Георги Ганев: Президентско вето е полезно за бюджета

Георги Ганев

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги ГаневИкономистът Георги Ганев в интервю за агенция "Фокус" коментира последиците от евентуално вето на президента Росен Плевнелиев върху промените в бюджета за 2013 г. Очаква се държавният глава да обяви решението си в 14 часа. 


Г-н Ганев, много се говори за евентуално вето на президента върху актуализацията на бюджета – какъв ще е икономическият ефект от налагане на вето?


Икономическият ефект от налагане на вето няма да бъде никакъв, стига да съществува политическа воля в мнозинството. Ако президентът спази това, което каза в понеделник, че ще вземе решение до два дни, а няма да се бави цяла седмица, означава, че днес, ако не е наложил вето актуализацията на бюджета се публикува в "Държавен вестник" и влиза в сила. Ако наложи вето, това означава, че при евентуално преодоляване на ветото, влизането в сила на актуализацията ще се забави до седмица-две. В рамките на август Законът за актуализацията на бюджета ще влезе в сила, стига управляващото мнозинство да има воля за това. Самото вето, само по себе си, не може да има никакви последствия, нито за бюджета, нито за бюджетна процедура с изключение на ситуацията, при която няма политическа воля на мнозинството. Тогава съчетанието на вето и липса на политическа воля на мнозинството ще има последствия.
Кой има полза от вето върху актуализацията на бюджета?


Самата легитимност на актуализацията на бюджета има огромна полза от едно такова вето. Едно е актуализацията да бъде приета със 115 гласа, друго е да бъде приета със 121 гласа. Разликата е огромна, въпреки че бройката е само 6. Огромна е разликата в легитимността на този закон. В момента извън регламентите по целесъобразност, това дали има смисъл или не, самата легитимност на това, че е приет с по-малко от пълно мнозинство, е намалена. Легитимността на този закон е много важна, защото става въпрос за един от фундаментално важните стопански закони за всяка една държава.


Какви ще са плюсовете и минусите от налагане на вето върху актуализацията на бюджета?


- Не виждам минуси, освен ако това вето не бъде използвано като извинение от мнозинството да отложи нещата за по-късно. Тогава могат да настъпят някои минуси за някои от групите, за които е предвидено да получат повече пари в актуализирания бюджет спрямо досегашния Закон за бюджета. Става дума за ваучерите за храна, за някои хора с увреждания и по-специално деца с увреждания, други уязвими групи, и оставащи неясни и непрозрачни за публиката разплащания с бизнеси. Не се знае какви са бизнесите, колко са разплащанията и какви са договорите, има пълна неяснота.


Плюсовете биха били да възникне яснота по тези въпроси. Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лв., които се дават в повече в пълното безконтролно усмотрение на кабинета и на финансовия министър. Ако в закона пишеше – 5 лв. за този, 10 за онзи и така до 200 млн. лв., сега е абсолютно безконтролно. Те твърдят в някакви свои мотиви и прессъобщения, че тези пари ще бъдат дадени за нещо, но това го няма разписано в закона и ако те бъдат дадени за нещо друго, няма да има закононарушение. По-добре би било това да е разписано в закона и финансовият министър да знае, че ако даде парите за нещо друго, извършва нарушение.


Говори се за бедни хора, които ще получат пари в повече, но в закона няма гаранции, че точно те ще ги получат наистина. В закона няма никакви гаранции, че тези пари наистина ще отидат за деца с увреждания, ваучери за храна, за разплащания за съответен бизнес със забавени разплащания, по вина на правителството, а не, че този бизнес е един от олигарсите, които източват бюджета.


Този закон може да получи много повече легитимност при конкретно, прозрачно разписване и твърд ангажимент, за да не може да се заобикаля от точно тези плащания, които иначе едва ли някой в обществото би оспорил. Законът не дава гаранции, в момента правителството може да похарчи тези 200 млн. за каквото намери за добре.


Как налагането на вето ще се отрази на социалната политика на правителството?


- Никак, защото с 200 млн. лева не може да се говори за сериозна социална политика. Социалната политика на това мнозинство ще проличи и ще се разгърне, когато приеме следващ бюджет. Сега с временни мерки и поради това, че правителството очаква по някакви причини да има доста по-ниски приходи от заложените, с тези 200 млн. лв. не може да се говори за социална политика.


Има ли според вас основания за налагане на вето върху актуализацията?


Георги Ганев: Конституцията дава възможност на президента да налага вето, не само по юридически основания, но и заради политикови основания. Президентът разполага с правомощието да изиска от мнозинството да бъде по-прозрачно за тези 200 млн. лв., отколкото е в момента и в рамките на закона да бъдат записани по-твърди ангажименти.


Какво ще последва след налагане на вето? Какви са вариантите за действие на правителството?


- През годините е имало случаи, когато при необходимост Народното събрание е прекъсвало отпуската си и се е събирало да взима решения, насред август. Ако днес президентът наложи вето още идния вторник или сряда може да се свика Народното събрание, веднага се гласува, ако има политическа воля ветото да бъде провалено. След това се връща веднага при президента и той го праща за публикуване в "Държавен вестник" и към 25 август може да влезе в сила. Ако няма политическа воля, няма да се приеме тази промяна в бюджета.


Може ли да се продължи по бюджета, изготвен от бившия министър Симеон Дянков без актуализация? Какви ще са ефектите за икономиката от това?


- Както се видя от служебното правителство, няма да се продължи, но и да се разместват приоритетно някои разходи вътре в рамките на съществуващия Закон за бюджета, без да се изменя самият закон. Има нужда от една-единствена промяна за нивото на дълга. Трябва да се увеличи правото на правителството да емитира дълг до 3 млрд. лв., защото неразумно и непредвидено е взет дълг от 800 млн. лв. през февруари от по-предходното правителство. Възможността на сегашното правителство при някаква нужда да има този 1 млрд. за ликвидни нужди се елиминира и е хубаво това да се възстанови. Това е един от допълнителните параграфи, а не е нещо, което засяга приходната и разходната част на бюджета. Сумите, за които говорим, са няколкостотин милиона лева при бюджет, който е над 30 млрд. лв. Със сигурност премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са достатъчно добри професионалисти и ще могат да изпълнят този бюджет, стига да има политическа воля за това.


Очевидно няма политическа воля и оттам се налага тази промяна в бюджета, а не поради технически, икономически, външни причини или форсмажорни обстоятелства. Промяната на бюджета е продиктувана от идеологически и политически причини на управляващото мнозинство. Непрестанният опит да се обяснява с някаква неизбежност, все едно вселената се срива и бюджетът трябва да се смени, идва като камъче в обувката, защото не е така. Бюджетът се сменя поради политически убеждения на мнозинството, в което няма нищо нелегитимно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  На първо място е полезно за България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе полезно е за нас, ама за БСП/ДПС/АТАКА едва ли.

 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Щом соросоида Ганев казва, че ветото било полезно, значи истината е точно противоположна!

 4. 4 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Кой е Георги Ганев? Хайде малко по-сериозно...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ветото е не само полезно,но и наложително.На самозабравилите се управляващи трябва да се даде знак ,че не са фактор от последна инстанция и могат да правят каквото им дойде на акъла.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  Мдам.
  Мноо си падам по маненията на директори на водопад.
  Които напоително обясняват колко полезни били действията на други директори на водопад.

 7. 7 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 759 Неутрално
 8. 8 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Един вид няма много практическа полза от това вето!

 9. 9 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Колегиалност му се вика на това. Обикновено шарлатаните се подкрепят

 10. 10 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#4:"Gaetano Scirea"]Кой е Георги Ганев? Хайде малко по-сериозно...[/quote]

  Лично на мен името ми е по-познато от тези на Орешарски и Станишев

  "Show me a sane man and I will cure him."
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "web_2.0_vs._dc":

  Само партийните секретари и глупаците се изказват от името на народа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прав е Ганев, ама народа не може да разбере какво точно се случва в държавата....

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":

  От ветото БСП и ДПС ще извлекат само полза, защото Атака ще трябва да гласува ЗА актуализацията и по този начин няма да има възможност догодина да се изметне и да започне да критикува бюджета. Ветото само ще бетонира новата тройна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  А най-полезна държавоспасяваща е оставката на депесари и комунисти и вкарването им в затвора.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#13] от "tribiri":

  То е ясно, че Волен ( в случая) подкрепя БСП и ДПС ... просто той наистина УВОЛНИ Бойко Борисов ... политиката е мръсна работа, щом и Волен се принуди косвено да подкрепя ДПС ...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  До коментар [#9] от "geneva_1980":
  Мчи ... не бих го нарекъл в случая така.

  Плевнелиев, при все че му отричам по принцип правото да се изказва по отделните суми в бюджета, все пак е изразител на някакъв интерес в обществена прослойка. Освен това е подопечен и на хипотетично "наказание", в политически смисъл, ако сбърка.
  Т.е. носи някаква отговорност все пак.

  Докато Ганев? Освен да лала - друга задача няма ...

 17. 17 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Искам да видя прекъснатата отпуска на Народното събрание. И тогава да стане ясно кой кого.... Честито вето върху най-важния закон в държавата!

 18. 18 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Георги Ганев е икономист колкото аз съм заварчик - опс аз съм повече заварчик от колкото той икономист

 19. 19 Профил на persi
  persi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gaetano Scirea"
  асистент в Стопански факултет на СУ
  сериозно или не - вето трябва да има.

 20. 20 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#18] от "ръмжо":

  Личи ти!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Да я бетонира... прав си. Ама проблема на БСП е, че неще да се отъжествява с Атака А на Атака, че не иска да се връзва за БСП, за да може наесен ако се наложи да застане от другата страна

  Та не е ясно, ясно ли е. Този един глас вероятно ще бъде купен от Атака, но въпроса е каква цена ще плати Станишев за него...

  Това вето му бръкна много дълбоко в заника в чисто политически смисъл. Вярно, че сега има коз за пред бабичките да сочи президента и да го обвинява, че е обрекал бедните на гладна смърт. Но първо отлага се плащането към спонсорите (а те стават нетърпеливи) и второ ще трябва да обяснява на ПЕС, що пак се заиграва с Атака.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  Почти уцели. Само дето при Станишев това нещо с бъркането причинява неприятни емоции или напротив. Имам предвид преносния смисъл.
  При предишното си управление, те бяха много щастливи от това, че оправдавайки се с коалиционните си партньори могат да направят всичко за БСП милионерите и нищо за БСП пенсионерите. И заради това, че ужким им бъркаха тък и там докараха държавата до възможно най високата степен на социално разслояване.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "tribiri":

  Ахъм, съгласен.

 24. 24 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не че нещо, но Ганев е бил асистент на Дъглас Норт, нобелов лауреат, докато е бил в Америка. На фона на калинките в министерския съвет той е титан, така че говорете с малко повече уважение и слушайте какво казва.

 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 845 Неутрално


  [quote#10:"d.dragomirov"]Лично на мен името ми е по-познато от тези на Орешарски и Станишев [/quote]

  Инж. Ганев? От вицовете?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 26 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Управляващите драматизират.И се отнасят с неуважение към президентската институция.Ветото показва, че трябва да бъдат малко по-смирени.Нямат основание за високото самочувствие, защото не са популярни.Единственото е ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Георги Ганев е програмен директор по икономически изследвания в Центъра за Либерални Стратегии (ЦЛС).

  Т.е. лобист на чужди интереси.

  http://www.cls-sofia.org/bg/our-staff/Georgy%20Ganev-25.html

  По-добрата статия:
  http://analitichen.pogled.info/news/47373/Dostena-Lavern-Karat-ni-da-tapchem-na-edno-myasto

 29. 29 Профил на nelinda77
  nelinda77
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Имам чувството, че и интервю с мене ще пуснете, ако говоря неща, които ви звучат удобно.

 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#18] от "ръмжо":
  [quote#18:"ръмжо"]Георги Ганев е икономист колкото аз съм заварчик - опс аз съм повече заварчик от колкото той икономист[/quote]
  Ръмжо, хайде хващай ръкохватката, слагай електрод и си гледай работата/да не забравиш маската/. Като не разбираш нещо, не се изказвай по него. Ганев е бил асистент на нобелов лауреат по икономика, едва ли би се изказал по въпроса как се правят вертикални шевове.

 31. 31 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":
  Изводът е, че държавният интерес стои над частния, корпоративния и личния бабишкерски интерес.

 32. 32 Профил на ivanof
  *****
  Любопитно

  До коментар [#28] от "megaschwul_nwo":

  А на чий интереси е лобист лалугера Станишев? На чий интереси е лобист агента Доган? На интересите на баба Пенка ... ??

 33. 33 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#30] от "choss":

  Че те баш нобеловите лауреати по икономика последните 30 години са неикономисти а стъкмисти - глей ква икономика докараха по света

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На мен, така и така, не ми стана ясно, защо правителствата трябва да вземат държавни заеми. Дадена ти е цялата власт, като си кадърен ще си събереш приходите, ще затегнеш контрабандата и измамите с ДДС, ще съкратиш ненужната администрация и ще има с какво да посрещнеш плащанията, та даже и ще ти останат пари. То със кредити всеки некадърник знае как да замаже и закърпи за момента положението. Като няма заеми, щеш не щеш, ще удариш едно рамо на икономиката, за да потръгнат нещата. А иначе е много лесно - теглиш един милиард и я забатачваш още повече. Законите в България са правени от некадърници, за да обслужват некадърници.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Президентското вето е опит за прекратяване на една голяма кражба.
  Дали е само отлагане, предстои да видим.
  Последната дума е на Суверена.

 36. 36 Профил на nelinda77
  nelinda77
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Може цял ден да се замеряме с мнения на експерти. Така няма да повярвам на Г Ганев.

 37. 37 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#24:"skyfighter"]бил асистент на Дъглас Норт, нобелов лауреат, докато е бил в Америка. [/quote]
  Направо да си основе църква, там въобще не търсят доводи. Нивото на прореволюционният Дневник падна под санитарният минимум.

  #killwhitey
 38. 38 Профил на megaschwul_nwo
  megaschwul_nwo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#32:"ivanof"]А на чий интереси е лобист лалугера Станишев? На чий интереси е лобист агента Доган? На интересите на баба Пенка ... ?? [/quote]

  И тия са както и Георги Ганев лобисти на чужди интереси.

  Ти пък кога ще излезнеш от ограничената вселена на изкуствено създавани антагонизми?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK