"Фич" потвърди рейтинга на България

"Фич" потвърди рейтинга на България

© ReutersМеждународната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings Ltd.) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг 'BBB-/ВВВ' на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.


Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на 'F3', както и таванът за страната на 'ВВВ+'.


Това е второто за тази година потвърждение на рейтинга на страната от Fitch след оценката през януари.
Според агенцията факторите, които заедно или поотделно биха могли да доведат до повишение на кредитния рейтинг, включват въвеждането на ключови структурни реформи, които ще доведат до по-висок икономически растеж и по-нататъшното значително понижаване на външната задлъжнялост на страната.


Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната, или със събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга – евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор. 


Според оценката на агенцията случващото се през последните седмици не крие риск за цялата банкова система и не представлява опасност за валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви. Банковият сектор е с добри средни показатели за капиталова адекватност, ликвидност и печалба, а необслужваните кредити вече не нарастват, отбелязват от "Фич".


Икономическият растеж на страната изостава спрямо средното ниво в категорията 'ВВВ'. Структурни проблеми възпрепятстват по-високия растеж и ускорената конвергенция спрямо стандарта на живот в западноевропейските страни. Нарастването в потреблението на домакинствата в страната и подобряването на икономическата активност в еврозоната, която е основен търговски партньор на България, ще бъдат двигатели на растежа през 2014 и 2015 година.


Експертите от "Фич" отчитат благоприятната позиция на страната по отношение на държавния дълг, който през 2013 г. е 18,9% от БВП, като нивото му заема втората най-ниска стойност в сравнение с останалите страни от ЕС и е много по-нисък от средното ниво от 40% за държавите с рейтинг 'ВВВ'. В доклада се отчита също, че въпреки нарастването на бюджетния дефицит от 0,8% през 2012 г. на 1,5% на начислена основа през 2013 г., нивото остава умерено. Агенцията прогнозира, че след лекото покачване през 2014 г. бюджетният дефицит ще се приближи до средносрочната бюджетна цел от 1% от БВП. Отчита се, че България поддържа значителен фискален резерв в размер на 7.5% от БВП към април 2014 година.


България  регистрира излишък по текущата сметка в размер на 1,8% от БВП през 2013 г. при отрицателна средна стойност от 1,4% на индикатора за останалите държави със сходен рейтинг. От "Фич" прогнозират леко понижение на баланса по текущата сметка през 2014 – 2015 г., което отразява подобрението във вътрешното търсене и покачването на вноса. Размерът на текущата сметка, наред с продължаващото акумулиране на чуждестранни активи от местните банки ще подкрепи свиването на нетния външен дълг на страната и през 2015 г. той ще съответства на средното ниво в категорията 'ВВВ'.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1198 Весело

  Какви са тези положителни оценки на тъпото правителство?!?!?!
  "Фич", оставкааа!

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3628 Весело

  Остров на стабилноста !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Баси тъпия Фич с тъпите му оценки за напълно фалиралата и пропаднала държава!
  Ма тия не са ли чували за Мюнхаузен фон Тиквенбург ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3428 Весело

  Боце , Искров и орешко да го препишат по 20 пъти!

 5. 5 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Фич оценява положително предстоящото връщане на власт на великия вожд Нострадамус.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 6. 6 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Рейтингът лесно би бил бутнат по нанадолнището, ако миналата седмица бе възприет вариантът за "банкова ваканция":

  ...Въпросите "Кой" и "Кога" е измислил идеята да се замажат проблемите на две банки, като на практика се съсипе цялата банкова система, са ключови, но засега нямаме отговори на тях. Знаем само, че "за" идеята за банкова ваканция са били: управителят на централната банка, ДПС, ГЕРБ и ПИБ.

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/04/2337495_na_kosum_ot_izkustvena_katastrofa/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg

  Запомнете ги: управителят на централната банка, ДПС, ГЕРБ и ПИБ

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 7. 7 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Пак от там:
  Същевременно БСП, представлявана от Румен Гечев, са били категорично против банкова ваканция. Според присъствали на срещата обаче аргументите му са били най-вече политически. Самият Гечев е икономически министър от времето на банковата криза 1996 г. и в партията са много чувствителни на темата, като се опасяват, че ако това се случи втори път при тяхно управление, опонентите им ще направят всичко възможно да им го лепнат като етикет.

  Споровете продължават между 9 и 11 часа, като според няколко източника ключова роля за обръщане на решението е имал главният изпълнителен директор на Алианц банк България и бивш управител на БНБ от 1997 до 2003 г. Светослав Гаврийски, който разпалено, но в "разбиваща" и "убедителна" (по думите на присъстващи) реч е обяснил, че това е абсолютно ненужно и погрешно и ще доведе до пълна катастрофа.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 8. 8 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Интересен момент е, че според различни източници през двата дни повечето представители на управата на БНБ са били пасивни, макар че в края на дебатите активно са подкрепили окончателното решение. Имало е очевидно напрежение между тях и БСП, като според източници на "Капитал" то започва още предишния уикенд при обсъжданията около това как да се процедира с КТБ.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 9. 9 Профил на м м
  м м
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Леле, Фич, ся Баце като ви понижи вашия рейтинг отиде ви бизнеса. Направо почвайте да сеете картофи. Ако на Боко му липсват експерти в областта да се обърне към форумните такива.

 10. 10 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Абе тия Фич ли са, Хич ли са, ама не им е чиста работата. Тия не знаят ли, че баш кратункото е обявил държавата за фалирала и сега сресва косми по гърдите, преди да се изправи с голи гърди с/у злодеите

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Сблъсъкът между Голиат /доктора по всичкология, Нострадамус и великото плашило на всички кризи/ и Давид /некаква си агенцийка.
  Къъде е тТой, и къде са те

 12. 12 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 450 Неутрално  Рубладжии. Колко ви плати Орешарски, за да не ни намалите рейтинга.

  Аз вярвам на Пожарникаря Другаря Бойко Борисов и на учителя по физкултура Цветан Цветанов. Щом те казват, че " България е една фалирала страна " значи това е така. Кои са тези измислени финансисти от " Фич " , поне един от експертите им завършил ли е Магнаурската Милиционерска Школа в Симеоново. Не е. Да си гледат работата тогава. Те не са никакъв меродавен източник. 13. 13 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 450 Неутрално  Интересно какво става с любимата на " Дневник " агенцийка " Стандард енд Пуърс " ? Чиито напълно неверни и политически мотивирани " прогнози " , и чийто неверен и политически мотивиран кредитен рейтинг за България " Дневник " така услужливо и с такава наслада публикуваше всяка седмица, за да ни убеди колко зле е икономическата ситуация в страната.
  При по-висок кредитен рейтинг даден ни от нея любимецът на " Дневник "Дянков продаде петгодишни облигации при лихва 4,5 % и след това той и президента Плевнелиев две седмици обикаляха студията на телевизиите и редакциите на вестниците да се хвалят какъв успешен заем заем са изтеглили при каква изгодна лихва.
  Една година по - късно смешниците от " Стандарт енд Пуърс " ни свалиха кредитния рейтинг и
  " некомпетентните " според " Дневник "Орешарски и Чобанов продадоха десетгодишни облигации при 3,05 % лихва.
  Така, че Гербариата и " Дневник "може и да вярват на въпросната агенцийка обаче втората по големина банка в света, HSBC, шестата по големина банка в света J Morgan Chase & Co и четиринадесетата по големина банка в света Citygroup Inc не повярваха. Не и повярваха и препоръчаха на клиентите си да купуват български дълг, които от своя страна презаписаха два пъти поръчката за български облигации.
  С което пък от своя страна оцениха агенцийката
  " Стандарт енд Пуърс " като джънк агенцийка. Агенцийка, на която инвеститорите не вярват. Агенцийка изпълняваща политически поръчки, а не реално оценяваща риска. 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Той ще се извини!
  Той е добронамерен и добродушен,скромен и вежлив.
  Той се шегуваше шегоубийствено!

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#9:"xzandrax"]Леле, Фич, ся Баце като ви понижи вашия рейтинг отиде ви бизнеса. [/quote]
  Бъди спокоен,не се е родил този,който да надприказва Боце.Никой не може да понижи рейтинга на Боце.

 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Боце ще каже "Аз Фич не чета.Аз бия комунистите,дето утепаха дедо ми,на избори."

 17. 17 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дано да не е чул, мале,мале,мале.
  [quote#14:"dedo pepo"]Той ще се извини!
  Той е добронамерен и добродушен,скромен и вежлив.
  Той се шегуваше шегоубийствено![/quote]

 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За да се повиши рейтингът ни, трябва да се подобри всичко в страната, защото всичко е политика и пари! За да стане това, трябват ни нови политики! Не нови политици, а нови политики! А, за да ги получим, трябва ние да осъзнаем ролята си в целия този буламачи да започнем да си я играем! Ние" Народът! Избирателите! Суверенът! Няма суверен, който лази в краката на слугите си! Ние лазим! Тогава, те са суверенът!

  goblenka
 19. 19 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Сблъсъкът е между Фич и S&P.

 20. 20 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#13] от "genadi.":
  Явно не сте в час. Международният заем за 1.5 млрд. е пропаднал. Инвеститорите не са внесли нито цент на 30 юни, родните също са се отеглили. Всички факти за огромен потулен скандал са налице - по борсите няма продажби, на борсата в Люксембург, където е регистриран, са качени документите с промените в последния момент, няма го Акта за задълженията, понеже България е оттеглила подписа си и т.н., т.н. Интересното е защо дори опонентите на властта мълчат за случилото се, мълчат и финансовите анализатори у нас, мълчат медиите - единствено Григор Лилов извади фактите и документите. Вече капка доверие нямам на каквито и да са клетви, банкери и финансисти у нас, след като действа цензурата практически навсякъде.

 21. 21 Профил на hij10535874
  hij10535874
  Рейтинг: 450 Неутрално  До коментар [#20] от "pogled":

  Е, щом Григор Лилов за Вас е авторитет, на който вярвате, аз няма какво да добавя. Щом той е казал, че не сме изтеглили никакъв заем значи Министерството на Финансите, Правителството, HSBC, JP MORGAN CHASE & Co и CITYGROUP Inc са долни лъжци и никакви облигации не са продадени. 22. 22 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#20] от "pogled":

  [quote#20:"pogled"]Инвеститорите не са внесли нито цент [/quote]

  Хе -хе хе
  Абе момче .,,...................
  Ти пиеш ли си хапчетата редовно ?
  В институцията в която си е добре да ви учат да говорите за това само от което разбирате. Инак ставате смешни тролове.

 23. 23 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  На профила на Григор Лилов във Фейсбук са дадени линкове и скрийншотове от страниците на борсата в Люксембург, Франкфурт, Щутгард, данни от Уолстрийт (за емисията пише неизплатена). Има линк към сайт за споделяне, където са качени документи за заемите - от проспектите до др. документация и може да се види какво съдържат и какви промени има на 30 юни, та заемът е пропаднал.
  Има документи и цитати и от "Акт за задължения", с които България (цитирам) "се отказва от своя имунитет (суверенитет)".
  Въобще маса официални документи, вкл в др. постове и за истинската ликвидност на БНБ, за банките, за бюджета, за данните, подадени в МВФ за активите на Борда (нямат нищо общо с официалните, за информацията на ЕЦБ за нас (и т.н.) И ако не бяха истински, отдавна да са го арестували, ама в Е-вестник написаха, че законът с текста за "данни и обстоятелства" (а не клюки и слухове) и 10 години затвор е персонално за него, за да му затворят устата, понеже отговорност за офиц. документи не се носи по ГПК и НПК.
  Който иска от форумците, да види цялата документация и негова работа е дали ще повярва на нея и на Лилов, или на уверенията на кабинета.
  А за мен хора, които вярват на това правителство, на БСП и ДПС, редовно си взимат предписаните им хапчета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK