Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов

Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов

© Красимир ЮскеселиевНад 300 млн. лв. по-малко ще плати България по външния си дълг през следващите пет години, съобщи премиерът Бойко Борисов в коментар за параметрите на българската емисия еврооблигации, пусната на финансовите пазари вчера.


България успешно пласира облигации за 950 млн. евро.  при лихва от около 4.25 на сто, която е доста по-ниска от тази, на която в момента се финансират Италия и Испания. Така страната ще може да посрещне предстоящото през януари 2013 г. плащане на над 1 млрд. лв. по облигациите, пуснати при управлението на НДСВ от тогавашния финансов министър Милен Велчев. 


Общо на година спестяваме 62 млн. лв. от разликата на Милен Велчев със Симеон Дянков, заяви премиерът. По думите му това е голям успех и се приема много добре от световните пазари. 
Облигации са купени на източните пазари, Европа, Америка. "Ние изрично бяхме подчертали, че не искаме да се купува наш дълг от Испания, Италия, Гърция - тези държави, които са в проблем", разкри Борисов, цитиран от "Фокус".


Според премиера това дава изключително спокойствие за следващото правителство, защото става дума за петодишен период. 


Борисов прогнозира, че успехът на емисията ще доведе и до намаление на лихвите по кредитите през  следващата година.


"България стои много стабилно. Това е един прекрасен отговор на цифрите и на цените на Орешарски, на Костов, на всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години, защото тогава бил моментът. Изчакахме най-подходящото време", коментира министър-председателят.  "Това са факти, а когато имаме числени измерения и боговете мълчат", обобщи той и благодари на екипа в Министерството на финансите за добре свършената работа.


Мениджърите на емисията: Сделката показа кредитната сила на България 


България се завърна впечатляващо на международните капиталови пазари след десетгодишно отсъствие, се посочва в съобщение от името на мениджърите на емисията -  BNP Paribas, HSBC, Raiffeisen Bank International, разпространено от Министерството на финансите. Емисията е била записана за близо 30 минути, участвали са над 360 инвеститори. Общата стойност на заявените поръчки е надвишила 6 млрд. евро само след три часа от началото на процедурата.


Мениджърите са избрали за старта на процедурата положителното настроение на пазара след решенията на срещата на върха на ЕС в Брюксел в края на миналата седмица, се казва в съобщението.


Транзакцията е анонсирана в 8.30 часа по Гринуич вчера, 2 юли, при първоначална ориентировъчна доходност от около 350 базисни пункта над средната цена на лихвените суапове. Подписката бързо нарасна над размера, определен от България, и приключи към обяд в резултат на изключително големия инвеститорски интерес при размер на поръчките, надвишаващ 6 млрд. евро, посочват мениджърите.


Голямото превишение на заявените поръчки над предложените за пласмент книжа е позволило да бъде намалена първоначалната ориентировъчна доходност с 30 базисни пункта и подписката да приключи само след три часа на минималното ниво на ревизираната по-ниска ориентировъчна доходност.


Инвеститорската база за емисията е изключително разнообразна и много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори, е оценката на мениджърите. Разпределението по региони е - Великобритания - 25%, Германия - 17%, Австрия - 13%, Азия - 9%, САЩ офшор - 9%, Швейцария - 7%, Франция и Италия - по - 5%, други - 10%.


По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове 43%, банки 19%, застрахователни и пенсионни фондове 14%, хедж фондове 12%, централни банки - 6%, други - 6%.


Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показва кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност, се посочва в съобщението. Успешното пласиране на деноминираната в евро базова емисия при особено непостоянни пазарни условия в еврозоната доказва силната кредитна позиция и силния интерес на пазарите към България, отчитат водещите мениджъри на емисията. 

Коментари (236)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Пожарникаря не трябваше ли да е сега на Витоша, вместо да ни лъже, че разбира от финанси?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да се хвалиш,че си превъртял дълг е смешно...
  Виж ако си го изплатил си е за почерпка.
  Ама с опукания фискален резерв не става...

 3. 3 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  А от разликата на Милен Велчев с предното положение колко спестихме? Или това не влиза в анализа на вечно обективната партия ГЕРБ Малко истина, малко премълчана истина, малко дезинформация и хоп - пропаганда. Ако пък е и атака ад хоминем - чудо и приказ
  Браво на Дянков, операцията беше успешна, но политизирането на финансовата операция типично по Български ще е поредният случай да станем за резил в ЕС.

  Governments never learn. Only people learn.
 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Весело

  Математика на мама!
  А лъжеш ,че си бегал от даскало и само си ритал топка между филиите с мас?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  Хеликоптер и пожарникари от България да се включат в овладяването на горските пожари, които бушуват в Гърция. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов.
  Рано сутринта в неделя Гърция поиска помощ от Европейския съюз за потушаването на горските пожари, които неочаквано избухнаха в страната. Гръцката пожарна охрана съобщи, че има регистрирани над 35 големи пожара в страната.
  „България е една от европейските страни, които ще окажат помощ на Гърция," съобщи капитан Пенчо Пенчев, генерален директор на Правителствения „Авиоотряд 28". Италия също вече е отговорила положително на молбата за помощ.

 6. 6 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  А,ти не трябва ли да кажеш нещо по темата или трябва да кажеш някой дебилизъм за Бойко?

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 7. 7 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "kuty":

  Ало откога пожарникарите станаха финансисти .Трябва да се закрият всички университети и да остане само пожарникарския .Пожарникари ни управляват ,лекуват ,учат ...само дето един пожар не могат да загасят ама са цвета на нацията от тъп матрял

 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Браво на Симеон Дянков! Най-добрият български финансов министър за всички времена.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  ..."Според премиера това дава изключително спокойствие за следващото правителство, защото става дума за петодишен период"..... хехехехехехе....Поредната доза хвалби подплатена със заявка за следващ мандат!?


 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Така страната ще може да посрещне предстоящото през януари 2013 г. плащане на над 1 млрд. лв. лихви
  -----------
  Днеееееевнииииииик ПИСНА ми от невежеството ви !!!!!!!!
  Това ,че сте организирали приличен форум в сравнение с другите издания не ви дава право редовно да пишете глупости!
  Какъв милиард лихви, какви пет лева !!!!

  Прав е ББ да се хвали, в парламента БСП &Ко само дето не предрекоха, че лихвите ще бъдат 15 %

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Как не можаха за три години да отделят пари та да изплатят част от този дълг ??? Нали по цял де ни обяснява как и колко усвоявали по Европейските програми.

 12. 12 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Ние изрично бяхме подчертали, че не искаме да се купува наш дълг от Испания, Италия, Гърция - тези държави, които са в проблем", разкри Борисов

  Кои сте "Вие" бе Борисов, какво разбираш от финанси, бе Бойко. Кажи едно браво на хер Флик и Екипа, че се справиха удивително добре и си откривай магистралата три пъти - остави ги тея работи...

 13. 13 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Успеха се измерва от призмата на времето, нека историята съди за сделката. т.е. нека да бъде по скромни!!!.
  Факт, е че сделката е на по - добри нива, но нека да не обръщаме всичко на политика!
  А ако Дянков сега тярбваше да замена бреидита???

 14. 14 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 740 Неутрално


  С такива действия втория мандат е в кърпа вързан...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 15. 15 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 426 Весело

  "Борисов прогнозира, че успехът на емисията ще доведе и до намаление на лихвите по кредитите през следващата година." Утре очаквам Левон да се покаже на телевизора и да опровергае тази долна инсинуация...

 16. 16 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 503 Весело
 17. 17 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов"

  Ами браво,ама тия спестени парички сигурно ще си ги поделите по партийно,за бонуси.Народа едва ли ще усети нещо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 18. 18 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#14:"Six feet over"]С такива действия втория мандат е в кърпа вързан... [/quote]

  Просто става задължителен! Какво по-добро можем да искаме от строителство на инфраструктура и немски финанси в балканска държава? Помним и какво свършиха Горския и Тройната ламя.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Браво Дянков,браво Борисов! Специалиста по сАвеЦки униформи,май ще се наложи да работи по специалността!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#12:"cybersas"]Кои сте "Вие" бе Борисов, какво разбираш от финанси, бе Бойко. [/quote]

  Работата на Бойко не е да е експерт по финанси, а да назначи ТОЧНИЯ КОМПЕТЕНТЕН фин. министър. Справил се е отлично.

  Дянков е финансов маг.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 747 Весело

  Хахаха пак лоши новини за тройната кражба
  БСП/НДСВ/ДПС

  Миленчо пласира дълг на 8,5 %, при икономичерски бум !!!!
  Плюс превалутиране още минуси за нас !

  А Дянков в небивал хаос и страх от неплатежоспособност на Италия и Испания, за Гърция страх няма там работата е ясна, успя да пласира дълга на 4,5% !!!

  Гледам някои другари мрънкат, че вътрешните инвеститори били дискриминирани при продажбата на дълг ?!
  Е Дянков каза на Левон някои работи, но арменеца се направи на мъж.
  А сега дръж си парите в банката и плащай за ресурса с лихви по влогове !!!
  С това действие Дянков ясно показа на банките в България или свалят лихвите и да кредитират на разумни нива или да си гледат работата !
  Банкерите в България се бяха приготвили да изкупят облигации, но не им стана номера !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#12] от "cybersas":

  Боко е ултратъп!

  Тънкият момент е когато продаваш облигации е все едно кой ги купува, защото ти му дължиш пари....

  Тук в Германия поне си имаме къде-къде по-читав канцлер... иначе да сме потънали от срам ако се дънеше кат Боко.. вервай ми..

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хубаво!
  Но нека още един поне да го пресметне... и е добре да бъде от опозицията...

 24. 24 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Сега нека да се поразмислим боковата логика... Испания продава облигации с 6% год. лихва и купува бълг. на 4.5%.... това е като оня чейнчъджия дет купува долара на 10 и го продава на 5... важното е да върти едни пари.... хи-хи-хи-хи

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 25. 25 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#22:"Маргарит Пицов"]Боко е ултратъп!

  Тънкият момент е когато продаваш облигации е все едно кой ги купува, защото ти му дължиш пари....

  Тук в Германия поне си имаме къде-къде по-читав канцлер... иначе да сме потънали от срам ако се дънеше кат Боко.. вервай ми..
  [/quote]

  Не го харесвам, но не е ултратъп - ако беше - нямаше да премиер.

  Прав си, че няма особено значение кой ти е кредитора - все пак пари ти трябват, но като гледаш горе - Англия, Германия, Австрия, САЩ - показва инвеститорски интерес - то се отразява и на нагласите за ПЧИ от тези държави - предпочитам пред Сирия, Еквадор и Бурунди

  Иначе - щом си харесвате канцлерката, там, при вас, в Германия - онанирайте на Шпигел, често я снимат в пЕркрасни пози. Аман от изперкали гурбетчии като тебе, честно.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#18:"Български патриот"]Просто става задължителен[/quote]

  Вече трябва да мислят за третият мандат, то вторият е ясен, вече си го взеха.

 27. 27 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#25] от "cybersas":

  Кажи на Боко да варди испанците да не купят някой бълг. бонд на 4.5%.... хи-хи-хи.....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 28. 28 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#27:"Маргарит Пицов"]Кажи на Боко да варди испанците да не купят някой бълг. бонд на 4.5%.... хи-хи-хи.....[/quote]

  Не е от мойто котило ББ, а Испанците се чудят как да продадат - с какво да купят по-точно? За да купуваш ти трябват парЕ, Меркелче малко

 29. 29 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ето как представят една лоша новина по положителен начин - взели сме 1 млрд. нов заем чрез облигации, защото пари в резерва вече няма, а 3 години същият този сега хвален Дянков не задели един лев, за да изплати вноската по дълга, дължима на всеки 4 години.
  Как стана така, че ем сме взели 1 млрд., ем сме спестили 300 млн. лв не е ясно.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Весело

  [quote#25:"cybersas"]не е ултратъп - ако беше - нямаше да премиер. [/quote]

  В царството на слепите ... нали знаеш ...

 31. 31 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#28] от "cybersas":

  Ама той Боко нали си е пазвантин и като застане пред бълг. дълг (в смисъл бондове) и ще го варди да не го отмъкнат я към Испания, я към Италия , а да не говорим за Гърция... това би било ужас....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 32. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#24] от "Маргарит Пицов":

  С тази подробност, че Испания НЕ КУПУВА български облигации, ама ти си прав, какво те интересуват фактите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 33. 33 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Абе, да сте виждали Граф-а наоколо?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 34. 34 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#3] от "vladimirkarolev":

  Успеха на сделката на Милен Велчев беше в два аспекта,че се отървахме от брейдитата,които по онова време значеха,че държавата е провалена или почти фалирала,както искаш и че дълга беше обърнат във валутата към която е вързан лева и се избягваха бъдещи валутни рискове и по това време никой не можеше да предвиди,какво ще се случи с курса долар/евро,нали така? И това трябва да се знае от тази които поне малко претендират,че разбират от икономика!

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  [quote#1:"kuty"]Пожарникаря не трябваше ли да е сега на Витоша, вместо да ни лъже, че разбира от финанси? [/quote]

  М'чи ... то си е за хвалба.

  От друга страна ... първом требеше поне да се покаже на баира.
  Апропо, и Цвъки го нема нещо по въпроса ...

 36. 36 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#3] от "vladimirkarolev":

  Каролев, а я ни кажи колко ни струваше превалутирането на дълга от долари в евро?

  Или по-добре да не знаем, щото ще пукнем от яд.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 37. 37 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#27] от "Маргарит Пицов":

  Kaкво се правиш на улав, това услпвие ПИГС да не купува дълг е заради партньорите от ЕС и най-вече Германия. Просто Борисов не иска да е съучастник в кражбите на ПИГС, които сега теглят капитали и ги реинвестират в трети страни и после ще обявят дефолт и немците ще пият по една студена вода, а ПИГС ще си вземат кинтите от нас.

 38. 38 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А Миленчо Велчев,защо не е в панделата?Това трябваше отдавна да е факт,нали имаме претенции да сме правова държава.

 39. 39 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"Dorian Gray"]Каролев, а я ни кажи колко ни струваше превалутирането на дълга от долари в евро?[/quote]

  Какво значи да ти е "струвало"? Ти в момента знаеш ли утре колко ще е доларът? Би ли си заложил всичките пари? А парите на държавата? Идолът ти Муравей Радев да си отвори една демо сметка в Делтасток и да го снимат медиите като толкова умее да предсказва курсовете на валутите. Ще фалира за 24 часа Да спекулираш с валути управлявайки парите на данъкоплатците е пълен нонсенс.

  Governments never learn. Only people learn.
 40. 40 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  много добра новина за България и инвеститорите

  twitter.com/voxybg
 41. 41 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 479 Весело

  Дано да не стане пак като оная...дето сме били напълно готови за влизане в еврозоната, та после да се скъсат всички от Европата да ги опровергават, пък нашите тикви да се оправдават, че грешно ги били разбрали....
  С две думи, Бочко и Дянко като кажат вече добър ден, трябва да гледаме къде е луната май!
  Да не говорим, че и Велчев като сключи сделката, (беше на власт още, естествено) ей такива суперлативи четяхме, пък после се оказа - престъпник бил...?!

 42. 42 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#37:"normandy"]а ПИГС ще си вземат кинтите от нас[/quote]

  Абе заеби го тоя Маргарит Пицов - умира от скука горкия и пише тъпотии - нали е в ГЕРМАНИЯ

  Иначе не ПИГС, а всеки ще си вземе парите от нас и винаги си ги е взимал - и сме малки и сме слаби... Факт, че Испания не купува, а Италия го прави. Според мен по принцип надценяват проблемите на Италия - тя си е много по-здрава икономика от Испания (оно само строежи по морето). Ако италианците се оправят с мафията и корупцията е-хееее, ама надали.

 43. 43 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "normandy":

  Този тънък момент не можах да го разбера.... може ли да го обясниш по-подробно каква е врътката?

  Гърците купуват бълг. бондове, обявяват фалит и прецакват немците? Там да не е Васил Божков (Черепа) на власт?

  Дали сега Меркел трябва да целува ръката на Боко заради спасението... Боко Спасителят?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 44. 44 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#38:"neznaiko_2011"]А Миленчо Велчев,защо не е в панделата?Това трябваше отдавна да е факт,нали имаме претенции да сме правова държава.[/quote]

  Предай доказателствата в прокуратурата и ще влезе Или доказателствата са от вестник Уикенд и великани в инвестиционното банкиране като Муравей Радев?

  Governments never learn. Only people learn.
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много българи имат дългове към банката.
  Бойко, недей да криеш, кажи им трика за да го приложат и да плащат по-малко.

 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#29] от "solaar":

  Ама как само се мъчиш,да плюеш,ама как няма какво да кажещ!

  4.5% са си 4.5%! Това е!

  Пък,този заем,ще плати заема на крадците,който беше със 7.5% доходност!Това са вашите сделки! Пък резерва го опука /открадна/ Станишевата глутница! От 11 мрд,през 2008 год.стана 8 през 2009 година!НА ТОВА СЕ КАЗВА ЯКО КРАДЕНЕ!Защото още имаше приходи в бюджета! А Дянков,с намалени до минимум приходи похарчи 3 мрд,ЗА ТРИ ГОДИНИ! ЗА ТРИ ГОДИНИ,СТАНИШЕВ ОТКРАДНА ПАРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА!ЗА ТРИ ГОДИНИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  1 млрд. лв. лихви по облигациите
  __________
  Някъде има ли ясна справка колко точно не и външния дълг като главница и лихви ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  Пожарникар, пожарникар .... ама

  CONGRATULATIONS получава на поразия ....

  Важното е не да си умно-говорящ

  важното е да НЕ крадеш !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 49. 49 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело

  - ДЯНКОВ, СТЕЙ @ ХОУМ !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 50. 50 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бойко смята, вкарва престъпниците в затвора, реже ленти, поставя момченцата и момиченцата на място...Той е, той е!!!

 51. 51 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#46:"lz2"]Пък,този заем,[/quote]

  Къде прочете, че става дума за заем? Изобщо, имаш ли представа за какво става дума?

 52. 52 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#42] от "cybersas":

  Taka e не е без значение на кого дължиш пари. Големите и мощни държави могат да си го позволят да дължат пари на когото си поискат, а ние трябва да се съобразяваме.

 53. 53 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "solaar":

  ей, един човек да го обясни !

  до колкото си спомням облигациите са държавни ценни книжа, които се продават с точно фиксирана лихва и падеж, с цел да се наберат средства за текущи нежди.Изгодни, щото са гарантирани.На падежа се откупуват от приносителя с лихвата - демек вид заем.
  та направо сме цъфнали ,вързали и втасали едновременно!

 54. 54 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Хора, не се радвайте толкова.... все пак 4.5% лихва е доста висока за момента в който живеем...

  В днешно време се говори за отрицателни лихви... е на тва му се вика килепирец.... вервайте ми....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#8] от "Български патриот":

  Глупости, ако зависеше от Дянков сага нямаше да имаме сребърен фонд и никакъв резерв и лихвите по новите заеми щяха да са далеч по-високи. Браво на Мартин Д., който ги наклюкари лично на Барозу та се отказаха, поне засега.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#42:"cybersas"]Ако италианците се оправят с мафията и корупцията е-хееее, ама надали[/quote]
  това е все едно тия в Аляска да се справят със снега

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 57. 57 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Но е интересно (единствено за целите на статистиката) да се види колко милиарда е дълга да сметнем и ние колко процента от него ще са тези 300 млн......

 58. 58 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#46] от "lz2":

  Разликата е малка, ама съществена! Едните(при всичките им кусури) са натрупали 11 млрд, от тях са похарчили 3, до 8 млрд за една година, ама все пак са оставили 8 млрд. Другите са заварили 8 мрлд на готово, не са натрупали нито лев, похарчили са ги всичките, откраднали са ни парите от песнионните фондове, от здравната каса също, похарчили са и тях, сега вече вземат нови заеми, пък ние трябва да им казваме конгратюлейшънс, щото много изгодно ги намират заемите! Ей тва се случва по същество...

 59. 59 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  браво Бойко с теб сме, втория мандат е 100 %

 60. 60 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#52] от "normandy":


  Добре де - как ще осигуриш на борсата само твоите желани кредитори да купуват бондове... след като се емитират... тези тръгват по борсите и вагабондират.... сега цената може да се качи и лихвата да падне на 4% ; 3.5% , 3% , 2% знае ли се - знае ли се?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 61. 61 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Като изчетох коментарите , добих пълна представа,за поддръжниците на бе-си-пе-то . Нямат и грам компетентност по
  по този толкоз специфичен икономически въпрос , но пък злоба в тях колкото щеш - прелива от всякъде, замъглява погледа им и не магат да прочетат и това!
  *******************
  "България се завърна впечатляващо на международните капиталови пазари след десетгодишно отсъствие, се посочва в съобщение от името на мениджърите на емисията - BNP Paribas, HSBC, Raiffeisen Bank International"

  Браво Дянков !

  [quote#8:"Български патриот"] Най-добрият български финансов министър за всички времена. [/quote]
  Браво Борисов!

 62. 62 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#43] от "Маргарит Пицов":


  И как ще го разбереш след като Гърция ви претака парите по този врътка, държавата взимаше кредити от своя страна кредитираше частни дружества, а те от своя страна инвестираха милиарди в чужбина, сега вие опрощавате заемите на гърците, а за тях остават активи за милиарди извън Гърция.

 63. 63 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е браво!
  Боко добре смята!

  ура и да живей!!!
 64. 64 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мачкай Бойче червените кратуни!

  ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 65. 65 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Аплодисментите и еуфорията на електората са малко попресилени, защото това означава, че правителството няма пари. Не може да обслужи задълженията си и за това издава облигации. На същите платени клакьори, препоръчвам да помислят какво ще правим, при положение, че инвестциите в страната намаляват, а световната икономическа криза вече е перманентно извинение за фалитите и безработицата в милата ни татковина, които са резултат от една странна икономическа политика, която първо искаше да ни напъха в Еврозоната (Дянков искаше да направи една леко гръцка далавера) и ни обещаваше излизане от кризата до няколко месеца. Явно розовите сценарии в така наречените ни топ - финансови специалисти не се сбъднаха, но за сметка на това се появи един нов, много страшен проблем - междуфирмената задлъжнялост. Това е бомба, която ако гръмне ще ни помете.
  Така че - облигациите не са лошо нещо, но можеше да се избегнат, ако имаше наистина разумна политика при управлението на публичните финанси.

  PHILIP
 66. 66 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Великобритания - 3.0%
  Германия - 2.25%
  Австрия - 2.35%
  Франция - 2.57%
  Италия - 5.70%
  Испания - 6.34%
  САЩ - 2.25%
  Япония - 1.75%
  Нашия Цъкльо платил 4.25% при неясно какво падежиране и се бият в гърдите разни ратеглячи на локуми като Каролев горе колко било успешно.
  Кое му е успешното? Това си е преструктуриране на дълга от Велчев - това което трябваше да плати Дянков той го взе на заем при висока лихва.
  Егаси успеха!
  И към списвачите на тия комюникета един съвет - в икономиката има едно понятите такова дето се нарича падежиране и падеж. Така ресурса коойто се влага за повече време носи повече доход от ресурса вложен за по-кратко време. Така 8-гоишните ДЦК на Германия носят 3% лихва, а 3 годишните - 2.25%. Схващате ли разликата и защо е повече необходимо да информирате за падежа а не за регионалното разпределение на купувачите? Като отивате на пазар за зарзават някой пита ли ви като в ИКЕА от кой квартал сте? Ми не, защото никой не го и грее друго освен цената. В случая - лихвата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 67. 67 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Весело

  [quote#64:"Бог България Борисов"]Мачкай Бойче червените кратуни!

  ГЕРБ![/quote]

  Леле, леле - с какво се друсате ве, хора

 68. 68 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  С материала само така - подхвърляш някакви внушителни числа без много обяснения и приключаваш темата.

  По същия начин тока щеше да поскъпне 18 пъти ако не строим Белене. А пък Лукойл внасял 40% от бюджета.

  Послле всичко се оказва лъжа, но мат'ряла вече смята темата за затворена и не се интересува.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 69. 69 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#60] от "Маргарит Пицов":

  По никакъв начин не може да ги спре, но поне го е заявил и след време, когато немците започнат да мъркат, че тези пари всъщност са тяхни, защото ПИГС не си връщат версиите и ние сме спомогнали да си изперат парите чрез тази врътка. Борисов ще кажа, а вината не е наша, ние го заявихме.

 70. 70 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#62] от "normandy":

  Кои сме тези ние?

  Все пак 1/3 от гръцкия дълг го държат гръцки банки, после идват френските и после няколко германски.....

  Освен това по форумите ривяха как Дойчо бил на килепирец от цялата работа заради отрицателните лихви, които плаща в момента... добре поне това обвинение отпадна...

  Тънкият момент е следният: Не Дянков а пазарът е дал 4.5% ... просто ситуацията е такава в момента... така е и с ирански, мекискански, венецуелански бондове... недейте винаги сравнява нещата с виденовата зима (бръъъ-ррррр... студ) просто животът става все по-добър....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 71. 71 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Ясно, че не обичате правителството, ама чак пък такива иронични снимки да слагате. Редакторите да не сте 13 годишни момиченца?

 72. 72 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бойко е не само Генерал, но и велик Строител, който ще накаже комундетата с още 3 мандата! Давай Бате! С теб сме всички честни българи!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 73. 73 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#66:"Десен"]Нашия Цъкльо платил 4.25% при неясно какво падежиране и се бият в гърдите разни ратеглячи на локуми като Каролев горе колко било успешно.
  [/quote]

  Ти добре ли си, падежа е ясен, 5 години. В ДСБ не ви ли го казаха или само ви насъскаха.

 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Браво на ГЕРБ. Успява много добре да манипулира народа. Вестниците им пригласят, не публикуват алтернативни мнения но затова пък публикуват снимки на ликуващият Бойко със стиснат юмрук.
  Само аз ли чета преди да коментирам?
  Една държава емитира облигации когато е закъсала финансово. Винаги се прави по време на война. Обикновено са вътрешни облигации за да запази независимостта си. Англия все още погасява облигациите от Първата Световна война.
  Облигациите са гарантирани с активи на държавата и се погасяват при определен процент печалба. Нещо като заложна къща.
  Добро ли е или лошо? Вие ще кажете след година, когато ще изплащате лихвите и погасявате облигациите.

 75. 75 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 967 Любопитно

  [quote#21:"ironhorse"]А Дянков в небивал хаос и страх от неплатежоспособност на Италия и Испания, за Гърция страх няма там работата е ясна, успя да пласира дълга на 4,5% !!! [/quote]

  Това се дължи на финансовата политика на предните 3 правителства, които оставиха на Боко Тиквата и Дянкофф над 8 млрд. лева фискален резерв и излишъци в бюджета.
  Следва да се напомни на форумната ГЕРБериада, как преди 5 г. страхливия Боко Тиквата, като кмет на София, подкрепи стачкуващите срещу него шофьори на Градски транспорт в София.
  Такива пируети само Тиквата е способен да направи, да подкрепи стачкуващите срещу него

 76. 76 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#51:"dissident"]Къде прочете, че става дума за заем? Изобщо, имаш ли представа за какво става дума? [/quote]

  Не се прави на интересен.Това,ПО СЪЩЕСТВО СИ Е ЗАЕМ!

  Според тебе,не е,така ли? И няма да се връща!

  Аман от изперкали "специалисти"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 77. 77 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#12] от "cybersas":

  дА БЕ СПРАВИХА СЕ като обраха резерва и нацепиха нов дълг да плащат и децата на българите .А простия матрял се кефи че ще плаща за некадърносста на правителствените калинки .

 78. 78 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#74:"dissident"]Една държава емитира облигации когато е закъсала финансово[/quote]

  Toва беше бисерът на деня. Какви ли не глупости сте готови да съчините, само и само да кажете на бялото черно.

 79. 79 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#76] от "lz2":

  Не позна ще го връщат циганите и безработните САМО те ще останат в Мутроландия ..

 80. 80 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Боко пак ръси тъпотиите си ама добре, че има матрял, че иначе ако беше роден в САЩ в най-добрия случай да е пазач на дискотека. Значи дълга няма как да е намален, след като главницата се рефинансира. Тиквата сигурно има впредвид, че лихвата е по-ниска от предишната емисия ( с 2% ), което обаче не значи, че дълга се намалява. Напротив външният държавен дълг за последните 2 години е увеличен с 2 милиарда евро.

 81. 81 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#77:"bokko"]дА БЕ СПРАВИХА СЕ като обраха резерва и нацепиха нов дълг[/quote]

  Какъв нов дълг ве - може ли да си такъв левак - заменят дълг с падеж на Миленчо ти Велчев на много по-ниска лихва. Оставаше и да могат да го разплатят сега баш - криза е бате - не знаеш ли? Едвам се устисква дефицита у държавния бюджет - абе тва комунетата сте страшна работа...

  Не ме кефи ни Бойко, ни Дянков, ама че последния с екипа си направи добро за държавата е факт, колкото и да рИветИ.

 82. 82 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#71] от "Yard":

  Щом обичаш правителството ела ми плати тока . Смотан матрял ..

 83. 83 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Весело

  [quote#74:"dissident"]Една държава емитира облигации когато е закъсала финансово.[/quote]

  Ти съвсем изтрещя.

  Питай Гърция как се емитират облигации когато закъсаш финансово.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 84. 84 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#75:"stenli1"]Това се дължи на финансовата политика на предните 3 правителства, които оставиха на Боко Тиквата и Дянкофф над 8 млрд. лева фискален резерв и излишъци в бюджета. [/quote]

  Не е вярно. Това се дължи единствено на ГЕРБ. Ако не бяха похарчили всички резерви нямаше да има нужда да залагат държавата за да вземат още пари.
  Сметката е ясна. Няма пари за да се изплаща външният дълг и това им е голяма грижа. Догодина ще има избори.
  Това което правят е, както казват датчаните, да си пикаеш в гащите през зимата. Първоначално ти става топло, но след това ще измръзнеш.

 85. 85 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело
  До коментар [#67] от "cybersas":

  Друсат се матряла на нуриега ..

 86. 86 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#79] от "bokko":

  Ако знаеш,какъв кеф ми доставяте,като беснеете,никога няма да го правите! НЯМА ПО-ГОТИНО НЕЩО,ОТ БЕСНЕЕЩ В БЕЗСИЛИЕТО СИ,КОМУНИСТ! Д А В А Й Т Е !!!

  Тема за беснеене:"Сделката на Дянков по дълга ще го намали с 300 млн. лв., пресметна Борисов"

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 87. 87 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "България се завърна впечатляващо на международните капиталови пазари след десетгодишно отсъствие, се посочва в съобщение от името на мениджърите на емисията - BNP Paribas, HSBC, Raiffeisen Bank International, разпространено от Министерството на финансите."
  Само аз ли виждам конфликта на интереси в това съобщение? Не съм финансист, но нали този заем ще го плащаме всички ние, а не "държавата"? Излиза така, че 10 години държавата се е справяла сама с всички финансови нужди, докато за последните три години правителството е изхарчило всички пари от фискалния резерв и му се е наложило да вземе заем от близо милиард лева, за да си плати дълговете. Дрънканиците на Бойко, че взетият заем щял да намали дълга с 300 млн. лева ги оставям на съвестта на читателите, които са им повярвали.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 88. 88 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Впрочем, докато го слушаха със замечтани очи и отворени уста, някой сети ли се да го попита за новината от 14:12 ч., публикувана в "Дневник": "Пожарът на Витоша е обхванал 150 дка"? http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/03/1858622_pojarut_na_vitosha_e_obhvanal_150_dka/

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 89. 89 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно  До коментар [#48] от "barcelonski":

  Ало знаеш ли кой чества 2 милярд ама ЕВО наскоро а ..

 90. 90 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#83] от "Български патриот":

  Няма нужда да обиждаш, "патриоте".
  Елементарен въпрос: Защо ще има нужда от емитиране на облигации ако не си закъсал?
  Изобщо, знаеш ли каква е идеята на облигациите?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#80:"sqrt"]. Напротив външният държавен дълг за последните 2 години е увеличен с 2 милиарда евро. [/quote]

  Намалението е 3 процента, тоест от лихви ще платим за 5 години грубо казана около 150 милиона евро-300 милиона лева. Външният държавен дълг е намалял за последните 2 години.

 93. 93 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вече не е смешно. Взимането на заем се счита за някакъв "велик успех". А това показва че в държавата няма пари. След 3г управление на Великия кормчия страната е принудена да взима кредити, за да обслужва стари задължения. Значи опукването на всички пари от Резерва и други фондове, съсипването на страната икономически, взимането на нови заеми се смята за шумен успех.....странно! Е затова сме матрял и затова 22г. тъпчем на едно място, та даже и затъваме.

 94. 94 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#87:"Вени Марковски"]Не съм финансист, но нали този заем ще го плащаме всички ние[/quote]


  [quote#87:"Вени Марковски"]правителствоо е изхарчило всички пари от фискалния резерв[/quote]

  Не само не си финансист, ами си и глупав Този заем замества предходния (8.5% лихва на Милен Велчев) - сега - малко под 4.5%. Да, няма как сега държавата да го разплати и го "рефинансира" - гледам да е просто като теб, т.е. го отлага за 5 години при по-добри условия.

  Фискалния резерв нараства в момента до 5 млрд. лева. И по принцип е резерв, който да се ползва ИМЕННО при кризи, като тази, за да могат нашите майки и бащи да има какво да ядат поне.

 95. 95 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#88] от "Вени Марковски":

  а ти в темите за пожара написа ли нещо за финансите? има си за всяка новина място, ама като виден комунист обичаш да цапаш навсякъде

  twitter.com/voxybg
 96. 96 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#84] от "dissident":


  Така е. Имах предвид, за цената на която са емитирани облигациите

 97. 97 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  лихвените нива по емисията в голяма степен са заслуга на ,,лощото,, наследство ,което Дянков получи от Орешарски..Ниско сътношение Дълг спрямо БВП , стабилна макрорамка ,липса на бюджетен дефицит.Ако някой ми посочи , кое конкретно се е променило към по добро , откакто Дянков е финансов министър ще призная че и той има заслуга за тия нива на емисията.Буквално в случая с чужда пита помен правим.Което си е в стила на Борисов и не учудва никой.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 98. 98 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#94:"cybersas"]Не само не си финансист, ами си и глупав[/quote]

  Nедей го обижда, че е глупав. Глупав е този, който му се хваща на манипулациите, а те не са малко.

 99. 99 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#97] от "hristov19":

  Буквално ти посочвам - не се присъединихме към ПИГС. Лукойл са с измервателни уреди. Всички касови апарати са с връзка към НАП. Гриша Ганчев е в следствието. Резерва нараства с 1 млрд. Емитираме облигации на под 5%. Това е все заслуга на Дянков и компания.

  Мислех си, че Трайчо е топ-министъра, но Дянков почва да ми харесва все повече. Въпреки идеотския си вид и държание.

  Бойко е лицето - от него не произлиза нищо повече от гротеска.

 100. 100 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#33] от "Dorian Gray":

  Цъ. Вероятно си пече снагата някъде по Черноморието ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK