Стопанската камара настоява за одит на Министерството на здравеопазването

Стопанската камара настоява за одит на Министерството на здравеопазването

© Юлия ЛазароваБългарската стопанска камара (БСК) настоява Сметната палата да провери как Министерството на здравеопазването е похарчило парите, прехвърлени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


От касата към министерството през 2011 г. бяха пренасочени 340 млн. лв., а през 2012 г. - още 100 млн. лв., припомня бизнес организацията. Парите бяха прехвърлени по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, но в средата на тази година Конституционният съд сметна, че с трансфера се нарушава конституцията и практиката беше прекратена. Според БСК обаче "продължава да е неясно каква част от тези средства е изхарчена и дали има разходи за дейности, които не са предназначени за осигурените лица."


В позиция по проектобюджета на НЗОК за 2013 г., който мина на първо четене в парламента, камарата изтъква, че за обществото продължава да е неясно колко средства реално ще бъдат похарчени за здравеопазване догодина и настоява за съставянето на своден консолидиран бюджет за средствата, независимо от това откъде идват.
БСК посочва, че продължава да липсва държавна политика за намаляване на хората без здравни осигуровки, нито има яснота как ще бъдат лекувани. В бюджета на социалното министерство са предвидени едав 2.5 млн. лв. за общо 1.4 млн. неосигурени, а това означава, че лечението им ще е за сметка на осигурените и ще натовари допълнително бюджетите на болниците, е становището на работодателската организация. "Лечебните заведения имат дългове в размер на 328 млн. лв. (по данни на министъра на здравеопазването), а в бюджета на НЗОК и в Републиканския бюджет не са предвидени средства за покриването им", изтъква сдружението.


Камарата обръща внимание, че здравната каса планира догодина да плати 3 млн. лв. на Националната агенция за приходите (НАП), за да я насърчи да събира здравните вноски. В същото време не е предвидена санкция, ако НАП не се справи. 


Друг пропуск в проектобюджета, според БСК, е че липсват разчети за парите, които държавата внася за осигуряваните от нея пенсионери, ученици, деца, майки, безработни и т.н. "През последните 4 години тези средства имат един и същи размер – 941.12 млн. лв. През този период средният осигурителен доход и средната пенсия се увеличаваха, нараснаха и средствата, отпускани за пенсии. Всичко това не се отрази върху размера на трансфера от Републиканския бюджет в НЗОК", се посочва в становището.


БСК настоява проектобюджетът за здравеопазване да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество преди окончателното му приемане. Две трети от постъпленията в НЗОК са от работодателите и от работещите,  въпреки това не им беше дадена възможност да изкажат становище, посочва работодателската организация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Прекрасна идея.
  И без това много се задържа министъра.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ако одита е както трябва ще лъснат много задници!

 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Аз съм уверена, че докато Десислава Атанасова е министър на здравеопазването парите ще бъдат харчени целесъобразно, но вече какво е ставало преди нея е по-интересното, имаше доста злоупотребили с парите на данъкоплатците.

 4. 4 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Симеон Дянков обърна на 180 градуса реформата в здравеопазването като отново въвежда фиксирани бюджети в болниците а не да се плаща според извършената работа

  Като бърка постоянно в парите на касата силно затруднява дейността й

  Като прехвърлиха дейности от министерството към касата отново бъркат в парите

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Идеята е много добра.
  И ще бъде много честно спрямо всички.

 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Идеята е добра, но безсмислена, защото каквито и да са резултатите последствия няма да има!

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  тези идеи на стопанската камара са добри ,но да не забравяме ,че именно стопанската камара досега е работила изцяло против реалното остойностяване на дейностите в здравеопазването и против интересите на над 10000 фирми на медици в страната ,предпоследните идеи на камарата бяха за премахване на потребителските такси като ненужни ,но никой от тях не спомена за компенсиране на тези средства и за нереалния пакет услуги неостойностен по никакъв начин ,което доведе например в извънболничната помощ до фалит на поне 1000 лекарски практики ,особено в малки и труднодостъпни райони ,където така и така няма лекари ,на този етап нещата се компенсират все още с огромен брой специалисти излизащи от болниците в доболничната помощ и компенсиращи липсата на ОПЛ,но и това ще спре ,стоп камара по никакъв начин не предлага реално разрешаване на финансово икономическите проблеми на малките лекарски фирми именно в тези райони ,а там живеят над 2 милиона души ,1 милион от тях са неосигурените ,защото няма никакъв смисъл да се осигурят ,след като няма къде да ползват медицинските услуги ,просто няма кой да им ги предложи на подходящата цена и то често в радиус от над 60-100 км .До тук мога да кажа ,че като икономически субекти фирмите работещи в областта на здравеопазването ,а това са лекари ,зъболекари ,МЦ ДКЦ болници ,рехабилитационни центрове и т .н са с огромно значение за националната сигурност на страната ,за сметка на това интересите им не са защитавани от никакъв субект ,за съжаление и от стопанската камара ,където също се управляват от субекта ДС,затова и здравеопазването ни е на този хал ,затова и всеки финансов министър като пожелае може да си вземе от здравни вноски примерно 2 милиарда и да си построи магистрала до Боровец ,за да има там поминък ,като закрие в околността всички болници и фалира всички лекари ,защото така е решил,просто за някои хора строителството и туризма са по важни от здравеопазването ,защото от едното печелят ,а другото е винаги губещо .

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  А не може ли, значи , да се направи одит на Министерството на финансиите и лично на кривогледия каубой Дянков ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK