БНБ: Прави се опит за дестабилизиране на държавата чрез атака срещу Първа инвестиционна банка

Читатели изпратиха снимки от опашки пред клоновете на банката

© Дневник

Читатели изпратиха снимки от опашки пред клоновете на банкатаВ последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Това се посочва в изявление на управителя на Българска народна банка Иван Искров. 


БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, подчертава Искров.


Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната, пердупреждава той.
Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.


Ръководството на централната банка се обръща към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на своите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.


Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации, се посочва в изявлението. 


Уважаеми читатели, решихме да оставим форума отворен, тъй като вярваме в необходимостта от спокойна дискусия по същество за ситуацията около банките. Напомняме ви, че заради ограниченията на Закона за кредитните институции, "Дневник" е уязвим при коментари, които могат да се тълкуват като уронващи доброто име на банките и доверието в тях. Всички коментари, съдържащи непроверени факти или твърдения, както и тези, които не отговарят на правилата на форумите в "Икономедиа", ще бъдат изтривани. Ще сме благодарни на читателите, които докладват коментари с неприемливо съдържание през бутона във форума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK