Стопанската камара: Бюджет 2013 е надценен

Божидар Данев

© Анелия Николова

Божидар ДаневПроектобюджетът за 2013 г. е надценен. Предвижданата безработица от 10.3% съответства на икономически растеж от 3.5%, какъвто не се очертава. Това коментира изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод разчетите, обявени от министъра на труда Тотю Младенов. 


Данев направи уговорката, че работодателската организация не разполага с проектобюджета, въпреки че първите обсъждания с бизнеса по него са насрочени за 3 и 4 октомври. "За да се състои този ръст на заетостта, БВП през 2013 г. трябва да е поне 3.5%, а такъв не се очертава", каза Данев. Той припомни, че при дискусията около приемането на тазгодишния бюджет БСК прогнозира растеж много под 1% и тази прогноза се сбъдва. "10.3% безработица е твърде оптимистично очакване при предвиждан ръст на БВП от 1.8%", коментира той. 


Друго число, което подлежи на съмнение според представителите на камарата, е това за 2.771 млн. осигурени лица през 2013 г., при положение че сега наетите на пълен работен ден са около 1 930 000 и има още около 190 000 самоосигуряващи се.
Работодателската организация оспорва увеличението на минималната заплата от 290 на 310 лв. Според БСК тя трябва да е 40% от средното възнаграждение за страната, тоест 290 лв, иначе се стопява разликата в заплащането на ниско и висококвалифицираните работници. 


Притеснителен според БСК е и фактът, че не се предлагат решения на проблема с инвалидните пенсии. 


Сдружението приветства намерението да бъде увеличена вноската за пенсиониране на работещите в силовите ведомства с 20 процентни пункта - нещо, което отдавна се предлага от бизнеса. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK