Лошите и преструктурирани кредити достигнаха 25 на сто

Лошите и преструктурирани кредити достигнаха 25 на сто

© Мария СъботиноваПрез май кредитирането отбелязва слаби ръстове, просрочените заеми също леко се увеличават, депозитите продължават да растат. Това показват данните на БНБ за месеца, цитирани от capital.bg.


Данните са обясними на фона на средата, която остава трудна за прогнозиране, фирмите и домакинствата са несигурни за бъдещите си приходи, не предприемат инвестиционни начинания.


През май нарастването на фирмените заеми е с 295 млн. лв. до 33.9 млрд. лв. спрямо предходния месец (6.1% ръст на годишна база ), докато жилищните и потребителските заеми се увеличават съответно с 6 млн. лв. до 8.8 млрд. лв. и с 5 млн. лв. до 7.5 млрд. лв. Добрата новина е, че все пак това е третият пореден месец с ръст в кредитирането, след като началото на годината не беше никак оптимистично – два поредни месеца на спад във всички сегменти.
На годишна база темпът на нарастване при жилищните заеми се задържа малко над нулата - през май 0.4% спрямо май миналата година при около 2-2.5% годишен ръст до неотдавна. Кредитите за потребление показват намаляващ годишен темп – те са с 1.2 на сто по-малко спрямо същия месец на миналата година.


В същото време депозитите продължават да се увеличават, като и те запазват темпа си – през май фирмените са се увеличили със 7.2% на годишна база и достигат 13.8 млрд. лв., а на домакинствата спестяванията достигат 32.1 млрд. лв., като запазват двуцифрения си годишен темп на нарастване – 13.6 на сто през май.


При просрочията по кредитите също се запазва тенденцията от последните месеци. Общият обем на т. нар. лоши и преструктурирани кредити в края на май е 9.905 млрд. лв., а делът им достига 23.65% от обема на заемите за фирми и домакинства.


Нарастването на годишна база е с 25.15 на сто, а за един месец са се увеличили със 161.4 млн. лв., което е формирано от нарастването на фирмените просрочия. За един месец те се увеличават със 152 млн. лв. до 6.4 млрд. лв.


Намаление се наблюдава при потребителските лоши и преструктурирани заеми – с 13.8 млн. лв. до 1.464 млрд. лв. Това може да е резултат на отписване на заеми от портфейла, на продажба на фирми за събиране на вземания или евентуално подобрение в обслужването. Просрочията при жилищните кредити нарастват със 17. 5 млн. лв. до 1.8 млрд. лв.


Лошите и преструктурирани заеми включват просрочия над 90 дни и редовни заеми, които са предоговорени заради проблеми в обслужването им, според методологията на БНБ. Няма данни за това каква част от този обем са само преструктурираните кредити. От централната банка публикуват единствено данните, като не коментират какво стои зад статистиката като обяснение на движенията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK