Потребителското доверие в България е на най-ниското си ниво от 2009 г.

Потребителското доверие в България е на най-ниското си ниво от 2009 г.

© RеutersПотребителите не вярват, че българската икономика може да се дистанцира от развитието на събитията в Европа и поради това очакват нивото на растежа да продължи да намалява през следващите месеци. Икономическите очаквания понастоящем са със стойност -25.5 пункта, което е най-ниското ниво от май 2009 г. 


Това показва показва проучване на GfK за потребителския климат в Европа през последното тримесечие на 2011 г.  То представя очакванията за цените, приходите и икономиката като цяло сред потребителите от 12 европейски държави.


Местните и президентски избори доминираха живота в България през последното тримесечие на 2011 г. и се отразиха не само на политическите дебати, но и на икономическата политика. Двете големи стачки – на жп работниците и на най-големите зърнопроизводители, заемаха централно място на политическата арена в продължение на близо месец и причиниха по-големи загуби, отколкото се очакваше първоначално, посочват от GfK.
Според експертите на организацията тези събития са стимулирали дебата за бъдещото развитие на някои от най-нереформираните сектори на икономиката в страната. Правителството си е поставило за задача да извърши реформи във всички тези сектори през 2012 г., така че страната да има достатъчен икономически капацитет и конкурентоспособност в тези области. Въпреки това населението е изключително неспокойно по отношение на икономическото и финансово положение в България. Икономическият растеж е движен предимно от износ към Европейския съюз, който пострада значително при последното разрастване на кризата с дълга и на финансовата криза, се посочва още в изследването.


От организацията оценяват приноса към резултатите и на факта, че въпреки силните протести правителството реши да вдигне възрастта за пенсиониране.


През последното тримесечие на 2011 г. икономическите очаквания в повечето страни от Европейския съюз видимо намаляха. Прогнозите за икономически растеж бяха преразгледани и занижени в почти всички страни от ЕС.


Най-добрите стойности на показателя "икономически очаквания" се отчитат в Германия (-0.9 пункта) и Испания (-3.6 пункта). На трето място, със значително по-ниска стойност, е България с -25.5 пункта. На опашката са Португалия (-54.7 пункта), Гърция (-58.6 пункта) и Чехия (-63 пункта).
Перспективите за по-слабо икономическо развитие през 2012 г., несигурността за Гърция и Италия, новите спасителни пакети - това са основните фактори, които засилват безпокойството на европейските потребители в края на миналата година. 


Бурната европейска есен под знака на неплатежоспособността на Гърция, кризата в Италия, довела до оставката на Берлускони и заплахите в началото на декември на рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" да намали рейтинга на Германия и още 14 европейски държави, са формирали поведението и очакванията на потребителите.


Нарастващата несигурност дали и други страни като Италия ще имат нужда от спасителни пакети и предвижданията, че икономическият растеж през 2012 г. ще бъде значително по-нисък от първоначалните очаквания, оказаха значителен ефект както върху настроенията, така и върху банковите сметки на европейските потребители, посочват от GfK. 


В резултат икономическите очаквания, очакванията за приходите и намеренията за покупка се понижават в почти всички страни, обхванати от проучването.


Безработицата и увеличаващите се данъци в някои от изследваните страни понижават показателя за очакванията за приходите на потребителите. По този показател Германия стои напълно встрани от развитието на събитията в другите европейски страни, регистрирайки стойност от 34 пункта. Германците смятат, че заплатите и надниците ще продължат да нарастват чувствително през 2012 г.
И тук Испания е на второ място по висока стойност на показателя с -8.6 пункта, следвана от Австрия с -19.7 пункта. Значителен спад в приходите си очакват гърците (-65 пункта), италианците (-60.7 пункта) и французите (-60.4 пункта).


За първи път от септември 2008 г. Германия е на второ място по показателя за намеренията за покупка в сравнителното проучване на намеренията за покупка във всички страни от Европейския съюз. Тогава България регистрира най-висока стойност, а сега Австрия е на първо място, пред Германия, със стойности на показателя 35.6 и 27.4 пункта съответно.


Кесиите са завързани най-здраво във Франция (-29.8 пункта), Португалия (-44.1 пункта) и Великобритания (-54.8 пункта), показват данните от проучването на GfK. 

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Тц, боко каза, че е обратното и ние сме номер едно. да не би да твърдите, че лъже?

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Това е добра новина. Време е Ганьо да слезне на земята.

  Щото бая се беше разпасал - кредитче, плазмичка, апартаментче...

  В крайна сметка, всеки трябва да се простира според чергата си, а Ганьо далеч не е европеец, че да потребява като европеец.

 3. 3 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 237 Неутрално

  а не бе, какво доверие бе

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  сергиша е виновен !!!!!!!!!!!!! Постройте паметник на дянков !!! А на бойко мавзолей от тикви!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  Момент, нали с декрет на Политб*ро на Пожарната Команда "кризата" бе обявена за преодоляна, победена и навряна в ми6а дупка, да си прави компания с 3-ната коалиция?!

  Сега на кого да се вярва? На Банкянския оракул или на някакви си там "потребители"? МатрЯл с матрЯл!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  http://kliuki.bg/wp-content/uploads//2010/01/Image_331816_5.jpg

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Какво доверие, какви 5 лева? Тепърва ще берем плодовете, които засява нашата политическа класа и нейните войни - държавните чиновници. Ще дойде момент, когато ще "ядем" папки, защото друго няма да има.

 8. 8 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  криза е какво на всякаде в Европа

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Какъв плач само! Леле какъв рев!
  Чувствам, че направо умирате от кеф!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Кой още вярва на мутренската банда?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  На трето място по "икономически очаквания"? Съмнявам се...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на moni2233
  moni2233
  Рейтинг: 237 Неутрално

  недоверието на хората към расте с всеки изминал ден,всеки къта пари за черни дни

 13. 14 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Икономически очаквания - 3 място!
  Как може да има очаквания за нещо което го няма никакво ,а именно българска икономика?
  Ами погледнете колко български стоки има във всеки един хранителен или нехранителен магазин или в големите вериги.
  Само част от месото ,салама и кашкавала!Ааа и хляба!
  Нищо друго !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#14] от "navy":
  Бе то и Годо го нямаше никакъв, ама си го чакаха - "абсурд" му се вика.

 15. 16 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз вчера си купих туршия, указа се, че е турска.

 16. 17 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "...да се дистанцира от развитието на събитията в Европа и поради това очакват нивото на растежа да продължи да намалява през следващите месеци."

  "Дневник", може ли да обясните на неграмотник като мен , какво означава "...нивото на растежа да продължи да намалява"? Бисерите ви са вече на ниво детска градина!

 17. 18 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#17] от "butarino":

  Растежът продължава, но с по-ниски темпове.

 18. 19 Профил на butarino
  butarino
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#18] от "maniask":

  "Растежът продължава, но с по-ниски темпове."

  Как при растеж сега сме на най-ниското ниво?

 19. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Кривата на потребителското доверие е успоредна на тази на доверие към управлението на държавата!

 20. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  [quote#4:"ARRI"]сергиша е виновен !!!!![/quote]
  Напълно си прав. Нищо, че днес сутринта се беше изтупанил по Босфор ТВ и се правеше на пръв специалист. Раздаваше съвети по всичко. Да го пита човек, като е толкова печен, защо не си е свършил работата като министър председател!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 22 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Ами то това, че потребителското доверие е най-ниско го вижда всеки нормален българин според мен.
  Въпреки непрекъснатата промивка на съзнанието от правителствената медийна машина.
  По-зле не сме били никога - поне в последните 20 години.
  За по-старо време нямам спомени, тъй като съм бил дете.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 22. 23 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Със сигурност резултатите за първото тримесечие на 2012 ще е със значително по-добри данни, отколкото за последното тримесечие на 2011.

 23. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Щом Б. Б. продължава
  да управлява,
  БГ държава
  от света си заминава!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 24. 25 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dai Ribu":Жалко, че не си спомняш 1996/97 год !!! Друго щеше да твърдиш сега! Не че сме цъфнали и вързали, не че го дължим сегашното на ББ, но хиперинфлацията е......

  Sic transit..
 25. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Brace for impact!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 27 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мисля, че отрицателният термин на ,,доверие" е липса на доверие или ,,недоверие", а недоверието способства единствено за увеличаване на проблемите чрез пасивност. Парите се остойностяват чрез човешката активност, което означава, че трябва да се работи; не да се философства

 27. 28 Профил на cveti_o2
  cveti_o2
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пропастта на недоверието между българите и държавата е огромна. Всеки спестява,защото се страхува от утрешният ден!
  Не можеш да се довериш на държава,чийто финансов министър категорично заяви,че няма да има коледни бонуси в кризистната година,а после става известно,че служителите в министерството му са получили допълнително пари. Така просто се надлъгваме и страда само народа!

 28. 29 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Потребителите не вярвали, че българската икономика не можела да се дистанцира от събитията в Европа. Айде стига с герберската риторика, Европа не е чак толкова затънала, изключвам Гърция. Хората там си живеят, работят, ходят на екскурзии, планират си почивката, изобщо не е такова драматично положението както се мъчат да ни го представят мутромилиционерите. Просто икономиката на България, базирана доскоро на строителния бум и алъшвериша се срина. То ако човек вярва на такива статии, излиза че хората в Германия, Австрия, Швеция, Норвегия и др. са измрели от глад и видите ли,щели да ни повлекат и нас, дето минималната ни заплата е 135 евро. Айде холан!!

 29. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  С оглед на ситуацията може и след половин или една година да има още влошаване в очакванията и доверието на хората!

 30. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#29] от "jerry68":
  ++++++++++++++++++++++
  Съгласен съм с твоето мнение по въпроса!Хората все пак не вярват на разните измислици по нашата преса "колко е зле на Запад от нас"!Разликите са в порядъка на десетина пъти в тяхна полза!

 31. 32 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#25] от "antropos":

  Аз си спомням 1996/97, спомням си и опашките с купони 1990/91. И все пак смятам, че сега отиваме на по-зле от тогава. Защо? Тогава в първите години на демокрацията нямаше какво да се купи, след това във Виденовата криза цените постоянно скачаха и нямаше пари и пак имаше дефицит на стоки. Имаше една разлика- днес стоиш гладен, но утре ще си купиш хляб с изкараното, колкото и малко да е то, а след време знаеш, че ще продължиш напред от 0. Сега масово се дължат пари и във врата на куп хора дишат лихвари, а днешният ти глад е такъв за близките години, защото до изплащане на всички задължения изкараното ще отива основно за тях, та и на 2000лв заплата да почнеш после или да отвориш фирма, нямаш шанс да растеш или да си поне на 0 дълго след това, та камо ли да почнеш да потребяваш повече. Ако по костово време започнахме с ръст на потреблението и растящи доходи, сега ще имаме дълго дупка до изчистване на безбройните кредити, неразплатени сметки и т.н., пък тогава нещо ще тръгне напред. А почти всеки останал без доход сега е осъден или ще бъде осъден и ще има дълго да изплаща лихви, даже да остане без имущество. Ако за 3-4 месеца си без доход или заплатата ти падне под сумата на вноските, а нека те са 300лв, вече си осъден да плащаш лихви като луд, а всяко почване на работа едва ли ще покрие нещо, защото работа ще намериш, ама няма да е на 1000лв, а примерно на 500, но тя вноската вече ще ти виси с глобите да е да речем 600.
  50% от лошите кредити са на хора без работа или с дотолкова намалели доходи, че да не могат с тях да покрият самата вноска, камо ли да ядат и да си платят тока! И това са в средния случай хора на 40-50 години, които преди 2009 са имали добри доходи и вноската не е била изобщо усещана, но сега получават просто 2-3 пъти по-малко, а в близките години ще им тежат по-високите наказателни лихви и ще са без имущество. Това не е ли по-лошо от това същите хора днес да са на един хляб, но да не дължат нищо и след 2-3 години да тръгнат напред с излизането от кризата?

 32. 33 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "атанас":

  100+

  Като само мога да добавя, че много от хората в БГ нямат необходимата финансова култура или вече късно я придобиват. В резултат се теглят потребителски кредити за безумни неща без да е ясно как ще бъдат изплащани, ползват се масово бързи кредити с които се купуват плазми, обзавеждания и дори луксозни ботуши (предимно вносни стоки). Когато започнат да текат вноските започват да не стигат парите и хората започват да се лишават от елементарни неща - сутрешно кафе, вестник, закуска, месечно излизане навън на пицария, почивка на море (планина) и др (типично местен пазар). В резултат на това като скачени съдове страдат огромно количество местни бизнеси. За нещастие не виждам решение за излизане от тази спирала - на все по голямо задлъжняване. Може би приемане на закон за фалита на физически лица, но там леда е много тънък. Прогнозата ми е близка с твоята - нещата ще продъжават да отиват на зле.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 33. 34 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Доверие без пари в джоба -смешно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK