Данъчните облекчения отклонили от бюджета близо 300 млн. лв. само за 2011 г.

Данъчните облекчения отклонили от бюджета близо 300 млн. лв. само за 2011 г.

© Мария СъботиноваДанъчните облекчения в България са довели до загуби за бюджета от порядъка на 300 млн. лв. само за 2011 г., сочи анализ на Института за пазарна икономика. Най-голям дял има диференцираната ставка на ДДС в туризма, от която "пропуснатите" приходи в бюджета са за 108 млн. лв., следвани от приходите, които не са влезли в хазната заради нормативно признатите разходи на физическите лица при облагането на доходи от стопанска дейност – 60 млн. лв. Преотстъпването на корпоративния данък на земеделските производители е довело до негативен ефект за приходите от 37 млн. лв. и т. н.


Ако се опитаме да направим приблизителна сметка за пропуснатите приходи за бюджета от тези дупки, то за последните 10 години тази сума би надхвърлила поне 3 млрд. лв. Това са несъбрани приходи от конкретни групи в обществото, се посочва в анализа.


Данъчните облекчения или преференции неизбежно водят до два ефекта – по-ниски данъци за определени групи хора или дадено поведение, но и изкривяване на данъчната система и натоварване на всички останали данъкоплатци, посочва Петър Ганев, автор на анализа. Той допълва, че тази неравнопоставеност е в основата на политическите наклонности да се налагат преференциални режими в данъчните закони – ползите са за точно определена група, а разходите се разпределят върху всички останали.
"Това прави дебата за всяка една преференция много труден, противопоставяйки на практика принципна позиция за широка данъчна база и опростено данъчно законодателство срещу конкретна привилегия, която има своите ясни бенефициенти".


От института изчисляват, че данъчните преференции за хората с намалена трудоспособност са довели до неплащането на 17 млн. лв. през изтеклата година, 2.9 млн. лв. не са влезли в хазната, защото хората са се възползвали от облекченията, предвидени при доброволно осигуряване и застраховане, разходите за които се приспадат от данъчната основа за облагане.


През 2011 г. от данъчното облекчение при дарение са се възползвали 2804 души, като размерът на сумата, приспадната от годишните данъчни основи, е близо 2 млн. лв. Това е лишило бюджета от около 200 хил. лв.


Данъчните облекчения за млади семейства, при които от данъчната основа се приспадат сумите, платени за лихви по жилищен кредит, се равняват на пропуснати приходи от 1.9 млн. лв. От това облекчение през миналата година са успели да се възползват едва 5316 души.


При моряците ефективната данъчна ставка е 1 на сто върху доходите. Подобна преференция е трудно защитима, още повече че доходите на моряците са далеч на средните за страната, посочва икономистът.


И през 2013 г. данъчните облекчения и преференции ще товарят бюджета. Нещо повече, съществуването на специални разпоредби в данъчните закони не само е в тежест на всички останали данъкоплатци, но и води до повече лобизъм в данъчното законодателство, неефективно и непрозрачно разпределение на ресурсите и неефективно подпомагане на бедните, се казва в анализа. Според препоръките в него изчистването на данъчните закони може да подсили бюджета, както и да бъде използвано за общо намаление на данъците върху труда.


В анализа се препоръчва да се премахнат данъчните облекчения, защото това ще намали осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Аз лично не съм станала "жертва" на данъчно облекчение през 2011г., но може и да са ме натоварили за сметка на някой друг.

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 504 Любопитно

  А това да не се плаща данък върху доходите от лихви не е ли данъчно облекчение,за разлика то доходите от труд или казваме само това което ни изнася?

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Глупости.
  Тези "пропуснати приходи за бюджета" са влезли в икономиката и са я пораздвижили дори.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]Глупости. [/quote]

  Е, това е пуснато по въпроса за "справедливостта" на новия данък върху лихвите по депозитите.
  В отговор на наглия "аргумент", че не бивало да има изключения ...

  Прочее, по въпроса Ганев наскоро рече, че списъкът на данъчните облекчения и изключения бил ... 61 (шестдесет и една) СТРАНИЦИ.

 5. 5 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  То ако сметнем пропуснатите приходи от контрабанда на цигари и горива ще се окаже, че десетки пъти повече приходи са "пропуснати". Всъщност са отишли в правилните ДС и КГБ джобове.

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1137 Весело

  Тези съвсем изтрещяха. Че и за 10 г. го сметнали, за да е по-сериозна цифрата. Преди повече от 10 г. имах един приятел вихреше се в АКТ софт и той ми развиваше тезата, как сме набутвали със стотици милиони Майкрософт, заради пиратството. А тогава МВФ за 100 млн. ни сваляше гащите, та и тези сметки са без кръчмар.
  При бюджет повече от млрд. само за МВР, да облагаш инвалиди примерно за 17 млн. или млади семейства заради 1 си е тъпотия до шия.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Вижте що се нарича чиновническа ефективност.

  За да върнат на:

  - "дарителите" 0.2 млн лева (те много щедри бе, щом тичат да си приспадат от дарението 10% данък, въпреки че от същия данък се хранят деца, майки, пенсионери, учители и пр. бюджетнозависими...)

  - младите борчлии 1,9 милиона лева

  - частните пенсионни застраховки (всъщност замаскирани под това име борсови схеми) 2,9 млн лева


  Заради 5 млн лева сумарно данъчната декларация е двойно по-дебела и така се печата в няколко милиона тираж. После подлудяват цялата държава ежегодно със съобщения кой къде да тича и каква бумага, за да му се признае намалението. Само вестниците изписват мастило хабят хартия за 3 пъти сумата на облекчението и една горичка отива зян за вестникарската хартия.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 8. 8 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Доър анализ.Имайки пред вид ,че данъчните облекчения (за нашата страна)по своята същност са такъв вид облекчения които превилигироват едни данъкоплатци а други
  не.Чрез тези социални придобивки (облекченията са точно такива) една част от данъкоплатците се товарят за сметка на други което по своята същност е чист социализъм.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "....Това са несъбрани приходи от конкретни групи в обществото..." Абсолютно правилна е тази част от изречението. Данъци не плащат масово циганите за обитаваниет от тях незаконни постройки върху частна общинска собственост; дамъци не плащат и масово циганите- радикални ислямисти, които са вдигнали триетажни къщи, но не е ясно дали тези къщи са законно построени и дали са снабдени с поне част от изискуемите строителни книжа; масово лица от малцинствата не си плащат консумативите като ток и вода , включват се незаконно в мрежите за ток и вода и така ощетяват другите граждани- изрядни платци...Списъкът е дълъг- и все държавата го издухва , а малцинствата твърдят, че са дискриминирани- щото държавата не им осигурявала безплатно жилище и безплатно ползване на ток и вода

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чърчил":

  Това е едната страна. Втората е, че както виждаме, за доста от преференциите разходите за администрирането им са в пъти по-големи от самите преференции. Третата е, че всяка дупчица се превръща рано или късно в мощна пробойна за всякакви измами.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Това са несъбрани приходи от конкретни групи в обществото, "

  Не не са несъбрани приходи. Това са средства, останали в хора или фирми, които СА ПОХАРЧЕНИ на свободния пазар на услуги и стоки. Ако бяха отишли в бюджета ДЪРЖАВАТА ЩЕШЕ ДА ГИ ПОХАРЧИ НЕПАЗАРНО, оплитайки се в корупция и далавери до шия. Трябва твърдо да се върви към политика на намаляване на всички преки и косвени данъци, а не обратното, защото така ставаме постепенно на 100 процента зависими от държавата.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  В анализа се препоръчва да се премахнат данъчните облекчения, защото това ще намали осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи.
  _______________
  Така или иначе ГЕРБ облекчава само "чуждестранните инвеститори" като им съдействия с данъчни облекчения и им подарява инфраструктури и ги облекчава от доста налози.

  • БЕДНИТЕ И БОЛНИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ ДДС НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ДА ХРАНЯТ ЧИНОВНИЦИТЕ И МАФИЯТА НА АПТЕКАРИТЕ.
  • БЕДНИТЕ И ГЛАДНИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ НАЙ-ВИСОКАТА СТАВКА НА ДДС ВЪРХУ ХРАНИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ЗА ДА ХРАНЯТ ЧИНОВНИЦИТЕ И МАФИЯТА НА "ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИТОРИ" В ТЪРГОВИЯ .
  • БИСНЕСА НА БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ ДИСКРИМИНИРАН .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Тия от ИПИ само се чудят как да оправдаят съществуването си. То името ясно подсказва, че те са изцяло за пазарна регулация на икономиката. Но никъде го няма това и не бива да го има. Защо да няма облекчения за дарители, спонсори и др.

 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Весело

  А Ваольож Злотив като си оформя счетоводно дийността на Лукойл на загуба - тва като данъчно префеиренция ли да тълкуваме или като терцае маежорна?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поредната глупост на ИПИ. Бюджетът на държавата да не е просто ей така да се събират пари и толкова. Тия уж "изгубени" 300 милиона са отишли, за да имат хората с увреждания поне някакви стимули да бъдат наемани, да се стимулира туризма да работи на светло, да се подпомогнат младите семейства, да се подкрепят малките земеделски производители. Това е смешна сума, която няма никакъв смисъл просто да влиза в бюджета, за да стои там и да го прави по-обемен. За сметка на това Петър Ганев и дума не обелва за процъфтяващата контрабанда на цигари и алкохол, източването на ДДС и т.н. От това само на седмица държавата губи по 300 млн. Тия пари не са ли по-важни за толкова лелеяния от ИПИ държавен бюджет?

 16. 16 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ганев що не си завреш тоя анализ някъде на дълбоко. То според тази логика ако плоския данък беше 20%, а не 10% сме пропуснали още няколко десетки милиарда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK