Централната банка: КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ (допълнена)

Иван Искров

© Юлия Лазарова

Иван ИскровКТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ, така че вложителите в тази банка не трябва да се притесняват и няма смисъл да се нагнетява общественото напрежение. Това обяви управителят на централната банка Иван Искров. 


Той допусна, че прекратяването на операциите на банката ще създаде проблеми на някои фирми, които имат сметки там, но предположи, че те имат пари и в други банки и ще могат тях да ползват. 


Една от най-ликвидните банки преди слуха КТБ много бързо се оказа с изтеглени огромни средства, посочи Искров. След като БНБ пусна съобщението за въвеждането на специален надзор в 11:40 ч. изпълнителните директори на КТБ информирали, че на практика не биха могли да продължат да обслужват задълженията си.
Изтеглените пари от КТБ са прехвърлени в други банки, тоест остават в банковата система, увери Искров.


И малки и големи вложители трябва да са спокойни, защото банката е поета под контрола на БНБ, не е фалирала и не се налага да се прибягва до фонда за гарантиране на влоговете, подчерта Искров.


Няма необходимост хора да ходят, да се редят на опашки пред офисите и т. н., обяви Искров. Той обясни, че кредитите към КТБ трябва да се обслужват междувременно, офисите й ще функционират, но никой няма да може да предявява претенции към нея.


Ръководството на КТБ е с отнети прави


С решението от днес на БНБ, с което Корпоративна банка беше поставена под специален надзор, за три месеца се отнемат правата на акционерите, които държат над 10 на сто от банката – дружеството на Цветан Василев "Бромак" с 50.66% и Bulgarian Acquisition Company II (суверенния фонд на Султаната на Оман) - с 30.35%. Това не важи за дела на руската ВТБ, която притежава 9.9 на сто от капитала.


За този срок от три месеца се спира изпълнението на всички задължения на КТБ, ограничава се и дейността й – забраняват й се всички дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Членовете на УС – четиримата изпълнителни директори както и четиримата членове на Надзорния съвет са отстранени като дейността на банката се поема от двама квестори. Това са Христина Стамова, която вече е била банков квестор и Славяна Данаилова, дългогодишен служител на "Банков надзор" в БНБ.


Квесторите веднага ще започнат с помощта и на одитор преглед на цялостното състояние на банката. Заедно с миноритарния акицонер, който вече е поискал разговори с централната банка - ВТБ, ще започнат веднага разговори. Те са били поискани от акционера още сутринта.


"Квесторите са шефовете на банката в момента. Правомощията им са огромни, за да може да се консервира банката, тя е изключена моментално от платежната система", обясни още Искров.


Нов инвеститор проявява интерес


Идеята ни е да се санира банката, ако трябва да се намали капитала, и вече като по-чист, саниран обект да се водят разговори и с потенциални купувачи, посочи управителят на централната банка като така намекна, че има инвеститорски интерес към КТБ. Той отказа повече подробности по темата с думите, че има първоначално заявен интерес и докато не се проведат разговори не трябва да се спекулира. В изказването му беше споменат и суверенният фонд на Султаната на Оман.


Когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят подкрепа, банката ще възстанови дейността си. Дотогава ще изчакат всички, обясни Димитър Костов, подуправител на БНБ. Каква подкрепа ще е необходима, ще се изчисли от квесторите.


Ситуацията не засяга другите банки
Нашият банков сектор няма типичните за Западна Европа взаимовръзки, така че ситуацията в КТБ не влияе по никакъв начин на другите банки в страната, посочи още Иван Искров.


Той реши да опровергае и появили се коментари за заплахи за валутния борд заради случилото се.


Няма никакво отношение състоянието на КТБ към валутния борд, той е начинът, по който функционира БНБ, да не се спекулира с такива неща, предупреди той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Финанси

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK