Българите все повече бавят плащания и на заеми, и на битови сметки

Българите все повече бавят плащания и на заеми, и на битови сметки

© Мария Съботинова, Строителство градътБългарите все повече забавят плащанията и на кредити, и на битови сметки, просрочията на междуфирмените заеми растат, а много компании са на практика във фалит, но официално не са обявени заради тежката процедура. Това бяха основните изводи от статистиката, представена днес от новоучредената Асоциация на колекторските агенции в България. Организацията обединява част от дружествата за събиране на вземания, а сред изискванията й са натрупана история и липса на незаконни или лоши практики в работата.


Най-много забавени плащания има при битовите сметки, с изключение на електричеството, и бързите кредити. По-малко са просрочията при сметките за мобилни телефони, лизинг и различните банкови заеми. Най-малко са забавянията в плащането на ипотечни заеми и сметки за ток (виж таблицата).


Представителите на асоциацията посочиха няколко причини за забавяне на плащанията от физически лица. Най-честите са пътуване в чужбина (35% от случаите) и непредвидени проблеми (24%) като безработица, загуба на трудоспособност, болест или инцидент в семейството. Сериозна част от хората имат просрочия и заради забавено изплащане на заплатата, както и непознаване на задълженията по договора за услугата.
Димитринка Глинко, директор на "Сайкъл Кредит", обясни, че кредиторите остават срок от няколко дни от изтичане на срока за плащане, обикновено три, след което започва процедурата по събиране на вземането. Отначало или самият кредитор, или наетата за това компания започват да напомнят по телефона за дължимото вземане и по думите на Глинко голяма част от длъжниците плащат след позвъняването.


От компаниите за събиране на вземания обясниха, че след като се установи защо длъжникът не може да плаща, те могат да изготвят заедно план за разсрочване на дълга. Оттам добавиха, че най-добрият вариант е още в началото на затруднението да се свържете с кредитора си и да обясните, че имате проблем.


Ако няма споразумение за разсрочване и след напомнянето дългът не е върнат, последната стъпка е съдът, където всички разноски са за сметка на длъжника. В около 10% от случаите на забавяния в рамките до 30 дни агенциите не могат да се свържат с длъжниците заради променен или грешен адрес. Колкото са по-дълги просрочията, толкова този дял расте.


Профилът на средностатистическия длъжник в България според колекторската асоциация е мъж на 41-50 години, семеен, служител или работник, жител на Северозападна България или гр. Русе. Преди кризата възрастта е била 21-30 години.


Ивайло Костов от "Кофас България" съобщи, че през тази година очакват 40% ръст на фалитите на фирми в сравнение с миналата година. През 2010 г. годишното им увеличение е било с 22%, а през 2009 г. е стигало 18 на сто. По неговите думи през тази година ръстът на междуфирмената задлъжнялост е около 20%, а срокът за забавяне е нараснал от 78 на 105 дни.


"Скокът се дължи на изключително лошото управление на риска в компаниите – на практика то е нулево", коментира Костов. По думите му има компании, които на практика са във фалит, някои са спрели работа, други продължават, но официално не са обявени. Причината е дългата процедура, която е усложнена не толкова от съдилищата, колкото от законите. Освен това много от заемодателите предпочитат да не искат несъстоятелност, защото не е сигурно, че ще приберат дълга си, ако са по-назад в списъка с кредитори.


Проблеми с плащането вече има и при компаниите от хранително-вкусовия бранш, които досега бяха по-защитени от кризата, стана ясно от данните на асоциацията. Най-сериозните забавяния на плащания остават в строителството.


От агенциите за събиране на вземания казаха, че с кризата оборотите им са се увеличили, но печалбата е паднала. Ако преди един служител е можел да работи с 1000 клиенти на месец, сега едва успява да се справи с 400. Причината според тях е много трудната икономическа ситуация, безработицата и намалението на доходите. По-малко и забавени плащания от роднини в чужбина, най-вече Испания и Гърция, са сред причините за проблемни дългове.


Забавяне на плащанията (в брой дни)
Сектор20102011
Търговия4968
Строителство97150
Промишленост70109
Услуги9397
Източник: Асоциация на колекторските агенции в България


Забавени плащания на българите по видове услуги
Ипотечен кредит10%
Електричество15%
Потребителски кредит20%
Кредитна карта20%
Лизинг на автомобил20%
Стоков кредит25%
Мобилен телефон30%
Бърз кредит в брой50%
Вода55%
Парно и топла вода60%
Кабелна телевизия65%
Източник: АКАБ

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ......За кое да е по напред.

  IVONIV
 2. 2 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кога някой ще направи свестен закон за фалитите!? Толкова ли е сложно! Препишете го, тикви!!

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Звънят от ВиК на длъжник.
  - Господине, не сте платили вече три сметки. Ще ви дадем на съд!
  - А пък вие ако не престанете да ме заплашвате ще ви извадя от семейната лотария.
  - Каква е тази лотария?
  - Като взема заплата слагам всички сметки в един буркан и която изтегля, нея плащам.

 4. 4 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Има ли пилот в самолета или сме на свободно падане?

  Кирил Кирилов
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Весело

  А в някаква статистика пишеше,че българинът най трудно се лишава от ракийката (бих добавил и от фасовете)!
  Така де що да не се похарчат стотина лв. за цигари вместо да се дадат на някой монопол !?!

 6. 6 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Много пъти съм питал кому е нужна тази прекомерна рестриктивна политика? Хубаво, Дянков ще го постигне този "балансиран" бюджет - и какво? Медал ли са му обещали на тоя пич? Или пък и той "Хонорис кауза" иска? Аман от "дърводелци"! Имаме си валутен борд и той трябва да се придържа само към неговите изисквания! Какво още трябва да се случи, че най-после да му "уври" дебелата глава? Всички фирми да затворят кепенците, или какво? Ама как все такива "дръвчета" ни се падат, бре, направо се чудя на "късмета" ни!

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нормално е: след като от 3 год не са се индексирали заплатите, а инфлацията всяка година гони двуцифрено число. Таксите, сметките, стоките растат прогресивно. Всички искат да съдерат по няколко кожи от клетия човечец. Да не забравяме, че на доста места или се бавят с месеци, или не се плащат изобщо заплати. Като няма пари в населението, какво му остава?!

 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  един телефонен оператор ме даде на колекторска фирма за 6,90 вместо да ми изпрати сметката за 6,90 а ми останаха тези 6,90 защото служителката на касата на телефонниат оператор ми каза че при сключването на договора е платена една сметка и последната сметка при спиране на договора е платена в началото
  колекторската фирма за 6,90 беше ми написала писмо че ще ми разпространи данните в циала европа като некоректен платец
  правете си изводи за какво ще става на вьпрос в бьдеще

 9. 9 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  И кат спести 100 лв на месец = 1200 год. и няма да си купи нови дрехи ли или по добър навес за праните дрехи + 5 нови книги или включване към оператор на телевизия и интернет, дето е по евтин от предишния? Или по-икономична пералня, щото неговата е на издишане. Ебати съвета и възмущението от паразитите върху икономическия растеж. Ама те разбрах пост фактум и ти писах +

 10. 10 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  В най-скоро време от забавянето ще премине невъзможност за плащане. Зорлем ще ни върнат на село да се изхранваме от личното стопанство и да си трампим продукция.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Не съм съгласен, че това явление е от скоро. Дори в златните години 2005-2008 ставаха същите циркове за 3-те лева за метачката на входа, каквито и сега. Само за 3 неща няма никакво бавене:

  1) цигари
  2) ракия
  3) пееехенцин за хафтемобило

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 983 Разстроено

  Бх го другарко, пък ние оплаквахме Гърция.
  Ся Боко ще ни удари първата копка и скоро резне лентата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#8] от "dearblue":
  Не се връзвай на такива глупости - на толкова малки суми и лихва не може законово да им се начислява.

  То така ли ще събират пари в тая държава - от едва смогващия да свърже двата края човечец, вместо от големите предприятия? Сметките са толкова нереално високи, може би ако не търсеха по 100-200% печалба, хората щяха да могат да си плащат...

 14. 14 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Колекторските агенции ???

  Наистина ли?

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А на края на финансовата година ще има Министри на финансите които ще видят като вуци в мъртвите сибирски полети.
  Срива в приходите на НАП е крещящ - като във фондовете на общественото осигуряване, така и в преките и косвените данъци, включително и тия от горива и държавните такси.
  Как беше - "Градим България"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Българите са все по-бедни, докато сомодоволният, егоцентричен пожарникар се фръцколи из чужбините, колко сме били стабилни (добавка от мен - в мизерията).

  Но едно не разбирам - къде бяха тези новини преди изборите???

 17. 17 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ами ще бавят като няма пари! На някои хора двете им минимални заплати ще отидат за колата след новата година /такси, винетки, данъци/. Никой икономист, по никакъв начин, не може да ме убеди, че ако заплатите се увеличат със 150 лева, ще настане инфлация! Ето пример, че пари не стигат - българинът бави плащания и заеми! ЗА КОЕ ПО НАПРЕД ?!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Българите явно сме много загубени, г-н Симеон Дянков още през 2010 г. ни измъкна от т.нар. криза, а ние пак се пънем да живеем зле!

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нормално ,те парите да не извират.Банките ако не бяха дигнали лихвите по лесно щяха да си събират парите.

 20. 20 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "По неговите думи през тази година ръстът на междуфирмената задлъжнялост е около 20%, а срокът за забавяне е нараснал от 78 на 105 дни."

  Ами...това казва достатъчно.

 21. 21 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Че отде да има пари? Кви са тия африкански доходи на европейски цени?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 22. 22 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Пък държавата ни в лицето на премиера и финансовия министър отказват да си плащат задълженията по договорите,които вече те са склчвали/щото от тройната минаха 2,5 години/първо това,после смачкаха средния и малък бизнес с глоби,разрешителни акцизи,данъци/без прословутия данък печалба/,на всяка крачка нови и нови държавни службици и стари, стари но вечни милиционери ,заедно с издръжката им,е какво очаквате-аз искам да очаквам събуждане и здрав ритник от страна на обеднелия и прекалено наведен народец,ама май отново ще е ядец....Ние сме си преклонени главици и нямаме дори и арабския хъс за нов и по смислен живот.Все по зле!

 23. 23 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dehumanizer":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1420 Разстроено

  Гърците благоденстват, държавата им фалира.
  Българите фалират, държавата им благоденства.

  Това е истината. Гарантирано от Герб и лично от Боко и Моню.

  След приемане на закон за личният фалит ще се разбере, че поне 30 % от населението и 70 % от фирмите са във фактически такъв. То няма как да е иначе.

 25. 25 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 647 Неутрално

  И все повече ще ги бавят. Аз бавя само топлофикация за сега и то не заради друго а поради факта, че не желая а им ползвам услугите въобще. При тях обаче няма опция да се откажеш - направо съм си "крепостен селянин".

 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тези фирми за бързи кредити са лихвари.Не вземайте кредити от тях.Къде е финансовия и банков надзор да провери как си определят лихвите?кожодери.Такова чудо само в Бантустан може да има.Пак някой се е облажил от разрешителните.

 27. 27 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ивайло Тосков, не Ивайло Костов

 28. 28 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Няма да плащаме, много ясно. Ако искаме да живеем като хора, трябва да ползваме достатъчно, но това е невъзможно, защото всичко е непоносимо скъпо (спрямо парите, които получават 80 % от българите, а и хората по света). Така идва и тази логична развръзка. Слведваща стъпка - народа се събира да накаже готованците и много важно, не поставя на тяхно място други!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 29. 29 Профил на marrygal
  marrygal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "kkk_20":

  Да, ама гърците са на улицата всички заедно, щом разберат,че им готвят поредната мярка за излизане от кризата.

 30. 30 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Според моите лични наблюдения дори в по-големите градове фирмите, които плащат навреме заплати вече са по-малко от тези които бавят заплати. А като бройка фирмите, които работят са наполовина от тези които работеха преди 3 години. Фалити сигурно са обявили някои фирми някъде но това е екзотика! Междуфирмената задлъжнялост преди две години изведнъж започна да расте и миналата година се удвояваше, тази година не расте с такива темпове просто защото сделките са наполовина по-малко. Това е различно за различните сфери но освен строителството, което както знаем почти изчезна през 2010, сега и търговията на дребно се е свила поне наполовина. По-големи обороти стават само в големите вериги магазини но те също отчитат спад.

  За излизане от кризата държавата трябва да се погрижи повече пари да остават в джобовете на тия дето ги изкарват. Цялата данъчно-осигурителна система трябва да се опрости с пъти! Тогава работосбособните и предприемчивите ще се размърдат и ще печелят и за бедните дори!

  Отделете време навреме.
 31. 31 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "greenman":

  http://chitanka.info/person/emil_izmirliev

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 32. 32 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Весело

  [quote#10:"batkoti"]Зорлем ще ни върнат на село да се изхранваме от личното стопанство и да си трампим продукция.[/quote]
  Ами той Боко си го каза: Гледайте картофи, после отглеждайте овце, но никой не слуша. Само търчат да гласуват за Вожда и не слушат партийната повеля.

 33. 33 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#6] от "mik2":

  Кажи каква финансова политика предпочиташ?

  Специално днешната не я намирам за особено рестриктивна, по-скоро е избирателно дащна.

  Отделете време навреме.
 34. 34 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 458 Гневно

  Пирът на лешоядите ме прави гневен!
  Преди Дянков сметките "попиваха" голяма част от заплатата ми, при Дянков заплатата ми покрива известна част от сметките!
  Това момче удари направо ръчната спирачка на икономиката!

 35. 35 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#32] от "stoiank":

  Хи,хи аз съм си от село а гражданите да му мислят къде ще си сеят картофи и къде ще отглеждат овчици..Само да не направят до всеки блок овчарник.....
  То с банките и с разходите се справям засега,само да не ми мине "котка път"

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 36. 36 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Интерсно, имало изненадани.....

 37. 37 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ами, българите се учат от държавата си. Тя също упорито бави разплащанията си с бизнеса.
  Нищо лошо няма в живота на кредит, но само в страни с наистина свястна икономика. Дано повече българи се усетят и не се вържат следващия път на апетитните и лъскави предложения за кредитиране от страна на банките. Всеки да се простира според чергата си, а заемите за нова плазма или смартфон могат да почакат.

  Свобода за Надежда Савченко!
 38. 38 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  Търговец рекламира стереоуредба:
  -Чисто нова,само веднъж е пускана.
  -От кой етаж?

 39. 39 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  Кое е най евтиното отопление???
  -Парното,ако не му плащаш сметките.

 40. 40 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "mik2":

  Медал ще му дадат от ЕЦБ...копи -пейст ..това прави нашият човек-квото ЕЦБ , това и той. Вместо това може да прочете некой и друг американски иконмист за ДА вики как с такъв рестриктвен б=джет се закопаваме още повече и задушаваме всякакви наченки на иконмически растеж.

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Абсолютно закономерен резултат в тези абсурдни времена!Не може хората да плащат редовно след като на тях не им се плаща редовно,а цените раста и доходите намалят!

 42. 42 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#33] от "dreamer": Да, особено размера на средствата за фуражките

 43. 43 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Голяма статистика, голямо нещо. Кое да дойде първо?

  Хвани едното - удари другото.

  Всички знаем, коя е фирмата, която има хубавия навик да праща СМС-си в съботите и неделите в 8-9 часа сутринта, че сме имали сметки за плащане.

  Отвсякъде те заливат грижливо с информация.

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 44. 44 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Порочният кръг се завъртя вече. вДянков, какво ще кажеш по въпроса с кризата?

  До коментар [#25] от "greenman":

  И аз така. Плащам навреме само това, което може да ми спрат (като ток и телефон, примерно). Другото може да почака, особено пък монополиста с топлото. Там е най-голямата трагедия-заробването към мастодонта.

 45. 45 Профил на blade
  blade
  Рейтинг: 5 Гневно

  Герберите вън, а Дянков на въжето

 46. 46 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Герберите използуват поредната подла игричка зад гърба на народа. Сега може да ви почука някой на вратата и да ви покаже изпълнителен лист за някаква сума, която е толкова дребна, че не сте и обърнали изобщо внимание. Нахалникът се представя като служител на така наречена "конекторна" фирма, сключила договор за принудителни вземания с държавата. Да, но начислената лихва и разходите по делото са хиляди пъти надвишаващи тази дребна сумичка! Например имате да плащате около 20 лева, а ви искат над 500! Даже са готови да описват имущество Това го публикуваха вчера по някаква телевизия. Изтинска гавра с бедния българин, който и без това се чуди как да оцелее в тежката обстановка..При това усилено се говори, че след Нова година ще има скокобразно повишаване на всички данъци. Причината - невъзможност да се събере сумата в приходната част на предложения бюджет от Дянков. Има заложени 950 милиона от ДДС в повече от 2011 и над 1.5 милиарда от преки/уж/ инвестиции, които няма как да се осъществят, след като инвестициите през 2011 г клонят към нула - само 200 милиона! Така, че изходът е - нови данъци и такси, вместо "тринадесета" заплата/това пък какво беше/

 47. 47 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз и съпруга ми работим специализиран труд, а парите ни стигат да си платим сметките, за храна и за децата-някоя дрешка- до тук.
  Т.е. ние сме от т.н. "работещи бедни", което е супер унизително.
  Защото хем си си скъсал задника от учене, хем работиш, хем парите не ти стигат доникъде!

 48. 48 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#47] от "leti_at":

  Споко, като стигнем до пенсия ще е още по-зле!
  Сега се радвай, че си "икономически активен"!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 49. 49 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "MissingPerson":

  Каква ти пенсия? ..сигурно ще я дочакам..ама с памперс!
  И да я дочакам, кой ли ще ми я плаща-сигурно мангалите, които до тогава ще станат мнозинство, а ние сме ги научили да живеят наготово и нищо да не плащат...

 50. 50 Профил на Plamen Hristov
  Plamen Hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Звънят от ВиК на длъжник.
  - Господине, не сте платили вече три сметки. Ще ви дадем на съд!
  - А пък вие ако не престанете да ме заплашвате ще ви извадя от семейната лотария.
  - Каква е тази лотария?
  - Като взема заплата слагам всички сметки в един буркан и която изтегля, нея плащам.
  —цитат от коментар 3 на Moonshine


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK