Проф. Ханке: Политическата ви класа е почти криминална, а кабинетът има проблем с дисциплината

Стив Ханке

© Красимир Юскеселиев

Стив Ханке



Прогнозата на правителството за 1.9% икономически растеж през 2014 г. е нереалистична, то няма да се справи с бюджетните си цели,  а намерението му да изтегли заем, макар и малък, разрушава "запазената марка на България" -  дисциплината на валутния борд. Това каза в интервю за БНР професорът по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в САЩ Стив Ханке, който в България е наричан "бащата на валутния борд". 


Според него правителството има проблем с дисциплината, а изпитва и значителни трудности, свързани с общата политическа среда, която допуска корупция и злоупотреби с европейски средства. "Политическата класа в България е не само нефункционираща, но почти криминална. Става въпрос за корупция", казва професорът и обобщава: "София е една от водещите столици на корупцията в света и това го пише в цялата международна преса."


Ханке цитира скорошни публикации за България в различни световни издания: "Гледам лондонското списание "Икономист" от 21 септември и какво да видя - цяла статия за аферата с този Пеевски... Четири дни по-късно в Париж взех броя на списание "Експрес", където пишеше за аферата с Иван Данов. Всъщност погледнах сайта на правителството преди няколко дни и видях, че този човек все още е министър - той, който е измамил френското правителство, а "Експрес" публикува документи за това. Какво мога да кажа? Това е почти смайващо."




И продължава с още примери: "После излезе нашият "Ню Йорк таймс" с голямата статия, че България е най-замърсената държава в Европейския съюз. И питате за инвестиции! Гледах едно специализирано телевизионно предаване в Холандия миналата седмица, то показваше как се прахосват парите от Европейския съюз. Холандците бяха избрали за пример България за онези инфраструктурни проекти, в които се наливат излишни пари - за строежа на мостове, които не водят до никъде, за стадиони, които не работят и т.н.".


Ханке напомня данните от индекса на бедността след икономическия срив през 1997 г,, според които той се влошава всеки път, когато на власт идват социалистически правителства. "Правителството на Костов имаше добри резултати, но те се дължаха на въвеждането на валутния борд. След това кабинетът на Симеон Сакскобургготски също се представи много добре. Индексът се влошаваше всеки път, когато на власт идваха социалистически правителства. И сега не съм впечатлен от това управление във всеки един аспект, дори и за дребни технически неща като прогнозата за икономически растеж. Просто никой не потвърждава тази прогноза", казва икономистът. .


Според него не е адекватна идеята на кабинета заемни средства да се инвестират в икономиката и така да я тласнат към растеж.  По думите му технически това не е проблем, защото правителственият дълг е изключително нисък спрямо брутния вътрешен продукт, но в случая става въпрос за доверие. "Това на практика означава разбиване на дисциплината на валутния борд. Затова смятам, че е лошо от гледна точка на доверието, тъй като не се вписва в дисциплинарната политика, която България води от 1997 г. насам. За мен тук нещо се променя, защото дисциплината се изключва от системата", казва Ханке. 


Запитан какво със сигурност не трябва да се прави, отговаря: "Единственото положително, което България има, това е валутният борд и плоският данък, всичко друго е негативно". Според него взимането на заем няма да застраши валутния борд, но ще направи малка пробойна в доверието, а не е изключено да бъде включен в оценката на кредитния рейтинг на страната. 


Искрено се надявам да се сбъдне и българската икономика да нарасне с 1.9 процента, но изобщо не съм убеден, че това ще се случи, казва в края на интервюто професорът - икономист. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK