И ЕБВР предупреждава за риск от забавяне на растежа в България

Жан-Марк Петершмит

© ЕБВР

Жан-Марк ПетершмитСлед като МВФ намали прогнозата си за ръста на българската икономика до 0.8%  през 2012 г., възможно е през май Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също да понижи сегашната си прогноза за ръст от 1.2%. Това казва в интервю за Капитал daily управляващият директор на ЕБВР За Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит. Прогнозата на Министерството на финансите е за ръст от 1.7% за годината, а на БНБ - за 0.7%.


Петершмит отбелязва, че България устоява сравнително добре на кризата за момента и е последователна по отношение на фискалната дисциплина, но рисковете са за забавяне на растежа и е налице натиск в посока надолу, свързан с нестабилността в заобикалящата среда.


За да постигне потенциала си за растеж, България трябва да подобри бизнес средата като улесни наемането и обучението на млади хора, направи по-прости процедурите по обявяване в несъстоятелност на компании, отвори достъпа до пазара в енергийния сектор, позволи на общините да имат по-добър контрол върху собствените си финанси. "Това са области, които биха оказали влияние върху възможностите за действие на инвеститорите, както и върху нашите собствени възможности да финансираме добри проекти", казва представителят на ЕБВР. Друга приоритетна сфера по думите му е изграждането на административен капацитет за реалното оползотворяване на големите възможности, които предоставят структурните фондове и които в голямата си част към момента не се използват.


Интервюто е по повод програмата на ЕБВР за подобряване на енергийната ефективност на малките и средните предприятия, осъществяването на която започва днес. По нея ЕБВР предоставя кредитни линии на стойност 150 млн. евро  на шест банки в България, а същата сума се отпуска от оперативната програма "Конкурентоспособност". Петершмит казва, че освен енергийната ефективност ЕБВР приоритетно ще подпомага и енергийната сигурност - разработването на нови възобновяеми източници или по-добра газова и петролна свързаност на България с останалата част на региона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK