Най-голямата концентрация на пари на държавни фирми е в КТБ, потвърдиха официални данни

Цветан Василев по врема на лекция в УНСС

© Юлия Лазарова

Цветан Василев по врема на лекция в УНССПарите на голям брой държавни компании са концентрирани в Корпоративна търговска банка (КТБ), потвърдиха отчетите на министерствата, които днес публикуваха данни за това каква част от средствата на дружествата на тяхно подчинение в кои финасови институции са вложени към 31 март 2013 г. 


Официално потвърдено: КТБ - предпочитана и досега


От общо 40 компании с над 50% държавно участие КТБ обслужва 19, се вижда от предоставената информация (виж прикачения файл), като сред тях са повечето енергийни компании, а те оперират сериозни суми.
Ведомствата са посочили само процента на нетната експозиция към съответната финансова институция (нетна експозиция е разликата между това какви средства е депозирала фирмата в една банка и сумата на всички непогасени заеми и банкови гаранции, които финансовата институция е отпуснала в полза на фирмата), но не и сумите. Според правителството този подход осигурява достатъчно прозрачност, без да нарушава банковата тайна. Според експерти това позволява и някои банкови операции, които да запазят част от статуквото поне още известно време или да задържат да не се изтеглят пари. 


Въпреки че не може директно да се прецени на каква стойност са средствата и доколко добре са били управлявани досега (т.е. какви са ползите на държавата от депозирането в тези банки), данните дават ориентир в ситуацията и потвръждават официално информация, която в последните три години беше старателно скривана и дори отричана.


Смела крачка на служебния кабинет 


Проблемът с концентрацията и избора на банки за тези пари е ясен отдавна, но въпреки първоначално демонстрираното намерение за промени от предишното правителство на ГЕРБ, то направи няколко малки стъпки и след това позициите на КТБ и бизнес групата и интересите около нея (контролирана основно от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и бившия и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски) дори се разраснаха и усилиха (виж карето в края на текста).


Служебното правителство постави сред приоритетите си повече прозрачност и по-добро управление на средствата на държавните компании и изпълни обещанието си да въведе правила, които да са задължителни. Те бяха публикувани за публично обсъждане, но днес Министерският съвет ги прие почти без промени и без някои посочвани слабости да бъдат коригирани. С тези правила се въвежда ограничението държавните дружества да могат да депозират в една банка до 25% от финансовия си ресурс, ако балансовата стойност на паричните им средства надхвърля 3 млн. лв.

"Капитал Daily" писа, че ключовата разпоредба за нетната експозиция и максимумът й от 25%
"означава, че ако банката издаде гаранция в полза на държавното дружество до размера на неговия депозит, нетната експозиция ще е нулева и то ще може да остави всичките си пари в само една банка. Още по-сериозен става и рискът, ако банката отпусне заем на държавната фирма при лихва, многократно по-висока от тази, която плаща по депозираната сума. Така, освен че фирмата няма да наруши правилата за управление на свободните си средства, ще търпи и загуби от неизгодни лихвени условия, а банката ще може да разполага свободно с голяма част от финансови средства на държавните дружества".


Слабост има и в изискването за частично оповестяване на данните, тъй като тези, които се публикуват на три месеца, "няма да показват какви суми държат конкретните фирми в отделни банки и дали таванът за нетна експозиция не се надхвърля именно чрез издаване на банкови гаранции или отпускане на кредити", обяснява "Капитал".


Въпреки тези слабости и спорът могат ли да се съобщават точните суми и защо в случая изискването за "банкова тайна" може да не се прилага, приемането на правилата е все пак първа и смела крачка на служебния кабинет за по-добро и конкурентно управление на средствата.


Дали обаче тези изисквания ще заработят и как, ще бъде изпитание за следващото правителство, което се очаква да бъде на БСП и ДПС, а при тяхното предишно управление започна възходът на КТБ.


Къде колко


Държавните дружества, клиенти на КТБ, държат в нея между 28.22% (Национална компания "Железопътна инфраструктура") до над 90% (няколко енергийни компании) от парите си. Сто процента в банката държи "Снабдяване и търговия" към Министерството на отбраната, 98.17% - "Студентски столове и общежития", една трета - БФБ София. (Вижте повече в този текст).


Централата на Корпоративна търговска банка.

© Асен Тонев

Централата на Корпоративна търговска банка.


Втора банка, която видимо доминира след КТБ при обслужването на държавните дружества, е Централната кооперативна банка (ЦКБ) - част от икономическата група "Химимпорт". С нея работят 12 компании - индустриалните паркове във Варна- запад (100%) и Бургас (100%), пристанище Варна (41.01%), "Инфомационно обслужване" (88.66%) и "Ел Би Булгарикум" (96.93%), Националната спортна база (98.89%) и други (вижте приложената таблица). 


Три от дружествата - Българската агенция за експортно застраховане, "Летище София" и агенцията за дипломатически имоти АДИС, са разпределили парите си между двете банки - КТБ и ЦКБ.


От справката на Министерството на културата се вижда, че НДК, който доскоро беше управляван от Министерството на финансите, а вече е прехвърлен към Министерството на културата, е избрал Българо-американската кредитна банка да обслужва 40.54% от средствата му . Българският спортен тотализатор държи 49.37% от парите си в "Сибанк", а 32.17% - в "Пощенска банка". Военният завод "Терем" е поделил  по около 35 на сто от ресурса си между Първа инвестиционна банка и ЦКБ. 


Десетте държавни компании с принципал Министерството на транспорта се обслужват от общо седем банки, се вижда от справка на ведомството. С най-голяма концентрация на средства в една банка е "Пристанище Бургас" - 99.41% в "Уникредит Булбанк". (Прочетете повече в този текст)


Все още няма официални коментари от представители на държавните фирми и банките за прилагането на одобрените вече правила. 


Странични щети


По същото време, докато министрите в правителството на Марин Райков одобряваха правилата, в пленарна зала депутатът от ДПС Делян Пеевски атакува остро от трибуната бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това стана по време на дебата за създаването на временна правна комисия. Пеевски нападна Цветанов с "Вие ли ще ми говорите за договорки". Той обвини бившия силов министър, че няма право да обсъжда работата на парламентарните комисии, преди да даде обяснения за СРС-та и незаконното подслушване. "Уведомихте ли комисиите, когато го правехте? Имайте срам, погледнете ме в очите!", повиши тон Пеевски от трибуната.


Делян Пеевски към Цветан Цветанов: Погледни ме в очите.

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски към Цветан Цветанов: Погледни ме в очите.


На свой ред Цветанов му припомни митинга от Крън, в който Пеевски пита симпатизантите си "Страхуваше ли ви ГЕРБ?" и обещава, че след 12 май ДПС ще управлява, а ГЕРБ ще бъдат изметени". "Не ни е страх от вас", заяви днес Цветанов.


БСП и ДПС бързат да бъде избрано програмното правителство, а днес в парламента имаше сондажи между двете партии, в които участваше и Пеевски.


Докато в парламента прехвърчаха искри между доскоро подкрепящите се управляващи и представител на бизнес интереси, пред Съдебната палата изпълнителният директор на ТВ7 и тв водещ Николай Бареков беше в основата на акция в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров, който трябва да пребори организираната престъпност и бившите управляващи. По-късно "Медиапул" съобщи, че ТВ7 организира "гражданска опозиция", тъй като по думите на Бареков ГЕРБ не били опозиция.Формулата на КТБ - пари-медии-власт


Проблемът с концентрацията и избора на банки (КТБ е предпочитана още от времето на тройната коалиция) за тези пари стана ясен още в първата година от мандата на кабинета "Борисов" (края на 2009 и началото на 2010г.) и въпреки демонстираната готовност за промени, след това темата потъна в мъгла, а предложените правила от бившия финансов министър Симеон Дянков останаха пожелателни. Правителството на ГЕРБ не направи почти никакви промени, въпреки публичните признания на тогавашния премиер за опасната концентрация на пари само в една банка, но имаше пълен медиен комфорт от голяма глупа медии.


В края на март 2013г. разследване на седмичника "Капитал" показа, че КТБ е най-бързо растящата банка като само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. След като през последните четири години банката е утроила активите си вече заема шесто място по този показател – с 5.6 млрд. лева. През последните години в почти всяка корпоративна или приватизационна сделка участват фирми, свързани с Цветан Василев, а финансирането става от банката му,показва разследването


Освен голямата концентрация на риск около собственика на КТБ се концентира и невероятна икономическа, медийна, а чрез тях и властова мощ. Разрастването на този олигархичен мастодонт, който контролира активи за 10 млрд. лева, или над 12% от БВП, доведе до изкривяване не само на банковия пазар, но и на цялата икономика. Подобно мащабно преразпределение на собственост за период от 7-8 години е невиждано в историята на прехода в България. Обяснението, е че групировката около КТБ беше фаворизирана от две последователни правителства - на тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС) и на ГЕРБ", писа финансово-икономическият седмичник. 


Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заедно с депутатът от ДПС Делян Пеевски създадоха и модела, в който за около пет години придобиха все повече медии (национални и регионални вестници, няколко тв канала, сайтове), фирми за разпространение и получиха монопол върху цифровото разпространение. Част от сделките бяха кредитирани от КТБ или в най-общ смисъл с помощта на депозитите на държавните фирми една икономическа група придоби не само медиен монопол, но и разшири инвестициите си във всякакви икономически сфери.


Веднага след оставката на кабинета "Борисов" медиите, контролирани от Василев - Пеевски, започнаха атака срещу президента и служебното правителство, над които, изглежда, те нямат влияние, включително в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт" Василев лично нападна президента.


На 16 април международната агенция Moody's свали перспективата по рейтинга на Корпоративна търговска банка до негативен и понижи оценката й за финансова стабилност, като аргументите за това бяха посочени рискът, който генерира бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност.


В седмиците преди изборите медиите, контролирани от Василев-Пеевски, преобърнаха редакционната си политика и започнаха атака и срещу бившият премиер Бойко Борисов (по ТВ7 той вече често е наричан "мишката от Банкя" от тв водещия Николай Бареков), вътрешния министър Цветан Цветанов и ГЕРБ. Тв каналът имаше водеща роля и в разгласяването и отразяването на скандала с голямото количество бюлетини в Костинброд в деня на изборите.


Във втория ден на новия парламент Делян Пеевски, който на предизборен митинг на ДПС вече беше обявил, че ще изметат ГЕРБ след изборите, атакува Цветанов в пленарна зала за подслушванията и с репликата "имайте срам".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Време е да се пренасочат към друга, угодна на управляващите в момента, банка !

 2. 2 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Там "Клиентите са им скъпи"-особено на данъкоплатците!

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сега стана ли ясно защо станаха "народните" протести???

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ако има някаква новина - пишете. Че парите са там се знае мн. отдавна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  И основната причина за атаката срещу ЕРП са апетитите на Василевото да придобие първото, което поддаде.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на julien_le_grand
  julien_le_grand
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#1:"4u4o"]Време е да се пренасочат към друга, угодна на управляващите в момента, банка ! [/quote]
  Е то тази им е удобна, нали е на ДПС и Пеевски. Тази банка е удобна на всички власти явно.

 7. 7 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Така се става Мистър Икономика

  the devil is in the data
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Баф, каква изненада!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 946 Неутрално

  На какво Ви напомня физиономията от снимката:
  а) на работник в земеделска кооперация
  б)на банкер в една от най-големите банки в България, където държавните дружества си държат парите

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#9] от "~песимист с бедна фантазия":

  На мен лично на Борат ми напомня.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 11. 11 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 367 Неутрално
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Цецко бре, наше момче, що да не му дадем държавните парички, той ще ги пази (за нас де)!

  ура и да живей!!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на iukwim
  iukwim
  Рейтинг: 367 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Видяхме ли вече всички как Боце се държа 3 години на власт? А видяхме ли, как назначените от ДС псевдобанкерчета не могат да правят бизнес?

  Радвам се, че една от най-големите манипулации в последните години е на път да бъде прекратена. Не че няма други, но това е добро начало.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  с народните пари по народната глава ! защото сме... народни капиталисти!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  По същото време, докато министрите в правителството на Марин Райков одобряваха правилата, в пленарна зала депутатът от ДПС Делян Пеевски атакува остро
  ================
  Това било камъчето в обувката на Пеевски...за това беше смъкнато правителството на ГЕРБ и цялата помия по тях...за пари...А аз си мислех че някой мисли за народа и скъпия ток който плащал...

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  __________ Формулата на КТБ - пари-медии-власт________


  Просто парите на ктб, сега смениха портфейла....От този на герб, скочиха в този на бсо-то......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#21] от "Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"":

  Нищо не може да му каже банков надзор. Нито е казал нещо конкретно, нито пък размера на глобата е такъв. А и е доказано, че изказванията по която и да е банка са напълно безнаказани.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#23] от "BGman1":

  Пеевски е смъкнал правителството, което му осигуряваше държавните пари в тяхната банка? Бе вие добре ли сте бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#16:"Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма""]Нямам желания да защитавам Мустак-банкер, но и не съм съгласен някой олигах от оня край на света да разсипва банковата система с долнопробни клюки, интриги и манипулации!!!! [/quote]

  Ти да не бачкаш за мустака, та така люто го браниш...?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 28. 28 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 418 Неутрално

  правителството на новата тройна коалиция е и птарителство на КТБ! да ни е честито, това с държавните пари е за залъгване на наивниците...

 29. 29 Профил на The Dragon Reborn
  The Dragon Reborn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Извод: тази банка е курва.

  Големият проблем е, когато се придава значимост на простотията.
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#28] от "petark":

  А правителството на Боце, което държа най-голям процент в тази банка, чие беше? Ше се сетите, че няма разлика...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Гнили ябълки" и сред българските банки

  http://wikileaks.org/cable/2006/12/06SOFIA1652.html

  САЩ посочват 7 банки, в чиито капитали присъстват средства от "пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми".

  Първа Инвестиционна Банка, стъпила "в най-тъмните сфери на престъпния свят". Собственици са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

  Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, известна като "банката на Риск Инженеринг", практикуваща "тъмни сделки за продажба на електроенергия" чрез посредници като Богомил Манчев и Христо Ковачки.

  Инвестбанк на Петя Славова, със задкулисни собственици Денис Ершов и Митко Събев - Ершов има общо минало с Майкъл Чорни и също е изгонен от България като заплаха за националната сигурност.

  Интернешънал Асет Банк - наречена "банката на СИК", виж по-горе СИК/Интергруп.

  СИБАНК - виж по-горе Бойко Борисов и Цветелина Бориславова.

  ДЗИ - банката на убития Емил Кюлев.

  Централна Кооперативна Банка - виж по-горе ТИМ.

  Софийска общинска банка - виж по-горе Христо Ковачки.

  Аплодисменти от Вашингтон - мълчание и бездействие в София

  Докладите на американските дипломати за българската организирана престъпност получават аплодисменти от Вашингтон. Лично Хилари Клинтън поздравява посолството на САЩ в София, за това, че изпраща доклади "точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват". http://wikileaks.org/cable/2009/12/09STATE131728.html

  Тя препоръчва на посолството да разшири информацията с конкретни данни в три ключови сфери:

  - подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият;

  - подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари;

  - подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството.

  В София докладите на американското посолство, изпращани включително в ЦРУ, бяха омаловажени от главния прокурор Борис Велчев, който каза, че в тях "няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление".

  “Аз достатъчно данни не виждам никакви, виждам твърдения. Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си в каква държава ще живеем”, подчерта обвинител №1., цитиран от Труд.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  разбира се, че беше същото а кинтите на спонсорите на левски имат ли нещо общо с КТБ

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони!":
  [quote#26:"Тони!"]Пеевски е смъкнал правителството, което му осигуряваше държавните пари в тяхната банка? Бе вие добре ли сте бе? [/quote]
  Ние сме добре но има коне с капаци които гледат само в една точка...той и Бареков три години се мазни на Борисов и като разбраха че се канят да дръпнат парите на държавните фирми обърнаха резбата...а такива разбирачи като теб, коне с капаци ни проглушиха ушите че ГЕРБ и ДПС щели да управляват заедно след изборите...кво стана ве разбирач...айде у лево и в Драгалевци...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това ми се струва не толкова голям процент, като се има предвид какъв е профилът на банката. Освен това Дневник месеци на ред тръбяха, че става дума за 70%.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#35] от "Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"":

  Абе ти в работата на цру недей да се ровиш. Глей си нашата кочина.....и нашите ''гнили ябълки''.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Толкова ли дълго трябваше да мирише за да се признае публично очевидното,нима не беше преди седмица- две, когато Марин Райков възмутено обясняваше, че това е банкова тайна?
  Сега интересното е : ще бъде ли направено нещо по въпроса? За осъдени поради злоупотреба със служебно положение, въобще и не се надявам.....

 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#34] от "BGman1":

  Тия, дето се канеха, та и наканеха не бяха Гербавите, не го забравяй. Това си е чиста заслуга на Райков, Боце го видяхме - до 80% от държавните пари в КТБ през 2012 и повечето европрограми през същата банка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тони!":

  Глупости...на търкалета...Герб го заявиха и протестите почнаха...знаеш че съм прав но никога няма да си го признаеш и за това не ща да споря с радиоточка.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Весело

  А стига бе , чесно ли ?!

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#42] от "BGman1":

  Хахаххаха, и кога точно го заявиха бе? Ей, шизофренията ви изяде мозъците съвсем...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#43] от "Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"":

  Десен и гербави? Пълна несъвместимост...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на drumi1
  drumi1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#33] от "Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"":

  тогава кво правиш при идиотите в тоз форум?що не си им шеф на гореспоменатите парапитеци?

 49. 49 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  Това ли искаха протестиращите?

 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  "въпреки първоначално демонстрираното намерение за промени от предишното правителство на ГЕРБ, то направи няколко малки стъпки и след това позициите на КТБ и бизнес групата и интересите около нея (контролирана основно от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и бившия и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски)"

  ================================

  И ако някой след този текст каже че в България са възможни "смели реформи" значи е наивник. Видя се как работят големите пари и интереси за сваляне на правителства, набеждаването им и ако това не е достатъчно се пуска някоя димка като тази от предизборната събота. Нека Конституционния съд добре се вгледа. В случая имаме всичко в едно - и интереси, и влияние, и действия.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 51. 51 Профил на Касио
  Касио
  Рейтинг: 418 Весело

  Е то беше ясна цялата дандания за какво беше, та една "медия" стана "свободна" и застана на страната на "протестиращите".
  Ако някой оспорва тезата ми да си зададе сам въпроса: Как така тази "свободна" медия започна с атака над служебния кабинет още преди да е встъпил на длъжност? Рано или късно истината излиза наяве, друг е въпросът дали имаш желание да я погледнеш и осмислиш!
  Пп: Честито ни "експертно" другаро-депесарско кабинетче!

  Много ПЕСоглавец, малко индианец!
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#50] от "emil":

  Нещо си изпуснал края на цитата, случайно ли не знам...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Между КТБ и КГБ има само една чертичка разлика. И това за съжаление гарантира светлото бъдеще на банката в България.

 54. 54 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#12:"Никсън"]Сега е ред на СерГей на пренасочи парите в ОФШОРКА. [/quote]
  Не се изказвай без да знаеш. Тази банка няма нищо общо със Сергей...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 55. 55 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Клиентите са ни Тъпи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 56. 56 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много е грешно да се търси връска от различни партии към КТБ. Тази банка не е нито на ГЕРБ, нито на БСП нито на ДПС тя си е на Цецко Василев, който си контролира всички партии. За него няма значение коя партия е на власт!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  [quote#56:"rembrandt"]тя си е на Цецко Василев, който си контролира всички партии[/quote]
  Логично ...България е пълна с лумпени които не знаят как е устроен света и вярват че политиците имат някаква власт и могат да навредят на банките и на чуждите корпорации.
  А истината е ,че финансовите министри се избират от СБ,МВФ и ЕЦБ и това е европейска практика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#42:"BGman1"]Глупости...на търкалета...Герб го заявиха и протестите почнаха[/quote]
  Кое са заявили , бре? Едно единствено нещо заяви Боцко.Че ако изтеглели парите , банката щяла да фалира.1000 пъти Диков пита и Боцко и Цункай Джиджи - пълно мълчание.4 години ги държаха там и два месеца преди края на мандата си решили да го променят? Що се правиш на луд? Иситната е , че ви бе добре Дудука да ви обслужва.В замяна вие обслужвахте Цв Василев.Мутроолигархия в действие.

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 59. 59 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":


  [quote#19:"Тони!"]но това е добро начало. [/quote]

  Знаеш ли кое е добро начало?240 депутата на дъното на океана!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  [quote#56:"rembrandt"] За него няма значение коя партия е на власт![/quote]

  Там е работата, че съвсем не е така - инае нямаше да се изпари мастития банкер Славчо Христов, предшестван от Веска Медже(и)диева, последвани от Цв. Бориславова, за да стигнем до Борат.

  Придворните "лихвари" го отнасят при смяна на караула - т'ва е положението!

  I Want To Believe
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Абе докога Цветан Василев и ТВ 7 ще ни облъчват с тъпотия и простотия с нашите пари?За това ли им плаща държавата?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 501 Любопитно

  [quote#63:"detonator9"]Аз работя в печатница и е нормално да се печата надтираж[/quote]
  Верно ли? И надпечата да е за 10 района , вместо за 31?

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 66. 66 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#56] от "rembrandt":
  Тази банка не е нито на ГЕРБ, нито на БСП нито на ДПС тя си е на Цецко Василев, който си контролира всички партии.
  ...........
  Да бе, сигурно.
  А сега се опитай да прочетеш статията:
  "Хора с досиета в Русия дърпат конците в България
  30 април 2013 18:31 София Прес София Прес

  3500 истински и пълни досиета на агенти на специалните служби от преди 1991 г. са изнесени от България в посока Русия. В българските архиви са останали следи от агентурното минало на тези хора, но не и документи за истинската им дейност. Сред тях са лицата, които дърпат из зад кулисите процесите в България, те разместват хората на власт и във властта.… "
  И натисни на прочети цялата статия, да видиш как ще ти излезе:
  "грешка", "нафинг фаунд".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 67. 67 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#56] от "rembrandt":
  Цветан Василев е фасадата в тази банка. Зад неговите капитали прозират тези на друго лице от големия енергиен бизнес, тясно свързано с руската фракция в ръководството на БСП. Затова старият алианс на БСП и ДПС се развива и укрепва до фактическото им сливане в една партия.
  http://radar.bg/bg/2013-04-30/article/5880374_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D1%81_%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%B2_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#64] от "todortrifonov":

  Цъ. Няма лихва.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Един елементарен антропологичен анализ на черепа на Пеевски показва,че неговия носител е с вродени,тежки,престъпни наклонности...

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"":

  Освен,че си глупав и нескопосан,ни взимаш и нас за гълъбчета!
  Бате Гугъл...

 73. 73 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#60:"2.5"]Там е работата, че съвсем не е така - инае нямаше да се изпари мастития банкер Славчо Христов, предшестван от Веска Медже(и)диева, последвани от Цв. Бориславова, за да стигнем до Борат.

  Придворните "лихвари" го отнасят при смяна на караула - т'ва е положението![/quote]

  Донякъде имаш право, но времената се промениха. Тогава се появяваха нови банки всеки ден. Борат (както много ми харесва как го наричаш) няма да си тръгне скоро. Помни ми думите. (Дано не съм прав!)

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 74. 74 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#67:"СДС"]Цветан Василев е фасадата в тази банка. Зад неговите капитали прозират тези на друго лице от големия енергиен бизнес, тясно свързано с руската фракция в ръководството на БСП. Затова старият алианс на БСП и ДПС се развива и укрепва до фактическото им сливане в една партия. [/quote]
  Признавам, има логика в думите ти!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 75. 75 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "ARRI":

  Като му гледам нивото на икономическа грамотност,нищо чудно да е самият Василев!
  [quote#27:"ARRI"]

  Нямам желания да защитавам Мустак-банкер, но и не съм съгласен някой олигах от оня край на света да разсипва банковата система с долнопробни клюки, интриги и манипулации!!!! - цитат на коментар #16 от “Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма"”


  Ти да не бачкаш за мустака, та така люто го браниш.[/quote]

 76. 76 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#33:"Be_google 650000бюлетини така да се каже ги "няма""]Давам мнение по тия въпроси, щото такива като Хампарцуци, Мустака, Прокопиеф могат да ми носят вестника ако се премерим дипломите.....[/quote]
  Ей, аман от играчи в тая държава, бе! Вестника щели да му носят... кой вестник, капитал или уикенд?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пак ще повторя: Няма начин да се принудят фирмите да си разсеят парите в други банки! Първо, нарушава се законът за конкуренция, ако се посочат 4 банки, в които да се държат парите на държавните фирми. Второ: и до две да ги свият, пак им място за избор и тогава, избора е в зависимост от много неща. Пак могат да си изберат ЦКБ. Не е добре държавните пари да са в една банка, още повече, зле настроена и действаща анти правителството. / така беше по времето на ГЕРБ / Не е добре този капитал да е на едно място с този на монополите! Ще има преливане на капитали чрез кредитиране! Няма да е от монополите към държавата, а обратното! Има и други канали за преливане: например чрез дивиденти.

  goblenka
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 80. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#79] от "proizvoditel":

  Не питай? Тайна ли е за теб, че разделителя между държавните фирми и мафията, между политиците и " съмнителните структури" / да не използвам крайни думи / е толкова тънка, толкова рехава, че на практика можем да кажем - няма разделител!

  goblenka
 81. 81 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#80] от "goblenka":

  Съгласен съм, но аз имах предвид независимите частните фирми, колкото и малко да сме останали.

 82. 82 Профил на georgiev_
  georgiev_
  Рейтинг: 213 Неутрално

  То не е изненада,все пак хората са избрали банката,а сега дали ще прехвърлят активи в други банки е въпрос на избор, аз съм си доволен от КТБ, въпрос на избор. Смятам,че държавните фондове добре се пазят там.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#81] от "proizvoditel":

  Разбирам те, но нали става въпрос за държавните? За това, коя частна фирма къде си държи парите, държавата няма думата! Въпрос на избор, на далновидност, на интерес... Това си е работа на частния мениджърски екип. Но, относно държавните - друга работа.

  goblenka
 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#82] от "georgiev_":

  Съгласна съм до някъде. Фондовете, каквито и да са се пазят добре! Онова, другото е сиво. Под другото разбирам комисионерство, дивиденти, инвестиции, опазване на тайни....

  goblenka
 86. 86 Профил на marianka_ana
  marianka_ana
  Рейтинг: 213 Неутрално

  е какво лошо има да си държат парите в корпоративна търговска банка,условията са добри , банката е българска , това е най-добрия избор

 87. 87 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1806 Весело

  [quote#23:"BGman1"]Това било камъчето в обувката на Пеевски...за това беше смъкнато правителството на ГЕРБ и цялата помия по тях...за пари...[/quote]

  А съвсем не!
  Правителството на ГейБРЕто падна, защото беше некадърно и корумпирано. Та те Боцко, Василев и Пеевски си се разбираха много добре преди протестите и преди Боцко да "хвърли кърпата". Проблемите и за двете страни настъпиха след това, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 88. 88 Профил на jivko_jelevpl
  jivko_jelevpl
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Всичкото хубаво, ама човек ще остане с впечатление, че президента назначи това служебно правителство именно и само за да направи правилата за държавните пари. Някой нещо друго смислено да видя в тяхната работа за тези 2-3 месеца?

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#2] от "pilis":

  Добре де! Имате ли някакви числа, които можете да посочите в подкрепа на твърденията си или просто си викате у-у-у, защото не сте научили друга буквичка!

  КТБ е банката, която плаща най-високите лихви по привлечените средства от фирми в сравнение с всички други банки. Справка сайта на БНБ, въпреки че не очаквам да се справите с проверката на информацията! В този смисъл данъкоплатците могат да бъдат безкрайно дововлни, че парите на държавните фирми са там. Друг е въпросът, че мерките са правилни, защото рискът е прекалено голям.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на jivko_jelevpl
  jivko_jelevpl
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#90] от "palaviq":

  Плевнелиев е милионер, него какво го интересува, че ще ни го изкарат това през носа - той си гледа своите лични интереси и интересите на приятелски кръг.

 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Едва ли има статти под които да могат да се прочетат по-некомпетентни коментари от тези, които периодично Дневник пуска с цел оплюване на КТБ!

  Височаешите тъпотии, които можем да прочетем в коментарите:
  1. КТБ била на Пеевски! КТБ е на този, който притежава капитала на банката, а не на този, който е теглит кредити от нея. В този смисъл КТБ е банка на султана на Оман, а не на Пеевски.
  2. Цветан Василев си пълни гушата, като придобива разни апетитни неща, като вестници, БТК и какво ли още не. Пълна тъпотия и непознаване на банковия бизнес. След всяко такова придобиване Цветан Василев най-вероятно уволнява по един двама свои служители, които са го набутали в тези сделки, защото всъщност става дума за лоши кредити и банката му губи милиони.
  3. Данъкоплатците губят страшно много, защото държавата си държи парите в КТБ. Ами простата справка в сайта на БНБ показва, че КТБ плаща средно 4.4% годишна лихва по депозити на нефинансови институции, докато Уни кредит плаща 1.35%.


  Както обикновено "общественото" мнение (с извинение), показва защо тълпата не може и не трябва да управлява.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#90] от "palaviq":

  Ще ми обясните ли от къде очаквате тази загуба или си говорите по принцип, тъй като сте свикнали, че винаги сте на загуба!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 94. 94 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 418 Неутрално
 95. 95 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#20] от "Белият Негър":
  Дървото ще е голямо,сурово,дълго и твърдо. "

  -Подбери го да е и чепато.

 96. 96 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#83] от "ck2013":

  Да вярно - забравил съм ПИБ, която също е част от схемата. Абе ти от небето ли падаш или си слуга на мафията. Доказателства колкото си искаш. Само се вгледай - монополите на собствениците на тия банки са ни хванали за гушите във всички области на живота. Те не допускат конкуренция в земеделието, енергетиката, туризма, транспорта и т.н. Те получиха от държавата земи и гори за жълти стотинки като заменки "кон за кокошка".

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Те получиха всички концесии за нашата стратегическа инфраструктура - ВЕЦ-ове, пристанища, летища, морски и речни крайбрежия, кариери, мини и т.н. Ако аз заграбя и застроя 1 метър терен държавна собственост, или променя малък детайл в одобреният проект, то по закона ще ми съборят построеното. Какво стана на Банско, що не кажеш? Такова грабене на държавна защитена територия, такова незаконно строителство с последващо озаконяване, такава явна наглост... Върви да питаш някой земеделец защо не ще да си изнесе житото в чужбина за повече пари, а го дава на ТИМ-аджии.

 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Защо държавата наруши закона за Стоковите борси и тържищата? Според него, за да има конкуренция, никой няма право да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 % от акциите, на която и да е Стокова борса. А ТИМ е собственик на всички акции на Пловдивска стокова борса. Абе примери и доказателства колкото си искаш - просто трябва да си свалиш очилата.

 99. 99 Профил на t_o_m_o_v
  t_o_m_o_v
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Мисля че статията е платена..или поне не изглежда независима. Повтарят се едни и същи неща - като например: "г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за .." - какво значи това, да спре да се разраства ли? Що за компания ще има такава политика. Също така, поради неизвестни за мене причини не се коментира факта че има и други банки в които държавни предприятия са концетрирали депозити. Сигурно има някаква логика това което пишат от Дневник, но аз немога да разбера защо някои трябва да ти прави наредба къде да си инвестираш парите. Все пак Вие бихте си сложили парите при най-добрите условия. Колкото до участието в приватизационите сделки немога да разбеа защо други банки (повечето доста по-големи) не се включаът и какъв е проблема че само КТБ иска да купува държавни предприятия ??? (последното даже си звучи социално отговорно)

 100. 100 Профил на palaviq
  palaviq
  Рейтинг: 316 Неутрално

  аман от чуждопоклонници. ,какво им е на българските банки, да не би да не дават добра лихва, това са хора, които по някакъв начин в тая ненормална обстановка кризисна инвестират у нас си и отварят работни места. А чуждите банки само покриват загубите си чрез клоновете си тук. Въобще не виждам смисъл от това решение, освен ако някой банкер нре си е платил да се облажи. Сещам се за някои. Напромер близката до Прокопиев Цветелина Боприславова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK