Италия е първа в Европа по разходи за данъчна бюрокрация, България е на второ място

През тази година данъчната бюрокрация ще струва 26.4 милиарда евро на италианските данъкоплатци

© Reuters

През тази година данъчната бюрокрация ще струва 26.4 милиарда евро на италианските данъкоплатциИталия е страната с най-скъпа данъчна бюрокрация в Европа, се посочва в разпространено днес съобщение на Асоциацията на италианските данъкоплатци. Данните са от проучване, извършено от Центъра за социологически науки и изследвания "Антонела ди Бенедето" по поръчка на асоциацията, предаде БТА.


През тази година данъчната бюрокрация ще струва 26.4 милиарда евро на италианските данъкоплатци, които са регистрирани с партиден номер за ДДС. Това прави с 1.6 милиарда повече в сравнение с миналата година.


На второ място е България, където разходите в същата категория ще възлязат за текущия период на 16.6 милиарда евро.
Следва Румъния с 14.2 милиарда евро, Унгария - 12.4 милиарда, и Полша - 10.3 милиарда евро. В долната част на класацията са Испания със 7.2 милиарда евро, Франция - 6.7, Германия - 6.6, Великобритания - 6.1, и на дъното с най-малки разходи е Дания - 2.2 милиарда евро.


На практика това е "скрит данък", който възлиза на 6914 евро годишно за всеки данъкоплатец в Италия с партиден номер за ДДС, което е средно четири пъти повече в сравнение с водещите страни в Европа. За французите средната годишна сума за категорията е 1310 евро, за британците - 1290, за германците - 1250, и за испанците 1180 евро. Още по-малко плащат холандците - 1120 евро, гърците - 960, и шведите - 860 евро.


Проучването е взело под внимание разходите по 16 параметри, изисквани от тромавия и неефикасен данъчен механизъм. Освен в пари загубите се измерват и във време. Италианското микропредприятие, което се състои от един или двама души, губи средно на година 121 часа, или 15 работни дни на човек, за да подготви документацията и да изпълни всички данъчни задължения.


При малките предприятия тази загуба е 104 часа, или 13 работни дни, а за средните фирми е 88 часа, или 11 работни дни на човек.


"Неефикасната данъчна администрация и разните закони, разпоредби и правилници, които често пъти се прилагат противно на здравия разум, изискват реформа, която да ни въведе в нова ера. Трябва да се прекрати тормозът върху данъкоплатците и да се престане с тяхното третиране като поданици на данъчната власт", коментира председателят на Асоциацията на италианските данъкоплатци Виторио Карломаньо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK