Дефицитът в бюджета е 888 млн. лв. в края на май

Дефицитът в бюджета е 888 млн. лв. в края на май

© Юлия ЛазароваБюджетният дефицит в края на май достига 888 млн. лв., при излишък от 45.5 млн. лв. по същото време миналата година, сочат данните на Министерството на финансите, цитирани от "Капитал Daily".  


От ведомството обясняват резултата основно с по-високите разходи по европейските програми, "както и от по-високи социални разходи, включително и поради базов ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г."  Данните показват, че минусът в националния бюджет е 363 млн. лв., останалата част се дължи на европейските средства (-525.7 млн. лв.)


Към края на април дефицитът беше  864 млн. лв.
Общо приходите към май в сравнение с първите пет месеца на миналата година изостават с 26.3 млн. лв. (0.2%). От финансовото ведомство обясняват това най-вече с променените срокове за внасяне на дивидентите на държавните предприятия. Към края на май миналата година те са превели 200 млн. лв. а през тази - едва 4.9 млн. лв., но предстоят нови постъпления. 


В сравнение с миналата година данъчните приходи (вкл. осигурителните вноски) нарастват номинално с почти 250 млн. лв., като това се дължи основно на постъпленията от осигуровки и данък общ доход. Средствата от ДДС, които са най-големият приходоизточник в бюджета, продължават да изостават със 115 млн. лв. спрямо май миналата година "основно в резултат на по-високите размери възстановен ДДС и акцизи през първите пет месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г., както и на динамиката на потреблението и вноса" според финансовото министерство.


За сметка на приходите разходите растат спрямо миналата година със 7.7%, или с почти 908 млн. лв. Обяснението е в ускореното усвояване на средствата по еврофондовете и ръста при социалните разходи.


В края на май фискалният резерв е 5.8 млрд. лв., от които 0.9 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK