Румен Гечев откри скрити козове в Бюджет 2014, сред тях е "Южен поток"

Румен Гечев

© Надежда Чипева, Капитал

Румен ГечевДържавният бюджет има скрити козове, които ще ускорят растежа на икономиката. Единият е газопроводът "Южен поток", а другият - Българската банка за развитие. Това мнение изрази депутатът от БСП Румен Гечев при обсъждането на бюджета за догодина на първо четене в Народното събрание. Гласуването се очаква утре.  


"Реализацията на "Южен поток" - крупен инвестиционен проект, който не е отразен в проектобюджета по понятни организационни причини, може да донесе изключителни ползи за развитието на българската икономика и бюджетните приходи", каза Гечев, който беше вицепремиер по икономическата политика в правителството на Жан Виденов. Той предположи, че строителството ще се отрази по-осезаемо на икономиката през втората половина на годината.


Преструктурирането и промяната на функцията на Българската банка за развитие е вторият коз според Гечев. Вместо да разчита на бюджета, тя ще си осигурява евтино финансиране на международния пазар като се опира на добрата репутация на държавата. Така ще може да кредитира дребния бизнес при облекчени условия.  
Рестартиране на икономиката и ускоряване на растежа е цялостната философия на бюджета за догодина, изтъкна пред депутатите финансовият министър Петър Чобанов. 


Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов разкритикува модела, по който се формират приходите и го определи като опасен за държавата. "Той е правен по логиката: "Дайте да видим колко разходи са ни нужни, после ще правим сметка колко приходи да заложим". Така е най-лесно да се работи - между другото, защото ползите от разходите са за управляващите. А отговорността и тежестите по събирането на приходите са за сметка на гражданите и на бизнеса", каза Горанов. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK