"Райфайзенбанк" намали прогнозата си за растежа в България до под 1%

Несигурността около предстоящите парламентарни избори  вероятно ще накара  домакинствата да бъдат по-предпазливи в потреблението.

© Георги Кожухаров

Несигурността около предстоящите парламентарни избори вероятно ще накара домакинствата да бъдат по-предпазливи в потреблението.



Райфайзенбанк" (България) намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2013 г. от сегашните 1.5% до 0.5-1.0%.". Това се вижда от месечния обзор на финасовата инстиуция на последните налични макроикономически данни, публикуван днес.


Обяснението за корекцията е в по-неблагоприятните от очакваното данни за четвъртото тримесечие на 2012 г., негативното развитие в еврозоната и несигурността в страната след падането на правителството.


По-рано днес новият финансов министър Калин Христов прогнозира растежът да е 1.5% при заложени в бюджета 1.9%. 




"Данните за растеж от 0.3% на БВП за четвъртото тримесечие на 2012 г. са разочароващи, тъй като очакванията ни бяха през него да има по-висок темп на икономически растеж спрямо предходните три", коментира главният икономист на "Райфайзенбанк" Калоян Ганев.


"По-неблагоприятно от прогнозираното е и състоянието на икономиките в еврозоната, което ще се отрази негативно и на резултатите на България през първото полугодие на текущата година. Несигурността около предстоящите парламентарни избори също вероятно ще накара инвеститорите да изчакат с плановете си, както и домакинствата да бъдат по-предпазливи в потреблението", прогнозира финансовата институция.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK