Следващата седмица ще са готови промените за лихвите по кредитите и банковите такси

Следващата седмица ще са готови промените за лихвите по кредитите и банковите такси

© Надежда ЧипеваДо края на следващата седмица Министерството на финансите ще внесе за обсъждане от правителството проекта с промените за определяне на лихвите по банковите заеми, измененията за таксите, които събират финансовите институции, и включването на кредитите до 400 лв. в обхвата на закона. Това съобщи в сутрешния блок на държавната телевизия вицепремиерът Симеон Дянков.
Той посочи, че по тези въпроси продължават и днес следобед разговорите с банките, като има известно сближаване в тезите им. Той още веднъж подчерта, че неговите предложения са ясни и са очевидна европейска практика.


Дянков изрично подчерта, че неговото ведомство е основното, което има право да предлага такива закони, не е необходимо одобрението на банковия сектор, за да станат те факт. "Може да имаме различия, но в крайна сметка аз искам това да стане в полза на потребителите", обясни вицепремиерът. В отговор на въпрос той посочи, че най-голямото различие между неговата позиция и тази на банкерите е по отношение на таксите.


За по-голямата част от таксите, които банките взимат от получателите на кредитите в момента, той предлага или да бъдат обявени за незаконни, или да се поделят между кредитополучателя и банката.
"Сега вие плащате някой да изчисли стойността на активите, с която гарантирате кредита, докато в повечето страни разходите се поделят приблизително 50:50. Банката също трябва да плаща, защото получава от лихвите на този кредит", обясни преди време пак от телевизионния ефир финансовият министър.
Най-обсъжданото в публичното пространство предложение беше свързано обаче с въвеждането на базисен лихвен процент, който да е в основата на формирането на лихивите по кредитите – EURIBOR или SOFIBOR.


По тази тема банкерите вече били убедени, че такава промяна е неминуема и е по-добре да стане сега, коментира с днешна дата вицепремиерът.


Той съобщи още, че до две седмици надзорният съвет на Сребърния фонд ще е готов с поправките в закона за него, с които ще се даде възможност парите да бъдат инвеститори в държавни или общински ценни книжа, а на по-късен етап и в корпоративни. Фондът трябва по-активно да се управлява, защото сега по закон той губи 40-50 млн. лв., защото парите му стоят без лихва в БНБ. Така Дянков отново мотивира идеята си част от средствата на фонда да се използват за погасяване на външен дълг, чиито падеж е януари 2013 г. Това според него е по-логично, отколкото за целта да се търсят външни заеми. Той сравни ситуацията с тази на човек, който има спестени пари, но вместо да ги ползва за нуждите си, ги държи под възглавницата, а тегли кредит с висока лихва. Според него противници на идеята били посредници, които взимат 40-50 млн. лв. под формата на такси, когато България излиза на пазара на държавен дълг. Кои са те можело да се разбере по това кои говорят против идеята парите от Сребърния фонд да се използват за целта.


По повод коментарите, че фискалният резерв е намалял заплашително, Дянков обясни, че тази тема се появявала всеки януари и се забравяла през април. Причина за това било обстоятелството, че заради НДСВ България има плащания по дълга през януари и също други задължения и парите по това време на годината няма откъде другаде да се вземат освен от фискалния резерв. В случая става дума за 1.5 млрд. лв. - за дълг и за земеделски плащания. През март обаче резервът щял да се върне на равнището си от около 4.1 млрд. лв.  

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Следващата седмица ще са готови промените за лихвите по кредитите и банковите такси"

  С други думи, да чакаме увеличение на лихвите по кредитите, така ли?

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Евала ако найстина паднт лихвите след тези промени .

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Давай Дянков искарай ни от дупката.

 4. 4 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Дянков ,ето я рецептата:

  Бивш кмет на Лондон: Трябва да се беси по един банкер седмично
  Светът на финансите е неморален!
  Банкерите са безотговорни и поставят в опасност икономиката.
  Кен Ливингстън има решение. Кмет на Лондон между 2000 и 2008 г., кандидат на изборите през 2012 г. срещу консерватора Борис Джонсън, по време на официална вечеря той заявил, че „трябва да се беси по един банкер на седмица, докато останалите си вземат поука“, пише в. Sun, цитиран от профит.бг

  „Всяка година международната финансова система убива повече хора, отколкото Втората световна война. Но Хитлер поне беше луд, знаете“, заяви преди време той.

  Като бивш кмет на британската столица, Ливингстън съжалява, че местната лондонска власт има „по-малко независимост от режима на Виши във Франция по време на нацистката окупация“. В същия дух бившият кмет осъжда политиката, водена от консерваторите, отговорни за „същия недостиг на жилища, какъвто е причинил Хитлер за пет години бомбардировки“.
  В началото на февруари Ливингстън се отличи и с изказване, че консервативната партия е „бъкана със скрити хомосексуалисти“.После бившият кмет допълни, че това бил скрит комплимент към политическия опонент.
  Идеята за бесене на банкери е поредното попадение в дългия списък на Ливингстън.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  [quote#1:"оstavime"]С други думи, да чакаме увеличение на лихвите по кредитите, така ли? [/quote]


  Прочете ли статията?!

 6. 6 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ама как му отива този ореол от звезди...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 7. 7 Профил на Пламен Димитров
  Пламен Димитров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо всички протестират срещу лихвите, а никой не протестира срещу високата цена на газта или ел.енергията. Да не забравяме, че никой не е ходил насила в банката да вземе кредит и никой не си е чел договора когато го е подписвал. И сега хоп , банките виновни. Виновни са тези които не могат да си направят сметката на семейния бюджет и сега трябва да платят за урока.

 8. 8 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Това с определянето на правила за променливите лихвени проценти е за замазване на по-големия проблем. Банките трябва да бъдат принудени да оценяват риска си по-добре и да не го прехвърлят изцяло на потребителите на техните продукти. Истината е, че банките трябва да бъдат принудени да сключват кредитни сделки при фиксирани лихвени проценти или когато те бъдат променяни да бъде искано и съгласието на този, който е получил кредита или той предварително трябва да е изразил съгласието си да бъде таксуван с променлив според някаква методика лихвен процент. Всичко останало е просто имитиране на дейност.

 9. 9 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 620 Неутрално

  много шум за нищо
  чист популизъм

 10. 10 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 791 Весело

  Карай влака Дянков!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 620 Весело

  Дянков е истински валяк !
  Изправи се срещу толкова много лобита, интереси и пари, че наистина май след години паметник ще му вдигнем !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо смятам,че се прикриват реалните проблеми.Банковите такси и комисионни по различните услуги, са един технически проблем ,който може да се реши елементарно вътре между банките. И таван на лихвите не може да се сложи с правителствено решение.

 13. 13 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Най-после! След като банките одраха кожите на нашите майки и бащи, това най-после ще се случи.

  Leges bonae ex malis moribus procreantur.
  (Добрите закони възникват от лошите обичаи)

 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Тук май доста хора вярват в заклинания и вещици....лихвите ще паднат на кукуво лято...

 15. 15 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "popovski31":

  Изказването ми е иронично. Не го ли разбра?
  На фона на лихвите, с които ни свалят кожите банките и съответно отчитат стотици милиони печалби ежегодно, както и стотиците милиони премии, които си раздават банковите пиявици... да продължавам ли?

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Дянков продължава да замита проблема под килима. Като премахне една такса, банката ще си я включи под друго име и до тук. Единственото, на което ще се отрази вероятно ще е на депозитите.

  Целия проблем е описан брилянтно в пост №8, но по тази тема никой не говори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Jawwor
  Jawwor
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако някой очаква лихвите да се смъкнат за 24 часа, много се лъже.. Целта е да се направят прозрачни, а това е най-лесно като се вържат с пазарен индекс - EURIBOR , SOFIBOR. Каква надбавка ще си сложат банките върху тях е техен проблем, но в момента в който тези индекси тръгнат надолу, и банките са длъжни да смъкнат лихвата.

  Ако някой не си спомня какво стана 2008 г, ето накратко-

  След разразилите се фалити в Америка, лихвите скочиха двапъти /не ми се търсят цифри, но може да се види в страницата на БНБ/ и банките дигнаха свойте. След 6-8 месеца, всички лихвени индекси тръгнаха надолу, и сега се намират на по-ниски нива и даже и от 2008 г. ... да знайте случай в който банките да са намалили лихвите драстично на кредити, отпуснати преди 2008 г!!

 18. 18 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#1] от "оstavime":

  Да как позна при опукан резерв и скапана икономика без инвестиции какво трябва да се очаква само повишение на лихвите . Да не говорим че преди седмица държавата е била фалирала .. .За 3 години до дъното за още 1 ще риете дъното ..

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Аз ще чакам март

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#11] от "ironhorse":

  Да бе паметник на човека който фалира държавата . По добре си помисли за твоите спестявания че ще останеш без тях ...в най скоро време ..

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#20] от "bokko":

  Така ли казаха от Позитано ?!

  Вероятно фалита се отнася за олигарсите на БСП мафията

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 23. 23 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#8] от "dow_jones":

  Абсолютно съгласен!
  Само ще добавя, че изцяло фиксирана лихва не би била от полза, защото в такъв случай банката ще се презастрахова и ще я надуе.
  По-скоро база - публична и унифицирана (EURIBOR, SOFIBOR и т.н.), плюс фиксирана в договора надбавка, която банката няма право да променя еднолично.
  Стига с тази натрапена солидарност - изрядните платци да плащат за малоумниците и безотговорните.
  Това, между другото, е характерно не само за банковите кредити у нас. Същата работа е и парното, градския транспорт, осигуряването и т.н. Балъците плащат, тарикатите и малоумниците - не.
  Зрял социализъм.

 24. 24 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това с банките е същата пропагандна схема като с увеличението на минималната работна заплата, когато Дянков тръбеше - увеличихме заплатите, а реално се увеличиха само плащанията, свързани с минималната работна заплата.
  Трябва да им се признае - това ГЕРБ наистина го умеят

 25. 25 Профил на yols
  yols
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До Jawwor: Не е само въпросът с обвързването с индексите, защото има много случаи (особено с една конкретна банка) - някои от тях описани и в интернет ако се поразровиш, при които лихви обвързани с EURIBOR биват променяни без да има движение по съответния индекс с претекста, че УС на банката е гласувала увеличение на надбавка (?!?), която също участва във формирането на лихвата, за да си покрие риска от нестабилната икономика и други глупости, които всеки може да си изсмуче от пръстите, когато реши, че печалбата му е малка. Да не говорим за фрапиращите случаи за едностранно променяне (което за мен си е чисто нарушаване) на договорите.
  От всички изчетени мнения единствено това на №8 dow_jones е точно в целта и се присъединявам към него.

  Ако мислите, че шефът ви е тъп, помнете: нямаше да имате работа, ако той беше умен!
 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  [quote#2:"bta"]ако найстина паднт лихвите след тези промени .[/quote]

  -„За да падат лихвите трябва да има свободна конкуренция и нисък риск, който зависи от средата за бизнес.

  Движението на лихвите показва, че има свободна конкуренция. В началото на кризата лихвите се качват, а от три години падат, като по някои кредити са на нивата от преди кризата и дори под тях.

  Въпреки че ниските лихви като цяло са полезни за икономиката, когато говорим за сваляне на лихвите не трябва да забравяме, че не всички печелят от това. Българските граждани имат 31 млрд. лв. депозирани в банките и печелят доходи от високите лихви, които отиват например за добавка към пенсиите им, или за лечение, или за образование на децата им, или за оцеляване в черни дни.

  По време на кризата лихвите, които правителството плащаше по 10-годишни ДЦК стигнаха 8 % (а сега са около 5 %). Не може да се очаква банките да отпускат 30-годишни жилищни кредити при по-ниска лихва. Не може да се очаква и лихвите по депозитите да са много по-ниски, защото иначе много спестители ще предпочетат да инвестират в приеманите за най-нискорискови ДЦК.

  Не е възможно картелно споразумение за поддържане на високи лихви и такси между 31 конкуриращи се в България банки, особено в динамичната среда, в която живеем.

  Не е вярно твърдението на Симеон Дянков, че откакто ГЕРБ управлява рискът е паднал. Българските CDS-и са скочили от средата на 2009 г., когато правителството на Бойко Борисов пое властта, до сега с един пункт. Може би те не са най-добрият индикатор за риска, но чуждестранните банки го използват като база за оптускане на ресурс на българските си дъщерни банки.

  Не е коректно лихвите в България да се сравняват с лихвите в Германия, Гърция, Австрия и други страни от еврозоната. Защото банките от тези страни имат лесен достъп до финансов ресурс от Европейската централна банка при 1% лихва. Банките в България нямат достъп до този ресурс, защото България не е член на еврозоната.

  Сравнение със страните от ЕС извън еврозоната показва, че лихвите се влияят от риска в съответната държава. Затова например лихвите по кредити в Унгария и Румъния са по-високи от тези в България.

  Банките в България се финансират от депозитите на гражданите, а лихвите по срочни депозити до една година в момента са около 5-6% (за сравнение, лихвите по депозити в Германия са около 2%). Нормално е лихвите по кредити да са над тези нива.

  Евентуални нови регулации най-вероятно ще вдигнат лихвите по кредитите вместо да ги намалят. Например предложението лихвите по кредитите да се определят на базата на независими индикатори като Юрибор ще доведе до вдигане на лихвите. Защото в момента тримесечният Юрибор е на рекордно ниско ниво - около 1%. И ако се използва за база, когато Юрибор възстанови нивото си от преди кризата от около 3-4%, цената на кредита ще се качи.”

  / Банковите лихви: пазар срещу регулации от Йордан Матеев/

 27. 27 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Към # 26-Ако правителството иска ниски лихви, трябва да намали риска като осигури добра среда за бизнес - последователна и предвидима политика, прозрачност, макроикономическа стабилност, балансиран бюджет, ниски данъци, свободни пазари, минимални регулации, добра защита на частната собственост, структурни реформи в публичната сфера.

 28. 28 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Като цяло идеята да се вържат лихвите с ясен бенчмарк е изключително добра. Проблема е че ги връзват сега. Какъв ще е ефекта:

  В момента световните лихви, също както и софибор са на изключително ниски нива. Банките като използват тази промяна на закона ще променят условията така, че след промяната към момента да няма никаква промяна в общите равнища на лихвите. НО, когато световните лихви вземат да растат след година две, в България ще настане нов лихвен мор. Като скочи юрибор от 1% процент на 4% и като са сложили банките една надбавка за ипотечните кредити от 7,5% и лихвата по тези кредити ще удари 11,5% в даден период през следващите години.

  Ако ще се връзват лихви със световен бенчмарк то банките да вържат надбавката която сега ще определят със средната стойност на на този бенчмарк за последните 10 години. Само така ще има справедливост. Но те няма да го направят така, защото това ще означава ефективен спад на лихвите сега.

  Така че от тези промени на Дянков ще страда следващото правителството, което отново ще се изправи срещу проблема за растящите лихви по ипотечни и потребителски кредити.

 29. 29 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#23] от "nick_wolf1":

  Ето това е най-зрелият коментар

  Истината е, че няма как да има фиксирани лихви по дългосрочни кредити. Вие бихте ли внесли пари на влог за 30 години при фиксирана лихва?

  Фиксирани лихви обаче може по кредити да речем до 5 години(най-често потребителски), които са по-предсказуеми, но пак са презастраховани от кредиторите с високи лихви.

  Все пак, това е огромна стъпка напред относно банките. Като се има предвид, че досега само им се кланяхме...

  Голем "+" за Дянков

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#23] от "nick_wolf1":

  В момента имам кредит с лихва формирана на база на тримесечен юрибор + фиксирна надбавка. Познай дали реалният процент е толкова?

 31. 31 Профил на NEO
  NEO
  Рейтинг: 8 Гневно

  Г-н Дянков...стига сте хвърляли прах в очите на хората!
  Проблема вече не са лихвите,тъй като БаМките в България направиха много кредити с ВИСОКО и ПРЕВИСОКО вдигната лихва изискуеми и с открито съдебно производство!Проблема Дянков е че ако не приемете спешно Закон за фалит на Частни лица в България,скоро ще Ви запари под краката...и то не само на Вас в финансовото министерство!
  Хора...подпишете тази петиция и нека Европейския парламент види как в България към хората се отнасят като с финансови роби!И нека комисията по петициите към същия този парламент отсъди...

  http://www.peticiq.com/falit_chastni_lica_bg

  НЯМАМЕ ДЪРЖАВНОСТ!!!
 32. 32 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А фискалният резерв къде е г-н Дянков? Нали сме имали растеж,ако е така, значи имаме и натрупване!

 33. 33 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От началото на годината таксите на банките станаха трепач. Тоя ,който си има работа с тях ,знае за какво става дума и ако правителството успее да коригира своеволията на банките това ще е добре за всички нас.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Причина за това било обстоятелството, че заради НДСВ България има плащания по дълга през януари"

  Иначе щяха да са виновни, че са през февруари!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Банковата система на България е с капитал 10.5 милиарда лева.
  Печалбата и за 2011-та година след данъци е 586 милиона лева.
  Т.е. собствениците на капитала са получили средна възвращаемост от 5.86% срещу рисковете, които са поели с инвестицията си, докато баба Гюла е получила 6-7% възвращаемост по едногодишният си депозит без да поема рискове, защото нея я пази Фонда за гарантиране на влоговете.

  Дянков няма да намали печалбите на банките, защото те са под санитарния минимум. Той ще изкриви дейността им в интерес на длъжниците и във вреда на депозантите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Няма как лихвата да е точно фиксирана, нормално е да се увеличава и намалява в дадени моменти. Не е нормална обаче в България. Не е нормално банките да отпускат кредити за време по-дълго, отколкото приемат депозити. Не е нормално да си изсмукват от пръстите всякакви такси. Не е нормално да се обединяват в картел. Не е нормално и това нещо да се толерира.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#23:"nick_wolf1"]Това, между другото, е характерно не само за банковите кредити у нас[/quote]

  Това, между другото е характерно за банковите кредити не само у нас!

  Кредитите формират рискови активи. Рисковите активи се покриват с капитал. Капиталът е най-скъпия ресурс в света.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#36] от "hdpana":

  Първо изречение - FALSE;
  Вторo изречение - FALSE;
  Трето изречение - FALSE;
  Четвърто изречение - TRUE;
  Пето изречение - n.a.
  Шесто изречение - Error

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на svetlaq
  svetlaq
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тоя Огнян Донев,заради когото се изписаха толкова неща,как се продават много по-скъпи лекарства в България,отколкото в чужбина,заради когото си заминаха шефката на Здравната каса,заместник-министъра на здравеопазването и заради когото Европейската комисия разследва България за спекулативни цени на лекарствата,същия ли е като Огнян Донев,председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ли е? И ако е същия,защо още не са излезли с изявление по въпроса и не са го сменили от председателското място или са съгласни с методите му на правене на бизнес? Защото е срамно такъв човек да е начело на най-влиятелната организация на българския бизнес!!!

 40. 40 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#30] от "gogo2011":
  Формално би трябвало да е толкова.
  Ако си видиш извлечението по сметката в която внасят парите за погасяване, всеки месец на падеж има плащания на лихви и главница.
  Друг е въпросът, че вноските са по-високи от простия сбор "лихви + главница", заради плащания за такси, застраховки и т.н., но те минават по отделни сметки в банката.
  Затова и има ГПР, което от няколко години банките са задължени да посочват при предлагане на кредити.
  Още по-друг е въпросът, че нашите банки, дори да вържат базата към EURIBOR пак си запазват привилегията да променят еднолично надбавката. Щото EURIBOR ги "пази" от промени в глобалната среда, но не ги пази от примерно лоши кредити на родния пазар, раздадени на Сульо и Пульо срещу обезценяващи се обезпечения и "служебна бележка" за сиви доходи. А както знаем, за банките "равен мач няма" и парите ще си ги поискат все от някого.

 41. 41 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#35] от "tribiri":

  Банките би трябвало да се научат, че "оценка и смекчаване на риска" е нещо повече от служебна бележка за сиви доходи. Щом като капиталът е най-ценния ресурс би следвало малко по-отговорно отношение към управлението му, нали?
  Банките абсолютно заслужено ще претърпят понижение на печалбите си, заради безотговорно отпускане на кредити.
  Нормално е рискът да се понася от този, който прибира печалбата.
  Аз, като кредитополучател, съм заложил актив, посочил съм поръчители, подписал съм запис на заповед и т.н., изпълнил съм изискванията на банката, за да покрия риска от неплатежоспособност от моя страна. Спокойно могат да ме осъдят и да гонят и внуците ми да плащат моите кредити.
  Банката би трябвало да е включила индивидуална рискова надбавка в лихвата при одобряване на кредита.
  В една нормална ситуация, в която банката раздава кредити отговорно, тази рискова надбавка по лихивите на обслужваните кредити ще смекчи ефекта от сравнително малкото необслужвани кредити.
  Проблемът иде в ситуации, в които алчността на банкерите ги е тласнала към безотговорно кредитиране и спихването на балона ги сварва по без гащи. Точно в такива ситуации баш родните банки почват да прехвърлят риска към своите изрядни платци, за да не понесат загуби. Което си е отвсякъде некоректно.

 42. 42 Профил на kreditkiller
  kreditkiller
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Най истинския коментар е на: До коментар [#28] от "kai":
  Проблема е че сега (EURIBOR, SOFIBOR и т.н.) са около 1-2% + 6-8% фиксирана надбавка = 7-10% лихва + 3-4% такси и др. = 10-14% РЕАЛНИ РАЗХОДИ.
  След време около 2 години, тези (EURIBOR, SOFIBOR и т.н.) ще се покачат до 4-5% и тогава ще стане
  13-17% РЕАЛНИ РАЗХОДИ НА БЪЛГАРИТЕ И БИЗНЕСА и ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЗАКОННО

 43. 43 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това, което предлага Дянков не решава равнопоставеността между банките и клиентите им, както изисква ЕС.

  Би трябвало законът да дава възможност клиентите да имат право да прекратяват договорите си за кредит и депозити с банките без наказателна лихва, ако банките променят едностранно условията по същите тези договори. Така клиентът ще напусне банка с някоректно пазарно поведение и ще избере измежду коректните, а това ще създаде и пазарна конкоренция между различните банки, което е и задължително пазарно условие. Поне за свободните пазари, а не като нашия пазар с монополно и картелно преразпределни играчи.

 44. 44 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ДЯНКОВ - И ТИ ПЪРДИШ В ЕДНО ГЪРНЕ С БАНКЕРИТЕ - НЕ СЕ ПРАВИ НА УЩИПАНА УЧЕНИЧКА !!!!

 45. 45 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#43] от "jolly_josh":

  А ако банките картелират как точно ще мигрират клиентите към по-коректните
  Еднолична промяна на условията по кредити просто не би следвало да се допуска.
  Иначе дори да позволят миграцията без такси, при сегашната ситуация новата банка ще те намотае на макарата с по-изгодни първоначални условия и на втория месец ще те гръмне с нова лихва.
  И тогава к'во праим - миграция до дупка?

 46. 46 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#40] от "nick_wolf1":

  Таксите и застраховките ги плащам веднъж годишно и ги виждам. Вноската е сбор между вноска по главница и лихва. И да, процентът е по-висок със сигурност от максимално определеният в договора - тримесечният юрибор + надбавка, но не по-малко от Х процента. От доста време е над тези Х процента.

 47. 47 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#45] от "nick_wolf1":

  Щом трябва, няма лошо. Банките без клиенти не могат да съществуват, а клинетите - могат

 48. 48 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 450 Неутрално

  може би сега е момента да помогнем на Невдянков в борбата с непазарния индекс леВония а ако има проблем в закона даващ право на своеволия на индекса леВония да протестираме пред парламента

  http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15036:%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81&Itemid=106

 49. До коментар [#31] от "NEO":

  Подкрепям те напълно,но липсата на истинско гражданско общество у нас развързва ръцете на всякакви мародери.Пиши ми,ако мислиш,че мога да помогна с нещо-темата живо ме интересува.

  Боли ме от овчедушието на хората...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK