Законовите промени трябва да засягат само новите кредити, смята банкер

Оливер Рьогл

© Анелия Николова

Оливер РьоглКогато се правят законодателни промени, те трябва да засягат само бъдещите кредити, не и съществуващите, казва в интервю за "Капитал Daily"  главният изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България" Оливер Рьогл. 


Помолен да коментира намеренията на управляващото мнозинство за промени в банковите регулации, той казва, че защитата на потребителите е много важна, но също толкова важна за банковия сектор е предвидимата среда, в която работи. 


Банкерът посочва правната среда в България като един от големите рискове за банките в момента, наред със слабия растеж на икономиката, свитото кредитиране, ниското търсене и значителния обем необслужвани заеми.


Запитан как ще коментира идеята със закон ипотечен кредит да се прекратява щом банката придобие имота, Рьогл отговаря, че такава практика има в някои от щатите на САЩ, но не му е известно да се прилага в Европа. "Моделът на работа на банките в Европа е различен. При отпускане на заем за домакинства или физически лица банките правят оценка на доходите им, както и перспективите и очакванията във времето, а обезпечението - ипотека на имота, се разглежда само като допълнително условие", казва шефът на "Райфайзенбанк България". Той прогнозира, че ако обезпечението стане водещият критерий, жилище ще се купува по-трудно, а заемите ще поскъпнат.  

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Гневно

  При отпускане на заем за домакинства или физически лица банките правят оценка на доходите им, както и перспективите и очакванията във времето, а обезпечението - ипотека на имота, се разглежда само като допълнително условие"

  Така е! И когато настъпят обстоятелства, че кредитирания не може да си обслужва кредита проблема е в тези правили оценката - т.е. пият и те по една студена вода! Кога банката поема отговорност за своите нереални оценки - НИКОГА!

 2. 2 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Весело

  Олигархските представители (разбирай, народните представители), ще гласуват правилно в полза на банките.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Добре,нека промените да бъдат само за новите кредити,но произвола на банките не може да продължава.Не може да ти увеличават лихвата когато си поискат по някакви неясни правила.Не може да плащаш наказателна лихва когато предсрочно си изплатиш кредита.Не може клиентите изобщо да не могат да се ориентират във всичките такси които допълнително оскъпяват кредита и да не могат да направят ясно сравнение.Не може да си длъжник до живот и даже наследниците ти да са длъжници.

 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма нищо лошо в това земите да поскъпнат, а относно ипотечният кредит, когато имотът е присвоен от банката е редно заемът да се прекратява.

 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  И защо се удържат комисионни при отпускането на кредити?!?!?!?

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "...но също толкова важна за банковия сектор е предвидимата среда, в която работи. “ ...
  А за клиентите на банките не важи ли същото????
  Едностранно вдигане на лихви, таксуване за какво ли не, промени в договор могат да се правят само то едната страна - банката ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Прав е човека. Новите правила от тук нататък... Иначе да смениш правилата на играта при започнат мач е доста интересно... Другото което е важно са гаранциите и обезпеченията. Повече гаранции по-скъпи кредити... Безплатен обяд няма, но и да има, не се плаща от банките

  911,959,964,993
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Лицето Румен Гечев, по време на което фалираха 44 банки, трябва да бъде лустрирано (бъде наложен Berufsverbot) за упражняване на всякаква законодателна дейност по икономически теми.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 9. 9 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Всеки е знаел какво подписва и какъв е риска. Стига смешен плач...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 10. 10 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелина":

  редно е защото така е изгодно на длъжника или имаш някакви аргументи?

 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От една страна, ние доброволно търсим кредити и приемама, чели или не чели , общите им условия, където е "заровено кучето", но от друга, предвид олигополната позиция на банките, потребителите на кредити, нямат съществен избор / т.е. условията на всички банки са приблизително еднакви/, за да могат да финансират дадено свое начинание, с нужната увереност, че са равнопоставени с банките на пазара на финансовата услуга кредит.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Поговорката, че банкера ти дава чадър при хубаво време и си го взима при дъжд не е писана за българските условия. Определено ту нас банките се почувстваха, като в село без кучета и стопани без пушки, и на това е време да се сложи край.

 13. 13 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  не може, защото имаш кредит, който не може да изплащаш или защото имаш някакви аргументи по същество?

 14. 14 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не можеш да си представиш колко си прав !!! Този Гечев дори трябва да го екстрадират като заплаха за националната сигурност !!!
  До коментар [#8] от "cinik":

 15. 15 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Yordanov":

  И какви промени в договора може да прави едностранно банка?

 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  значи когато вдигате лихвите и таксите може да е със задна дата, а когато ги свалят - не може???
  алчността на банките ще срине света

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  1. Банковият сектор от доста време не е сектора с най-високи средни заплати на заетите в него.
  2. За миналата година собствениците на банки в България се е наложило да налеят повече капитал, отколкото са им получените дивиденти. Възвращаемостта на капитала средно за банковата система е по-ниска от лихвата, която получава баба Пена по едногодишния си депозит.
  3. Разходите за обезценка на банките за първите 9 месеца на тази година са 714 милиона лева. Така че който разтяга лукуми, че банките не поемали никакви рискове е дилетант.
  4. Най-големият риск забанките наистина идва от корумпираната съдебна система.
  5. Ако действително в страната действаше олигопол на банките, нямаше едни банки да са на печалба, а други на загуба.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Банката НИКОГА не пие студена вода-всеки кредит е застрахован и презастрахован в международни пулове и застраховката се нарича"Финансов риск".При настъпване на застрахователно събитие банката си получава парите,но на нашенските банкстери не им отърва да го признаят и мъчат като комунист на разпит по тази тема.Лихвар,който не се е застраховал-не заслужава съчувствие заради лакомията си /застраховката е част от лихвата която кредитополучателя заплаща/...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#12] от "442":

  Тая поговорка е за застрaхователите.
  Ако си плащаш овреме наема на чадъра, нямаш грижи.
  А, може "малко" да ти го увеличават, ако видят че си на зор, ама банкерите и те деца хранят

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":

  +++++++++!
  Прав си.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Защото всеки труд се заплаща. По време на срока на кредита се плаща цена на парите + риск + капитал + малко административни разходи защото трудът свързан с обслужването е малко. Болшинството от труда, който трябва да се покрие се свършва преди отпсукане на кредита.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Прав е за липсата на нормативна база, която липса поражда корупция в банковия сектор. Но за това, че Западни банки допускат корупция в средите си в България, трябва сами да си плащат, а не да се извиняват и измъкват с оправдания за българските особености. Корупцията винаги е резултат от липса на контрол, а контролът в една банка е отговорност на ръководството й, не на държавата. Колкото до нормативната база, всички банки са я познавали още преди да стъпят на българския пазар и са я приели.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Следейки развоя от м. юни насам, все повече се потвърджават индикациите за превръщането на парламента в машина за съсипване на цели отрасли с цел изкупуването им на подбита цена, след случването на което законите да бъдат възстановени в изначалната им форма.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Абе уж лихвите са между 6-7% пък накрая за 20 години ипотека си върнал двойно че, и от горе! Само като погледна колко пари ми изхвърчат от сметката под формата на такси лошо ми става. Стотинки за това, левче за онова! Сами си гласуват промяната на лихвите. Аре стига!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 25. 25 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Мъкааааа живи да ги оплачем банките. Хич не ми дреме за тези нещастници тук. Миналата седмица останах потресен, когато за една и съща услуга от Уни кредит получих 2 различни цени. Добавям че, едната е в Полша. Таксите, който се искат за едно и също нещо тук и там са убийствено различни. В Полша ми струва 2 злоти, тук 45 лева! Та да ги съжалявам казваш а?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 26. 26 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Ти като си купуваш мляко от магазина предварително ли заплащаш храната на кравата, транспорта на млякото до магазина и т.н., или тези разходи вече са калкулирани в цената?

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#24] от "tom_sawyer":

  Ако ГПР-то ти е 7% и ипотеката 20 годишна, а кредита 100 хил.лв., можеше да провериш приблизително коло ще платиш с проста формула в ексела:

  =240*PMT(0.07/1200;240;-100000)

  Получава се 186 хил.лв.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#4:"Ангелина"]относно ипотечният кредит, когато имотът е присвоен от банката е редно заемът да се прекратява. [/quote]

  Ако ти имаш депозит в тази банка и тя отнеме апартамента на Бай Стоян който дължи 50к, но успее да го продаде само за 40к, липсващите 10к от твоя депозит ли да ги удържи, или да си ги търси от Бай Стоян?

  [quote#24:"tom_sawyer"]Абе уж лихвите са между 6-7% пък накрая за 20 години ипотека си върнал двойно че, и от горе![/quote]
  Това е магията на математиката, Том Сойере! Същото е и ако вложиш пари на депозит - при 6% лихва ти се удвояват за 12 години. Тогава не се оплакваш, нали? Казва се сложна лихва.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#26] от "404":

  Имено. Като си купувам млякото (вземам кредита), плащам фуража на кравата и труда на краваря (разходите за оценки и труда на банковия служител), които той е положил преди да си купя млякото (да реши да ми даде кредита).

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#24] от "tom_sawyer":

  Ха. Интересно нещо са парите Уж лихвата по депозитите 4%, а след 20 години, ако си го преоткривам всяка година имам 2 пъти повече

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#25] от "tom_sawyer":

  Каква беше услугата? Сигурно превод на пари от Гданск в Краков?


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Бъзикането с такива материалчета на целокупното население, което разбира от банки, колкото и от всичко друго на този свят, се цели накрая да останат 3 банки в България.

  Не е трудно да се сетим, кои са те.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Не, отваряне на сметки и трансфер по тях от Полша - БГ, БГ- Полша! Уникредит Бг бяха с най-хубавата оферта в сравнение с РАйфазен и ING, но остави в потрес шефа ми (поляк е). Но ти си велик икономист и сигурно ще намериш логично обяснение защо е така в нашата татковина иначе става като онзи виц - " Аз на очите или на кура си да вярвам"!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 34. 34 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  форума, уж десен, антикомунистически един такъв, пък куцо кьораво и сакато реве от лошите чорбаджии изедници дето дето трябвало да отписват дългове и да не актуализират лихви при промяна на пазара.
  андрешковски мечти по соц ипотеките на ДСК.

 35. 35 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#33] от "tom_sawyer":

  за 2 злоти си открил сметка в Полша и си наредил пари към България на кукуво лято.

  международните преводи са скъпи заради кореспондентските банки по веригата, на който не му харесва да си транспортира парите кеш.

 36. 36 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 442 Неутрално

  аз пък смятам, че тоя банкер трябва да си ... майката. а сега де, заплетен казус се получи...

 37. 37 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Като цяло в момента ипотечните кредити са на добра цена - 6,5% вързано към Юробор, ако се порастърсиш и попазариш таксата може да падне до 1-0,7 - 0,5 усвояване и 0,3-0,2-0,0 годишно обслужване. Без скрити такси и т.н.т

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 38. 38 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#35] от "bilyar":

  Не, таксата за трансфер (между фирмени сметки)ми беше 4 злоти а не 2 (сега погледнах разписката). Тук ми поискаха 19 евро (такса за обслужване). Хайде малко ода си размърдате заника из Европата а не само да приказвате от собствената си камбанария. Както лихвите там са 2-3,5% а тук 7-12% за ипотеки, така трябва да разберете че, не на всякъде се допуска кожодерство като тук. Най якото за поляците е че, до 1996 година бяха като нас - тежък преход, мафия и т.н. Попитах къде са ви мафиотите а хората отговориха - в затвора! Как го направихте това? - не успяха да ми отговорят. Тук мафията си има държава! И още нещо - кризата в Европа свърши. Полша, Унгария хората работят! Само тук, малоумниците които са управлявали и управляват продължават да лъжат че, живеем "в най-страшната икономическа криза". ever

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 39. 39 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Весело

  нищо лично, ама само като видя господина на снимката и съвсем ми се отщява да работя с банки

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#34:"bilyar"]куцо кьораво и сакато реве от лошите чорбаджии изедници дето дето трябвало да отписват дългове и да не актуализират лихви при промяна на пазара. [/quote]
  При "десни антикомунистически" пазарни отношения, страните по сделката са равнопоставени и имат симетрична информираност. Рискът се включва в цената на кредита и се разпределя между страните когато настъпи "промяната на пазара".
  "Актуализирането" на лихвите е предварително регламентирано при какви конкретни обстоятелства настъпва, обвързано е с количествени пазарни индикатори, които и двете страни следят (а не банката да си определя "базови лихви" в зависимост от съдържимото на носа на управителя й).
  Ако ще се иска предсрочно погасяване от изряден длъжник (честа банкова практика) заради "промяна на пазара", понеже стойността на обезпечението била паднала, това се урежда ясно в първоначалния договор. И други подобни почтени отношения между партньори...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 42. 42 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#40] от "bilyar":

  Ганьовото, да не си мислиш че, доматите с колци ги ядат там бре? Казах трансфер между фирмени сметки в една и съща банка! Но разбирам- устройва те да си мизерстваш тук и да плащаш високи лихви или си от вторите - паразит - хранещ се от други хора. Ако ми работиш в банка или подобно, няма какво да говорим. Вас това ви устройва!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 43. 43 Профил на canu
  canu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Значи, когато банките едностранно променят условията по договора всичко е наред, а когато се правят законови промени - важи само за нови кредити, така ли?
  Банкер=Кожодер

 44. 44 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#15] от "dan1":
  Зависи от това какво е записано в Договора.
  Наскоро прегледах ипотечния договор на една банка и се хванах за главата всичко на всичко страница и половина и поне 10 пъти репликата "съгласно общите условия", които както се сещаш са публикувани на сайта и се ппроменят без писменно уведомление.
  Такъв Договор и човек със средна финансова култура като мен няма да подпише, но гъвета ми към всички е да не се стискате за 100 лева хонорар за юрист, защото ще Ви излязат през носа!!!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 45. 45 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "Яна":

  я пак?
  симетрична информираност?
  м/у кофражист и банкер?

  ганьо е доволен само когато разходите му по кредита вървят надолу. никакви пазарни индекси, базови лихвени проценти, алинеи и членове не го интересуват.

  той по принцип е десен, ама не и когато него го касае пряко.
  тогава с умиление си спомня за ипотеките на дск и хиперинфлацията.

 46. 46 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "bilyar":

  Аз лично не възразявам да се актуализират лихви при промяна на пазара, стига да не е еднопосочно движението. Пример: втората половина на 2008 г. за няколко месеца Райфайзен банк вдигнаха техния СБР с 3.5 % (увеличение с 50%) на старите клиенти, после години наред не пипнаха нищо, докато в същото време пазара тръгна наобратно (спад на лихвите по депозитите, връщане на нивата на CDS отпреди кризата).
  По-скоро става въпрос за дефицит на коректност.

 47. 47 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "tom_sawyer":

  ганьо, остани си с пътуванията.
  практиката показва, че изминитатите километрите при ганьовците са обратнопропорционални на качествените натрупвания.

  и не бери грижа за моята лихва. добра е за пазара в бг.

 48. 48 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "tom_sawyer":

  7% за 20 години при анюитетни вноски е 86% лихва за целия период

 49. 49 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#45] от "bilyar":
  Да мистър банкер, симетрична.
  Като например банката да няма право да продаде коректно обслужван кредит без съгласието на кредитополучателя, който е длъжен за всяко нещо да уведоми банката.
  Това от какви пазарни условия се диктува?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 50. 50 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#7:"993"] да смениш правилата на играта при започнат мач[/quote]
  че това банките го правят всеки ден
  така че да ми се маха този от главата

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 51. 51 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#47] от "bilyar":

  Аха -явно поради тази причина седиш тук!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 52. 52 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#46] от "nick686466":

  ако става въпрос за лихвен процент, базиран на пазарен индекс - съди ги.

  щом, обаче, иде реч за сбр, ти отде реши, че е паднала цената на привлечения им ресурс?
  имаш кристална топка?

  далеч, съм от мисълта, че всички банки са коректни на 100%. същото, обаче, важи и за клиентите.

  който не може да си позволи да плаща кредит, да не го тегли. плачът по принцип срещу кожодерите изедници е смешен.
  в края на краищата никой на никого не е сложил насила химикалката в ръката.

 53. 53 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#45:"bilyar"]симетрична информираност?
  м/у кофражист и банкер? [/quote]
  Напълно уместна забележка. Банковите експерти и анализатори във всички случаи са много по-добре информирани от огромното мнозинство от клиентите си. Несиметричната информираност в случая е даденост и затова зоконовата база, регламентираща отношенията банки-клиенти, трябва да компенсира това изкривяване и да не допуска злоупотреба от страна на по-информирания.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 54. 54 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]Ако действително в страната действаше олигопол на банките, нямаше едни банки да са на печалба, а други на загуба. [/quote]
  Олигопол едва ли, но условия за монополизация на пазара - да. В резултат е налице ценово лидерство и парцелиране на клиентите. Премахването на наказателната лихва при рефинансиране от друга банка например би помогнало доста на конкуренцията.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 55. 55 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#49] от "Daniboy":

  длъжника може ли да продаде обезпечението без да пита банката?
  може. при всеки един нотариус. без значение какво пише в договора за кредит.
  а банката що да не може да си продаде вземането?

  и кой продава редовни вземания (не говорим за мърджъри и тем подобни)?

 56. 56 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До Камен 28-кой е виновен, че в случая на бай Стоян на банката ще й липсват 10к-аз или банката с нейното ръководство и служители

 57. 57 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#54] от "Яна":

  последно, ти за какво се бориш?
  за правна регулация, която дава симетрични права и задължения на страните или искаш във всеки банков договор да има малус за кредитора, ей така, за всеки случай, щото е по-информиран от шивачката?

 58. 58 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#55] от "bilyar":
  Хайде стига простотии.
  1. Във ВСЕКИ договор пише че кредитоплучателя няма право да обременява с тежести имота без да уведоми банката. Нотариуса ще се съгласи да оформи покупко-продажба, защото той няма отношение с банката, но 100 % ще уведоми купувача че имота е с тежест, а именно първа по ред ипотека в полза на банката, която така или иначе не губи нищо.
  2. Погледни малко по далеч от носа си - продажбата на МКБ на ПИБ за клиентите с кредит си е точно продаване на вземанията, а аз познавам поне няколко човека, които не желаят да имат нещо с ПИБ.
  Аргумента е глупав - това че "никой не го правел" не значи че изрично трябва да имат право да го правят.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 59. 59 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#52] от "bilyar":

  Аз бях клиент на Райфайзен от времето, когато имаха един-единствен офис - на ул. "Сердика" зад Централна баня. По стечение на обстоятелствата имам моя близка, която работеше дълги години в централата на банката и чрез нея съм пил вода от извора. Повече коректност и прозрачност не са излишни.

 60. 60 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  в Унгария промените в банковите закони се отнасяха и за вече отпуснатите кредити и какво стана? нито една банка не напусна страната.

  Истината ни прави свободни.
 61. 61 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#58] от "Daniboy":

  пиччч, с москвич, я сега поразсъждавай,
  ако имаме договор за кредит с ипотека с теб, аз съм кредитора, ти длъжника, значи за теб е приемливо ти да продадеш обезпечението на трето лице, респективно да спреш да плащаш - щото си го продал на Х и ще плаща той, обаче, е неприемливо за теб, аз да продам вземането си на трето лице.

  2. мисля споменах за мъджърите. ти какво предлагаш?
  банков надзор да пратят по едно писмо на всеки длъжник на мкб и да го питат дали иска да стане клиент на пиб?!

  и като стане какво? нали договора му за кредит си е същия.

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  “а обезпечението - ипотека на имота, се разглежда само като допълнително условие...”

  ‘бах ти наглеца!
  Кой би теглил ипотечен кредит, ако за него имота не е основната причина?
  Все пак ако не друго става ясно, че в Европа банките целят такива взаимоотношения с клиентите, от които спасение няма.

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До 62-в България, не в Европа. Имам взаимоотношения с банки в Германия, включително и като кредитополучател. Уверявам Ви, когато сравнявам условията в Германия с тези в България, най-невинното определение за банките в България, за което се сещам, е разбойници.

 64. 64 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Ще се абстрахирам от уличното ти възпитание и речник. Явно
  във форума изразходваш негативната енергия, която трупаш, докато лижеш подметките на шефове и клиенти. Няма проблем, такива като теб са затова.

  До колкото си спомням ти споменах че в договорите е описано, че кредитополучателя НЯМА ПРАВО да продава, другото са си твои теоретични постановки, фантазирай, щом те влече.
  Банков надзор в случая нямат никакво касателство, писмото трябва да се напише от МКБ, но като цяло трудно ще ме разбереш.
  За някои хора има значение не само колко струва дадена стока, но и от къде ще я купят.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 65. 65 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "2.5":

  ипотечните кредити не са само целеви жилищни кредити.
  има една камара народ теглил кредит като физическо лице, за което "имота не е основната причина".

  това, което казва рьогл е, който тегли пари назаем, трябва да си прави сметката как да ги връща. именно кредитоспособността е основния фактор за оценка при вземането на решение за отпускане на кредит. а не стойността на обезпечението.

  кредитирането с/у обезпечение, без обследване на доходи, не е банкиране, а лихварство и там цените на подобен кредит и рисковете са съвсем различни.

 66. 66 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#64] от "Daniboy":

  кой кво лиже не е предмет на този разговор, уличен език като за хора от улицата. в края на краищата посланието трябва да достигне адресата.

  та, пич, с москвич, банков надзор разрешават всяка една междубанкова сделка в бг. с тяхното решение става факт миграцията на портфейла на мкб в този на пиб и/или обратно.

  ще им предам да те питат, дали си съгласен, при следващата подобна сделка.

  и недей да генерализираш кой какво има право да продава. договори разни и различни, но, факт е, че няма длъжник, който да иска да продаде ипотекирания си имот, който да не може да го направи! правната рамка го позволява.
  не виждам защо трябва да забранява да се продават и вземания.

 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  [quote#28:"Камен"]Ако ти имаш депозит в тази банка и тя отнеме апартамента на Бай Стоян който дължи 50к, но успее да го продаде само за 40к, липсващите 10к от твоя депозит ли да ги удържи, или да си ги търси от Бай Стоян?[/quote]

  Този припев е любимия на онзи арменец с цицината.
  Понеже толкова им дремеше на кого отпускат, затова сега са на този хал. И понеже има проблем сега се опитват да променят закона в полза на потребителя. Тук във форума един колега(мисля, че човекът беше от Русе, но живее и работи в Лондон) осъди бай Левон - показваха казуса и по БНТ. Въпреки това еднорога отказА да се подчини и заплаши човека, че ще направи кредита му предварително изискуем.
  От друга страна една банка(чисто нашенска при това) направо си беше бръкнала в парите на един господин, така че нямам никакви илюзии че биха го направили стига да поискат.

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":

  Това пак е доказателство, че е крайно време да се намеси държавата и малко да помисли и за обикновения човечец!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Много си нагъл бе човек! Нали когато кандидатстваш има такса, не виждам защо трябва да се удържат 1-2% от стойността на кредита? Всички изброени от теб "разходи" на банката би следвало да се калкулират в годишната лихва в едно с риска за всеки отделен кредитополучател? Нали за това проучвате и давата индивидуални лихви на всеки според риска?!?!? Значи или не определяте реално риска или нищо не разбирате от управление на рискове! Така бизнес и на Пешо магарето може да прави, когато държавата е изцяло на твоя страна!

 71. 71 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До 65-който дава пари на заем, трябва да предвиди как ще си ги получи обратно. И тъй като в България, с изключение н малките потребителски кредити, всички кредити са ипотечни, то е много нагло, а вероятно и незаконно в нормалните държави, банката да си прихване от мен загубата по кредит с ипотека. Хайде да го кажа съвсем ясно-до такава загуба се достига след корупция вътре сред служителите на банката, която за удобство се представя като надценяване, недооценяване, непредвидимост и т. н.

 72. 72 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#69] от "bilyar":

  Не знам дали имаш право, но като ти гледам пост №66 остава само да си от материала, за неграмотността си го докарал.

 73. 73 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#69] от "bilyar":

  До коментар [#28] от "Камен":

  Когато две страни се споразумеят за бизнес начинание, в случая - отпускане на ипотечен кредит, логично и морално е риска да е споделен. В този случай, ако получилия кредита остане без възможност да го погасява, той пие една студена вода и всичко, което е плащал досега му е на минус (без разходите, които би имал за наем през това време). Респективно банката поема риска да не може да продаде имота на цената на кредита.
  Банката би трябвало да е преценила, че ипотеката по заема е достатъчен залог за изплащането му, както и достатъчно обезщетение при настъпване на невъзможност за плащане. Освен това в ЦЯЛА Европа, без изключение, при отпускане на кредит се сключва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО застраховка за сигурност на плащанията - по този начин ако останеш без работа, имаш между 6 и 12 месеца, в които да си намериш нова, застрахователите ти покриват кредита през това време.
  Да не говорим, че през първата половина от срока на кредита плащаш главно лихви и ако изпаднеш в положение да не можеш да си правиш вноските след този период си двойно прецакан - хем си платил лихвите, хем нямаш нищо.


  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 74. 74 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#69:"bilyar"]да спасява неграмотния материал, който се е надскочил![/quote]
  Любимият израз на самодоволния банкер е, че някой се "е надскочил", т.е. - той е тиквеника, който не може да си планира разходите, харчи на поразия и е "изпукал" парите за глупости.
  И преди да ме е обвинил някой в принадлежност към "надскачащите себе си" ще кажа, че в момента изплащам втори ипотечен кредит, първия си го погасих предсрочно в Германия.
  Интересно, но там не ми калкулираха глоба от 4%(!!!!) за "нарушаване условията на договора", а ми прекалкулираха кредита за по-кратък период и ми върнаха около 9 000 марки надвзета лихва!
  Хайде сега защитавайте нашите банкери...

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 75. 75 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#73] от "tanazius":

  Това, което ти очакваш (гаранция за парите само до стойността на вещта) се предлага от заложните къщи като обратна ипотека и никой не е щастлив да го ползва, както знаеш.

  Споделен риск значи да направиш банката съдружник. Когато предлагаш споделяне на риска от обезценка, логично следва да се откажеш от ползата от евентуално поскъпване. Иначе за какво банката да ти дава заем, вместо да си го купи за себе си и да те направи наемател?

  Накрая ще запушите пазара и тогава Румен Гечев, заедно с Данчо Ментата ще цъфнат с нов закон за стимулирането, безлихвени кредити за младежи, общински фондови жилища и други антипазарни глупости.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 76. 76 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "cinik":

  Не си ме разбрал, не защитавам идеята за гаранция за парите само до стойността на вещта, мунтренските заеми не са ми по вкуса и никога не съм ги ползвал.
  Казвам, че когато банката прави обследване на надежността на кредитополучателя по отношение на платежоспособността, изисква оценка на имота от лицензиран оценител и в крайна сметка казва: "Да, вие сте надежден, ще ви финансираме", би трябвало тяхната преценка за риска от сделката да е меродавна не само за отпускането на кредит, а и за гарантирането му. В противен случай за какво "партньорство" става дума?
  Вече дадох пример за "Дойче Банк", случая е от Нюрнберг. Така че, няма нужда нашите банкери да откриват топлата вода - добрите практики съществуват навсякъде в ЕС.

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 77. 77 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#24:"tom_sawyer"]Абе уж лихвите са между 6-7% пък накрая за 20 години ипотека си върнал двойно че, и от горе[/quote]

  В банката със сигурност можеш да получиш ГПР по един кредит и оттам насетне се изисква да избереш 2 функции от финансовата математика на ексела, за да си сметнеш колко ще плащаш.

  Нещо, което не може да кажеш например за тарифния план на телефона ти, където никой не може да сметне колко разговора ще имаш към друг оператор, при колко ще си заслужава да доплатиш за секундното отчитане и т.н.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 78. 78 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#73:"tanazius"]логично и морално е риска да е споделен... Респективно банката поема риска да не може да продаде имота на цената на кредита. [/quote]

  Банката ако ще поема този риск, ще иска самоучастие 30% - но това и хер Рьогл го е казал.
  В Америка имаше ипотечни кредити с 0% самоучастие, без доказване на дохода, и без право на друго обезпечение - като не можеш да плащаш, хвърляш ключовете на банката и изчезваш. Е, и какво стана - колко банки фалираха? А на тези, дето оцеляха, колко трилиона долара напечата Чичо Сам, за да ги спаси? Ние какво ще печатаме като сме във валутен борд - еврота може би, защото левове не може по закон?

 79. 79 Профил на bilyar
  bilyar
  Рейтинг: 388 Неутрално
 80. 80 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#76] от "tanazius":

  И двете величини - надеждност на платеца и надеждност на залога са плаващи във времето. Може да се наложи едното да компенсира временно другото. Ако има срив на цените на имотите, както стана от 2008 г. насам, един злонамерен клиент има стимул да каже "не плащам повече" с цел да се отърве от нещо за 80 хиляди евро и да си купи друго за 45 хиляди. (историята "ама той нали ще трябва да докаже много строго, че няма доходи, и ако излъже ще го наказваме по специална поправка в наказателния кодекс...) я остави за някого другиго, само не на мен.

  За да се обезпечат срещу тази хипотеза, банките ще вдигнат самоучастието, ще вдигнат и рисковата надбавка в лихвата, а имотите ще трябва да са само такива в перфектен вид и съвършено изрядни документи. А продажбите на зелено ги пиши умрели.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 81. 81 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#66] от "bilyar":
  Желая ти много късмет в начинанията, явно няма друго на което да можеш да разчиташ.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 82. 82 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Е да, ама на практика - не!

  Щото банката си променя ГПР-то веднага щом усети вътрешно икономическо напрежение, което при нашата малка и отворена икономика, означава криза внесена отвън.
  И какво правят на практика банките(вие съм сигурен, го знаете добре), вдигат ГПР, вкл. изискват по -високо обезпечение, по големи месечни вноски, че и плашат с предсрочно погасяване, щото имало такава клауза?
  Сиреч, казват те, има криза и затова са тези "мерки". А, това че ние с банките сме две страни на една и съща монета(икономика) ...майната му.
  Важното е да си съберем парити, а после как и на кого ще раздаваме нови кредити, като чрез тези "мерки" на практика ускоряват и разпространяват кризата посевместно в месната икономика и това води до фалити по ефекта на доминото.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 83. 83 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#82] от "nuzzo":

  Имаш изключително изкривени представи за банките като "чичкопаричковци", на които всеки ходи и се моли. Всъщност изобщо не е така.

  1) Банките в България имат към 15-17% собствен капитал, а останалата сума за раздаване се набира от депозити и остатъци по разплащателни сметки. Същите депозити, за които спестителите влизат на 8 места, за да получат с 1% повече и вдигат вой до небето, когато лихвите падат.

  2) 12% от сумата на всеки кредит се заделя в БНБ като минимални резерви на банките и на практика представлява мъртви пари, лихвите за които натоварват останалите 88%. И това е правилно така да бъде - тези резерви бяха спирачката, която притъпи мерака на банките да раздават още повече, преди да ги е ударила кризата

  3) Рискът да плащаш 4 % лихва по депозит и да даваш на 7% кредит, като при това изчакваш с години да си събереш сумата, води до това, че щетата от 1 несъбрано вземане изяжда печалбата на средно 100 еквивалентни по размер редовни заема и това е нещо като световен еталон, залегнал и в учебниците по банково дело, на който напълно вярвам

  4) Не знам защо е това сиромахомилство към институции, които са гръбнак на стопанството. Същата злоба и завист се сипе към нотариусите например, а върхът беше публичното възмущение преди няколко години по повод на това, че шефът на кадастъра вземал 3000 лева заплата. Като знам колко хора си докараха инсулти, инфаркти, катетри, подагри и какво ли не само заради една объркана скица на имота им ( с което собственост за десетки хиляди евро става непродаваема), се чудя как може по такъв въпрос изобщо да се спори. Разбираемо би било да критикуват работата, напредъка на кадастрализацията, но точно за 3-те хиляди лева на човека, който отговаря за техническото обозначаване на цялата недвижима собственост, която притежават всички, изобщо не бива да се говори...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 84. 84 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Големите кредити са тези за бизнес-при тях в ипотеката, освен стойността на имота, учавстват и машините, съоръженията и технологиите. Спадът в цените на имотие би трябвало да намали много малко стойността на ипотеката в тоя случай. Разбира се, не и ако стойностите сабили завишени предварително при оценката още при отпускането на кредита. Хайде банките първо да изнесат данни за това каква част от раздадените кредити са потребителски, жилищни и за бизнес, пък после да ни убеждават, че е нормално и трябва изрядните платци да плащат и загубите на банката от неизрядните. Защото, ако доживеем такава статистика както в нормалните държави, ще стане ясно, че лошите кредити не са нито в жилищното, нито в потребителското кредитиране. Банковият сектор в България заприличва на мутренска организация-шефовете са виновни, но за това не се говори, а загубите се покриват от всички без значение на наличието или липса на вина.

 85. 85 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#83] от "cinik":

  И при положение, че съм съгласен с всико казано от вас, макар и часта от казаано да не знам с такива подробности, се питам, не ви питам, откъде аджеба си извадихте изводите , че :
  [quote#83:"cinik"]Имаш изключително изкривени представи за банките като "чичкопаричковци", на които всеки ходи и се моли. [/quote]

  п.п.М/у впрочем, това което съм описал ми се случи на мен, което въобще не противоречи на писанията ви. Но твърдя, че едностраното променяне на условията(водещи до фалит кредитополучателят) НЕ Е В ПОЛЗА И НА САМИТЕ БАНКИ, щото , уважаеми, както се случва и в момента, няма после на кого да дадеш кредит(а и много и не искат вече да рискуват), щото банките са убили "кокошките", които са т мформирали и заплатите и печалбите, чрез раздаваните кредити.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 86. 86 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#84:"werginija"]пък после да ни убеждават, че е нормално и трябва изрядните платци да плащат и загубите на банката от неизрядните.[/quote]

  Точно това ще стане ако неизрядните длъжници не могат да бъдат търсени след като сдадат имота - евентуалната загуба от него ще се покрие от изрядните.
  В момента го гонят и му описват и другите активи, и едва ако няма такива загубата се прехвърля на изрядните.
  Сега да не кажеш, че искаш да се покрива от капитала на банката, или от заплатата на директора й - то ако е така, няма да има банки. Тях ги има, за да печелят, както и всеки други бизнес - ако няма да печелят, няма да ги има, ще фалират.

 87. 87 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Щастлив човек е този който в Банка не е Влизал никога!!!
  И също знае че, ако влезе само гърбав се излиза!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 88. 88 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Надявам се законодателните промени да дадат повече права на клиентите на банките!

 89. 89 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Сега банките си правят каквото си поискат заради калпавите закони на ГЕРБ!

 90. 90 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Но Боко лобираше за банките - нали Цветелинка трябваше да си продаде СИ Банк за 300 милиона!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK