Заплатата на Дядо Коледа е 11 483 долара на месец

Това са част от наетите от Дядо Коледа работници във фабриката за играчки

© Ajay Verma, Reuters

Това са част от наетите от Дядо Коледа работници във фабриката за играчкиАмерикански финансови анализатори изчислиха работната заплата на Дядо Коледа, който живее на Северния полюс. По данни на компанията Insure, годишният доход на добрия старец за 2013 година трябва да възлиза на 137 795 долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".


Сравнително високата заплата е свързана с множество задачи, които трябва да изпълнява Дядо Коледа. Без прекъсване през цялата година той управлява фабрика за производството на играчки, работи по 8 часа на ден и получава за това 114 937 долара годишно.


Като специалист по трудовите отношения, той постоянно влиза в преговори със своите помощници, за което му се полагат 4931 долара. На плещите на добрия старец е и работата на детектив, защото всеки ден отделя по половин час, за да узнае как се държат децата, за да разбере дали да посети децата в коледната нощ. За тази работа Дядо Коледа получава още 733 долара годишно. 
Той трябва да се грижи за своя главен помощник – елена Рудолф. Дядо Коледа трябва да се увери, че и Рудолф и останалите ще бъдат напълно готови да обиколят света, за да оставят на всички деца подарък. С Рудолф добрият старец се занимава по два часа на ден, за което трябва да получава 4219 долара.


За проверяването на списъка на подаръците и писмата с детските желания трябва да получава 529 долара. За 24-часовия полет на шейна от Северния полюс до децата и обратно белобрадият старец получава 619 долара. 


По-рано днес се разбра, че Дядо Коледа вече е отпътувал с елените по света, за да раздаде подаръците на послушните деца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 497 Весело

  А холестерола му колко е?

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 2. 2 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Пълна глупост!Да вкарат приказката и детската фантазия във ведомост за работна заплата.На някои хора само цифри са им в главата.

 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Американски финансови анализатори изчислиха работната заплата на Дядо Коледа, който живее на Северния полюс."

  Има си хас американците да не сметнат финансовите аспекти на този празник и свързаните с него герои. Междувпрочем по мое време, когато бяхме деца, на Дядо Коледа му викаха Дядо Мраз ( а и все още продължават да му викат така в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна, Черна Гора и пр.). Също така той идваше не от Северния полюс, а от Лапландия. Нищо чудно след време да накарат нашите деца да викат Лейди Коледа, в името на политическата коректност.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Аз се кандидатирам за баба Коледа.Заплатата ми хареса!

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#2] от "fener":

  аа, недейте така! Проучването е сериозно - неслучайно е в раздел Бизнес, подраздел Финанси!

 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#1:"Доколянков"]А холестерола му колко е?[/quote]
  И холестерола ще му сметнат, и колко му е дълъг ... хм, кожуха... Важното е накрая всичко да се освини и да се сведи до пари и шоу.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  А за бонус нещо !!! няма ли да му отпуснат, че то само за една заплата и в България вече не се Фащат !!!

 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Като говоря за политическата коректност, имам предвид тенденциите традициите да се подменят за сметка на едни или други групи. В "Марк & Спенсър" в Обединеното кралство служители-мюсулмани отказали на изумените купувачи да им продават свинско месо и алкохол.
  http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/357227/Marks-Spencer-Muslim-workers-can-refuse-to-sell-pork-and-alcohol

 9. 9 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тези американски финансови анализатори са май ОРА БЕЗ РАБОТА, ... както казваше баба!

 10. 10 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Весело

  А на помощниците колко им плащат? На Скрежанка? Или Дядо Коледа дава от неговата?

 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#8] от "kirsner":

  Кирснере, хазър е коледно време (допустими са такива неща), използвам случая да ти пожелая живот и здраве!

 12. 12 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 667 Весело

  А на началникът Му и на изпълнителният Му Директор , колко е ? А бонусите, служебната шейна, командировъчните ....

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 13. 13 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 846 Весело

  В (чугунените)главите на американски финансови анализатори кънтят само (зелени)чукове и сърпове

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 14. 14 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  И на теб Митев, най-добри пожелания! Както и на всички, с които се срещаме по форумите. Живи и здрави, както и много успехи през Новата година!

 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Посмях се от сърце на коментарите...
  Хора, вие всички сте чудесни... Пазете детското у себе си и така легендата ще оцелее...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Тая политическа коректност ги кара във всеки филм задължително да има лице от черната раса,дори там където не са участвали такива.Гледала съм например филм,в който Орфей е негър.Или при филм за Артур,Вивиан-Главната жрица на Авалон е мулатка.Дядо Коледа негър,което е абсурдно да е дошло от слънчева Африка.Изобщо куп глупости,които излизат повече пародия,отколкото уважение.Ама човек,като се плъзне по нанадолнището,не знае как и кога да спре.

 17. 17 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1312 Весело

  Хубава статия! Посмях се!

  До коментар [#15] от "Γαλλα":

  Споделям пожеланието ти!

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Кой е по-стар – Дядо Мраз или Дядо Коледа

  В стародавната българска традиция, далеч още преди налагането на социалистическия режим и неговата празнична обредност, изхвърлила от календара и Коледа, и Великден, и всички останали християнски чествания, се срещат както Дядо Коледа, така и Дядо Мраз.
  Историята на беловласия старец ни отвежда в много древни времена, когато хората не са чакали подаръци от него, ами сами са му поднасяли подаръци. Това става при славяните, които са вярвали, че бедите и мъките са им изпращани от духовете на предците – такива като Дядо Мраз.

  И за да ги умилостивят, те навличали обърнати наопаки кожуси и надявали страшни маски на лицата си, като по този начин олицетворявали тези митични същества. Така маскирани, те тропали по къщите и стопаните им изнасяли подаръци и ги гощавали, за да си отидат там, откъдето са дошли.

  Най-ужасяващият персонаж тогавашните хора назовавали Дядо. Той именно е и най-древният първообраз на днешния Дядо Мраз. Най-близък до неговия образ е и приказният герой Морозко, който бил считан за Дух на зимата. Той бил строг, понякога недоброжелателен, но пък справедлив. Добрите хора беловласият старец дарявал с подаръци, а лошите вледенявал със смразяващия си дъх.

  В легендите на древните славяни съществувал и друг подобен персонаж – наричали го Зимник. Той също бил представян като старец с бели коси и дълга побеляла брада, с непокрита глава и облечен в топли бели дрехи. Там, откъдето той минавал, настъпвал жесток и смразяващ студ.

  Сред славянските божества със своята свирепост се отличава и злият дух Карачун, който пък бил считан за подземен бог и повелител на мразовете. Постепенно от злобен персонаж, с който родителите плашели децата си, Дядо Мраз се превърнал в добросърдечен вълшебник, заемайки място край елхата в съперничество със свети Николай. В епохата на цар Петър Велики и последвалите го управници – реформатори в Русия и в славянския свят, навлизат фойерверките и Санта Клаус.

  Но той бързо е отъждествен с Дядо Мраз и впоследствие „изгубва” елените си, сдобивайки се – вече в съветски времена, с помощничката си Снежанка. Именно тя, заедно с шампанското, портокалите, бенгалския огън, камбанките и тържественото слово на държавния лидер към гражданите на страната, се превръщат в задължителен атрибут на социалистическото новогодишно тържество. От тях до днешните демократични дни са „оцелели” най-вече пенливото вино и бенгалският огън. Но пък се добавиха характерните за посрещането на новата година площадни концерти, на които премръзналите на открито празнуващи отброяват последните минути до дванадесетия час.

  Първоначално кожухът на Дядо Мраз бил в син цвят, който указвал неговия северен „студен” произход. Добрият старец се срещал преди революцията в Русия и в лилави одежди. След което той традиционно се изобразява там с бели дрехи. Докато палтото на Дядо Коледа задължително е яркочервено.

  Друга съществена разлика между двамата старци е, че Дядо Мраз никога не носи калпак – той е с болярска шапка на главата си, докато Санта Клаус е с гугла, увенчана с инфантилен понпон, наподобяващ шапките, нахлупени по главите на джуджетата от приказките.
  Дядо Коледа винаги е облечен с къс кожух, прихванат с колан, под който се подават червени панталони, докато кожухът на Дядо Мраз е дълъг до земята. Брадата на западния коледен персонаж е късо подстригана и накъдрена в пищни букли, а Дядо Мраз се отличава с буйна, дълга и развяна на вълни от вятъра брада.

  Разлика между двамата култови старци има и по отношение на техния ръст. Дядо Коле да изгледа доста нисък и порядъчно затлъстял с добре очертаващо се под кожуха шкембе, а Дядо Мраз е изобразяван с внушително висок ръст и е хармонично сложен и снажен. Често можем да видим Санта Клаус и с очила, докато този атрибут напълно отсъства при неговия съперник. Западният му колега понякога се изобразява и с димяща в устата му лула. Такова нещо не може да се забележи никога при водещия здравословен начин на живот мужик, популярен най-вече през ерата на соца. Тук е мястото да отбележим, че и подозрително зачервеният нос на Дядо Коледа у мнозина предизвиква съмнение дали се дължи на студа или е следствие на скрита злоупотреба със сгряващи алкохолни напитки, които старецът гаврътва покрай павкането на тютюна.

  Стигаме и до чорапчетата, окачени на камината, в които Дядо Коледа оставя подаръци, прониквайки в стаята през комина. Това е чисто западен елемент. В същото време Дядо Мраз се появява в домовете ни по един мистериозен начин – също като някой дух. Така и никой не знае как точно е влязъл. Само знаем, че наистина е бил при нас. Тази свещена тайна по никакъв начин не може да бъде обяснена с рационалния западен маниер.
  Може би най-същественото е, че Дядо Коледа идва на Коледа, докато с Дядо Мраз традиционно посрещахме Нова година. А не е ли именно началото на Новата година по-подходящото време за раздаване и получаване на подаръци, отколкото това да става на рождения ден на Исус Христос?

  С две думи може да се обобщи, че Дядо Мраз не е родствен по никакъв начин на Дядо Коледа, не е негов аналог и е доста по-стар от свети Николай. Твърдението, че и двамата произхождат от образа на светеца просто не отговаря на истината. Самият Дядо Коледа се „ражда” доста късно като празничен персонаж – едва в началото на ХІХ век, докато Дядо Мраз, както вече стана ясно, съществува от незапомнени езически времена в притчите на древните славяни.

  Според енциклопедиите именно Санта Клаус е заимстван от свети Николай Чудотворец, който е известен със своята благотворителност – той правил тайно подаръци на бедните хора с деца. Затова първоначално на 6 декември (Никулден) в Европа било прието да се подарява нещо на децата от името на светеца. По време на Реформацията обаче, когато почитането на светците не било на мода и не се толерирало, в Германия и в страните около нея започнали да дават подаръци на децата от името на Исус Христос, а денят на връчването им станал 24 декември, по време на рождественските панаири.

  После отново те взели да се връчват от свети Николай, но датата си останала на Рождество. Но в някои европейски страни се запазили старите традиции и дори в Холандия например малчуганите се радвали на подаръци – за всички от сърце – и на 6 декември, и на Коледа.

  Впрочем именно благодарение на холандските колониалисти, които основали през 1650 г. градчето Нов Амстердам, прераснал после в мегаполиса Ню Йорк, образът на свети Николай попаднал в Америка. Английските пуритани, които се втурнали да усвояват териториите на Северна Америка, пък по принцип не отбелязвали Рождество, така че това им било добре дошло.

  През 1809 г. писателят Вашингтон Ървинг, известен като „баща на американския разказ“, издава „История на Ню Йорк”, в която разказва за честванията на светеца в Нов Амстердам. На базата на този негов труд, през 1923 г. Клемент Кларк Мур пише поемата „Нощта преди Рождество или Посещението на свети Николай”. В нея той описва приказния герой Санта Клаус, който носи подаръци на децата и така благодарение на Мур светията чудотворец се превръща в известния днес Дядо Коледа.

  Образът му се дооформя през 1863 г., когато знаменитият американски художник Томас Наст, работещ в сп. „Харпърс уикли”, използва персонажа от поемата на Мур в серия свои политически карикатури като герой, даряващ дарове. По-късно Наст прави и множество забавни детски рисунки с весели сцени от живота на Санта Клаус. Той първи споменава, че добрият старец живее на Северния полюс и си записва в специална книга добрите и лошите постъпки на децата. Разпространилата се чрез скиците му представа за външния облик на култовия дядо всъщност е един вид автопортрет на художника – той бил нисък на ръст, с големи мустаци и широка къса брада.

  Съвременният вид на Дядо Коледа пък се дължи на компанията „Кока-кола”, която през 1931 г. пуска реклама с цел увеличаване на продажбите на освежаващата едноименна напитка през зимата. В нея именно се налага и червеният цвят на балтончето на Санта Клаус, гарнирано с бели пухчета по маншетите на ръкавите и крачолите на панталоните му.


  Изумителни факти за Коледа

  Може би сте чували за свети Франциск – светецът-покровител на Италия, а също така и светец-покровител на животните. Той пътувал в Средния изток, за да проповядва на мюсюлманите. Всички сме виждали сцени от Рождеството, на които са изобразени хората, присъствали на раждането на Исус. Малцина обаче знаят, че всъщност свети Франциск изобретява тази сцена през ХІІІ век.

  Подаръците
  Традицията произлиза още от древните римляни, които си разменяли подаръци на Нова година. В един момент обаче Църквата забранява тези обичаи и те в крайна сметка се прехвърлят на Коледа.

  Забранената Коледа
  В Англия Коледата е била забранена през 1644 г. Пуританите твърдели, че празникът подтиква към прахосване и вреди на основните християнски вярвания. Всички дейности, свързани с Рождество, били забранени, включително и събирането на много хора на едно място.
  В Бостън празникът също бил забранен от 1659 г. до 1681 г. Табуто, наложено от пилигримите, било премахнато през 1681 г. от губернатор сър Едмънд Андрос, но едва през ХІХ век честването на Коледа се утвърждава като обичай в този регион.

  Митове
  Както често се случва с много древни традиции, около Коледа има най-различни митове. Най-известният е, че рождеството не е истина, а е базирано на Митра – езическото божество на слънцето. Като доказателство за това се разказват много аспекти от живота на този бог. Според легендата той се ражда по същия начин като Христос, но всъщност езичниците вярват, че е роден на върха на планина. Още повече, че пастирите при рождеството на Митра се споменават чак след като историята за Рождество Христово става известна по света.

  Коледната елха
  Битува схващането, че известният протестант Мартин Лутер е дал на света коледната елха. Това всъщност не е вярно. Първата връзка между елхите и Коледа датира от VІІ век, когато свети Бонифаций отсича т. нар. Дъб на Тор (най-високопоставения германски бог, б. а.), за да докаже на местните селяни, че техните езически богове не са истински. До ХV век хората вече масово секли дръвчета и ги носели в домовете си, където ги украсявали с плодове, сладки и свещи.

  http://www.desant.net/show-news/29161/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Трудно ми беше да премина от Дядо Мраз на Дядо Коледа,особено като промениха всички любими песнички.
  С червените ботушки потропва Дядо Мраз,звучи в рима.Дядо Коледа някак звучи насила в тая песен.И измислих компромисен вариант за децата ми.На Коледа у нас идва Дядо Коледа,а на Нова година пристига дядо Мраз.Всички сме доволни!

 20. 20 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#18] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Благодаря за изчерпателната информация.Беше ми много интересно.
  Весела Коледа!

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#20] от "fener":

  Благодаря, Весела Коледа и на теб.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ама че дивотия! Поне да беше забавно за четене...

  @)----,--'--
 23. 23 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дядо Коледа използва деца работници във фабриките си!

  Дневник е жълта медия!
 24. 24 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 388 Весело

  Дядо Коледа като се смее вика Хо Хо Хо, а Снежанка вика Ох Ох Ох!

  Дневник е жълта медия!
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4307 Весело

  Напълно заслужена заплата!Докато другите ядат,пият,празнуват и т.н. добрия старец,Рудолф и компания обикалят здраво и разнасят подаръци!

 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#25] от "bat_plamen":

  Абсолютно си прав!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#17] от "Калибър 6.5Х55":
  [quote#17:"Калибър 6.5Х55"]Хубава статия! Посмях се![/quote]

  И аз!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Американските финансови анализатори изчислиха ли работната заплата и краха на Дядо Коледа, който живее на Уолл - стрийт?

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#26] от "grand funk railroad":
  +++++++++++++++++
  Весели празници!

 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело
 31. 31 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 869 Весело

  Хей, НАП, проверете платил ли е данъци и осигуровки.

 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Весело

  Висока му е заплатата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  По-интересно е да се произнесат върху глобалната марка 'Дядо Коледа' и колко печалба носи тя на хора и фирми, които нямат никаква заслуга и права върху нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK