Държавните компании ще си избират банка от поне пет оферти

Държавните компании ще си избират банка от поне пет оферти

© Красимир ЮскеселиевКомпаниите с над 50% държавно участие и дружествата, които те контролират, ще могат да депозират в една банка до 25% от финансовия си ресурс, ако балансовата стойност на паричните им средства надхвърля 3 млн. лв. Това предвижда проектодопълнение към Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, което предстои да бъде прието от Министерския съвет. 


Проктодокументът е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката (вижте в приложения файл). Той беше разпространен днес, но без коментари от работната група или премиера Марин Райков, който я оглавява. Засега не е предоставена информация и за текущото разпределение на средствата, както и за анализа, направен за изготвянето на правилата (виж карето).


Изборът на обслужваща банка ще се извършва след събирането на поне пет оферти, предвиждат правилата.  


Целта на промените е да се уеднакви методологията за избор на обслужваща банка, да се повиши прозрачността и ефективността при управлението на държавните пари, да се разпредели и ограничи рискът и да се подобри отчетността. 
За нуждата от правила при управлението на финансовия ресурс на държавните компании се заговори по време на управлението на ГЕРБ и тогавашният финансов министър Симеон Дянков дори предложи такива изисквания, но те останаха само пожелателни (още за проявленията на досегашния модел виж карето в края на текста). 


Правилата, които служебният кабинет предлага, засягат както свободните парични средства на фирмите, така и платежните услуги, финансирането и сделките с финансови инструменти. 


Предлага се подборът на обслужващите финансови институции да става чрез комбинация от количествени и неколичествени критерии в съотношение 60:40, по които да се оцени най-изгодната оферта сред най-малко пет предложения.


Сред качествените показатели са опитът на кандидатите и характеристиките на предоставяните услуги на възложителя и в бранша, а сред количествените се изброяват лихвите, таксите и комисионните, срочността, видовете и размерите обезпечения.


Четете повече по темата утре в "Дневник".Досегашният модел
По време на управлението на ГЕРБ, след като стана ясно какъв голям процент (вариращ във времето от над 40 до 70%) от парите на държавните фирми се депозират в Корпоративна търговска банка (КТБ), имаше обещание от кабинета "Борисов" за правила и повече прозрачност, но в крайна сметка информацията за депозитите на държавните компании стана още по-трудно достъпна. Така в момента няма публични данни какви пари на кои фирми в кои банки са депозирани, как са избрани съответните финансови институции и при какви условия.


Последно при публикуването на доклада на "Фич" за рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) стана ясно, че поне 624 млн. лева към септември 2012 г. са в КТБ. Международната агенция дори отчете като риск "слабата диверсификация" на паричните средства на холдинга - 87% в една банка. БЕХ запази мълчание по темата, но продължи намеренията си да търси заем за поне 500 млн. лева.


Въпреки че КТБ беше предпочитана като обслужваща държавните предприятия банка още по времето на управлението на тройната коалиция, тази практика продължи и в мандата на ГЕРБ. През август 2010 г. бившият финансов министър Симеон Дянков разпространи подготвяни почти 3 месеца от работна група общи насоки за избора на банки, но дали те са били прилагани и какъв е ефектът впоследствие нямаше отчетност.


Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заедно с бившия депутат Делян Пеевски създадоха и модела, в който за около пет години придобиха все повече медии (национални и регионални вестници, няколко тв канала, сайтове), фирми за разпространение и получиха монопол върху цифровото разпространение. Част от сделките бяха кредитирани от КТБ или в най-общ смисъл с помощта на депозитите на държавните фирми една икономическа група придоби не само медиен монопол, но и разшири инвестициите си във всякакви икономически сфери.


Веднага след оставката на кабинета "Борисов" медиите, контролирани от Василев - Пеевски, започнаха атака срещу президента и служебното правителство, над които, изглежда, те нямат влияние, включително в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт" Василев лично нападна президента.


На 16 април международната агенция Moody's свали перспективата по рейтинга на Корпоративна търговска банка до негативен и понижи оценката й за финансова стабилност, като аргументите за това бяха посочени рискът, който генерира бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Весело

  "Проктодокументът е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката. "
  Няма да се изненадам, ако след това решение изкарат "картонче" и на други заместник-минстри, че и министри. Далаверата в енергетиката е голяма, но нищо не може да се сравни с това да държиш парите на държавата в една банка, с която да си пазаруваш медии.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Скоро се оглеждах в банките, та видях, че:
  най-големи лихви дават
  Алфа банк-гръцка
  ПИБ-Цеко минев
  КТБ-Цветан Василев
  ЦКБ-Тим
  Направо 'удоволствие' да избираш, ако се целиш във висока лихва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Избрах си я!!! КТБ! КТБ! МНИСПРДТУФХЦЧ министерство! Справки - леко у лево у Банкя!

 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Точно най-мафиотските банки дават големите лихви. Играта е проста - завличат с висока лихва лакомниците да си дадат парите и след това не връщат нищо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 5. 5 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Изборът отново ще е КТБ! Скоро ще се убедим кой е верния избор!

 6. 6 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 535 Неутрално

  25% в една банка е много добро решение.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 7. 7 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Погледнах предложението на сайта на министерството. Отворено е за предложения. Според мен трябва да има и критерии за стабилност. Например кредитен рейтинг не по малко от BB за последните 3 години, съотношение кредити/депозити – отклонение от 100% не повече от 10% (90%-110%) за последните 3 години, отношение капитал/активи – 10-15% за последните 3 години, обезценки и т.н

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Дано да го приемат и да следят за спазването му. Интересно ще стане в момента, в който държавните фирми решат да пренасочат средствата от КТБ към други банки... дали в КТБ ще има пари, които да теглят или всичко е инвестирано в медии и в банката е останало, колкото в касичката на детето ми...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  все още банките ни са стабилни ,но ,ако борда се бутне ,както предвиждат някои финансови червени корифеи ,тогава настъпва интересното .В интерес на истината голямата изборна борба не е кой ще управлява ,а кой ще открадне 37 милиарда спестени средства в българските банки на българския народ ,не случайно комунистите издигат финансов експерт като Орешарски за министър председател и очакванията ми са именно в тази насока ,другарите ,които са много подготвени и стъпките им са много добре премислени са подготвени как да нагласят това поредно обезкостяване на народа след няколко поредни .Така,целта е в края на мандата , освен 100 те комунистически фамилии с имоти и пари за милиарди и средния ешелон комунисти да са поне мулти милионери ,няма нищо случайно в тази държава ,дори и в микрофоните поставени на Борисов в дома му ,това показва ,че тези хора пред нищо не се спират

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":

  Почти всички големи заеми са в евро. Депозитите до 100 000 евро пък са гарантирани от държавата по законодателството на ЕС. Така че, никой няма сметка от бутане на борда...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ей сега ще стане страшно...

  КТБ ще хапе като за последно и може да очакваме ужасни ексцесии до края на седмицата.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 12. 12 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#8:"Георги"] Интересно ще стане в момента, в който държавните фирми решат да пренасочат средствата от КТБ към други банки... дали в КТБ ще има пари, които да теглят [/quote]
  И Боко така каза: след като беше обещал да вади държавните пари от КТБ, би отбой, защото така щял да предизвика банкова криза. КТБ междувременно направи пеликанска гуша и стана петата банка в БГ.

 13. 13 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ''Държавните компании ще си избират банка от поне пет оферти''
  ________________________
  Която и да си изберете е без значение, така или иначе тя пак ще е на Интернационала, т. е. на Родшилд!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 14. 14 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 534 Разстроено

  До коментар [#11] от "1951":

  А моят въпрос е дали държавните фирми ще се съобразят с правилата - все пак служебният кабинет има ограничен хоризонт - докато стартират процедурите ще има нов кабинет и ...старата песен на нов глас.

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#2] от "~песимист с бедна фантазия":

  Висока лихва дават банки, които не могат да привлекат клиенти с качествено обслужване.
  Обърни внимание на мотивите на оценъчната агенция - "...понижи оценката й за финансова стабилност, като аргументите за това бяха посочени рискът, който генерира бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност."


  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Райков - премиер. Това е една от най-силните постъпки на това правителство. Едно голямо браво от мен. Дано служебният кабинет поработи по-дългичко - може и до есента.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Борба с корупцията на всички фронтове. Ето така действат кадрите на ГЕРБ!

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...За нуждата от правила при управлението на финансовия ресурс на държавните компании се заговори по време на управлението на ГЕРБ и тогавашният финансов министър Симеон Дянков дори предложи такива изисквания, но те останаха само пожелателни..."

  Започвам да изпитвам известни симпатии към Симето...имаше добри идеи, но попадна на неправилния премиер...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Любопитно

  А, защо просто няма една ДЪРЖАВНА банка и в нея да си държат парите всички държавни компании?

 20. 20 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво! Ха сега да видим и изпълнението в действие!

 21. 21 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#19:"_dan_"]А, защо просто няма една ДЪРЖАВНА банка[/quote]

  Колкото по-малко държава, толкова по-защитен е интереса на данъкоплатеца...особено в прецаканата отвсякъде, Бг...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#17] от "Урко":

  Кадрите на Герб докараха процента на държавните пари до 80% в КТБ. Любовта им с ДПС е неразривна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 471 Любопитно  [quote#19:"_dan_"]А, защо просто няма една ДЪРЖАВНА банка и в нея да си държат парите всички държавни компании?[/quote]

  И като имаше Общинска банка, какво се случи с нея

 24. 24 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#22:"Тони!"]Кадрите на Герб[/quote]

  Чакай с'я - не разбиват ли монопола на КТБ точно сега кадри на ГЕРБ ?

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много правилно, по принцип уместно е парите да се разпределят
  в няколко портфейла, никога нищо не се знае...

 26. 26
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#24] от "Урко":

  Чакам. Не. Герб го изградиха - от 45% при Станишко, до 89% пир Боце. Други въпроси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#27] от "Тони!":

  А сега пак при ГЕРБ -0%

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 29. 29 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 684 Весело

  Следва "Бюрек и сие в атака" N-ти епизод

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#28] от "Урко":

  Герб в момента са в трета глуха. Запазиха си само едно министерство - това на МВР.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#30:"Тони!"]Герб в момента са в трета глуха. Запазиха си само едно министерство - това на МВР. [/quote]

  Е плевнелиев не е ли президент на ГЕРБ. Нали бяха ревове ,че е чехльо , после че назначавал като служебен кабинет Б отбора на ГЕРБ , това последното точно от тебе го слушахме и т.н.

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 32. 32 Профил на gigow
  gigow
  Рейтинг: 477 Весело

  Този избор на банка ми напомня как султанът избирал нова жена, понеже му били омръзнали ханъмите от харема. Поръчал на великия везир да му доведе поетеси, певачки, танцувачки и въобще изискани дами.
  И си избрал онази с най-големия задник.

 33. 33 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Най-после една смислена новина! Ако утре прочета, че Цацаров е изпратил 12 прокурора да проверят разликите в отчетените и налични количества гориво в складовете на Лукойл, ще започна да вярвам, че нещата тръгват в правилна посока.. Особено ако веднага образува наказателно производство за кражба на акцизи в особено големи размери. Желателно срещу известен идвършител.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#31] от "Урко":

  Че е Чехльо е факт. Че е безличен, корумпиран комсомолски секретар - също. В момента обаче лекичко си е сменил господаря и тъничко подшибва основния гербав клан.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  то от картел лесно ли се избира

 36. 36 Профил на Урко
  Урко
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#34:"Тони!"] В момента обаче лекичко си е сменил господаря и тъничко подшибва основния гербав клан. [/quote]

  Баце , смешен си. Преди 2-3 седмици рев ,че бил назначил Б отбора на ГЕРБ за служебен кабинет , а сега си бил сменил господаря Много сте я закъсали и за туй на изборите ще вземете процент -два и то само от шоплука

  С Бойко напред, 10 пъти подред. Ревете синьо-червени комунета
 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#26] от "Кентавър":

  ами 13 милиарда лева за социалната и инвестиционна политика на др станишев -с малка буква ,чувал ли си ,откъде ще дойдат
  1 Ще ги даде ЕС
  2Ще ги даде СССР
  3 Ще ги дадем всички данъкоплатци в България
  Аз си мисля последното и тъй като е невъзможно да се вдигнат с по 400-500 лв месечно данъците на всички работещи ,приемам другата вероятност ,а тя е ,че парите ще се напечатат ,нали или нещо бъркам ,а !!!!

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#10] от "Георги":

  да ,видяхме как са гарантирани в Кипър 100000 евро, все още нито един не си е изтеглил 100 те хиляди евра ,а тези над тях безвъзвратно ги загубиха ,и то ,ако се вярва на списък разпространен в интернет ,това са повече то наши тарикати и бандити с влогове именно в двете кипърски банки и загубили над 100 милиона евра ,начело чета че е булката на др Станишев -12 милиона евра ,затова сега ще предложим да се събират помощи по митингите на всички партии ,всеки да дава колкото може стотинки за др Станишев и семейство.

 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#19:"_dan_"]А, защо просто няма една ДЪРЖАВНА банка и в нея да си държат парите всички държавни компании? [/quote]
  аха и кой ще я управлява, Калинка или Калинчо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  хубаво решение ама някак си не ми звучи като нещо дето е работа на служебен кабинет, щото каква полза от решения,чиито прилагане не може да се проконтролира

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#36:"Урко"]Баце , смешен си. Преди 2-3 седмици рев ,че бил назначил Б отбора на ГЕРБ за служебен кабинет , [/quote]
  това че някой си е въобразил че е назначил за президент, главен прокурор и служебен кабинет свои верни хора, не означава че те не могат да получат прозрение свише на къде отива работата и да се ориентират как да действат, начина по който , президента, служебното и прокурора отсвирват Боко, трябва да говори много на герберите за действителния му рейтинг, а не за тоя заплатен при Мира

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Държавните компании ще си избират банка от поне пет оферти"

  без да чета статията да позная ли от кои банки и кой ги ръководи? Натвърдвам директно - докато няма кръв и лустрационен закон в България, ко ще да ми докарат и шефа на самсунг, на мерцедес, ... бе на всички големи компании шефовете да управляват икономиката ни - все тая!

  Крадливото племе, най-големите национални престъпници, родено от БКП(сега БСП) трябва да бъде изметено от България!

 43. 43 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И между другото, БСП проведе сега 4Х някой си конгрес ... Били нови, не били като старите ...

  Въпрос, що не е трети приерно? Някога един другар поемаше вината с мезе. Тук се крие отговора!

  Другарю Гей, другарки и другари, оставете ни намира бе!

 44. 44 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Чакам с интерес "отговора" на "Тюлен медиа", взел съм си пуканки

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  сега по ДПС медииите ТВ7 и прочие ще започне една защита на ДПС БАНК , както е писал колегата отивам за пуканки и аз опа да и тук има поне 20 заслужили мазни акаунти които ще подкарат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#44:"vasco"]Чакам с интерес "отговора" на "Тюлен медиа", взел съм си пуканки [/quote]
  Това " Прас Прес " ли е ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#45:"stg"]сега по ДПС медииите ТВ7 и прочие ще започне една защита на ДПС БАНК[/quote]


  аз мисля да седна на ракийка, поне да не е без хич
  няма само изродите да се кефят

 48. 48 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 479 Весело

  Цветан Василев газ уринира хаххаахха

  Гласувайте!
 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  На Цв. Василев ще му се стъжни живота!

 50. 50 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#13:"rumata"]''Държавнит компании ще си избират банка от поне пет оферти''
  ________________________
  Която и да си изберете е без значение, така или иначе тя пак ще е на Интернационала, т. е. на Родшилд! [/quote]
  Оценка
  -15 +1

  Само един събуден! ТЪЖНО!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#36] от "Урко":

  Всъщност, шизофренията ти е избила, за съжаление. Аз, както и повечето дясномислещи хора тук подкрепихме общия вид на кабинета, като забележките бяха съвсем малко. Като например Цецовата заместничка. Ходи некъде да си преговориш.
  Ама да изкараш Райков човек на Боце е нещо, което би накарало доктора ти да ти смени лекарствата. С по-силни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "rumata":

  Че е така, е така...но все пак е добре да се започне отнякъде

  Гласувайте!
 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 54 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Весело

  Хубава идея.. сега другите две банки - ЦеКаБе и ЦеКоБе ще намажат от филията на КТБ, лошо няма. Другите банки да не се облизват много-много.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  След като си имаме БНБ защо държавата и държавните и общински дружества трябва да си държат парите в банки чиито крупни акционери имат репутация на мафиоти ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Стига бе! Шегувате се!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 57. 57 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1348 Весело

  До коментар [#46] от "Танас":


  Това си е направо ОЧЗ

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 58. 58 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Вени Марковски":

  Г-н Марковски, попитайте вашия кум, Сергей Станишев, за далавери с медии и банки. Ако не знаете лично вие, де...

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 59. 59 Профил на boypet
  boypet
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е хубаво,но и БЕХ трябва да се закрие,

 60. 60 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хахах, почна да ми харесва. Герб и БСП вият ли от зор? Както обикновенно не съм чел коментарите ....

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 61. 61 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Заради тея постъпки на служебния(президентски премиер), дали е възможно Плевнелиев да го отнесе - един опит за импийчмънт от страна на мафията.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 62. 62 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами не знае Марковски, къде пък ще знае, че БСП+ДПС направиха ЦКБ, а "Бойко" я доразви!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 63. 63 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  КТБ имах предвид(винаги ги бъркам).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 64. 64 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#55:"comandante"]лед като си имаме БНБ[/quote]
  БНБ не е търговска банка и няма как да си държиш парите в нея

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 65. 65 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кентавър":

  1 Освобождаване от данъци на минималните заплати -над 1 милион работещи -загуба 35 милиона месечно -средно за година 430 млн.
  2Вдигане на пенсиите по швеицарско правило -в момента дефицита по перо пенсии ,тоест дадени ,събрани пари е точно 690 млн лв ,като се вдигнат още поне с 5% ,стават 725 милиона ,ама месечно ,за една година са 8.6 милиарда лева -тва е дефицит ,който трябва да дойде от някъде ,от този дефицит поне 3.5 милиарда са парите на млади милиционери и военни ,които са максимални пенсии и никога не са вкарвали такива пари в системата -те също трябва да се съберат.
  3 Освобождаване на направленията в НЗОК -това е дефицит от 200 милиона на година
  4 Безплатни лекарства без доплащане за всички болести -поне още500 милиона годишно
  5 субсидиране на общински болници в малки населени места и отдалечени практики -това са поне 200 милиона год за тях ,освен дефицита на големите болници -всичко това без вдигане на здравна вноска или общо за здравната система поне още 1 милиард
  6.инвестиция за 250 хиляди нови работни места - поне по 6000 лв за да са поне на мин работна заплата това са годишно 1.5 милиарда ,които също не е ясно кой дава ,
  7.Инвестиция за АЕЦ Белене -10 милиарда за поне 4 години ,тоест 2 милиарда годишно минимум необходими преки инвестиции ,без всички други за логистиката
  8увеличение на майчинските и социални помощи за всички майки
  поне 50 милиона и 100 за бедните още тази година
  колко станаха до т ук дето се сещам ,я изчисли ,май съм се объркал ,на първо време са са над 13. 5 милиарда лева само за първата година ,от там още по толкова ама минимум

 66. 66 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кентавър":

  на втория ти въпрос за лайномета ,да ,наистина са дадени разходите ,но другаря ти станишев е забравил да напише в програмата си откъде ще са приходите ,та не виждам какъв лайномет ти се привижда ,просто задавам елементарни въпроси и сам си отговарям и тъй като за разлика от тебе ,аз си плащам данъците в тази държава и то повече от 99% от членовете на комунистическата ви партия пълна с олигарси с офшорни фирми и неплащащи никакви данъци тук в България и сега ,не искам вие да ми преразпределяте моите пари ,които аз съм си изкарал с честен труд ,както правите вече 70 години и накрая се оказва ,че ние работещите сме бедни ,а вие богати с много хотели и фирми ,така ,че не ми разправяй ,че съм си представял и халюцинирал ,само този месец 04.2013 само моите данъци са над 20000 лв и не са халюцинация ,така че ,ако обичаш не ме приравнявай с вашите тъпи хакерчета ,които са вербувани да организират метежи по твайтер и фейсбук по стар американски модел лъжейки хората ,номера не минава ,аз съм реалист и за мен политиката на ГЕРБ е реална ,въпреки ,че и те не са сълзи ,както се вижда от СРС ,но за икономиката програмата им изобщо не може да се сравнява с вашата демагогия ,която никога не може да се изпълни и само ще срути борда и то в най скоро време ,което е крах на държавата и както са предвидили англичаните ,милиони ще тръгнат нататък ,за да се закачат на тяхната социална система и затова хората вече обмислят процедура по излизане от ЕС ,ха познай за кои държави от пръв път ,тъп комунистически кютюк ,номерата ви вече не минават .

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И, каква е гаранцията, че независимо една от други, фирмите няма да изберат една и съща банка?

  goblenka
 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Някои се заиграват с банковата система, от нямане какво да правят друго, ама да нямаме проблеми после, както стана по време на царуването на "говньора" Тодор Вълчев преди време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Стъпка в правилната посока.

 70. 70 Профил на sharon
  sharon
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да бе, накрая го направете, господа и дами от служебното правителство, едно държавни предприятие да има толкова сметки, колкото и банки оперират на българския пазар....то голям зор да се натегнем на Плевнелиев, че ни е назначил. Ама идват избори - както сте дошли, така и ще си заминете от властта.

 71. 71
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK