Заради кризата в Украйна ЕБВР понижи прогнозата си за растежа в Централна и Източна Европа

Заради кризата в Украйна ЕБВР понижи прогнозата си за растежа в Централна и Източна Европа

© ShutterstockЕвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че заради криза  украинската икономика ще се свие значително, Русия ще изпадне в стагнация, а растежът в Централна и Източна Европа и Централна Азия ще се забави. Това се посочва в доклад на банката, разпространен на започналата днес във Варшава годишна среща на финансовата институция, инвестираща в 34 държави от региона. 


ЕБВР очаква, че страните - членки ще постигнат икономически растеж от 1.4% през тази година, с 1.3 процентни пункта по-слаб от очакваното в началото на годината.  Банката прогнозира, че украинската икономика ще се свие със 7%  през тази година и ще постигне нулев растеж догодина.  Очакванията за Русия са да влезе в стагнация през 2014 г., а през 2015 г. да се върне към макар и слаб растеж от 0.6%. 


Прогнозата за България е коригирана леко нагоре - от 1.8% през януари, колкото е записано и в държавния бюджет, на 1.9% сега, благодарение на износа. В същото време се отбелязва, че слабият ръст на кредитирането ограничава вътрешното потребление и инвестициите, а слабото потребление, съчетано с намалени цени на енергоносителите рефлектира в дефлация. Опасенията за България са свързани с възможен спад на приходите от туризма заради кризата.


Банката очаква догодина българската икономика да нарасне с 2 процента, което може да дойде от подобрение в износа и съживяване на вътрешното потребление. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK