Стопанската камара настоява за одит на Министерството на здравеопазването

Стопанската камара настоява за одит на Министерството на здравеопазването

© Юлия ЛазароваБългарската стопанска камара (БСК) настоява Сметната палата да провери как Министерството на здравеопазването е похарчило парите, прехвърлени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


От касата към министерството през 2011 г. бяха пренасочени 340 млн. лв., а през 2012 г. - още 100 млн. лв., припомня бизнес организацията. Парите бяха прехвърлени по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, но в средата на тази година Конституционният съд сметна, че с трансфера се нарушава конституцията и практиката беше прекратена. Според БСК обаче "продължава да е неясно каква част от тези средства е изхарчена и дали има разходи за дейности, които не са предназначени за осигурените лица."


В позиция по проектобюджета на НЗОК за 2013 г., който мина на първо четене в парламента, камарата изтъква, че за обществото продължава да е неясно колко средства реално ще бъдат похарчени за здравеопазване догодина и настоява за съставянето на своден консолидиран бюджет за средствата, независимо от това откъде идват.
БСК посочва, че продължава да липсва държавна политика за намаляване на хората без здравни осигуровки, нито има яснота как ще бъдат лекувани. В бюджета на социалното министерство са предвидени едав 2.5 млн. лв. за общо 1.4 млн. неосигурени, а това означава, че лечението им ще е за сметка на осигурените и ще натовари допълнително бюджетите на болниците, е становището на работодателската организация. "Лечебните заведения имат дългове в размер на 328 млн. лв. (по данни на министъра на здравеопазването), а в бюджета на НЗОК и в Републиканския бюджет не са предвидени средства за покриването им", изтъква сдружението.


Камарата обръща внимание, че здравната каса планира догодина да плати 3 млн. лв. на Националната агенция за приходите (НАП), за да я насърчи да събира здравните вноски. В същото време не е предвидена санкция, ако НАП не се справи. 


Друг пропуск в проектобюджета, според БСК, е че липсват разчети за парите, които държавата внася за осигуряваните от нея пенсионери, ученици, деца, майки, безработни и т.н. "През последните 4 години тези средства имат един и същи размер – 941.12 млн. лв. През този период средният осигурителен доход и средната пенсия се увеличаваха, нараснаха и средствата, отпускани за пенсии. Всичко това не се отрази върху размера на трансфера от Републиканския бюджет в НЗОК", се посочва в становището.


БСК настоява проектобюджетът за здравеопазване да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество преди окончателното му приемане. Две трети от постъпленията в НЗОК са от работодателите и от работещите,  въпреки това не им беше дадена възможност да изкажат становище, посочва работодателската организация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK