Moody’s очаква по-малък растеж и по-голям дефицит от планираното от Дянков

Moody’s очаква по-малък растеж и по-голям дефицит от планираното от Дянков

© ShutterstockМеждународната рейтингова агенция Moody’s  очаква, че растежът на българската икономика тази година ще е 0.9%, по-нисък от очакваните от правителството 1.4%. В същото време агенцията прогнозира 2% бюджетен дефицит вместо 1.4%, какъвто е официалният план.


В годишния си доклад за България  Moody’s  потвърждава рейтинга на държавните облигации на България е Baa2 със стабилна прогноза, повишен от Baa3 през юли 2011 г., съобщи Министерството на финансите. 


Агенцията прогнозира, че България скоро ще излезе от процедурата по свръхдефицит, наложена от Европейската комисия, след като успя да го свие под 2%. Вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години, се казва в доклада.
В него се отбелязва, че националната програма за реформи на правителството поставя амбициозна цел за повишаване на стандарта на живот в България до 60% от средния за еврозоната до 2020 г. Доходите в България би трябвало да задържат или свият разминаването с най-богатите държави в ЕС, прогнозира Moody’s. Това продължаващо догонване е причината, поради която агенцията оценява дългосрочната икономическа сила на държавата като висока (значително над средната), се посочва в съобщението.  


Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти, отбелязва Moody’s. Агенцията вижда признаци за подобряване и в две ключови области - нивото на престъпността и усвояването на еврофондовете. В съобщението се отбелязва и силата на българските институции при провеждането на фискалната и паричната политика и банковите регулации. 


Агенцията отбелязва, че правителството планира да се справи с недостига на социалноосигурителните вноски, като криминализира неплащането им и повиши минималните прагове.


Рисковете, предизвикани от режима на валутен борд, са свързани основно с възможността системата да бъде изоставена или да не издържи, но вероятността за това е малка според  Moody’s. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK