КТБ – банкова драма в света на кроникапитализма

КТБ – банкова драма в света на кроникапитализма

© Велко АнгеловПубликуваме статията на Петър Ганев от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Текстът е писан преди да възникне напрежението в Първа инвестиционна банка. 


Събитията около Корпоративна търговска банка безспорно са най-голямото предизвикателство пред родната банкова система в последните поне 15 години. Българската народна банка (в условията на валутен борд) работеше тихо и без особени банкови сътресения в продължение на години и ето че за няма и две седмици се случиха ред неща: обвинения срещу подуправител на БНБ за занижен банков надзор, атака срещу една от големите банки и изтегляне на влогове, затваряне на КТБ и поемане на контрол над банката от БНБ, публична пресконференция на ръководството на БНБ (на живо по държавната телевизия), в която се призовава към спокойствие и се влиза в открит диалог с журналисти. На фона на всички тези събития едва ли имаше вариант народната банка да не изгрее на живо в национален ефир, но това прави и предизвикателствата по-големи – каквото и да се случи с КТБ, то ще рефлектира върху доверието в системата и съответно работата на БНБ.


Има поне няколко момента в цялата тази история, които заслужават внимание:
 • Банка на властта? КТБ традиционно се възприема като банка на властта или такава, в която е съсредоточен сериозен държавен ресурс (основно на държавните компании), което в някаква степен я прави различна от останалите банки. Има обаче и нещо друго – през последните години КТБ привлече огромна маса депозити от физически лица, което я направи и една от най-големите банки в страната. Данните от БНБ показват, че ако към края на 2008 г., например, привлечените средства в КТБ са 1,3 млрд. лв. от институции (разбирай основно държавни компании) и няма и 600 млн. лв. - от граждани и домакинства, в края на 2012 г. вече са 1,9 млрд. лв. от институции и 1,5 млрд. от физически лица, а към края на март 2014 г. вече са 1,9 млрд. от институции и 4,5 млрд. от граждани и домакинства. КТБ може и да е "банка на властта", но през последните години се превърна и в банка, където са съсредоточени огромна маса от спестяванията на хората;
 •  
 • Системно важна? Основен въпрос, разбира се, е дали КТБ е системно важна банка и до каква степен нейната съдба е опреляща за другите банки или въобще икономиката на страната? Факт е, че при нас я няма тази взаимообвързаност на банките, която би създала ефект на доминото, тоест една банка дори и да фалира, това чисто оперативно не води до автоматични проблеми за всички останали. Банката обаче е важна поради други две причини – тези 4,5 млрд. лв. депозити на граждани и домакинства и отношенията с държавните компании, чиито пари са в КТБ. Въпросът по-скоро е дали КТБ е системно важна за енергетиката?
 •  
 • Координирана атака, но срещу уязвим противник? Очевидно е, че "крахът" на банката не е причинен от натрупване на лоши кредити, а от координирана атака, породена от динамиката на политическата сцена. Моделът на съвременното банкиране (с частични резерви) стъпва изцяло върху доверието и не е учудващо, че масовото теглене на пари може бързо да катурне една голяма институция. Историята обаче показва, че не е толкова лесно да сломиш банка просто като пуснеш слух (не че няма и такива примери). Обикновено банката, която е под атака има слабости, тоест е уязвима. В случая уязвимостта идва предимно от имиджа и въобще модела на развитие на банката. Макар понастоящем на хартия нещата да изглеждат в класически вид – привлечени средства предимно от физически лица и кредити почти изцяло към бизнеса, общото впечатление е, че в генезиса на успеха на банката стоят парите на държавните компании, което я прави зависима от политическата конюнктура (или обратното). Важен въпрос е и доколко кредитирането от страна на банката е имало политически оттенък, което не означава автоматично, че кредитите не се обслужват, но пак я прави уязвима към промени в политическото статукво и координирани атаки;
 •  
 • Решителни действия на БНБ? Ако оставим настрана темата с надзора (тепърва ще фокусира внимание), то в разгара на събитията народната банка действа по класически модел – става ясно за проблема в петък, а решението идва в неделя. В такива ситуации наистина е важно да се действа бързо и въпросът да е изчистен преди да отворят пазарите или другите банки в понеделник. Под изчистен въпрос имам предвид следното – контролът над банката е поет, съобщава се как ще се действа (държавата влиза в КТБ) и кога банката ще отвори (21 юли). Това се случи, но в следващите дни се появи и малко шум в начертания план след като финансовият министър коментира други опции, които включват участието на акционерите.
 •  
Какво следва оттук нататък? Разглежданите опции досега са проявеният интерес от руснаците (ВТБ) и влизането на държавата (чрез Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете). И двете имат своите минуси – първото е частно решение, което не засяга българския данъкоплатец, но пък с него идват всички опасения от възможно руско влияние в родната енергетика (заради отношенията на държавните енергийни дружества с КТБ); второто решение пък не просто стъпва върху българския данъкоплатец и води до огромен морален хазарт, но и надгражда системен риск към проблемите на банката, тоест ако този модел не сработи, проблемите вече ще са извън обхвата на КТБ.


Друг вариант, който досега не се е коментирал, е частно решение на проблема в рамките на родната банкова система. Дали такова е възможно до голяма степен зависи от това доколко токсични са активите на банката? Ако приемем тезата, че банката не е била уязвима поради натрупване на лоши кредити, а по-скоро заради политически боричкания (проявления на т. нар. задкулисие), то нищо чудно състоянието и да не е толкова лошо. Това така или иначе ще стане ясно в следващите седмици.


Каквото и да се случи обаче, следва да отбележим още веднъж, че най-голямото предизвикателство пред родната банкова система в последните поне 15 години е директен резултат от наслояванията на кроникапитализма (или клиентилизма) в страната.


Ако направим въображаем тест и трябва да изберем между няколко опции какво предизвика срутването на КТБ – дали икономически и финансови резултати, масова паника сред народа или политически обвързаности и задкулисие, то едва ли някой с разума си би посочил нещо различно от третата опция. Неслучайно там, където държавните компании държат парите си е и мястото, където се случват такива катаклизми. Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Неслучайно там, където държавните компании държат парите си е и мястото, където се случват такива катаклизми."

  Добър анализ. Надявам се възможно най-скоро да има информация относно одита.

 2. 2 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен, че събитията се развиват по класически модел – става ясно за проблема в петък, а решението идва в неделя.
  Риба се лови в мътна вода.
  Списъкът от заподозряните не е толкова дълъг - малко са тези, които имат ресурсите да размътят чак така водата.

  If you listen to fools, the mob rules
 3. 3 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Много е лесно да направиш каквото си искаш заключение от един единствен случай- Сега, когато съдбата на КТБ може да бъде последвана и от други банки, с доста различни характеристики, умозаключенията на автора увисват във въздуха. Обикновено така става, когато предварително имаш теза, за която търсиш факти, а не обратното.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  "Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма."
  И забележете,И.Костов няма нищо общо с това.

 5. 5 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В началото на другата седмица имам изпит, та реших днес ставам, пускам компютъра за малко, да видя фейбуци, новини, ала-бала и му удрям едно учене. Речено сторено. Пускам след няколко часа компютъра пак и хоп, чудо. За няма и 6 часа се е разразила истерия. Този път някакви есемеси били замесени. Хората получавали предупреждения да си теглят парите от банката. Толкоз ли не им хрумна, да се обадят в банката, да попитат вярно ли е, има ли проблем. Направо не мога да повярвам докъде са докарани хората и на какви евтини манипулации се връзват.
  Банките да отворят линия, която да отговаря на въпросите на гражданите, относно случващото се и да успокоява духовете. Също така да пуснат някакви реклами, които обясняват нагледна ситуацията. С медии могат да бъдат убити, с медии могат да бъдат спасени.

 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Време е значи за тотално раздържавяаване. Държавата е лош стопанин, доказала го е. Особено в енергетиката.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма.
  ----
  С туй трябваше да започне...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално
 9. 9 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#6:"Нефертити"]Време е значи за тотално раздържавяаване. Държавата е лош стопанин, [/quote]
  Какво ще кажеш АЕЦ Козлодуй да бъде приватизирана от държавната ЧЕЗ?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Финалът е безупречен.Нямам какво да възразя.

 11. 11 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нефертити":

  Кой ще го направи - ГЕРБ?
  По време на тяхното правителство БЕХ стана още по-голям

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Клатежа на банки изглежда е станал някакво "меме" напоследък. Някои го правят без дори да имат и най-малка идея за щетите, които могат да причинят, но други са по-хитри и ще ни съсипят без да им мигне окото - http://kololoto.blogspot.com/2014/06/blog-post_27.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#5:"balona"]Хората получавали предупреждения да си теглят парите от банката. Толкоз ли не им хрумна, да се обадят в банката, да попитат вярно ли е, има ли проблем.[/quote]
  А ти защо мислиш, че в само в България процъфтяват "Ало-изманиците"? В коя нормална държава гражданинът ще повери последните си пари на някакъв мургав таксиджия за отърве внучката от затвор заради уж предизвикана тежка катастрофа? Толкова ли не хрумна на този дядо (баба) да звънне на внучката?
  Според мен това е български феномен. Българинът поначало няма вяра на държавата...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  До коментар [#1] от "Х":
  ++++++++++++++++++
  И аз съм на мнение ,че този анализ е интересен!Надявам се все пак БНБ ще успее бързо да стабилизира положението около КТБ/и от днес ПИБ/!Любопитното в този случай е,че все са "замесено" БГ банки,а не такива с преобладаващо чужда собственост?!

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "обвинения срещу подуправител на БНБ за занижен банков надзор, атака срещу една от големите банки и изтегляне на влогове, затваряне на КТБ и поемане на контрол над банката от БНБ"

  Т.е., управляващите чрез държавните институции пряко атакуваха банковата система, а сега искат това правителство да стане служебно и да се включи ГЕРБ и тях да завлекат в помията

 16. 16 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Прокурорът Цацаров, известен от медиите като джобното ножче и тоалетния сапун на ДПС, незабавно трябва да се скрие, или да се хвърли в шахтата на асансьора пред който обикновено се снима.
  С перфектното обслужване на клиентите и изплащането за 6 часа на 800 милиона лева, Първа Инвестиционна Банка доказа, че е една от най-стабилните финансови институции в света.

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1525 Любопитно

  бяхме приватизирали енергетиката.....!!!!?????......ето тука е КЛЮЧА ОТ БАРАКАТА ........някой иска да ПРИЛАПА ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА........и този някой е с много -МНОГО ПАРИ......€€€€€$$$$$$$......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прочетох внимателно материала на Петър Ганев от сайта на ИПИ.
  Приемам виждането на автора за партократичен клиентелизъм в по-голямата част от нашите банки!
  Притеснява ме 'ефекта на доминото",защото след КТБ,дойде ред на ПИБ,може утре да бъде едва ли не всяка друга банка и нас.
  Има ли достатъчна ликвидност на банките,които обслужват осножно физически лица?

  Tony
 19. 19 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трабва шефовете на всички банки да дадат пресконференция и да защитят застрашените банки, вместо да потриват ръчички, защото тръгне ли веднъж истерията, никой не е застрахован.

 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  кой стои зад атаката?
  конкурентните банки нямат интерес, защото това разклаща цялата банкова система. БНБ няма интерес защото се налага да спасява банки. политиците и по-точно управляващото мнозинство те имат интерес от финансова криза за да:
  1. отложат изборите - успяха (5 окт.)
  2. участват в служебното правителство
  3. след изборите да има правителство на националното съгласие (Бойко намекна за това)
  4. да помогнат на Пеевски в битката му с Цветан Василев

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "geo_19 (отпочинал си цял месец)":

  Това се цели. Как пък държавата не се хвана да направи една рекламка, подобна на тази за развитие на селските райони и други, в която да се обяснява, че подкупването на държавен служител е престъпления, че първо трябва да се обадят на опандизетите си, ранените си, болните си роднини за потвърждение, преди да дават 3-4 цифрени суми на непознати. Може да се прекъсне това. Ключът е в медиите. Пуска се рекламен клип, когато дават турските сериали, вместо една от 3те реклами на прах за пране и "супер изгодни оферти" на ГСМ операторите и ще намалеят драстично телефонните измами. Ама какви сиропирани ги говоря, няма да стане.

 22. 22 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#9] от "geo_19 (отпочинал си цял месец)":

  ще кажа екстра, сигурно ще се върти по-малко далавера от чешката държава, отколкото от българската.

  Държавните фирми в цивилизованите държави, например Статойл в Норвегия, се ръководят много добре, защото назначават истински бизнес мениджъри, които знаят какво правят.

  Държавните фирми в България са арена на пост-комунистически лакомници, които нямат абсолютно никакъв срам да богатеят на гърба на народа.

 23. 23 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 479 Любопитно

  "Координирана атака, но срещу уязвим противник? Очевидно е, че "крахът" на банката не е причинен от натрупване на лоши кредити, а от координирана атака, породена от динамиката на политическата сцена."

  Политическата сцена е съвкупност от тази в страната и тази извън нея. Нашите родни политици обикновено действат слугинажки на други външни сили дали заради разширяването на общия европейски пазар, дали заради закриването на "излишните" ядрени мощности, дали строежа на нови ядрени мощности и последно конфронтацията с Русия относно проекта "Южен поток" с конфликта в Украйна. Според мен е възможно да има пряка връзка между разразилата се драма Пеевски - ...., атаката срещу други банки със смесено участие и договорите за строежа на тръбите от проекта "Южен поток".
  А възможно е да няма и това да са само предположения, които нямат обективна обосновка, само допускане.

 24. 24 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 437 Неутрално

  ДЪРЖАВАТА ако я има, като независима, ДА ЗАТВОРИ ЖЪЛТИТЕ ВЕСТНИЦИ включително и поръчковите, защото ще доразмажат вече забърканите ла.на, то което печеливши ще са отново те, с кредити който са си раздали !

 25. 25 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#13:"geo_19 (отпочинал си цял месец)"]защо мислиш, че в само в България процъфтяват "Ало-изманиците"? В коя нормална държава гражданинът ще повери последните си пари на някакъв мургав таксиджия за отърве внучката от затвор заради уж предизвикана тежка катастрофа? Толкова ли не хрумна на този дядо (баба) да звънне на внучката? Според мен това е български феномен. Българинът поначало няма вяра на държавата..[/quote]Не е само това. Българинът по начало е и по-прост от повечето европейци.

 26. 26 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  [quote#22:"ungeheuer"]Държавните фирми в България са арена на пост-комунистически лакомници, които нямат абсолютно никакъв срам да богатеят на гърба на народа.[/quote]Ако нещо би следвало да сме научили за последните 70 години е, че държавната собственост в България, уви, не вирее. Казвам "уви" понеже има естествени монополи, които в някои западни страни (напр. скандинавските) са държавна собственост и са успешни. Но се изисква и скандинавски манталитет и култура. А тях у нас ги няма. Но ние все не спираме с експериментите. Почти като във вица за това дали мъжете могат да забременеят. Всичките напъни за "ре-индустриализация" са именно в тази посока. И - каква изненада - все се оказват ялови. Та колкото по-малко държавна собственост, толкова по-малко кражби и корупция ще има.

 27. 27 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма..............Да ,ама няколко слуха може да катурнат всичко,както се видя днес.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 28. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  .".Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма..."
  Това важи и за всичк други драми..АКо бяхме приватизирали навреме БДЖ,сега нямаше да сме пред вариант компанията да остане без подвижен състав и да плащаме 700-те и милиона дългове.Ако бяхме приватизирали навреме ВМЗ,сега нямаше да си блъскаме главата какво да правим с него.Ако бяхме приватизирали навреме Български пощи,също..Топлофикация София...

 29. 29 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Става ясно, че държавата в условия на валутен борд не може да помогне на закъсалите банки, ако са повече от една и ако в тях има значителна депозитна маса. Оказва се, че и валутният борд не може да падне току-така, особено ако е закрепен със закон. Накрая болните банки ще бъдат върнати на родителите /мажоритарите/ им, тъй като никой няма да ги иска с толкова много недъзи /депозити/.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  И да, авторът е прав - нашият капитализъм се оказа най-обикновен посткомунизъм. Така те получава, когато бивши номенклатурчици, перестройчици и ченгета от ДС правят демокрация и пазарна икономика, след като цял живот преди това са били обучавани да ги рушат. Те това и правиха през тези 25 години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#22:"ungeheuer"]ще кажа екстра, сигурно ще се върти по-малко далавера от чешката държава, отколкото от българската. [/quote]
  Ами и аз искам да кажа същото - не приватизацията (в строгия смисъл: прехвърлянето на държавна в частна собственост)
  е разковничето във всички случаи...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 32. 32 Профил на protest_vs
  protest_vs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "emils":Ако така се резсъждава, по този път ще мине всяка банка, включително и Хампарцумянбанк и хората ще се върнат към Бурканбанк.

 33. 33 Профил на protest_vs
  protest_vs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Forrest Gump": Браво! съгласен съм. И какво следва?

 34. 34 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  БГ банки - селски номера от преди 100 години. Който твърди, че събитията от последните две седмици са нещо ново - явно не познава историята на банките.

 35. 35 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  Там където управляват български комунисти и агенти на ДС не може да се очаква коректност и откритост.Комуниста и особено българският комунист и агент на ДС винаги е бил човек без съвест и морал.По тези причини цивилизованият свят изхвърли на бунището тази престъпна идеология ,а българското ННС прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.37 от 5 май 2000 г.А всички български банки се водят от такива подставени лица с комунистически произход и агенти и доносници на ДС.Такива престъпници представляват "Елита " на днешна България.Затова сме там ,където сме.!

 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  'Ако така се резсъждава, по този път ще мине всяка банка, включително и Хампарцумянбанк и хората ще се върнат към Бурканбанк. '

  Смо ако БНБ е в играта /не е невъзможно/ и ако Народното събрание отмени закона за валутния борд /Закона за БНБ/ - по-малко възможно, но лобитата на едрите кредитополучатели може и там да са проникнали вече. Депутатите цял Пеевски избраха за шеф на ДАНС, та един валутен борд ли няма да бутнат!

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  уточнение

  Първо костинбродската прокуратура изрева за всенародно всеослушание спекулацията, че не банката, а КТБ банкер №1
  имал проблем с (не)ликвидността на съдружника си №1
  и затова го "поръчал".

  "Събитията около Корпоративна търговска банка безспорно са най-голямото предизвикателство пред родната банкова система в последните поне 15 години.

  Българската народна банка (в условията на валутен борд) работеше тихо и без особени банкови сътресения в продължение на години и ето че за няма и две седмици се случиха ред неща:

  обвинения срещу подуправител на БНБ за занижен банков надзор,

  атака срещу една от големите банки и изтегляне на влогове,

  затваряне на КТБ и поемане на контрол над банката от БНБ,

  публична пресконференция на ръководството на БНБ (на живо по държавната телевизия),

  в която се призовава към спокойствие
  и се влиза в открит диалог с журналисти."

 38. 38 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ами хайде сега, активното гражданство да прояви зрялост и чрез фейсбук да организира контра опашки пред атакуваната банка - "да внесем пари". Аз имам една зарязана виза електрон - бих се наредил на опашка да внеса 10 лева, колкото да протестирам срещу тия безобразия, които се случват напоследък.

 39. 39 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Ако навремето, вместо да си създаваме мега държавен енергиен холдинг, бяхме приватизирали енергетиката, то сега най-вероятно нямаше да има нито енергийна, нито банкова драма.[/quote]Вярно. Но също така нямаше да има откъде да крадат комунисти, депесари, герберасти и всички останали от котилото на бившата бкп.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 40. 40 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "geo_19 (с нови сили)":

  Трябваше ама като има разни псевдоспециалисти да облъчват с приказките за колонизатори и други глупости... да си сърбат това, което са си надробили... може и да им дойде акъла в главата някой ден на "мнозинството".

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK