Дянков ще комбинира три източника за плащане на външния дълг

Симеон Дянков смята, че приходите от трите източника трябва да се използват в равна степен.

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон Дянков смята, че приходите от трите източника трябва да се използват в равна степен.Финансовият министър Симеон Дянков съобщи по време на парламентарния контрол, че планира да диверсифицира източниците, от които ще събере необходимите близо 2 млрд. лв. по предстоящите в началото на 2013 г. плащания по външния дълг.


Според него най-правилно е една част да дойде от приватизация на ненужни държавни активи, друга да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета - със средносрочни пет- или седемгодишни еврооблигации, съобщи БТА. 


По думите му доброто съотношение между тези три различни източника на финансиране е по една трета от всеки вид.
Дянков припомни, че в Закона за държавния бюджет за 2012 г. е определено, че 2 млрд. лв. е максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет.


Дянков посочи, че инвестиционният рейтинг на страната и макроикономическите й показатели дават възможност за пазарно финансиране -  както местно, така и на международните капиталови пазари. "През 2015 г. също предстои голям падеж от така наречения дълг на Милен Велчев, така че отсега трябва да мислим и за него", добави той.


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров постави под въпрос събирането на една трета от дълга от приходи от приватизация. Според него държавата трябва да си остави и буфери пред всяка от трите възможности. Не трябва да се инвестират масово средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, заяви Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK