Банката за развитие има трети изпълнителен директор - Иван Христов

Банката за развитие има трети изпълнителен директор - Иван Христов

© Надежда Чипева, КапиталДосегашният член на управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Иван Христов е избран и за изпълнителен директор. С това изпълнителните директори стават общо трима. Другите двама са главният изпълнителен директор Димо Спасов и Билян Балев, който е председател на управителния съвет.   


Решението на управителния съвет за избора на Христов е в сила на 10 януари 2014 г. и вече е вписано в Търговския регистър, съобщиха от банката. 


Иван Христов е в състава на управителния съвет на ББР от септември 2013 г. В справката за него, разпространена от банката, се посочва, че е завършил е "Индустриален мениджмънт" в Техническия университет в София и "Финанси, кредити и застраховане" в Стопанската академия в Свищов. Кариерата му преминава през БНБ, Първа частна банка и Централна кооперативна банка. В продължение на 10 години заема поста регионален мениджър на "Райфайзенбанк" за региона Сливен и Ямбол. През 2011 г. поема ръководството на отдел "Териториално развитие и човешки капитал" в "Токуда банк".


Българска банка за развитие е държавна финансова институция, насочена към подкрепата на микро-, малките и средни компании в България. ББР е една от четирите банки с най-висок дългосрочен кредитен рейтинг у нас (BBB-). Общият й капитал е 1.587 млрд. лв. Основна част от ресурсите й се формират от привлечени средства от кредитни институции, като най-голям е делът на средствата от международни финансови организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK