С данъка върху лихвите ГЕРБ ще насърчава инвестициите

Менда Стоянова

© Красимир Юскеселиев

Менда СтояноваС въвеждането на данък върху доходите от лихви по депозити управляващите изравняват режима за физическите лица с този за фирмите. При сегашния режим държавата стимулира влагането на парите в банка, вместо в икономиката. С този аргумент председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова защити правителственото предложение от вчера за въвеждането на новия данък.


По думите на Стоянова от общо 34 млрд. лв. депозити на физически лица в банки, голямата част са за по над 100 хил. лв. Това означава, че или богати хора получават доход от лихви без облагане и живеят от тази инвестиция, или фирмени пари се изнасят по сметка на техните собственици, за да се избегне облагането, каза тя в интервю за БНТ. "Трябва да се уеднакви облагането на всички доходи и да има равнопоставеност. Всеки да прецени какво да прави  - ако купи имот и го даде под наем, би получил доход, който се облага.  Тоест при сегашния режим ние стимулираме влагането на парите в банка вместо в икономиката", поясни депутатът от ГЕРБ.


Стоянова се позова на изследването на НЦИОМ от вчера, според което 60% от хората са затруднени да си плащат сметките, а това, по думите й, означава, че вероятно нямат и сметки в банка, иначе не биха допуснали да задлъжнеят. Тя пресметна, че при влог от 1000 лв. при 4% годишна лихва данъкът ще е 4 лв.


Председателят на бюджетната комисия каза още, че ако се стигне до отказ от въвеждане на данъка, ще трябва да се коригират приходната и разходната част на бюджета със 120 млн. лв. "Не виждам ужасяващите последици от въвеждането му, за които говори опозицията, но на нея това й е работата - да критикува управляващите", посочи Стоянова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK