Шефът на "Барклис" подаде оставка след скандал

"Наистина съжалявам, че нашите клиенти, служители и акционери бяха разочаровани", каза Ейджиъс.

© Dylan Martinez, Ройтерс

"Наистина съжалявам, че нашите клиенти, служители и акционери бяха разочаровани", каза Ейджиъс.Британската банка Барклис (Barclays) потвърди оттеглянето на председателя си Маркъс Ейджиъс. Той подава оставка след скандала около манупулирането на ключовия лихвен индекс LIBOR, но ще остане на поста докато бъде разработен план за прехвърляне на правомощията му.


Миналата седмица финансовата институция беше глобена с 453 млн. долара от регулаторните органи на Великобритания и САЩ заради опит да манипулира индекса LIBOR.


LIBOR е междубанкова лихва, референтна за лондонския пазар, но непряко влияе и върху лихвите по кредитите за домакинствата и предприятията.
Банката призна, че някои от брокерите й са опитвали да манипулират индекса, а скандалът заплашва да въвлече и други банки, а възможно е - и регулатори.


"Наистина съжалявам, че нашите клиенти, служители и акционери бяха разочаровани", каза Ейджиъс и допълни, че отговорността не може да бъде прехвърляна.  


Решението му се тълкува и като опит за намаляване на натиска върху главния изпълнителен директор на банката Боб Даймънд, също призоваван да се оттегли.


който заедно с Ейджиъс бе поставен пред призиви да подаде оставка след като 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK