ДДС-улесненията за дребния бизнес можело да се окажат тежест

ДДС-улесненията за дребния бизнес можело да се окажат тежест

© Цветелина Николаева, КапиталУлесненията за дребния бизнес при плащането на ДДС, които Министерството на финансите предлага, всъщност могат да се окажат затруднения, предупреди в становище Българската стопанска камара (БСК). 


Проектопромените в закона, които вече са внесени в Народното събрание, предвиждат нов  режим за плащане на ДДС. Той е доброволен и е насочен към малките и средните фирми, ще могат да внасят косвения данък в бюджета по направени сделки едва след като са получили плащане от своите партньори. От друга страна, ползващите касова отчетност ще могат да искат данъчен кредит за покупките си едва след като платят на своите доставчици.


Бизнес организацията настоява да се извърши оценка на въздействието на нормативните промени "доколкото административната тежест, която ще бъде наложена върху бизнеса, далеч ще надхвърли ползите за малките предприятия, приложили "облекчения" режим. БСК предлага и да се въведе преходен период, в който търговците и данъчната администрация да настроят програмните си продукти и счетоводната си отчетност към новия режим. 
Според БСК предлаганите промени ще създадат неуредици при попълването на дневниците по ЗДДС - автомотизиран процес в повечето от предприятията. "Автоматизираното изготвяне на дневниците става почти невъзможно, защото за всяка доставка трябва да се провери наличие и размер на плащането. Това предполага паричните сметки на предприятието да са напълно осчетоводени преди изготвяне на дневниците по ЗДДС", се посачва в становището. 


БСК предвижда, че въвеждането на режима на "Касова отчетност" ще усложни ревизиите по ЗДДС и ще удължи непредвидимо сроковете за извършването им. 


Според становището с новия режим ще се увеличи, вместо да се намали и междуфирмената задлъжнялост. "Промяната в изискуемостта на данъка към датата на плащане, вместо към датата на данъчното събитие, е предпоставка предприятията да не търсят вземанията си навреме, тъй като няма да са длъжни да внесат в бюджета начисления във фактурата ДДС, ако не са получили плащането. Възможно е обемът на просрочените вземания и сроковете за тяхното погасяване да се удължат, вместо да се съкратят", предупреждава камарата. 


Нейните експерти са на мнение, че фирмите, които прилагат стандартна отчетност на ДДС, ще избягват доставчици, които са в режим на касова отчетност поради ограниченията във възникването на правото на приспадане на данъчен кредит, по-усложнената отчетност, задължителното разплащане по банков път и удължените срокове за ревизии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK