Корпоративна банка се очаква да поеме и фонда за саниране на жилища

Корпоративна банка се очаква да поеме и фонда за саниране на жилища

© Красимир ЮскеселиевНай-вероятният победител в конкурса за мениджър на Фонда за жилищно обновяване ще бъде Корпоративна търговска банка(КТБ), съобщи capital.bg. Това стана ясно след като по-рано бяха отворени офертите на канидадите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Единственият конкурент на тази финансова институция е Първа инвестиционна банка(ПИБ), но нейната оферта е с доста по-ниска оценка.


Чрез фонда ще се отпускат заеми с ниски лихви или гаранции за подобряване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради или така нареченото саниране. 


Във фонда има 12.5 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие". От тях близо 3 млн. лева ще отидат за обслужващата банка.
За технимеската си оферта банката на бизнесмена Цветан Василев е получила 30 точки, а ПИБ - 22 точки. 


КТБ предлага разходи за издръжка от 2.852 млн. лв. с ДДС срещу 2.880 млн. лв. на ПИБ.


Лихвата за наличните средства във фонда също е в полза на КТБ. Тя предлага годишна лихва, която се формира от основния лихвен процент (ОЛП) + 4%. А ПИБ предлага ОЛП + 0.25% годишно.


По най-същественият показател обаче - лихвата за крайните клиенти офертата на ПИБ е по-добра - ОЛП + 6.25%, докато КТБ предлага ОЛП + 6.5%.


Двете банки са предложили еднакъв гратисен период за кредитополучателите - шест месеца.


Така от общия бюджет на фонда за кредити и гаранции ще могат да се използват около 9.5 млн. лв. , а останалите пари са за издръжката на фонда.


Неотдавна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза, че очаква обслужващата банка да даде толкова пари, колко е и бюджетът на фонда. Към момента  КТБ е склонна да предостави допълнително 1 млн. лв., а ПИБ - едва 500 0000 лева. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK