Централната банка: КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ (допълнена)

Иван Искров

© Юлия Лазарова

Иван ИскровКТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ, така че вложителите в тази банка не трябва да се притесняват и няма смисъл да се нагнетява общественото напрежение. Това обяви управителят на централната банка Иван Искров. 


Той допусна, че прекратяването на операциите на банката ще създаде проблеми на някои фирми, които имат сметки там, но предположи, че те имат пари и в други банки и ще могат тях да ползват. 


Една от най-ликвидните банки преди слуха КТБ много бързо се оказа с изтеглени огромни средства, посочи Искров. След като БНБ пусна съобщението за въвеждането на специален надзор в 11:40 ч. изпълнителните директори на КТБ информирали, че на практика не биха могли да продължат да обслужват задълженията си.
Изтеглените пари от КТБ са прехвърлени в други банки, тоест остават в банковата система, увери Искров.


И малки и големи вложители трябва да са спокойни, защото банката е поета под контрола на БНБ, не е фалирала и не се налага да се прибягва до фонда за гарантиране на влоговете, подчерта Искров.


Няма необходимост хора да ходят, да се редят на опашки пред офисите и т. н., обяви Искров. Той обясни, че кредитите към КТБ трябва да се обслужват междувременно, офисите й ще функционират, но никой няма да може да предявява претенции към нея.


Ръководството на КТБ е с отнети прави


С решението от днес на БНБ, с което Корпоративна банка беше поставена под специален надзор, за три месеца се отнемат правата на акционерите, които държат над 10 на сто от банката – дружеството на Цветан Василев "Бромак" с 50.66% и Bulgarian Acquisition Company II (суверенния фонд на Султаната на Оман) - с 30.35%. Това не важи за дела на руската ВТБ, която притежава 9.9 на сто от капитала.


За този срок от три месеца се спира изпълнението на всички задължения на КТБ, ограничава се и дейността й – забраняват й се всички дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Членовете на УС – четиримата изпълнителни директори както и четиримата членове на Надзорния съвет са отстранени като дейността на банката се поема от двама квестори. Това са Христина Стамова, която вече е била банков квестор и Славяна Данаилова, дългогодишен служител на "Банков надзор" в БНБ.


Квесторите веднага ще започнат с помощта и на одитор преглед на цялостното състояние на банката. Заедно с миноритарния акицонер, който вече е поискал разговори с централната банка - ВТБ, ще започнат веднага разговори. Те са били поискани от акционера още сутринта.


"Квесторите са шефовете на банката в момента. Правомощията им са огромни, за да може да се консервира банката, тя е изключена моментално от платежната система", обясни още Искров.


Нов инвеститор проявява интерес


Идеята ни е да се санира банката, ако трябва да се намали капитала, и вече като по-чист, саниран обект да се водят разговори и с потенциални купувачи, посочи управителят на централната банка като така намекна, че има инвеститорски интерес към КТБ. Той отказа повече подробности по темата с думите, че има първоначално заявен интерес и докато не се проведат разговори не трябва да се спекулира. В изказването му беше споменат и суверенният фонд на Султаната на Оман.


Когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят подкрепа, банката ще възстанови дейността си. Дотогава ще изчакат всички, обясни Димитър Костов, подуправител на БНБ. Каква подкрепа ще е необходима, ще се изчисли от квесторите.


Ситуацията не засяга другите банки
Нашият банков сектор няма типичните за Западна Европа взаимовръзки, така че ситуацията в КТБ не влияе по никакъв начин на другите банки в страната, посочи още Иван Искров.


Той реши да опровергае и появили се коментари за заплахи за валутния борд заради случилото се.


Няма никакво отношение състоянието на КТБ към валутния борд, той е начинът, по който функционира БНБ, да не се спекулира с такива неща, предупреди той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (313)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  КТБ не е фалирала,но продължава да се създава паника ще повлече цялата банкова система.Все по-реално изглежда,че това е целта на Пеевски,а ако падне валутния борд въобще не ми се мисли.

 2. 2 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Гледах пресконференцията, но в един момент не успах да издържа, защото недоумявам как може да има толкова бездарни журналисти, които задават въпроси, употребявайки думи, все едно са на нивата на село (визирам Диков и други подобни)

 3. 3 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Иван Искров: КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ

  Добре е да дава повече разяснения, защото това звучи като изявление на Орешарски, че кабинетът няма да подава оставка... днес.

 4. 4 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Няма кой да ме убеди, че въпреки всичко Пеевски и Василев не са си партия.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 5. 5 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Фалирала е, но още не искат да го признаят!
  А и се чува че, руснаци проявяват интерес да я закупят!
  Цената естествено ще е нищожна след обявяване на фалит!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Иван Искр(ен)ов ми се виждаше доста неискрен. Споделам ви това искрено и лично. В КТБ има и голяма сума пари на АЕЦ "Козлодуй", но никой не се сети да пита за това, нито пък някой банкер се сети да каже?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ...Лъки, ти си геврек, геврек, геврек...

 9. 9 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 406 Весело

  Писах аз преди време, че при тази пирамида въпросът не е дали ще фалира, а кога ?
  За съжаление се оказах прав по-бързо от очакваното ...
  А борбата кой да я купи за безобразно малко пари е ясна - КТБ държи като обезпечения много апетитни дружества - като започнем с БТК ...
  Както досега нещата се пудреха и изкуствено се завишаваха цените, сега пък обратно - ще паднат под себестойност и арбитража е готов.

  Led Zeppelin Forever !!!
 10. 10
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 11. 11 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 433 Неутрално

  страшна дебилия вилнееше на тази пресконференция, реплики като "абе млъквайте бе", "сульо и пульо" владееха атмосферата. абсолютно безотговорно и просташко.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Сега е твърде късно! Защо БНБ спа толкоз дълго зимен сън?
  Да благодарим на управляващите за новата изненада!

  klimentm
 14. 14 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Желаещите могат да помогнат на КТБ със sms (допълнена)

 15. 15 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Няма и да фалира това е сигурно, не и със собственик като Цветан Василев, колкото и да му се иска на Пеевски да види погрома на банката, мечтата му няма да се осъществи.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  “Той допусна, че прекратяването на операциите на банката ще създаде проблеми на някои фирми, които имат сметки там, но предположи, че те имат пари и в други банки и ще могат тях да ползват.”

  Много неадекватно поведение на Искров!
  Първо изчака ескалацията да дойде на max, след което каза че всичко е под контрол... Депозитите на хората няма да пострадат, но какво е положението със заплатите, които се получават през КТБ?! Тези с депозитите са едно на ръка, но какво правят хората, които си плащат комуналните услуги и ежедневните разходи през сметки от КТБ?! За колко хора става дума?!
  И нека си припомним, че Иван Искров получи втори мандат благодарение на политически гешефт, така че едва ли това ще бъде последната му изцепка.
  А мустакът съвсем случайно е във Виена... И така колко - от тук до края на света?!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Щом не може да плаща задълженията си, значи е фалирала.

 18. 18 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 443 Неутрално

  За да се стигне до тук, КТБ да мине под контрола на БНБ значи има проблем.
  За да има проблем, този проблем е трябвало да се идентифицира много отдавна, точно от същата БНБ.
  Та, ако е имало опасност от липса на ликвидност, БНБ е трябвало да се намеси.
  И, сега идва въпросът, къде е била БНБ и нейния надзор?
  Защото остава съмнението, че в момента БНБ, както и Прокуратурата изпълняват поръчката на Доган и Пеевски за унищожението на Ц.Василев.
  Не, че ме е жал за него, но това е изкривена справедливост, в една изкривена държава.
  Та, ако ще разследват Василев, защо не започнат и с Пеевски?
  И, най-накрая, ще се намерят ли виновни или отново- белята се случи...но, виновни за това няма.
  А за потърпевшите- българската икономика и граждани...една студена вода.

 19. 19 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 461 Любопитно

  Оппалааа...
  И сега какво става с парите на държавните организации. Нали бяха на много сигурно място в най-ликвидната и стабилна финансова институция в България, която печелеше търгове за обслужваща банкова институция, както аз си сменям чорапите...
  Да не би с държавните пари да са купени разни табаци, направени някои мултиплекси, изработени някои презервативи и охранени някои гуцита, които вече не са собственост на същата тази финансова институция...

  ОСТАВКА бе! БАНДИТИ!!!!

 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  Дано не е опит да се повторят нещата от 96-97-ма...
  Ако КТБ фалира и повлече и цялата система(вероятно е трудно да стане,не е изключено),та на Пеевски и на мама кредитите ще се стопят...

 21. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Май новия политик Бареков доста е изтеглил за батерии на ВЕФ-а...?>>

 22. 22 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Искров е невъздържан, дописниците, които отправят въпроси - безписмени, а Дневник пише под равнището си. Моля всички да се осъзнаят. Искам да прочета какво се случи, защо се случи /кой е отговорен/ и какво предстои. Ще има ли подобен откъслек в съдържателния поток?

 23. 23 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 634 Неутрално

  А вече има намеци,че руската държавна ВТБ иска да купи КТБ.
  И с нея ще ни купи всички нас, щото парите на бг институциите са там.
  "В Корпоративна търговска банка се съхраняват 48% от парите на държавни дружества. Това са 408 млн. лв. или общо една пета от обявения капитал на банката – 2,21 млрд. "
  Честито българи,честито патриоти, най-после рубладжиите ще ни продадът елегантно и без шум. Бабите гласували 15-15 няма да разберът никога какво са направили, а Милен Велчев пак ще удари едра комисионна. Таман онази от обръщането на дълга е на свършване.... Трябва да има настроение "потресено", "омерзение" и "ужасено" не изразяват добре ситуацията.

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нервен, неясен , повтарящ се , убеждаващ ни ,
  ИСКРОВ "добре" е проспал процесите в банката ..
  БНБ - надзора !!??
  Добре си поживя и Искров - с години ..
  Сигурно е заспал вече , дълбок, богат , банкерски сън .......:))

  BIG AL
 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Замириса на 1996 година.

  И в морето ми е до колене .....................
 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А кога ще се потърси отговорност на хората,които предизвикаха това?Най-вече семейство -майка и син Пеевски??
  Предполагам,че идеята им е да изкупят на безценица КТБ,като за това свидетелства и интереса,предявен от руската банка ВТБ,която вече един път игра с тях в екип,при приватизацията на Булгартабак...

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Мислех си че е невъзможно 1997 да се случи отново но съм бил много голям наивник. При това беше очевидно че се отнасят към тях като към галеното детенце.

  klimentm
 28. 28 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 429 Любопитно

  Те какво казваха вчера, то какво стана. Само къде беше БНБ досега?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Парадоксът е , че банките у нас , гръцките ,
  на фалиралата Гърция - са по - стабилни , от тези , "НАШИ"", които държат и държавни мангизи !!???

  BIG AL
 31. 31 Профил на Обектив
  Обектив
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ... и един мармот завива шоколада в станиол.

  Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
 32. 32 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  А Искров кога ще бутнат за дълги години в затвора.....Страшно нагъл, алчен и неприятен комунистически типаж.

 33. 33 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не е фалирала, казват, но е спряла да плаща поради липса на пари! А когато една банка няма пари, то тя не е банка!
  ФАЛИТ му се казва, както и да го увъртат! Дано повечето от "хората" изгорели с огромни суми да са агенти на ДС, тогава новината за фалит ще е добра!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#26] от "eurogi":

  Най огромна е вината на БНБ, не е луд който изяжда баницата!

  klimentm
 35. 35 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Стига глупости, една банка не може да бутне борда.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз отдавна казвам, че умните хора си влагат парите в алкохол, хазарт и леки жени в Слънчев бряг, ама много решиха да ги потурчат из банки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Рано или късно всички финансови, политически и човекоподобни балони се пукат с гръм и трясък.

  Чавдар Михов
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Изобщо мустакът милионер , някой го е излъгал ,че става за банкер ..
  Може би ДС- другарите :
  ДАВАШ кредити - на СВОЙ приятел !!!-огромни , с който , ако се скараш с НЕГО - мутрата -той ти ФАЛИРА банката :)
  Толкова е просто ..))

  BIG AL
 40. 40 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 493 Неутрално

  щом наднормената майка и синчето и с 2-3 вестника, могат да фалират банка, смятай за какво говорим.
  Цветан Василев се скарал с Пеевси и хоп .... КТБ фалира....
  Хора, в кой век живеем, .... какво правим? Има нещо гнило в цялата система....

 41. 41 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":

  щото публична тайна е (беше), че членовете на Банков надзор са нечии (точно чии хора) или че ги държат с компромати (къде истински, къде скалъпени), изготвени от ДАНС и службите...
  Познайте още колко държавни служби/агенции/комисии са в "сън" хипнотизирани.

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 42. 42 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Гневно

  Ами пич,червен, като не е фалирала, защо не отвориш едно гише в БНБ(която управляваш), на което вложителите в пиб да си теглят влоговете, ако желаят! ??? Проблем ли ти е? ЗАЩООООО????

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  Специалният (особеният) надзор е процедура, през която минаха всички банки от Балканбанк, ПЧБ и т.н., преди да бъдат фалирани...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#42:"Коки"]вложителите в пиб[/quote]
  Сори! в ктб!....

 45. 45 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  От една страна, Пеевски си постигна целта и събори КТБ и Цветан Василев. Но Василев си е прехвърлил достатъчно пари, таке че няма нужда да го мислим.

  От друга страна, защо си мисля, че преди изборите се замитат следи?

  И защо, когато БСП управлява, почват да фалират банки?

 46. 46 Профил на Jogy
  Jogy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "Angelina":

  Би ли разяснила с подробности, какво толкова му е великото на Цветан Василев, че няма да му фалира банката, която е останала без пари?

 47. 47 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#40:"dutch"]Хора, в кой век живеем, ..[/quote]
  Във векът на комунягите....

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тази банка не може да бутне борда :)
  Тя просто ще се стабилизира , с нашите , дребни мангизи и ще продължи да дава кредити - на когото трябва..
  Винаги дребният вложител го отнася :))

  BIG AL
 49. 49 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "bate_but...":

  няма банка в света която да оцелее, ако масово вложителите започнат да теглят парите си от нея

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 50. 50 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  Снимката: Това не са роботите, които търсите, вървете си гледайте работата.

  Багои джедая.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 51. 51 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  То ,че ще има изгорели си е ясно........Кой ще загуби от двата отбора обаче не ми е ясно....... Ако всичко беше наред и руснаците искаха да я купят какво пречеше да я купят....

 52. 52 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 744 Любопитно

  Уважамо червено юпи,

  "под контрола" тук значи да я рефинансирате. Но така вие помагате на фирмите пощенски кутии на които КТБ отпусна кредити.

 53. 53 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "...ще създаде проблеми на някои фирми, които имат сметки там, но предположи, че те имат пари и в други банки.."
  Кво? Тоя сериозно ли говори или се майтапи с хората?

 54. 54 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#39] от "BIG AL":

  Трудностите за КТБ идват на първо място от събореното доверие на клиентите, постигнато чрез целенасочени манипулации.

  Дори тук преди няколко дена из форума някой приканваше хората да си изтеглят парите от КТБ.

 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "1_bulgarin":

  Изгорели са българите. БНБ ще налее ликвидност в нея за да я спаси, дали през гаранционен фонд или друга схема, няма значение, масрафа го плаща държавата, реципрочно данъкоплатеца.

  То не че, по света масово не се случи същото де, но ония са богати, а ние...

 56. 56 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Дневник, моля не спирайте коментарите под тази тема... Ще има какво да се прочете.
  В БГ също би трябвало да има закон за свободата на словото на който също може да се позовете.

 57. 57 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 601 Весело

  [quote#14:"vanillaeyes"]

  Желаещите могат да помогнат на КТБ със sms (допълнена) [/quote]

  Изпратете смс със следното съдържание: DMS KTB на номер 17 777

 58. 58 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма банка в света, която да може да издържи при Bank Run. За незнаещите - Bank Run се нарича ситуацията, когато хората масово се впуснат да теглят депозитите си от дадена банка.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#28:"vigilo_confido"]Те какво казваха вчера, то какво стана. [/quote]
  Завчера ме убеждаваха едни мустакати тролчета тук във форума че страшно няма, БНБ била казала еди какво си, показателите били не знам какви, експертите уверявали нещо...

  А аз завчера още като ги видях прословутите "експерти" Хърсев и Стоян Александров /Малката секира/ и ми замириса на 1997г. Всъщност още когато го видях Румен Гечев в правителството, той има опит във съсипването на икономиката. Само със срока сбърках, като видях резултата от изборите 2013г прогнозирах катастрофата след местните избори 2015 но те пепелянките решиха да се захапят предварително.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Това означава и, че държавните дружества, които имат сметки там, не могат да оперират с тях. Това ми се струва доста по-страшно, отколкото фалит или не на някаква си банка.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 61. 61 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Леле, тоя откъдето мине...
  Добре, че не влезе в ДАНС...

 62. 62 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 443 Неутрално

  " за три месеца се отнемат правата на акционерите, които държат над 10 на сто от банката – дружеството на Цветан Василев "Бромак" с 50.66% и Bulgarian Acquisition Company II (суверенния фонд на Султаната на Оман) - с 30.35%. Това не важи за дела на руската ВТБ, която притежава 9.9 на сто от капитала."

  Интересно съвпадение как дяла на руснаците е точно колкото трябва за да попаднат в тези 10 на сто на които се отнемат правата за 3 месеца.

 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":
  До коментар [#34] от "klimentm":
  До коментар [#13] от "klimentm":

  Как искаш регулатор, обучен в началото на 2000те години в САЩ от дерегулаторите там, виновни за финансовата криза 2008-2009, да регулира?

  Логиката е много проста!

  Виж му vita-та кой и къде го е учил.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  Все едно да си влагам парите в 60 годишна панелка в циганската махала, това предлагаш ти

 65. 65 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#54] от "sanlivko":

  И дори наистина фактите да са такива каквито БНБ изнася, пораждането на паника много бързо може да им извърти една много лоша 'шега' от която да пострадаме всички.

 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  Аз отдавна казвам, че умните хора си влагат парите в алкохол, хазарт и леки жени в Слънчев бряг, :))
  ..............
  Иванич, като те гледам теб - алкохолът ти е бил -джибри, хазарт си играл с Черепа , а жените ти са били - дърти рускини - следователно НЕ си поумнял , а си затъпял - и гласувал за БКП-БСП ....)))

  BIG AL
 67. 67 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "Другари, дамските въшки са срам за комсомолките ":

  Именно, просто сменят собствениците. ВТБ ще я купи, а Цветанов ще го пенсионират.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#23] от "attitude":

  Хм, малко е спорно къде точно се съхраняват парите на държавните институции в момента. В смисъл те се водят, че са в КТБ, ама там май се оказва, сейфовете са пресушени...

  Баси тъпата държава, баси простото племе, колко пъти ни изклатиха по тая схема и все не ни идва акъла, не е истина...

 69. 69 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#54] от "sanlivko":

  Ай стига глупости ! Що за идиот трябва да си държиш парите в тази банка ? Рационалната мисъл не ти ли подсказва нещо като им видиш лихвите ? Или сигурно си казваш ами пазар, ето тези са най-добри... Съвсем резонно трябва да си изгорят кинтите вложителите в КТБ. Всъщност те вече изгоряха. Няма КТБ вече.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Станишев; Шефа на ДАНС за един ден; Агата твърдо следват курса за досъсипване на България!
  Овце сме, че им го позволяваме!

  Да разлая троловете!!
 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз искам да чуя обаче, Искров как точно си носи отговорността по случая. Тоя банков надзор за чии съществува като институция,?

 73. 73 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Поредния гол САР, как се беше разпищолил, не е истина, сега след него банкрут на всичко до което се е докоснал, включително и футболния отбор на Ботев. Сигурен съм, че депозита на ГИРОИНДЖИЛЕРА с лихвите нЕма да пострада.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#58:"Crux"]За незнаещите - Bank Run се нарича ситуацията, когато хората масово се впуснат да теглят депозитите си от дадена банка.[/quote]
  И е КРАЙНО време компетентните органи /ДАНС или кой знае кои отговарящи за националната сигурност/ да се занимаят с главният прокурор Цацаров. Защото безспорно той има ЗНАЧИТЕЛЕН принос за паниката. Пеевски и Мустака могат да се плюят колкото си искат, хората друго и не очакват от тях. Но показното тършуване от прокуратурата в сградата на КТБ е напълно достатъчно да предизвика Bank Run. В комплект с абсурдните обвинения за убийци пратени от Мустака и най-големият глупак ще хукне към гишетата.

  Още при Костинброд Цацата лъсна като изпълнител на мръсни политически поръчки сега с КТБ вече окончателно е разобличен. Щях да повярвам, че се интересува наистина от икономическата престъпност в КТБ ако го беше направил преди 1 година. Но сега съвсем очевАдно изпълнява поръчка на Пеевски.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на alienfromcuba
  alienfromcuba
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "klimentm":

  От два дена се питам 3 върпоса:

  1. Българските журналисти за колко сребърника биха продали народа си?

  2. Искров спи ли зимен сън насред лято?

  3. Дали говорим за борба ДПС - ГЕРБ или има и един по-недоловим червен принюх, които да цели две неща: точене на 1-2 млрд. и руска банка в топ 5, която да има много добър поглед в/у Българската икономика: да не забравяме къде енргийните дружества си държат парите, кой държи БТК, кой "финансира" Булгартабак и ВОД Строй. В крайна сметка обществена тайна е, че СитиБанк служи и държавни интереси на САЩ и аналогично би било смешно да мислим, че ВТБ с Велчев и Дянков в структурите си няма да служи на руски интереси особено в ключовия сектор енергетика.

  1. Мили журналисти. Финансовите пазари се градят на доверие. Ако то се загуби то и 90% от стойността в тях може да се загуби. Всички знаете, че банка наистина може да се убие с вестник и точно в този момент, когато държават е пред понижаване на кредитния и рейтинг, в този момент, в който фискъте е изпразнен, да се дадат предпоставки за атака с/у 4-тата най-голяма банка КТБ, а оттам не дай боже и срещу третата най-голяма ПИБ е с огромни последствия.

  2. За шастие от месеци в банковата система има свръхликвидност. Защо? Защото хората масово държат парите на депозити. теглят се малко кредити. Корпоративното кредитиране е предимно оборотно, с чат пат някои лимит за БГ и акредитиви. Инвестиционното/прокетно финнсиране почри отсъства. Това, обаче трбва да се каже на хората. При положение, че атакуват една от Банките и че атакуват, очевидната марионетка на КТБ - настояюият шеф на банков надзор (миналият бе ОК) - то от теб се очкава веднага да отидеш пред медиите и да успокоиш тълпата. Шапка свалям на Александров и Хърсев, че те първи реагираха. Александров винаги ми е харесвал. Хърсев не, но и двамата посъпиха отговорно. Кадиев е пълен дебил - за чий *** му трябваше да нагнетява напрежение.

  3. Всички знаем колко се разрастна КТБ по времето на ГЕРБ и как Борисов си ваемаше компании през нея. Например, през нея атакува Гриша Ганчев. От друга страна - с Булгартабак и ВОД СТрой е очевидно и че КТБ е банкта на ДПС. Какво имаме сега развод между ГЕРБ и ДПС и са почнали да се карат за имуществото. От една страна има необезпечени кредити раздавани на компаниите на Прасчо, което означава, че с едно залог на ЦТП може да оставят банката с пръст да не кажа къде. От друга страна имаме банка, която дори и с необезпечено кредитиране и точене има много интересни, активи макар и не носещи настоящ кеш - например БТК, тоест имаме нещо като мелез между търговска и инвестиционна банка, макар и не де юре, а де факто. Оттам, ако някой се интересува от това да има разработена банка с хубави и стратегически активи, то КТБ е идеална. От известно вереме - може би година - циркулират слухове, че Русия си търси БГ банка и може просто и театър да гледаме. Това е малко по-сложно и се съмнявам да е случая, макар, че в Кремъл са майстори на шаха. Според мен ДПС просто е готово да убие България с цел да си опази активчетата под ръководството на Дебелян Пеевски.

  Надявам се максимално бързо да се спре с масовата психоза. БНБ да си изчисти бакиите и да продължим напред.

 76. 76 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Ситуацията не засяга другите банки"

  Не и поне докато Пеевски не реши (по внушение на "космически сили" да се намеси и там. А медиите услужливо плющят заглавия, които е сигурно, че ще накарат "мат`ряла" да вие опашки пред гишетата.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 77. 77 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#25:"БГА Балкан"]Замириса на 1996 година.[/quote]
  ами с румен гечев председател на икономическата комисия в парламента само на хиперинфлация може да замирише, не на теменужки...

  zenrus.ru
 78. 78 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  сага само една политическа криза ни трябва...

  Евроатлантида
 79. 79 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ф А Л И Р А К И С ! ! !

  Не е фалирала, ама пари няма да връща, на никой нищо няма да дава, ще се "санира" и ще се продава. Май ще има пак изгорели... тъпото е че има много държавни пари вътре. Тях фонд за гарантиране на вземанията НЕ ГИ ПАЗИ!!!

 80. 80 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fred":

  [quote#59:"Fred"]Всъщност още когато го видях Румен Гечев в правителството, той има опит във съсипването на икономиката. Само със срока сбърках, като видях резултата от изборите 2013г прогнозирах катастрофата след местните избори 2015 но те пепелянките решиха да се захапят предварително. [/quote]

  Те самите не очакваха, правителството да оцелее толкова дълго. Всичко беше направено за да се издържи само зимата. Затова сега не знаят, какво да правят. Оставката дойде от Местан, който показа малко разум и се усети, че до следващата зима всичко ще се е срутило.

 81. 81 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...изпълнителните директори на КТБ информирали, че на практика не биха могли да продължат да обслужват задълженията си."

  Не-е-е, банката не е фалирала.

 82. 82 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 880 Неутрално

  прокуратурата е част от мафията в бг. миналата година беше използвана за да се направи държавен преврат, в началото на седмицата 3 напълно невинни хора бяха обявени в убийство на пеевски ( същия номер вървеше за дуган едно време), оная седмица видяхме какво направиха с КТБ.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 83. 83 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#57] от "_dan_":

  Нее, смс-т да се изпраща на номер 1515!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 84. 84 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#44] от "Коки":
  [quote#44:"Коки"]Сори! в ктб!.... [/quote]


  И ПИБ ,и тя !
  Щото се говори/не само се говори/ че пък ПИБ са се изръсили с 40-50 млн за да купят терените където се очаква да изпълзи от водата Южния паток и да хванат големия келепир.
  За момента /надявам се не само/ обаче хващат на Муро онуй- как се казваше.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 85. 85 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За Пеевски - парите и имотите, за Василев - билет за Южна Африка, за Русия - банка (и половината държава в нея) на безценица, за нас - чаша студена вода.

  Време е да грабваме телата.

 86. 86 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#74] от "Fred":

  Поздравления! Точно в 10-ката.

  И в морето ми е до колене .....................
 87. 87 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  Ц,ц - ти да видиш!

  Нали, таковата, капиталова адекватност, ликвидност, джиджи - биджи?

 88. 88 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 737 Неутрално

  защо ли ситуацията странно ми напомня за застрахователно дружество "юпитер", което беше източено и фалирано? Сега остана с нашите депозити да спасяват олигархията

  Евроатлантида
 89. 89 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сега интересно каква цена ще докарат по емисията на дълг...

  Щото в тая политическа обстановка, сега и това... Очаквам в скоро време кредитния рейтинг да хвана мечата пътека...

  Абе, лош късмет ли е, управленска простотия ли...ама е факт, БСП като потъва, завлича цялата държава със себе си. Традиция...

 90. 90 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 429 Любопитно

  Да не стане така, че да трябва тази банка да бъде спасявана чрез 'Bailing out' от страна на данъкоплатеца за да не повлича крак, явно скоро ще се разбере.

 91. 91 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  В този момент Искров прави това, което трябва. Няма начин обаче да избегне въпросите за това какво е правил банковия надзор до сега. С анонимка или не, въпросът остава. Не вярвам Искров да не е бил запознат. Самият Искоров носи голямата отговорност. Сигурно няма да се стигне до апокалипсис, но щети ще има. Все пак КТБ обслужва маса предприятия. Банковата ситема ще оцелее, но някои "лоши" кредити ще ги платим косвено всички ние. На Искров му се плаща огромна заплата това да не се случва.

 92. 92 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#23:"attitude"]А вече има намеци,че руската държавна ВТБ иска да купи КТБ. [/quote]
  Значи може германска, унгарска, френска, гръцка банка да оперира в България, но руска не може? А ти какво предпочиташ? Фалит на КТБ или продаване на русняците?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на Борислав Обрешков
  Борислав Обрешков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали може държавните институции да са дръпнали парите си през последните дни и така да са сринали ликвидността и с цел да я вземат от сегашния собственик.
  Така и така най-големия депозитар там е държавата и това ми се струва доста вероятно

 95. 95 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#62] от "lele266":

  Руснаците са изритали оманеца? Звучи епично ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#75:"maxim_oritz"]точене на 1-2 млрд. и руска банка в топ 5, която да има много добър поглед в/у Българската икономика[/quote]
  Тия искаха дори да купят пенсионният фонд Доверие а там са пенсиите на 2 милиона българи! Ще ги окрадат и какво ще правят тези хора? Добре че беше героичната борба на мениджмънта на фонда а и БСП не посмяха да позволят толкова нагла кражба та се размина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 97. 97 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#20:"popovski31"]Дано не е опит да се повторят нещата от 96-97-ма...
  Ако КТБ фалира и повлече и цялата система(вероятно е трудно да стане,не е изключено),та на Пеевски и на мама кредитите ще се стопят...[/quote]

  Много трудно ще стане тази работа. Валутният борд е точно за тази цел. Ясно, че мама и гуци имат интерес да го бутнат и да изпаднем в хиперинфлация, че да им се стопят кредитите, но не са чак толкова силни... Ако КТБ фалира, кредитите им ще си останат същите, просто някой с пари ще им купи дълга на по-ниска цена, а гуци ще продължава да дължи ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 98. 98 Профил на Алдис
  Алдис
  Рейтинг: 402 Неутрално

  КТБ няма лквидност,но не била фалирала ! Звучи ми като оксиморон , като умен глупак ; богат бедняк ; дървено желязо . Ясно е , че вече е дала фира . БНБ се опитва да успокои ситуацията , за да не се получи верижна реакция с други търговски банки. За да се избегне обаче подобна опасност е необходима бърза намеса на прокуратурата , ДАНС и следствието, за да стане ясно какво точно се случва !

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на somebodynew
  somebodynew
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В края на краищата депозантите ще си получат парите, по един или друг начин, банката вероятно ще я купи някой, след определените процедури или дано по-скоро преди тях. Само с парите на държавните дружества по разплащателни сметки там не е ясно какво ще се случи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK