Готви се амнистия за лихвите по просрочени данъци и осигуровки

Готви се амнистия за лихвите по просрочени данъци и осигуровки

© Надежда ЧипеваМинистерството на финансите подготвя тримесечна лихвена амнистия за неплатени в срок данъци и осигуровки, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой. Очаква се облекчението да важи както за физичеки лица, така и за фирми.


Предвижда се в този период просрочените задължения да севнесат като лихвите се опростят. По принцип върху просрочените данъци се плащат основен лихвен процент плюс добавка от 10 процентни пункта, при осигуровките – допълнителните процентни пунктове са 20.


Целта на финансовото министерство е да мотивира компаниите в кризата все пак да се разплатят. Тъй като все още не е взето окончателно решение, е възможно амнистията да важи само за осигуровки.
Предвижда се това да е еднократен "жест", който нормативно ще бъде въведен или със специален закон или с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
От Министерство на финансите не разполагат с прогноза какъв ще е размерът на лихвените приходи, от които държавата се отказва с предлаганата амнистия. Обяснението е, че не се знае кои точно длъжници ще се разплатят.


Амнистия само за просрочените осигурителни задължения предложи през пролетта на 2010 г. социалният министър Тотю Младенов. Тогава кризата се усещаше най-отчетливо от частния сектор, а социалното министерство заяви, че невнесените осигуровки са достигнали 300 млн. лв. В началото на август 2010 г. правителството официално се отказа от тази идея заради опасения, че европейската комисия може да разследва и санкционира България за предоставяне на непозволена държавна помощ.


Председателят на КРИБ Огнян Донев коментира, че тази идея е била предложена от бизнеса преди 4 месеца при срещата "Бизнесът и правителството", организирана от Конфедерацията. През януари по темата е имало среща с финансовия министър Симеон Дянков и с директора на НАП Красимир Стефанов, но те не са били настроени много благосклонно. Донев посочва, че държавата няма да загуби от такъв ход, защото ако фирмите-длъжници фалират, то тогава тя няма да получи нищо.


Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев посочва, че мярката е закъсняла, но все пак ще има ефект от нея. Той допълва, че държавата и общините също допринасят за натрупването на тези просрочени задължения, бавейки разплащанията си към частния сектор. По последни данни към края на септември 2011 г. забавените плащания по изпълнени обществени поръчки са за 457 млн. лв. От тях 255 млн. лв. са по вина на централната власт, и 202 млн. лв. - на общините.


Макроикономистът и управляващ партньор в анализаторската компания Industry Watch Лъчезар Богданов определи мярката като частично решение на голям проблем.

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 553 Весело

  Аз защо съм ги крил осигуровките - за да не плащам.Каква амнистия какви 5 лева.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3291 Гневно

  изрядните платци пак са прецакани !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1744 Гневно

  "Предвижда се това да е еднократен "жест" – какъв жест?! Милите ТЕ, кога ще разберат, че се плаща за нещо, което го има! "...не се знае кои точно длъжници ще се разплатят...” – ТЕЗИ, които ИМАТ ПАРИте! А, "предоставяне на непозволена държавна помощ...” – подаяния ли, що ли?! "...ако фирмите-длъжници фалират, то тогава тя няма да получи нищо.” – те ХОРАТА отдавна са ФАЛИРАЛИ, но държавата пак ПОЛУЧАВА от тях – поне ТЪРПИМОСТ...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Кога ще ги въведат? Питам, за да си направя сметката, да поотложа някои неотложни плащания.
  Дано да е след 2 май, че ако е до тогава, файда никаква - така и така до тогава данъка за 2011 е безлихвен. Че нали затова отлагам декларацията за миналата година за последния момент

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Този фалира държавата и сега се чуди откъде да докара някой лев. И се чудя за него ще има ли амнистия?

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1301 Весело

  Една - дори тримесечна -- амнистия за неплащане на данъци и осигуровки ще бъде по-уместна

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 1050 Весело

  Иначе прекрасно предложение! Чак почвам да съжалявам, че се преебах да платя некои неща по-рано. Нищо де, загубата не е чак толкова голяма. Но пак се ядосвам... все пак "данъчният кредит" за неплатени данъци е с по-изгодна лихва (11% - 12% (ОЛП+10)) в сравнение с промоционалните банкови потребителски кредити, а пък лихвата за осигуровки (ОЛП+20) е по-изгодна от лихвата по кредитни карти.
  И с тази амнистия... данъчният кредит става страшно ефективен!
  Дано да не се откажат, а да помислят за малкият и среден бизнес, че му трябват оборотни пари. Пък и на честните частници ще е изгодно.
  Единственият недостатък, който виждам в дописката е, че смятат да е еднократно това. Ако решат да правят подобна промоция ежегодно, с кеф бих си планирал плащането на данъци на куп, а не разсрочено, а и за бюджета ще е изгодно - ще получават много повече пари на куп, отколкото по малко на части ;-Р
  Най-сетне да видя нещо идейно от ГЕРБ, полезно за народа. Но да вземат да разработят идеята да върши работа години напред, а не да се прави еднократна, кампанийна, PR акция като ряане на лентички

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  ..Донев посочва, че държавата няма да загуби от такъв ход, защото ако фирмите-длъжници фалират, то тогава тя няма да получи нищо......
  А възпитателният ефект ще е страхотен. Ами защо КРИБ, БРИБ, БСК и накрая БНБ/да ВИ ..../ не предложи същата идея. Хората ако фалират бля бля бля, ама нейсе.
  Олигарх да си на днешно време, ГЕРБ трябва да се прекръсти от Граждани на Олигарси за Европейско .......

 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1184 Весело

  За амнистия на Банковите лихви имам в предвид по-горе. Извинявам се.

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1543 Весело

  Дянкооов, дойде време и да ни ДАВАТЕ мангизи -отгоре - към заплатите и пенсиите - за да ви ОСТАВИМ още малко на власт :))
  Всичко опапахте ...

  BIG AL
 11. 11 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Днес амнистия, след 3 години пак амнистия, след още три още една. Ако се започне с амнистиите, всички ще очакват следващата

 12. 12 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 623 Гневно

  Тази идея е една огромна глупост! Подобни амнистии не помагат в дългосрочен план, а краткосрочно закърпват дупки. Световната практика показва по-слаба дисциплинираност на страните, в която се обявява данъчна амнистия. Такава идея имаше и Ники Василев в НДСК навремето и слава богу, че не я реализираха.

  http://www.ivomirchev.com
 13. 13 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1590 Гневно

  от огнян донев и х*й не става! провали се с лекарствата и сега се опитва да дава някакви утопични съвети на правителството! ама тиквата ще го послуша, защото няма никой горе

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 14. 14 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 498 Гневно

  "Донев посочва, че държавата няма да загуби от такъв ход, защото ако фирмите-длъжници фалират, то тогава тя няма да получи нищо."

  Точно пък той ли ще ми дава компетентно мнение бре?! От кога най-големите престъпници съветват държавата и казват как да си плащаме задълженията! Тоя дето така или иначе спъва бизнеса по всички параграфи?! Айде нема нужда!

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Този закон за дружките си като валентин захариев ли го готвите......??? Ейййййййййй......аман от лобистки финтифлюшки бееееееееее...........Измеслет нещо за Нацията бре, та и тя де се почувства като бял човек.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 1096 Весело

  Бас държа, че някои фирми близки до властта толкова са я закършили, че не могат да си платят навреме задълженията. Тази легенда - че мислели за едрия и дребния бизнес, могат да я разправят на индианците от поречието на Амазонка или на бушмените в Калахари. Но се съмнявам дали и сред тях ще хване дикиш. Ако искаха облекчения за дребния и средния бизнес можеха да разхлабят данъчно-осигутелната примка, да връщат навреме ДДС за възстановяване, да не глобяват за щяло и нещяло и т.н. и т.н. И най-важният аргумент за моето неверие - когато Дянков каже "Добър ден" най-вероятно на небето грее месечината ! Българският Брад Пит какво ли не лъга досега - няколко пъти излязохме от кризата, няколко пъти сваляше ДДС, нямаше да се раздават допълнителни възнаграждения в държавната администрация и прочие !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 666 Любопитно

  То благодарение на Дянкофф фалираха маса фирми, сега ще им опрощава лихвите ?!?!

 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 933 Неутрално

  [quote#16:"БЕЗПАРТИЕН"]Таз легенда - че мислели за едрия и дребния бизнес, могат да я разправят на индианците от поречието на Амазонка или на бушмените в Калахари.[/quote]

  -Това не е загриженост за бизнеса и хората,а е по-скоро израз на безпомощност.И на доказателство,че Правителството и неговите кадри не могат да си вършат работата, да организират събирането на вземанията и да повишават приходите на държавата.С такава мярка единствено се цели да се повиши имиджа на тези,чиято работа е да събират задълженията към държавата.И да се създаде илюзия,че обемът на несвършената от тях работа е по-малко.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1619 Гневно

  И това ако не е акт на мерзавщина...
  Изцъкленият, що не речеш направо: "Ей, дайте там някой лев, че си е 'б.ло ма.ата....."
  Това разбира се е нов грабеж и пак за сметка на коректните в бизнеса и в полза на Котараците и субекти като Валентин Златев и новият собственик на ГОРУБСО - протежето на Доган от обръчите.
  Дали изцъкленият крадец знае колко фирми са теглили кредит за да погасят осигуровките и лихвите върху тях, само защото същият този изцъклен социопат не им плати навреме?
  Това вече е тотална корупция. В чудовищен размер и с отвратителни последици за равнопоставеността на пазара.
  Ще седне ли някой тук да ме убеждава, че няма някои "по-наши", с информация от дълго време, който да не се облажи от загрижеността на грабителската шайка завладяла държавата за "бизнеса"?

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1350 Гневно
 21. 21 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#15:"ARRI"]Измеслете нещо за Нацията бре, та и тя де се почувства като бял човек....... [/quote]

  То има бе: Терминал 1 & 2 на летище София...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А защо държавата още не си е платила за свършените работи ? За общините е ясно - и тях държавата ги ограби. Излиза,че държавата дава амнистия на собствените си неплатени дългове.
  Кривогледият каубой се мъчи да носи вода в решето и да издои пръча.

 23. 23 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#21] от "952":

  Не забравяй Варна, Бургас, Пловдив и филиала на София - Балчик.
  А Боко като построи магистрали за 1 месец всичко ще се издуха и после тишина и спокойствие.
  Само пнова недоносеното ( агентче с очилцата)и мутрите от правителството ще си събират данъците един от друг.

  apoloniy
 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Време бе!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на gligi
  gligi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  айде да казват кога ще е, да знам откога да не плащам

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 617 Неутрално

  ниама пари ниама облаци
  има много пари има потоп от пари
  времето е наше
  времето е пари

 27. 27 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тия още си мислят, че бизнеса има пари и нарочно не плаща.
  Сигурно Станишев е заформил някаква конспирация.
  Този не се разплати с бизнеса и блокира икономиката, а сега иска пари.
  Това е равносилно да спреш на някого въздуха и да очакваш той да издишава още въздух.

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Става съвсем ЯВНО, че дереждето с бюджета (и държавните финанси) е неудържимо! Борят се за всяка стотинка, но взета от матр'яла, в никакъв случай от "големите данъкоплатци". Апропо - тяхната категоризация (виж съседната статия) е въз основа на дължимото, НЕ на платеното! Ако някой има достъп (до обществена информация) и направи сравнение, ще се окаже, че най-големите данъкоплатци имат най-малък дял в т.нар. "солидарни фондове" - здравно, социално и пенсионно осигуряване. Начело с най-големия работодател - Държавата. Тъй де, нека сме наясно: имам да давам и имам да взимам! Големите данъкоплатци са в графата "имат да дават" (с изключения, към които отправям извивения).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#27:"ПАСТОРА"]Този не се разплати с бизнеса и блокира икономиката, а сега иска пари.
  Това е равносилно да спреш на някого въздуха и да очакваш той да издишава още въздух.[/quote]
  Изключително ясно обяснение, обаче пак няма да те разберат нужните човеци на отговорни постове

 30. 30 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 928 Неутрално

  А аз, идиотът, защо досега съм плащал всичко редовно. След като има амнистии, това означава, че мога да ползвам неплатените си данъци и осигуровки като безлихвен кредит. От утре край на плащането - ще чакам следващата амнистия.

 31. 31 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Дянков какво ни говорите,не разбираме.На България не и е необходим Министър на Икономиката,нито на Здравеопазването,можем и без Културата и Спорта.НИВОТО НИ Е КАТО НА ГИМНАЗИСТИ,аз поне така разбрах докато учех финанси,за малко.

 32. 32 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А няма ли да е по-добре, ако направят това - http://kololoto.blogspot.com/2012/03/162.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 33. 33 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Освен Дянков да подаде оставка, друга надежда не виждам за държавата, предполагам следващото ще е да се амнистират ДДС измамниците, помагачите им, както и ГЕР"П"!
  Доведоха до отчаяние с политиката си, дори и подраствашите?!

  http://www.webcafe.bg/id_1257693339_Da_kradem_ili_da_traem_

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 928 Весело

  Шанел, Версаче и Армани са в паника от настъпващата конкуренция.

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Да налея още масло в огъня! Специална рецепта за Пожарникаря!

  В началото на мандата на ЦарОт имаше сериозен спор за амнистия на данъците. Защитници бяха от ДПС. Не стана. Все пак. Сега "анти ДПС" и "анти БСП" правителството промушва такава амнистистия съвсем невинно! Не пропускайте шанса!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  На кого се реваншира Дянков и защо?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 37. 37 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 928 Разстроено

  Грешка! Предишния коментар беше за друга статия.

 38. 38 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 612 Любопитно

  От края на 2012 тук става като в Гърция, Борисов е безпомощен : http://e-vestnik.bg/14215/ot-kraya-na-2012-tuk-stava-kato-v-gartsiya-borisov-e-bezpomoshten/

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 39. 39 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 614 Неутрално

  от ПАЛАЧИ,извършили екзекуцията - амнистия ???!! "не ща,мерси много!"- промълвила търколилата се на 5 стъпки глава!!

 40. 40 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#33:"Ivan Petrov"]Освен Дянков да подаде оставка, друга надежда не виждам за държавата,[/quote]
  за мен надеждата е само и единствено в една гилотина ,издигната на жълтите павета.обадете ми се като стане...

 41. 41 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 612 Любопитно

  „Големият скок” се отлага! : http://avtorski.pogled.info/article/31216/Golemiyat-skok-se-otlaga

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 42. 42 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#40] от "triton123":
  Ако ви трябват едни хиляда лева, мисля че това ще е най-добрата помощ за 13-годишния ученик от Пловдив, и най-добре похарчените ми пари!!!
  Иначе реваншизмът е отречен, като спорт в нашата държава, а и не само - европейска директива?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 43. 43 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#38] от "НЕгласуващ":
  Ние сме преди Гърция, бъркаш!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 44. 44 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Досега всички невнесени данъци и лихви на олигарсите стояха на срочен депозит в БГ банките, а сега след като доходността им беше изключително висока и предвидима за последните 3 години, се дава шанс на злоупотребилите да излезнат сухи, като от тук-нататък всичко отива по трезорите, защото не е предвидим сценарият по който се спрягат банките ни, а простият народ, като си изтегли спестяванията и ги закара по домовете си го очакват добре тренирани крадци с гръцки опит и милиционерски покровители, които да го докарат на 100% до просешка тояга и после няма не искам, няма н'идей - Всичко е Берое и битовизми(б*йковизми)!
  Слънце сценарий, а вие се подигравахте на гърците?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 45. 45 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1235 Гневно

  Амнистия за неизрядните, а поощрение за изрядните? Или за тях още мор. Щом мърдат могат да понесат още монополизъм и милиционерска кретения

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 46. 46 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Това е начин да нарече изрядните платци глупаци.

 47. 47 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#45] от "DrAvalanche":
  Спред мен и тринайсетгодишните го проумяха!
  Ето изводите им:
  ''Да крадем или да траем"
  http://www.webcafe.bg/id_1257693339_Da_kradem_ili_da_traem_

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 48. 48 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Проблемът е, че ГЕРБ и основно този на снимката съсипаха икономиката

 49. 49 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 560 Весело

  прост, по-прост, най-прост, дянков...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 50. 50 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 560 Неутрално

  ЯВНО ПАРИТЕ ЗА БОНУСИ И КОМАНДИРОВКИ ДО МАЛДИВИТЕ СА НА ПРИВЪРШВАНЕ,И ТОЯ Е В ПАНИКА

 51. 51 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#46:"teridan"]Това е начин да нарече изрядните платци глупаци. [/quote]
  това не е новост, тук дефинция за балама е редовен гражданин , който си плаща сметките и спазва закона

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 52. 52 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  [quote#33:"Ivan Petrov"]Освен Дянков да подаде оставка, друга надежда не виждам за държавата[/quote]
  Дянков е счетоводителя на "фамилията" да важен е но никога не прави нещо което капо де тути капи не е наредил

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 53. 53 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Поредната смешка на третия по важност смешник в държавата.

  Преди години Тодор Колев даде знаменитото си изявление: Трима сме тошковците, които разсмиваме България - аз, Тошко Козаров и Бай Тошо.

  Сега това би могло да се перифразира така:
  Трима са смешниците, които разсмиват България - Боко Тиквата, Цецо Крадецо и Монката Очилатия Олигофрен.

  Три години ГЕРБ на власт три години Цирк България.
  Три години размяна на блестящи циркови номера между тримата най - главни смешници в България.

 54. 54 Профил на ܔܢܜܔ
  ܔܢܜܔ
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Тия съвсем са го закъсали.
  Обикновено такива мерки вървят в комбинация с тоягата. Т.е. ако не си платите просрочията следва това, следва онова.
  А то тъй сега какво излиза - платете си данъците - кой колко даде.
  И тия се опитват да се пласират за десни?!?

 55. 55 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Дянков е прати една ревизийка на бога Марс имаме съмнения ,в него и в касиерката му

 56. 56 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#11] от "forumer":
  първо осигуровките не са данък за да се опростят, второ в цяла европа се плащтат осигуровки само от работещи хора ,тези които не работят или тези които са под минимума за оцеляване не плащтат ништо . един пример в англия този , които има доход под 5700 паунда не само , 4е не плащта нищо , но и държавата му отпуска пари или помощи . казва се уоркинг такс кредит ,а за тези които не могат да си плащтат наема им отпускат и хаусинг бенефит , сега разбра ли , кои трябва да плащта осигуровките само работещите хора , така,4е дянков неработещите няма как да ги хване да плащтат защото има страсбург и едни хубави западни адвокати , на които им се плащта само при спе4елено дело , процент от обещетението

 57. 57 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 560 Неутрално

  дянков за да иска осигуровки , трябва да докаже от коя работна заплата са , след като няма заплата , няма и осигуровки . осигуровки се плащтат само върху работна заплата. в конституцията е записано право на осигуряване , а не данък осигуряване . данъците са в друг раздел

 58. 58 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 560 Неутрално

  и друго има над 1 милион българи , които се осигуряват в европа , в европа е приет закон в , които се забранява двоино плащтане на социални осигуровки

 59. 59 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 866 Весело

  Аз на тва му викам....Шалом Алейхем от министерство на финансите

  http://www.youtube.com/watch?v=uxUauPHnpDU

 60. 60 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 866 Любопитно

  възприемете посланието добре

 61. 61 Профил на Бриго докара Симеон
  Бриго докара Симеон
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Странно, медиите-проститутки хич не се вълнуват какво са се договорили Борисов-Путин!
  Услужливо мълчат.

 62. 62 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#53] от "helleborn_2":

  Какъв цирк, бе, колега? След тяхното "управление" така ще плаче цяла България, че потоп ще стане. Не виждате ли какво се случва - парите са прахосани безотчетно, стотици хиляди за 1 година бонуси за "добре свършена работа", стотици хиляди безработни, младите масово напускат родината си.....
  За какъв цирк става въпрос - това си е жива трагедия, в които ние, гражданите на тази държава, сме за жалост само зрители.

 63. 63 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 560 Неутрално

  И сега всички като се мотивират да си платят задълженията... направо опашка ще стане. Не знам кой е по-зле Дянков или Донев, но и двамата са борят усърдно за първото място.

 64. 64 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 560 Неутрално

  На пръв поглед идеята звучи разумно, но на Дянков и още особена на Огнян Донев нямам никакво доверие. Последният неведнъж е показвал че хич не го е грижа за благото на хората. Също така, ако това се приложи, пак хората , които си плащат редовно, излизат прецакани.

 65. 65 Профил на morskia_1972
  morskia_1972
  Рейтинг: 437 Неутрално

  донев, мошеник, какво пак намисляш?

 66. 66 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Председателят на КРИБ Огнян Донев коментира, че тази идея е била предложена от бизнеса преди" - от бизнеса, или лично то Донев! На тоя не му вярвам и на една приказка! ))

 67. 67 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Министър Дянков си криви душата.Много добре знае за КОГО и ЗАЩО прави този "жест".Със сигурност не е за масово потребление.Само пълен идиот може да очаква босият да си даде цървулите за да не му вземеш продраната капа.А министър Дянков не е идиот ,той е учил та преучил.Следователно "жеста" е за няколко много големи и прах в очите на останалите.

 68. 68 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Кой го е грижа за лихвата, когато не е внесъл главницата поради липса на пари? За лихвата се притесняват тия дето са имали парите и не са внесли главницата поради други причини. Евентуално!
  Жест към обикновените хора няма. Има уреждане на някои големи и приближени фирми.
  За да има жест, за да има възможност за растеж по-добре да опростят данъка на работещите за три месеца примерно. Това може да остави половин милиард повече в джобовете им и тези пари така или иначе ще бъдат похарчени за щяло и нещяло, ще се завъртят в икономиката многократно а пък това значи повече ДДС. Загуби за бюджета може и да няма. Но може да се превърне в полезен жест за всички.

  Отделете време навреме.
 69. 69 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#32] от "Митко Василев":

  Това е задължителен принцип. Не защото сега не е същото. Все пак целият фонд РЗ се осигурява от работещите, от техния труд, не идва от въздуха. Това, което се приписва на работодателя, че бил внасят част от осигуровките са пак пари изработени с труда на работниците. Но сега се залъгват работещите.

  Сегашната система на осигуряване чрез работодателя е допотопна, социалистическа измислица, негодна е за пазарна икономика. Осигуровките трябва да са персонална отговорност и да се внасят от осигурения лично, не чрез работодателя. В допълнение бих добавил, че трябва да са доброволни, в размери според договор, който осигуреният е подписал с осигурителен фонд, който сам си е избрал.

  Отделете време навреме.
 70. 70 Профил на gelkata15
  gelkata15
  Рейтинг: 8 Неутрално

  АМА какво ни правят на глупаци постоянно.Къде беше Администрацията от години до сега и не си върши работата, а си раздават бонуси.Ако не си платиш на банката веднага съдия изпълнител, а тези не внасят с години и нищо.И Дянков постянно плаче,че няма пари за увеличаване на заплати и пенсии,а раздава бонуси за добре свършена работа.Вярно,има хора от администрацията ,които си вършат съвестно работата,но колко са те? 3 години на Дянков не му ли стигнаха да ги разбере и ако не може,защо още е там?

  ААГ.
 71. 71 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]Дано да не се откажат, а да помислят за малкият и среден бизнес, че му трябват оборотни пари. Пък и на честните частници ще е изгодно. [/quote]

  Дано наистина , да не се откажат!

  Познава доста, които кат почна кризата, свършиха оборотните пари , замразиха фирмите и заспаха , лихвите се трупат ли трупат.
  Ще бъде свежа глътка въздух за малкия и среден бизнес!
  Дянков принципно държи на думата си.

 72. 72 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 385 Неутрално

  CIRQUE DU DYANKOV - Църкът на Дянков продължава. Посланието е - изрядните данъкоплатци да ПРАВЯТ ВЯТЪР... И това ако е равнопоставеност на бизнес субектите в БГ........ Не плащаш и ето опрощават ти лихвите от държавата.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 73. 73 Профил на sax
  sax
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Мисля, че няма как да го направят по-рано, заради многото бюрокрация.

  то са комисии, то ще е обнародване, ако е смяна на закон .. аз се надявам да е лятото. Няма да се ходи на море, ама може пък и да не се фалира.

  А и ще има време есента да посъберем някой лев за зимата.

  А на тези дето се дразнят, че това е вратичка за неизрядни платци.

  Нито ние като фирми имаме изгода някой да фалира, защото фирмите не дължат само на държавата, а и на други фирми, ако държавата ги фалира и другите фирми не си получават плащанията... и те фалират и така като домино....

  А и помислете малко, че това е братовчед ви, който не е успял да си плати ДДС, за да праща сина си на училище..

  Или шефа на жена ви, който е преценил, че храната на децата ви е по-важен от плащането на осигуровките, с/у които нищо не получаваме.

 74. 74 Профил на Алесис
  Алесис
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Изходът е друг . Работодателите да бъдат притиснат максимално . Това ще ги принуди да върнат парите на работниците си , които са им удържали , уж че ще ги внасят . При това кражбата е и в това , че се удържа от дохода на работника и частта на работодателя , и частта на работника . Ако работодателят върне парите , държавата остава с пръст ... отзад и това е плащането за безобразното й нежелание да бачка . След няколко дни един такъв работодател ще трябва да направи избор . Или връща парите на работника си , които му е свил уж за осигуровки , или плаща на държавата 3 пъти повече , защото освен вноските има и задължителни глоби и лихвата ( разбира се вследствие на ревизия) .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK