Moody's повиши рейтинга на Турция една степен под инвестиционен

Турция трябва да балансира външната си търговия, да намали задлъжнялостта на частния сектор и да продължи да спазва финансовата дисциплина.

© Reuters

Турция трябва да балансира външната си търговия, да намали задлъжнялостта на частния сектор и да продължи да спазва финансовата дисциплина.Агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на Турция с една степен от Ba2 на Ba - една степен под инвестиционен. Агенцията потвърди и положителната си оценка  за перспективата на страната, съобщиха световните агенции.


Moody's отбелязва, че решението й се основава на значителното подобрение в публичните финанси на Турция и по-голямата устойчивост на държавния й бюджет на евентуални финансови сътресения.


Рейтинговата агенция Fitch оценява Турция на BB+, което също е една степен под инвестиционно ниво. Рейтингът на Standard & Poor's е с една степен по-нисък, но наскоро агенцията промени оценката си за  перспективата пред страната от отрицателна на положителна. 


Moody's предупреждава, че най-големият риск за Турция е в дефицита по текущата сметка. За миналата година той е 10% от БВП - едно от най-високите нива в световен мащаб. За да получи инвестиционен рейтинг Турция трябва да балансира външната си търговия, да намали задлъжнялостта на частния сектор и да продължи да спазва финансовата дисциплина, коментират анализатори. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK