Общините не искат държавата да контролира парите им

Общините не искат държавата да контролира парите им

© Надежда Чипева, Капитал/ ДневникОбщините не са съгласни финансовият министър с указания да може да налага елементи на финансовата им политика, защото това противоречи на финансовата децентрализация. Това ще бъде възможно с проектозакона за публичните финанси, който се предвижда да замени Закона за устройството на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети. Проектът е готов и е във фаза обществено обсъждане. На практика той прехвърля нови правомощия към министъра. 


Това становище на общините обаче не е получено официално в Министерството на финансите, а от там отказват коментар, съобщава "Капитал daily"


"Има голямо разминаване във вижданията кой за какво отговаря, но смятам, че то е преодолимо", коментира Емил Савов, заместник-председател на сдружението на общините. Позицията на сдружението е, че по отношение на общинския дълг трябва в сила да остане сега действащият закон. 
В новия закон ролята на районните кметове се обезличава и вместо това ще има компилация кой за какво отговаря в процеса по съставяне на местните бюджети", допълва Емил Савов.


От сдружението на общините отново поискаха, ако има фонд, който да отпуска допълнителни стимули за кметства с добро финансово управление, той да не определя призьорите по методологията, която финансовото министерство представи в средата на август.


Според тях критериите на министерството изкривяват картината и вместо това те предлагат своя методика за оценяване. Самият министър Дянков допусна критериите да се доработят, като се отчетат и предложенията на местните власти. Създаването на този фонд обаче още не е сигурно, като решение за него ще се вземе в последния момент с внасянето на проектобюджета за 2013 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Тогава трябва да са готови да не искат никакви субсидии от държавния бюджет и да се оправят със собствени сили,щом не искат никой да им се меси.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  , че то кой обича държавата или въобще някой да му контролира парите . Сладури са тва общините .

 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То едни общини, то държава... споко, само с опозиционните ще се заяждат...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Весело

  Не се палете да осъждате!Утре ще се окаже,че не точно това е искал да каже великият финансист.

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Запретнаха ръкави местните "големци" да нарежат баницата (пицата). Ама скръндзавий Дянков стиска и не дава. Аз съм "ЗА!". Повечето кретении, които се натвориха в България през последните 22 години, бяха заради и благодарение на общинския произвол. Нека да нямат пари и да танцуват според Дянковата тояжка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Нали затова си избират кмет и общински съветници.

 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Проекта на закон е на сайта на МФ

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Да бе,да не им се месят,та да могат като оня селски кмет,да си купуват "служебни" мерцедеси за 100 000.

 9. 9 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Трябва да се контролират парите на малките общини.Наложителен е закон за граници и наини за изразходване на средствата -например да не дава възможност на селски велможа да си купува скъп и прескъп джип и да се перчи с него в съседните села.Трябва да е ясно,че софийската корупция отдавна е пренесена в мащаб във всяко едно населено място.Корупцията е повсеместна и необуздана-затова е необходим контрол поне до пълното корумпиране и на контролните органи.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Всъщност, точно самостоятелноста на общините е истинската децентрализация, а не местенето на бюра и служители из страната.
  Проблема е, че Герб едва ли ще позволи да им се отскубне власт и нещо да не става под техен контрол.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Естествено, че няма да искат.Тя "държавата" или по-скоро държавните глави само гледат от кого и колко да откраднат.

 12. 12 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Финансовият министър трябва да бъде задължен да иска фалит на общините по съкратена процедура и точно определени критерии - съотношение дълг/активи и т.н. Оттам-насетне нека всяка община прави каквото си иска.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 13. 13 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално

  няма значение кой контролира парите , а дали той е ефективен има ли контрол над него ефективен. А до момента нито общините нито държавата ме убеждава ,че са ефективни в ползването на най-ценното - парите на народа.

 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  И аз си помислих нещо подобно - не "никакви" субсидии, а да не искат над заложеното в държавния бюджет за всяка община. Все пак не може да има само права - без задължения от страна на общ. администрации.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Ай ся да видим:В село със 70 жители се харчат 2.5 млн за асвалт и още по 40 000лв всяка година да се асфалтира нещо!Единствен работодател е общината , има и още 3ма ратаи на месния арендатор който прелива от пусто в празно и за тва зима помощи!Разни велможи си купуват къщи и ги ремонтират по разни програми!Общината естествено изцяло зависи от дър. бюджет!Ако сте за контрол натиснете +.Аз съм да се потегне Белене /острова не централата/и изсвено време законите да не важат за новобогаташите!Те законите за бедните хич не ги ловят!

 16. 16 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 902 Неутрално

  За децентрализация отдавна се говори, Европа на регионите... дори Плевналиев споменаваше нещо по въпроса, но сега заглъхна. По света има различни практики, например знае се какъв процент отива в националния бюджет и какъв остава в общинския, но не съм компетентен по този въпрос.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Лакомия за все повече и повече власт. Общините си имат собствени приходи и собствен Бюджет . Недостига се дофинансира от държавата . Парите отпуснати от държавния бюджет и сега се КОНТРОЛИРАТ от държавата . Впрочем - БИ ТРЯБВАЛО. А общинския бюджет се контролира от Общинския съвет . И ако някой някъде не си гледа работата , не са виновни законите . Но по- си е друго когато и ножа , и сиренето е у тебе . И резнеш на когото си искаш. И да ти целуват ръка . Докато ти вземат ножа .

 18. 18 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Повечето общини биха се оправяли и без субсидии ако имаха възможност те да взимат данъчните си приходи от общината си. Обаче в момента много малка част от данъците остава в общината където е събрана.

  Например в София се събира 50% от данъчните приходи което, прави 13-14 млрд. , но общинския бюджет е едва 1 млрд. а всичко останало отива в централния бюджет за преразпределяне.

 19. 19 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Добре е това не може някакви полуолигофрени, избрани със 500 цигански гласа да Недофинансират зимното почистване на път с национално значение примерно само защото целят нещо друго с парите на държавата. Би трябвало локално да се разпредвлят само част от локално събраните средства... така е честно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  TTS
 20. 20 Профил на marystaneva
  marystaneva
  Рейтинг: 442 Гневно

  Финансовата децентрализация ли? Да, но само след изменения в НК, с които да се въведат ефективни присъди за разхищението на обществени средства или за безхаберното им харчене. Да не си мислят, че ще си правят каквото си искат, безконтролно, без да има кой да им търси сметка и накрая ще се разминат с някаква глоба!

 21. 21 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Финансовата децентрализация е много важна. Но трябва и много силен контрол върху общинските финанси. Не казвам че контрола трябва да е от правителството. Ние сме свръхцентрализирана държава. Не може общини да фалират ! Кой плаща сметката на подобни общини? Отговорните лица би трябвало да бъдат разследвани и осъждани за подобна престъпна безотговорност ! На сегашните обществени бюджети се гледа като на възможност за лично забогатяване. Политически партии правят дарения от държавната си субсидия. Абсурди!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4424 Неутрално

  Ами прави са от общините! Ако искат независимост от държавата, трябва да имат и икономическа такава....
  А ако герберите искат да установят тоталитарно управление да си го кажат откровено и да не увъртат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  "От сдружението на общините отново поискаха..."
  ------------------------
  Пълна скръб сте от това днешното беззъбо "сдружение на общините"
  Като скапалдисахте преди това "АДО" (Асоциацията на Демократичните Общини) с решаващото предателство на усмихнатия мошенк Софиянски и като полегнахте на комунистическата паралелна структура на червените кметове.
  Винаги му идва акъла на българина, ама отпосле - след байряма.
  Сега това, което ви дуднах години наред, че с тоя усилващ се централизъм ще се превърнете в перманентни молители за общински бюджет ще става все по-реално.
  И крилатите слова на бай Тошо - "София - това е България и България - това е София" ще се претворят окончателно в дела.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 24. 24 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Който иска повече права трябва да носи адекватната отговорност. Редно е общини да фалират. И без това 286 общини са твърде много за територията. наред с общини като София 1,5 млн., Варна около 0,4 млн, Пловдив, Бургас има общини с има-няма 3000 жители.
  Вървим усилено към централизация.
  Друг парадокс - пряко избрания градоначалник има най-малко права и най-много задължения. Общинските съвети са някаква партийна говорилня, в която всеки се надпреварва да "даде" от общинския бюджет. Погледнете решенията на общинските съвети и може да ви се замаи главата от идиотщините за които се харчат пари от бюджетите на общините....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 25. 25 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Най-любезно моля по-учените тук да ми обяснят що за организации са областните управители и като каква функция изпълняват, че освен да дават интервюта и чат-пат да провеждат някой търг, за който научаваме постфактум друго не се сещам.
  А, да не забравя - да се редят да режат ленти барабар с бащицата...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  На Дянков сигурно са му малко парите в държавния бюджет, та слага ръка и на общинските! Връщаме се на зад. А, казваха, че колелото на историята не се въртяло назад. Изглежда сме затворили кръга на развитието си и сега отново правим завъртане. Това е нов шанс, но, ето че правим същите грешки. Преди финансите как бяха: Общинските се деляха между община и държава. После, останалото се делеше между център и села. И в селата не оставаше нищо за управление. Получаваха само за заплати, сметки и консумативи. В този смисъл, селските кметове бяха с вързани ръце. Не можеха да финансират нито един от обещаните си проекти. Молят се на общинския кмет и съвет, дано им отпуснат някакви пари. И после: селата умирали, провинциалните градове били длъжници... То, не стига, че бизнеса се изнесе от там и няма кой да формира достатъчен приход, ами и да им се взима. Как да води политика без пари? Според мен, дори трябва големите градове - областни центрове, да връщат на общините от събраните пари, защото там се е изместил бизнеса. Ако искат общините да провеждат някаква политика, да правят някакви дългосрочни инвестиции, трябва да има гарантиран бюджет. Иначе, ще имаме хубави, добре развити областни центрове, зле изглеждащи, западнали общини и умиращи села. Умиращите села са на лице. Общините се борят все още, но не знам до кога. С тази политика, да се стягат софиянци, пловдивчани, варненци, старо загорци и бургазлии. Българите ще се изсипят при тях. Освободената територия може да се предостави на имигранти - бизнесмени / дребни, средни, едри/... Да видите как се прави политика! Как западнали райони разцъфват! Ама, Защо да е така! Защо тази политика да не се проведе от българи!

  goblenka
 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Браво, бе, гербави юнаци! Поредната лъжа от предизборната ви управленска програма "Новият десен договор за България". В нея пишеше:

  "Все повече разходни и данъчни решения да се вземат на ниво местна власт. Все по-малко общините да зависят от трансфери от централния бюджет и решения на централната власт."

  Ама да му мислят идиотите, които ще ви повярват на новите предизборни лъжи, дето отсега ги започнахте.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#18] от "hellwitch":

  аха да 1 млрд... доообре - какво да кажем бургазлии или какво да кажат варненци, като при нас се получава горе долу 1/3 от приходите за хазната, а бюджета на общините е комичен за да има преразпределение за полски т

  Accelerates Under Demonic Influence
 29. 29 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 718 Неутрално

  **полски тръмбеш и други общини с голям принос за хазната

  Accelerates Under Demonic Influence
 30. 30 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#28] от "lo_ridah":

  Е да, същото е за почти всички големи градове източва се огромен ресурс, а дреболии се връщат като "субсидии".
  И по голяма част от преразпределението отива за пенсии в една фалирала пенсионна с-ма. Защото и за полски т. няма пари.
  А при пенсиите от 12млрд. за пенсии миналата година над 5 млрд. са субсидия от данъците за да могат воените и ушевите да се пенсионират на 47.
  И сега като искат да вдигат пенсии е просто... чист популизъм, защото пари няма. А ги събират от акциза на бензина и ДДС. После що няма икономика с подобни с-ми за пенсии, здравеопазване и образование няма да прокопсаме. ББ още не осъзнава, че образованието също е вид инфраструктура.

 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Как го виждате това, в светлината на дългогодишните договори, които общините ще имат право да сключват с местни фирми?
  Аз го виждам, като някой да им пречи, да сключват еднолично, такива дългосрочни договори с "наши момчета" на "златни цени".
  То, не че централно не се сключват такива договори с разни "обръчи", ама като почнат и местните кметчета, де ще му излезе края? За един мандат, може да се сключат договори за 15-20 години напред, с местните мутрички...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Те, местните " мутрички" са навързани с такива, в големите градове и в София. Та, от "златни" сделки се отрязват " малките кметчета". Общинските центрове се обезкървяват, подобно на селата. Хората и парите следват бизнеса. След тях тръгват децата и се затварят училищата. Все още нямаме затворени градски училища, но имаме намалели паралелки, като брой и като състав. Топката се търкаля на долу. Вижте Видин. Силистра не е много по-добре. Всички обищини по Дунавското крайбрежие са зле! Може би, без Русе. Но, и Русе не е цъфнало. Просто държи някакъв стандарт. За родопските общини, за Странджа Сакар - какво да кажем. на всякъде се е чучнал някой свръх богаташ, но той е за аромат. Да не изчезне името на общината.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK