Печалбата на банките през 2013 г. нарасна за пръв път от 2008 г.

Печалбата на банките през 2013 г. нарасна за пръв път от 2008 г.

© Юлия ЛазароваПечалбата на банките в България за 2013 г. нарасна за пръв път от 2008 г. насам. По данни на Българската народна банка към края на декември общата печалба на сектора е 584.9 млн. лв., с 3.11% повече спрямо година по-рано, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.


Леко се ускорява обаче и годишният темп на нарастване на необслужваните кредити (с просрочие над 90 дни), след като от пролетта на 2010 г. тенденцията неизменно беше на забавяне.


Увеличението на печалбата през миналата година идва на фона на слабия финал на 20123 г., когато през декември банковата система излезе на първата си от десет години загуба от 37.3 млн. лв., припомня изданието. 
Данните на БНБ показват, че само през декември общата печалбата на опериращите в страната 30 банки е била в размер на 20.3 млн. лв. За сравнение, месец по-рано резултатът е 53.1 млн. лв. Общо седем институции приключват годината на загуба, докато в края на 2012 г. броят им беше 10 (сред които и изтеглилият се впоследствие от местния пазар клон на латвийската Регионална инвестиционна банка).


Главната "спирачка" пред добрата рентабилността на банковата система остават свиващите се приходи от основна дейност на финансовите институции. През изминалата година кредитната активност в сектора остана практически замръзнала, като ръстът в обемите на отпуснатите заеми е с минимални темпове – едва 0.4% при корпоративните кредити (до 38.3 млрд. лв.) и с 0.5% при финансирането за домакинствата (до 18.5 млрд. лв.).


Увеличението на депозитите продължава - тези на домакинствата нарастват с 9.4% (до 39.2 млрд. лв.), а на бизнеса - със 7.5% (до близо 23 млрд. лв.)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK