Кабинетът ще коригира наредбата за парите на държавните фирми в банки

Кабинетът ще коригира наредбата за парите на държавните фирми в банки

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет се очаква да приеме промени в наредбата на служебното правителство за парите на държавните фирми в банките. Точката не е включена в официалния дневен ред на правителственото заседание, но за нея вчера съобщи пред БНР вицепремиерът Даниела Бобева.


"С тези технически корекции процесът ще бъде поставен на справедлива база, т.е. да няма свръхконцентрация на парите на държавните предприятия и ведомствата в една или две банки", каза Бобева, според която "свръхконцентрацията никога не е добра политика".


Правила бяха приети от служебното правителство с идеята да се намали съсредоточаването на свободни средства в една институция, като в последните години това бе неизменно Корпоративна търговска банка.В действащия вариант на правилата се казва, че нетната експозиция на едно дружество към една банка не може да е над 25% от "общия размер на паричните средства на възложителя". 


В публикувани наскоро в сайта на Министерството на финансите проектопромени, се предлагаше  от сумата на паричните средства  да отпаднат тези, с които дружествата не могат да разполагат самостоятелно, например доверителни сметки, гаранционни сметки, сметки в изпълнение на договори с международни финансови институции. От правилата се изключват фирмите в ликвидация и несъстоятелност. Въвеждат се и гаранции, че офертите ще са пазарни при повторна процедура, когато първия път не са се явили достатъчно банки.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Веднага да се коригира! Всички пари, в КТБ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Е това новина ли е.
  Новина щеше да е ако не се коригираше.

 3. 3 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Моля за пояснение,аз не разбрах,да корегират приетите правила от служебния кабинет,или да проверят дали се спазват,щото май се оказва,че служебният кабинет изстреля патрон в облаците.

 4. 4 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сега ще ги разпределим към по голям обръч от наши банки

 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Когато имаш малко парички, наличието на повече джобове не ги прави повече !

 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това,че се въвеждат офертите да са пазарни е най-важното от цялата работа.В крайна сметка това е най-важното да има конкуренция и банката с най-добри условия да обслужва дадената фирма.Иначе това изкуствено задължение за не повече от 25% в една банка задължава фирмите да си държат парите най-малко е 5 банки в което не виждам смисъл защото,нито го има някъде в Европа,нито фирмите в частния сектор не работят по този начин.

 7. 7 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кабинетът, да контролира малко парите, които дава на крадливите земеделци, че вместо да дават хубави ренти на хората, те построиха палати и автопаркове.

  Да живее България и българският народ.
 8. 8 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 973 Неутрално

  "Кабинетът ще коригира наредбата за парите на държавните фирми в банки"

  Тук ключовата дума е "държавните". Защото целият този проблем въобще нямаше да съществува, ако нямаше така любимите за някои хора "държавни" фирми. Помислете само колко приказки, колко време, колко средства са похабени от няколко години насам, колко допълнителни проблема възникнаха просто защото приватизацията не е довършена.

  ПП. Само за сведение: Приватизацията не е довършена умишлено. Вярвам всеки що-годе мислещ може сам да си отговори на въпроса "Защо не е довършена?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 9. 9 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Стига всичко в КТБ, да отпуснем процент на ЦКБ, ПИБ и други дружески трезори.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":

  Какъв процент от БВП реализират държавните фирми в Германия?
  А какъв в Полша или Великобритания или Дания?

  Явно сте писател, а не читател?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#8:"simval"]Вярвам всеки що-годе мислещ може сам да си отговори на въпроса "Защо не е довършена?" [/quote]

  Хубаво е човек да се смята за мислещ, ама за да има полза от мисленето, човек трябва и да се потруди малко. Щото иначе става смешен.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 983 Неутрално

  променят начина за изчисляване пари на държавните фирми. т.е. на практика ще увеличат възможностите за концентрация в една банка, като намалят това, което се счита за 'общия размер на паричните средства на възложителя". може да се каже и по-ясно.

 13. 13 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "simval":
  Ти как по-точно я виждаш приватизацията на НЕК или АЕЦ Козлодуй? Защото, проблемът относно парите на държавните предприятия идва точно от енергийните дружества.

  А, журналистите на Дневник, бихте ли обяснили по-подробно какви по-точно ще са реалните промени в наредбата, че аз нещо не успях да разбера за какво иде реч след 3 прочитания.

  Pivoley
 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Абе, щом комунягите променят нещо, значи е към по-лошо!

 15. 15 Профил на ivan_mitev5577
  ivan_mitev5577
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мисля, че държавните пари трябва да се съхраняват на сигурно място, пък било то и само в 2,3 банки . Защо непременно трябва да прегръщаме всяко едно предложение по тази тема . До сега нали парите са били на сигурно място..? Защо това трябва да се променя ?

 16. 16 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#10] от "tribiri":

  e айде кажи ти какъв дял от БВП се дължи на държавни фирми в изброените държави?
  кажи също така и какви са печалбите на съотвените държавни фирми в изброените държави спрямо средното ниво на печалба (финансови коефициенти) и спрямо дял от БВП?

  виждам, че си финансов аналитик и ги разбираш тия неща.

  давай с цифрите. цифрите никога не лъжат. ето защо комунистите никога не използват цифрите по предназначение, а водят спорове само с лозунги и извадени от контекста факти, които обслужват техните лозунги

  та давай, тлибили. покажи аргументите си
  ти поне изглеждаш най-грамотния от мазето в Позитано, където са строили форумните тролове.

  РЕФОРМИ !
 17. 17 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "mavricii.plovdiv":
  Малко уточнение към питането ти. Служебното правителство освен че промени правилата, но даде и срок в който да се приведат те. Естествено е че поради ограничения си по време мандат, факта на спазването на наложените ограничения щеше да се съществи във времето при новоизбраното не служебно правителство. Т.е. мярката не е изстрел в облаците, но с липсата на официална информаци за спазването на правилата съм съгласен. Само че като знаем в коя банка бяха концентрирани държавните пари и от кои партии е управлението на страната, очаквано е да има търпимост и лавиране с промени, популистки (но и престъпни) ,замотавайки "простолюдието". Както се казва: НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО !

 18. 18 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност на повечето хора им се струва толкова лесна тази процедура с ваденето на пари и местенето им в други банки, а никой не отчита негативите от това и при какви условия ще се случи всичко. Всички питат къде са държавните пари, а не кой ги е сложил там и при какви условия?! Проблемът не е самата концентрация, а прозрачността, с този закон за 25% този въпрос няма да се реши. Плюс това съм на мнение, че е далеч по-добре държавните пари да са в родни банки, отколкото в чужди.

 19. 19 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "paolo51":

  Благодаря!Мисля че имаше срок...

 20. 20 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Нали за това го избраха това правителство, има едни конкретни неща които трябва приеме. Остават още една-две поразии да направи и ще си подадат оставката.

 21. 21 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "paolo51":


  До коментар [#19] от "mavricii.plovdiv":

  30.11.2013

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 22. 22 Профил на bancho_1949
  bancho_1949
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като дава най-добри условия, така ще да е

 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 564 Неутрално

  България само ще спечели , ако възстанови поне една държавна банка и там да държи парите на държавните институции и фирми. Това ще прочисти мераците на олигарсите .

 24. 24 Профил на jgold
  jgold
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Човече, никои не трвърди, че приватизацията решава всички проблеми, но при нашите условия държавните фирми се управяляват лошо, дори хората в тях да имат желание за обратното, а загубите са за сметка на данъкоплатците. Така, че по добре да бъде довършена.

 25. 25 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#20:"thenomad"]Остават още една-две поразии да направи и ще си подадат оставката.[/quote]

  [quote#0:"Статията"]От правилата се изключват фирмите в ликвидация и несъстоятелност.[/quote]

  2+2 = 4.
  Остава да видим колко от 249-те ще успеят да фалират, докато паричките стоят из разни ктб-та. Макар че то един НЕК стига.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 26. 26 Профил на bancho_1949
  bancho_1949
  Рейтинг: 217 Неутрално

  не виждам огромен проблем

 27. 27 Профил на Фифо
  Фифо
  Рейтинг: 374 Любопитно

  "С тези технически корекции процесът ще бъде поставен на справедлива база, т.е. да няма свръхконцентрация на парите на държавните предприятия и ведомствата в една или две банки", каза Бобева, според която "свръхконцентрацията никога не е добра политика".

  Какъв е точно проблема? Сега не ни изнася, че няма да е точно в определи банки ли? Сибанк? ЦКБ? Уникредит? Това ли трябва да са БАНКИТЕ според Капитал?

 28. 28 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "purple_rain":
  Сериозно!!??
  И пазарните условия са името да започва с К и да завършва на ТБ

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 29. 29 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 449 Разстроено

  До коментар [#10] от "tribiri":
  Умнико, но там живеят хора, а не матреал, който чака някой друг да го"оправи".Само виж коментарите на статията относно резултата от проведения референдум в Швейцария за ограничаване разликата между най-високите и най-ниските заплати.Кога нашите пощи ще спрат да са куче касичка, или социален дом?Виж Дойче пост или Ди Ейч Ел.Даже отбори от формула 1 поддържат, след като са си платили данъците и без да им го е наредил канцлера.Виж американските пощи.Вместо да плачат на държавата, се преориентираха да изпълняват онлайн поръчките,правят оборот и печелят.

 30. 30 Профил на bancho_1949
  bancho_1949
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "Фифо":

  Явно да

 31. 31 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "Фифо":

  А според теб кои банки трябва да са? Така като гледам тези, които ти плащат за коментарите. Ама едва ли плащат много.... евтина душа евтино се продава

 32. 32 Профил на Фифо
  Фифо
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#31] от "samocskasamo":

  Това, ти го знаеш най-добре.

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#16] от "Rage Against":

  Ама на Позитано и мазе с тролове ли си имат!? Уважавам хората, които са били навсякъде!

  А иначе всеки средно интелигентен човек може да се порови в Гугъл и да види, че в Германия огромна част от БВП се произвежда от дружества държавна собственост. Пример Баерише линдесбанк с 20 милиарда евро капитал (4 пъти повече от капитала на цялата ни банкова система) и 1-2 милиарда годишни печалби при 2-3 милиарда административни разходи. Или примерно да прочете, че общата сума на активите, управлявани от държавата във Великобритания е около 370 милиарда паунда, от които само около 22% са етажна собственост.
  Дори и в Полша, която реализира най-бързата приватизация от целия бивш соц лагер държавната собственост произвежда около 58% от БВП.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  По принцип е някаква шизофрения да задължаваш всяко държавно предприятие да работи минимум с 4 банки. В цял свят всяка нормална фирма си има обикновено по 1 обсужваща банка, чрез която извършва разплащанията си.

  Аз имам обаче един друг въпрос. Какви са тези държавни предприятия с огромен паричен ресурс?! Предприятията не са ФБК-та или кучета касичка, че да държат огромни наличности. Смисълът на тяхното съществуване е да реинвестират неразпределениете печалби и да увеличават принадената стойност. Щом има големи свободни праични ресурси, значи не се управляват ефективно от държавата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#29:"65vesso"]Умнико, но там живеят хора, а не матреал, който чака някой друг да го"оправи".[/quote]

  Ти не си ли от тези дето вчера рИваха, че членовете на бордовете на държавните фирми щели да получават възнаграждения, пък едно време Дянков им ги бил спрял?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#32] от "Фифо":

  Жал ми е за теб и за всеки унижен и подчинен КонтраБългарин и КонтраМорална личност с КонтраЦенностна система и КонтраДостойнство. Всъщност не ми е жал, а ме е срам, че сте част от лицето на нацията. Докато подкрепяш пропогандата за унищожение на държавата и нацията за буквално ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, има хора, които и без един лев в джоба не клякат на този смъртоносен тумор

 37. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri":

  то по твоята логика и държавния бюджет е индикатор за държавно управление в икономиката...

  пак да повторя, ти в момента не си на квартална комунистическа седянка, на която да повтаряш мантрите от бузлуджанските ви конгреси.

  РЕФОРМИ !
 38. 38 Профил на bancho_1949
  bancho_1949
  Рейтинг: 217 Неутрално
 39. 39 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това не е новина! Служебното правителство реши да се промени концентрацията на парите и в това отношение, сегашното правителство няма да прави никакви промени. По-скоро промените ще са при ползването на парите, както е обяснено в последния абзац.

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Кабинетът първо да коригира парите на данъкоплатците, които се дават за социални помощи и за реклама на цифровизацията, която ще глътне още 1 милион кървави народни пари за около две седмици след началото на декември. Цифровизацията е нещо хубаво, социалните помощи са нещо хубаво, но енергийните помощи са целеви помощи за отопление, а не за декодери за цифрова телевизия и с тях гражданите не могат и е незаконно е да получат ваучер за декодер за цифрова телевизия. Много милиона лева за енергийни помощи се пренасочват към джобовете на НУРТС ДИДЖИТЪЛ (NURTS DIGITAL) - фирмата, която е избрана от държавата да изгражда двете цифрови мрежи, които ще разпространяват радио и телевизионен сигнал на първия етап от цифровизацията на ефира в България и на някои служители в ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
  http://www.segabg.com/article.php?id=676474
  http://novinar.bg/news/otpuskat-nad-87-miliona-leva-za-energijni-pomoshti_NDAyNDs0MA==.html
  http://www.cifronim.com/%D1%82%D0%B0%D1%83%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC.html

 41. 41 Профил на bancho_1949
  bancho_1949
  Рейтинг: 217 Неутрално  икономистите си знаят работата.

 42. 42 Профил на gretchenlil
  gretchenlil
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако погледнем реално и сега няма стопроцентова концентрация на държавните пари само в една банка. Освен това не е от кой знае какво значени в коя банка се намират парите на държавните дружества.

 43. 43 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#13] от "pivoley":

  Както се прави в белите държави - дружеството излиза на борсата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#35:"tribiri"]Ти не си ли от тези дето вчера рИваха, че членовете на бордовете на държавните фирми щели да получават възнаграждения, пък едно време Дянков им ги бил спрял? [/quote]
  ...еднакво възнаграждение за равностойна работа, без никакво различие.., … и за равен труд – равна заплата.
  До коментар [#35] от "tribiri":Дянков ги бил спрял, но е допуснал дискриминация, основаваща се на служебно положение, това "спиране" противоречи на чл. 237, ал. 1 от Търговския закон (ТЗ), според който членовете на съветите имат еднакви права и задължения независимо от вътрешното разпределение на функциите между тях, а сред правата им е и това да получат възнаграждение за извършената работа.
  Противоречи и на чл. 7, буква "а", т. "i" от Международния пакт за икономически, социални и културни права . Този пакт е ратифициран с Указ № 1199 на Президиума на Народното събрание от 23 юли 1970 г., издаден от МВнР (обн., ДВ, бр. 43 от 1976 г.) и съобразно разпоредбата на чл. 5, ал. 4 КРБ е станал част от вътрешното право на страната, като се ползва с предимство пред вътрешните норми. Цитираната разпоредба от пакта гласи, че държавите - страни по пакта, признават правото на всяко лице да се ползва от справедливи и благоприятни условия на труд, които да му осигурят по-специално такова възнаграждение, което да обезпечи на всички работещи като минимум справедлива заплата и еднакво възнаграждение за равностойна работа.

 46. 46 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Оценката за правилно депозиране на държавните пари ще бъде тяхната сигурност и запазване при предстоящите фалити на 5 български банки.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK