул инс" и "Армеец". ДЗИ отново се връща на първото място по пазарен дял с 12.9%, след като няколко години беше изпреварена от "Булстрад". Вторият застраховател има минимална разлика при 12.3% от всички събрани премии.


Автомобилните застраховки са от малкото, които отбелязват ръст – с 0.2% към август. Интересното е, че преди година техният спад за 12 месеца назад е бил с над 4%, колкото е бил и на имуществените през август 2010 г. Тази година обаче за осемте месеца застраховането на имоти е станало още по-слабо популярно и там премиите са паднали със 7%.


Забавяне при животозастраховането е другата тенденция на пазара – там приходът е 163.23 млн. за осемте месеца, с 2.6% ръст за година. Миналият август увеличението е било 9 на сто, сочат данните на КФН.


В тази част от пазара също има повишение на конкуренцията, след като делът на първите четири компании намалява от 58% миналата година до 56.7% през тази.


Една от най-силно растящите полици като стойност на събраните премии е животозастраховка с инвестиционен фонд – 83% увеличение на годишна база.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Като се има в предвид, че застрахователния пазар у нас е в ръцете на мутри - рекетьори, които знаят само събиране, си е направо чудо, че има такъв вид пазар. Докато застрахователите не започнат да работят наистина, като застрахователи ръст в положителна посока няма да има.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  +++++++++++++++++++

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Еми те само събират ,а като дойде време да плащат на потърпевш получаваш една водица.

 4. 4 Профил на georgiev_gogo
  georgiev_gogo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Такъв "застрахователен пазар" в България просто няма. При пазар винаги има две страни, а тук една и то вземащата. Да не се налага да се изплаща застраховка особено "Живот". Загубена кауза за застрахования е.

 5. 5 Профил на kotaraka_iik
  kotaraka_iik
  Рейтинг: 225 Любопитно

  То само първото изречение на дописката като прочетеш ти става ясно, че няма смисъл да продължаваш нататък:
  "Спадът на застрахователния пазар отново се връща през август, но е много по-слаб, отколкото предишни месеци,..."
  Къде бръкнахте, та извадихте този шедьовър на лийд-осването бе, Дневник?
  Че и застрахователен пазар в България видяхте - ХА ХА ХА!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Има застрахователен пазар. Той се ограничава до гражданска отговорност, с любезното съдействие на държавата
  Можем дружно да благодарим на Ралица Агайн, или както се казва в момента за това..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Термините, които използват застрахователите, са класически пимер за езикова неграмотност. Прехвърляйки автоматично непреведени термини в българския, засрахователите сами си подливат вода, като остават неразбрани. А езикът уж служел за да се разбират хората!
  Под премия, у нас се разбира нещо, което получаваш отгоре. При тях е вноска. Даваш демек. Представете си, че шефът ви обещае премии за Коледа и ви удържи едни пари от заплатата!

  Под полица, също разбираме нещо съвсем друго, от значението в статията. Ние знаем, че това е обезпечение на заем. Тук му придават хептен различен смисъл.

  Западните компании имат гадната практика, да одобряват всяко текстче, предназначено за чужд пазар, което е тъпо. Местните служители превеждат английската реклама, лого, девиз на български, виждат че звучи нелепо и я нагаждат. После я превеждат пак на английски и я пращат за одобрение в централата, щото коджа-кафалиите в тамошната реклама, трябва да одобрят. Да, ама сега звучи също тъпо на английски и те се разпореждат да остане първия вариант.

  Накрая се получават идиотизми като: едно прахче три пъти дневно, вместо по едно прахче, три пъти дневно. И болният се чуди, и аптекарят, и лекарят, да разделят ли прахчето на 3 части или да се ползват 3 бр.

 8. 8 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "onufrij":

  не си прав. термините в застраховането са специфични за тази дейност и се използват от много години. Още от социализЪма.

  да не говорим, че бъркаш значението на полица например

 9. 9 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "pete_maravich":

  СПЕЦИФИЧНИТЕ за дадена професия термини, затова са специфични, защото са предназначени само за вътрешноведомствена употреба.
  Докторът на латински ли ти обяснява какво ти има?

 10. 10 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ами, нормално е да има спад в приходите от имуществено застраховане. С автокаско проблем не съм виждал, но преди месеци застраховах един лаптоп. Привлякоха ме с това, че е защитен от кражба, заливане с течност и т.н., а всеки знае, че такава машина се носи постоянно и все може да й се случи нещо. След настъпване на застрахователно събитие(в дъжд раницата пропусна и изгоря дъното) научих, че реално застраховката нищо не покрива- кражбата е само при грабеж вкъщи(даже в офиса ти да е бил при грабеж не важи), заливане е само от ВИК теч вкъщи и наводнена цялата къща, за щета при буря трябва леден къс да падне посред къщата ти върху предмета, щета, която подлежи на ремонт или подмяна на част не се приема(трябва цялото да е тотално неизползваемо и нищо да не може да се смени, макар че изгаряне на дъно се ремонтира с ново на цената на половината машина)... Изведнъж се оказа, че застраховката на преносима техника просто е направена да не изплаща никакви обезщетения. При тия условия друг път дали ще се хвана да се застраховам? За лаптоп, мобилен телефон просто плащаш залудо, а и щетите на застраховките на отделна вещ реално винаг.и може да минат да не се изплащат заради условие примерно да нямаш застраховка на имота(условията за покриване на щета се покриват от тези на застраховка на недвижим имот), а и в таксата за СОТ има някаква застраховка на имота...
  Друг случай- на жената й предлагат застраховка живот и трудова злополука. Общите условия са такива, че тя в тях разчита, че може да получи пари само, ако е наемник и работодателят е осъден за това, че е виновен(Не че при такава присъда няма да се каже, че има вече обезщетение изплатено за същото...). Тя работи за себе си и, разбира се, е отказала да се говори повече за застраховка.
  Докато застрахователите не се научат да продават продукти, които не карат клиента да се чуства ощетен, какво точно очакват?

 11. 11 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "атанас":

  Дори каското не си струва за по-стара кола, правил съм статистика по-евтино е да си без каско.

  икономист - неграмотник с диплома
 12. 12 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#10] от "атанас":
  Условията се четат преди, а не след като се подпише договор.
  Включително и общите.Щото после смешен плач

  ум море, глава шамандура
 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#12] от "nor_tex":

  Това е ясно. Само си говорих за разликата между казваното от агентите по време на убеждаване да подпишеш полица спрямо общите условия. Отиди в която и да е верига за техника и питай за застраховка. Чуй какво ти казват и след това поискай общите условия да направиш сравнение. Другото, което визирам в коментара си, е това, че условията на имуществените застраховки реално са правени в 90% от случаите просто да има вратичка да не ти платят- наводнява ти се къщата и:
  1. вината е на ВИК- съди си тях, защото те са виновни
  2. вината е на спукана тръба при теб- не ти се плаща, защото не си си подържал апартамента и водопровода
  3. наводнил те е съсед- съди него
  4. излиза буря и през отворен прозорец дъжд мокри техниката- може и да се признае, ама може и да питат защо си оставил прозореца и пак си виновен, че не си пазил свястно нещото
  5. гърми телескоп на телевизор от влагата, признават ти, че е от наводнение не по твоя вина, но, тъй като се оправя с подмяна на част, то няма застрахователно събитие
  6. признават щета, но имаш застраховка на имота за 10000лв, щетите всичко са ти 20000 и си искаш за застрахования телевизор 1000лв. Не се признава, защото имаш изплатени пари за наводнението от другата застраховка.
  т.е. застраховката е правена само да ти приберат парите. Защо да я сключваш? И защо се чудят, че все по-малко хора търсят тези услуги? Не може малките букви просто тотално да противоречат на логиката на хората от какви рискове искат да се предпазят или да правят почти всеки риск с допълненията си непризнат като щета. Не може и да ти продават нещо с едно обяснение, а да трябва да четеш общи условия за това какво точно получаваш, защото в тях е коренно различно от представянето на продавача.

 14. 14 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Жилищата да се застраховат задължително срещу природни бедствия, а парите от полиците да се събират в пул/фонд. От този мегафонд да се покриват щети при големи наводнения и земетресения. Това е нов вариант на широко дискутирания преди години катастрофичен пул. Идеята излиза отново на дневен ред заради увеличаващата се опасност от природни бедствия в резултат от климатичните промени.

 15. 15 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Жилищата да се застраховат задължително срещу природни бедствия, а парите от полиците да се събират в пул/фонд. От този мегафонд да се покриват щети при големи наводнения и земетресения. Това е нов вариант на широко дискутирания преди години катастрофичен пул. Идеята излиза отново на дневен ред заради увеличаващата се опасност от природни бедствия в резултат от климатичните промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK