Държавните дружества не спазили изискването за депозитите заради прилив на средства

Държавните дружества не спазили изискването за депозитите заради прилив на средства

© Юлия ЛазароваДържавните дружества БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз" не са изпълнили изискването на закона парите им да не са концентрирани в една банка заради внезапен прилив на средства в края на годината. Това е оправданието, което са дали ръководствата им пред министерствата, на чието подчинение са, пише в днешния си брой Капитал Daily. Ако аргументите на ръководствата на компаниите бъдат приети, техните директори може и да се разминат с предвидената глоба в размер на половината им заплата за три месеца напред.


Изданието припомня, че от 4 декември има изискване сметките на държавните дружества да са по-балансирано разпределени. Цитираните големи държавни компании още дори не са обявили конкурсите за избор на банки, в които да депозират парите си.


От Българския енергиен холдинг обясняват държането на 89% от средствата си в Българската банка за развитие с изтеглен облигационен заем от 1 млрд. лв. през октомври. Наличните средства щели да бъдат използвани за разрешаване на ликвидни проблеми на дъщерните дружества в групата, така че за следващия отчетен период вече нямало да има подобен проблем.
Към края на ноември 53.49% от средствата на АЕЦ "Козлодуй" са депозирани в КТБ, като обяснението е, че част от сумите са постъпили в края на ноември от контрагенти и че със значителна част от тях предстои да бъдат направени плащания по договори. Прави впечатление, че ядрената централа често се възползва от тегленето на овърдрафт, което дава възможност за заобикаляне на правилата за концентрация.


С прилив на средства от контрагенти в края на ноември се оправдават и от НЕК за това, че към в края на ноември над 40% от парите на дружествата са в КТБ. И оттам обещават плащания в бъдеще, който ще доведат до намаляване на концентрацията.


Паричен превод по договор за цесия е аргументът на "Булгаргаз" да не спази изискването на закона за банковите депозити на държавните дружества, като и тук съвпадението е в полза на КТБ. В банката са съсредоточени над 98% от парите на компанията.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Червената перачница работи на пълни обороти!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Няма никаква изненада в това,проблема е в самите условия,които не са най-доброто което можеше да се измисли.Няма логика да караш държавните компании да работят най-малко с пет банки,просто трябва да създадеш условия които да гарантират,че обслужващите банки се избират прозрачно и тази с най-изгодни условия печели.Много ми е интересно как отсега нататък държавните фирми ще успяват постоянно да следят да не надхвърлят 25%,като постоянно има движение по сметките им?

 3. 3 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Брей тези от КТБ големи касметлии, толкоз "случайни" събития и все в тяхна полза

 4. 4 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Въпрос към властта - мога ли да престана да плащам данъците поради внезапно изтъняване на семейния бюджет?

 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Причината е, че КТБ предлага най-изгодни лихвени условия за депозити.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на golda_meir
  golda_meir
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "everlast666":

  Защо не вземеш да провериш кое как е преди да пишеш ей така и къде са парите на държавните фирми,които са много банки не само в КТБ.Но на някой много им е изгодно да се пише само за тази банка.

 7. 7 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Този цирк няма край!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 8. 8 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Че как ще ги вадят парите оттам. Нали в Понеделник ги вадят, във Вторник събират Мустака Василев от паважа пред новата му "резиденция" в пликчета, в Сряда Стани-Шефко ще го прибират с чаршаф отгоре му, и изведнъж рязко ще нарастнат акцийте на Бюрек Дудуков... Доганя ще си трайка (чрез "екзактния", разбира се) докато отшуми драмата, после ще се намърда за нова коалиция.
  Опичайте си акъла, тези дето гласувате за БСП без да ви се плаща. Може още 4 години да си чакате данъчните облекчения и 5те лева към пенсията.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 9. 9 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Доказва се тезата:
  Законът е врата в полето, тарикатът винаги може да я заобиколи.

 10. 10 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 569 Неутрално

  "внезапен прилив на средства"!????!!!!!

  в тези правила няма ли предвидени санкции за неспазване, поне нещо от рода на внезапно уволнение

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Поредната Гербава "политика", която продължава при БСП.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Не е "прилив на средства", а прилив на желания за рушвети!

 13. 13 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Любопитна работа.... да не стане някоя драма на края на годината, че да се чудят какво да правят.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 14. 14 Профил на veskoskeca
  veskoskeca
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Що си повторя коментара от Капитал, тъй, като говорим за едно и също нещо, а и статията е преписана от там.
  Митове се създават с тези държавни пари, особено се застъпва само ЕДНА гледна точка в медиите. Нека видим.
  Още при встъпването си в длъжност, това правителството обяви, че ще спази новите правила за банковото обслужване на държавните фирми. Те обаче не се отнасят за всички свободни средства, като например транзитни, разплащателни и други сметки за оборотни средства, с които възложителите не могат да се разпореждат самостоятелно, а само за депозитите (нетната експозиция). Това е и първата пробойна в подзаконовия акт, който кабинетът "Орешарски" прие като наследство от служебното правителство на Марин Райков.
  Другият съществен дефект в Постановление 127 на служебния кабинет е свързан със сумите. Те със сигурност няма да бъдат оповестени, а само процентът на нетната експозиция на предприятието в съответната банка. Противното ще бъде нарушение на законови разпоредби, свързани с банковата и фирмената тайни - независимо от това, че в конкретния случай става въпрос за публични средства.
  По данни на Министерство на финансите (МФ) за първите девет месеца на 2013 г. от всичките 249 държавни фирми само половината от тях – 127 дружества, генерират приходи за 480.4 млн. лв. От друга страна 92 държавни предприятия са отчели загуби, които общо възлизат на 261.8 млн. лв. В същото време българските държавни компании като цяло са в много тежко финансово състояние и с огромни задължения.
  Според обобщените данни на всички министерства, към май 2013 г. дружествата с преобладаващо държавно участие държат общо малко над 860 млн. лева на депозити в 19 от всичките 30 банки и банкови клонове в България. Сумата представлява незначителните 5.6% от всички привлечени депозити в българските банки.

  Според повечето от обявени обществени поръчки, за да бъдат избрани най-малко 4 банки (във всяка да се внесат до 25% от депозитите), трябва да се получат поне 5 предложения от кредитни институции. Банките обикновено разполагат с 20 дни, за да подадат офертите си. Във всички обяви е записано, че ако не се съберат достатъчно оферти, се насрочва нов конкурс, при който се прави избор независимо от броя на явилите се кандидати.

  Не е обяснено обаче какво се случва, ако не се явят 4 банки.

  Формално и Законът за обществените поръчки не помага, защото в него не е предвидена хипотеза да бъдат избрани четирима победители. Законът задължава възложителят на поръчката да избере един победител в конкурса.

 15. 15 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#4] от "tadi":

  От 6 години не им плащам, т.е. тези които мога да не плащам каквото и да ми струва това.

  Направете го всички !!!

  Спрете парите на мафията !!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Е ако този аргумент бъде приет - ебати управниците!!!!
  Че те трябваше да имат открити сметки в няколко банки и да са разпределили наплива.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на veskoskeca
  veskoskeca
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като се съпоставят данните от отчетите за третото тримесечие на 2013 г. на сочените за привилигировани банки за държавните пари като КТБ, ЦКБ, СИБанк, УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, с данните за депозитите на държавните фирми в тях, с информацията от месец май на сайтовете на министерствата за депозитите на държавните фирми в отделните банки, става ясно, че делът на депозитите на държавните дружества от общо привлечените депозити на нефинансови предприятия е нищожно малък.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Прав си! За времето на управлението на Борисов ресурса от фирми в КТБ от 1.1 милиард стана 2.2 милиарда.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#14] от "veskoskeca":

  И освен всичко, което си изброил има един основен недостатък. Никое частно дружество не работи с 5 банки. Това е пълна глупост дори и само заради комуникацията и извлеченията от сметки, справките за движения и салда и т.н.

  Заради дивия популизъм реално държавните предприятия са поставени в неконкурентно положение спрямо частните.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gopeто":

  Т.е вместо по 1 трябваше да разкрили по 5 разплащателни сметки в 5 различни банки и на 5 места да плащат такси за обслужване на сметките си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":Точно така. Това успяха да си извоюват след 8 години слугуване на престъпници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Орешко Работният, създателят на Арабския квартал":
  Това е факт,ама средствата на въпросните фирми не са на депозити,а в обикновени разплащателни сметки,където не носят почти никаква доходност.Те затова КТБ успяват да предлагат високи лихви по депозитите за гражданите,защото една голяма част от другите им привлечени средства са на практика безплатни за тях...

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":
  Таксите за обслужване на разплащателни сметки не са проблем.Тва са дребни суми.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Държавата и депутатите не спазват законите.Защо да го правим ние? Който може да се скатава.Така ще им го върнем!

 25. 25 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#5:"Орешко Работният, създателят на Арабския квартал"]Причината е, че КТБ предлага най-изгодни лихвени условия за депозити. [/quote]
  Така е, но правилото е че там, където лихвите са най-високи депозитите са най-рискови. И докато депозитите на частни лица до доста голяма сума са защитени, то парите на големите държавни компании не са. Още по-голям е риска при банки, които кредитират основно фирми на своя собственик.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Ебах ги и законите в България.
  За миилиони няма закони.За кокошка няма прошка.

 30. 30 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ГОляма борба е за тези парици

 31. 31 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Как само една банка се е облажила....??/

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK