Проблемните кредити се увеличиха с 394 млн. лв. през март

Проблемните кредити се увеличиха с 394 млн. лв. през март

© Надежда Чипева, КапиталЛошите и преструктурираните заеми са нараснали с 394 млн. лв. само през март, съобщи capital.bg  като се позовава на статистиката на БНБ към края на миналия месец.


Общият им размер достига 9.7 млрд. лв., а делът им в кредитен портфейл –на финансовите институции е  23.35%. Нарастване в такива обеми не е имало от средата на миналата година, припомня изданието. Годишният темп на увеличение леко се ускорява, след като в последно време се беше успокоил – през март е 27.2%, а през предходния месец 22.7%.


БНБ отчита нарастване на просрочията и предоговарянето на заеми само при фирмените кредити - с 379 млн. лв. до 6.182 млрд. лв. и при ипотечните кредити - с 26.5 млн. лв. до 1.8 млрд. лв. Проблемните заеми на потребителите пък намаляват - с 8.9 млн. лв. до 1.5 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK