Проблемните бързи заеми нарастват с над 50% за година

Проблемните бързи заеми нарастват с над 50% за година

© Юлия ЛазароваПроблемните заеми в портфейлите на небанковите компании за финансиране надхвърлиха 30% от общия обем на вземанията в сектора, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) за първото тримесечие, пише "Капитал daily" в днешния си брой.


Предварителните данни на централната банка сочат, че в края на март 2013 г. нередовно обслужваните кредити в системата възлизат на 591.2 млн. лв. Спрямо година по-рано увеличението е с 51.4% или 200 млн. лв. Така проблемните заеми достигат 30.01% от общо отпуснатите от небанковите компании средства, докато през март 2012 г. делът им беше едва 19.7%.


Само за последното тримесечие в графата необслужвани са преминали заеми на обща стойност 80.8 млн. лв. В сравнение с края на 2012 г. обемът на проблемните експозиции нараства с 15.8%. Така за второ поредно тримесечие обемът на необслужваните кредити расте със сходни темпове – номиналното увеличение за периода октомври-декември беше с 80.4 млн. лв. спрямо отчетеното в края на септември 2012 г.


Представители на сектора обясняват ръста в просрочията с увеличената през последните месеци популярност на т.нар. заеми за спешни нужди. Наблюденията на небанковите компании показват, че все по-често причината, поради която потребителите прибягват към бърз заем, е погасяването на битови и комунални сметки.  Друг фактор за влошаването на портфейлите според представители на сектора е все още сравнително ниската финансова култура на потребителите и липсата на добро планиране на разходите.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Изобщо не знам защо съществуват така наречените небанкови компании за финансиране. Не, че контрола в банките е добър, но в тези компании е съвсем зле ситуацията, и няма печеливш от нея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Лихварството е НЕМОРАЛНО! Всички религии и етични учения, го отричат, защото води до кармична тежест (с изкл. на иудаизма).

 3. 4 Профил на nixx
  nixx
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Aко не е въпрос на живот/не дай боже/ не знам кой би взел такъв кредит при лихва няколко хиляди процента

 4. 5 Профил на Milena Boyadzhieva
  Milena Boyadzhieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако не беше ниската финансова култура на потребителите, въпросните компании изобщо нямаше да съществуват.

 5. 6 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони!":


  [quote#2:"Тони!"]Изобщо не знам защо съществуват така наречените небанкови компании за финансиране. Не, че контрола в банките е добър, но в тези компании е съвсем зле ситуацията, и няма печеливш от нея.[/quote]
  Е как защо съществуват. Това си е законно лихварство. Лихвите по тези бързи заеми варират 72%-240% годишно. Чудя се хората колко много са тъпи, че да се "набутат" с такъв крадит.Вчера една кака ми предлагаше да сложа в магазина си реклама на тяхната "кредитна" карта -" 6% лихгва за дадения период"(разбирай за месец). Обещаваше ми 15лв. за всеки нещастник, който успея да им докарам. Беше почти възмутена, че я изхвърлих като парцал и съм отказал да изкарам някой и друг лев, като загробя разни хора в затруднение с непосилни кредити.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 6. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#6] от "widowmaker":

  Знаеш ли, хората не са тъпи, просто имат изключително ниска финансова култура. Но не са виновни за това. Първо, ние изкарваме сами парите си от едва 20 години. Второ, банковите инструменти станаха известни от още по-скоро, особено имайки предвид банковата криза. Хората наистина не познават тези продукти и риска от тях. То даже не е и риск.
  От друга страна, кредитните фирми не проверяват като банките толкова стриктно за платежоспособност. Те разчитат на други методи за връщане на инвестицията. Затова човек, който е изправен пред стената няма никакъв друг избор. Но затова вина има и той разбира се, но не само той. Комбинация от кофти образование, липса на пазарна среда, липса на държавен контрол и огромна бедност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 8 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "фактор за влошаването на портфейлите според представители на сектора е все още сравнително ниската финансова култура на потребителите и липсата на добро планиране на разходите."
  а факторът заблуждаващи реклами и некоректни маркетингови похвати?

  Истината ни прави свободни.
 8. 9 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А печалбите им с колко са нараснали?

 9. 10 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#9:"jelev_jelqzko"]А печалбите им с колко са нараснали?[/quote]
  Е това ми е интересно и на мен.

 10. 11 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"Тони!"]Изобщо не знам защо съществуват така наречените небанкови компании за финансиране. Не, че контрола в банките е добър, но в тези компании е съвсем зле ситуацията, и няма печеливш от нея.

  Да оставим това настрана-тези компании за бързи кредити нашариха безнаказано до един всички български градове с налепени листовки-реклами по стълбове,цокли,трансформатори,входове.Те се лепят от наети от частни фирми хора в нарушение на закона.Общините,които трябва да предотвратят това нехаят или са купени.Интересно ,след като в тези рекламни листовки има телефонни номера и имена за връзка какво пречи на обшините да ги санкционират?

 11. 12 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":


  [quote#7:"Тони!"]Знаеш ли, хората не са тъпи, просто имат изключително ниска финансова култура. Но не са виновни за това.[/quote]
  Съгласен съм за ниската култура.
  Трябва да има специална регулация за тези лихвари. Като им кажат на хората 6% за периода и повечето автоматично си представят годишна лихва, подписват и вече е късно.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 12. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Наблюденията на небанковите компании показват, че все по-често причината, поради която потребителите прибягват към бърз заем, е погасяването на битови и комунални сметки.
  ___________
  Хората взимат заеми за да плащат на монополите!
  Чуждестранните финансови терористи разориха страната сега започват и с домакинствата ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  От горното излиза, че тия заеми са грубо в размер на 1,5 милиарда общо.
  И това са само "официалните" фирми. Лихварите на черно - башка!

  Крррррасата!

 14. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Таз и "индустрия" трябва да се ограничи! Админстративни мерки едва ли ще помогнат, но високи данъци вероятно да!
  Подобно смучене на жива кръв има само при ВЕИ-тата и уговорените, т.е. повечето, ако не и всички държавни поръчки!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Ниската финансова култура - факт, както и НЕчетенето добре на условията и НЕпознаването на този вид сделки. Както и некоректното отношение на някои от тези небанкови финансови институции както по принцип би трябвало да ги наричат май (поне в закона така се наричат). С новия закон за потребителския кредит се предполага, че нещата трябваше да стихнат малко и да се спре със т.нар законно лихварство. Офертите трябваше да станат по-ясни и разбираеми за потребителите и най-вероятно това в известна степен се е случило. Проблемът според мен до голяма степен се крие в самите потребители. Не съобразяват сумата, която ще трябва да върнат и тн. и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Бизнеса на др Иванов непрекъснато нараства.

 17. 18 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#14:"xm..."]От горното излиза, че тия заеми са грубо в размер на 1,5 милиарда общо.
  И това са само "официалните" фирми. Лихварите на черно - башка!

  Ами ето една от тези фирми е записала пред офиса си:
  ЗАЕМИ
  50лв /за 15 дни/такса(забележете -такса ,а не лихва 16,50лв.
  Т.е.за заем от 50 лв само за 15 дни лихвата е 16,50лв.Сметнете колко е годишната лихва-съпоставимо с лихварството през средновековието.

 18. 19 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ами те "бързите" заеми не са ли създадени за да стават проблемни. Кой с всичкия си ще дава по няколко хиляди лева само срещу лична карта, ако няма добър (за себе си) план да си ги вземе обратно.

 19. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е то на 50% ЛИХВА И ПОВЕЧЕ как се издържа ,ама те и за това са създадени едни връщат и покриват на други докато съдя изпълнител не ти вземе каквото имаш.
  Такива заеми ги взимат бедната част от населението,поради факта ,че банките не дават .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK