БНБ ще се концентрира в "добрата част" от КТБ, данни за "лошата" предава на прокуратурата

Управителят на БНБ Иван Искров представи днес мерките на пресконференция.

© Юлия Лазарова

Управителят на БНБ Иван Искров представи днес мерките на пресконференция.Публикуваме пълния текст на изявлението на Управителния съвет на БНБ по повод резултатите от одита в поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България". 


11 юли 2014 г.


Уважаеми дами и господа,


На 18, 19 и 20 юни, , след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна Търговска Банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.
На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна Търговска Банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.


Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна Търговска Банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.


Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна Търговска Банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.


Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:


1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.


2. Резултатите от прегледа на Корпоративна Търговска Банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев. 
В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.


Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна Търговска Банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна Търговска Банка също са жертва на тези злоупотреби.


Поради изброените причини, днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна Търговска Банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.


В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна Търговска Банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката. Конкретно - по данни на квесторите, на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна Търговска Банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна Търговска Банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка. Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.


По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" на Корпоративна Търговска Банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.


Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна Търговска Банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?


Очевидно е, че не можем да пълним "каца без дъно", както казва мъдрия български народ и не можем да одържавим Корпоративна Търговска Банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.


Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.


Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.


Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?


Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:


1. Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД;


2. Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;


3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;


4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ-в несъстоятелност – ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;


5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.


Оттук нататък на ход са политиците!


Накрая, уважаеми дами и господа,


даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.


В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.


Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.


Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.


На ход са политиците!


Благодаря за вниманието.


Бел. ред. Уважаеми читатели, според чл. 152 от Закона за кредитните институции се налагат санкции за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея. Затова коментари във форума под статията, които отговарят на този законов текст, ще бъдат изтривани. Молим ви да ни сигнализирате за такива през удивителния знак вдясно от коментара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 428 Неутрално

  На територията може да откраднеш 4 млрд.лв. ида четеш морал по продажните медии,без да ти се случи нищо...

 2. 2 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 479 Гневно

  Пределно ясно, Цървулите ще плаЩат сметката !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 3. 3 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как се теглят 100 милиона евро в брой? Къде е била БНБ? Къде е бил ДАНС? Как изобщо е допуснато това?

 4. 4 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много художествено и литературно изявление за институция като БНБ. Това Искров не го е писал. КОЙ тогава?

 5. 5 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този текст все едно е писан от собственик на жълт сайт или е декларация на футболен фенклуб, егати непрофесионалните излияния...?!?

 6. 6 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 1004 Гневно

  А къде са спали през годините мижитурките от БНБ???
  Цацаров, къде си???

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 738 Любопитно

  Браво. Цецо и Пеевски набутаха държавата с 3.5 млрд!

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На ход са политиците
  ==============
  Като ги знаем какви са политиците...

  If you listen to fools, the mob rules
 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Сега разбрахте ли как някои заботяха с 3.5 млдр лева ? Нищо, вие си плащайте ипотеката, данъците, застраховките, ходете на работа, и целувайте ръка, че може да теглите от банкомата.

 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Интересно, какво ли кажат оманците...?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев."

  унищожени !!!!
  Това Банка ли Е или бакалия !
  Мирише, и то яката !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 12. 12 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Който открадна парите е добре, на който му заличиха кредитите също е добре, възмездие за престъпниците няма, виновни също няма, само българският народ плаща всичко. А всички говорят, че работят в името на този народ. Гадно ми е...една шепа сган се подиграва с всички ни.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2591 Весело

  По скоро на ход вече ще е интерпол !

  А хода на Мустака Василев е да си потърси спешно добър пластичен ирург и държава от която не екстрадират !!!

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Въпроси:
  1. Има си задължително гарантирани влогове- защо ще гарантирате/ме/ над този праг. Това е нарушение на закона.
  2. При юридическите лица- има ли стопански риск и загубите на следва ли да се поемат от държавни институции.
  3. Как ще отграничите фирмите свързани с Василев
  4. Защо ще гарантирате фирми свързани с приятели на Василев
  5. Всичко това, което правите не е ли в нарушение на действащата в момента законова уредба и ще носите ли имуществена и наказателна отговорност за това.
  6. Защо не публикувате поне списъка на фирми и лица, които имат влогове над гарантирания размер и които се каните на обслужвате в нарушение на закона.

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2554 Гневно

  """. . . навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.. . ""
  -------------------------

  "". . .навеждат на мисълта . . ""
  -----------------------------
  ' ' ' . . за умишлени злоупотреби.. ""
  ======================

  ЦАЦАРОВ , КЪДЕ СИ ?

  Егати и израза : ""навеждат на мисълта "" ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Честито на всички вложители! Ще си получат парите (Вежди ще е доволен)!
  Само, че това си е социализъм! Аз си избрах стабилна банка която дава по-ниски лихви по депозити от КТБ. И накрая излезе, че аз съм загубил пари от лихви, защото съм мислил с главата си...
  Освен това ще загубя пари като данъкоплатец за покриванен на щетите ....
  Няма такава държава! Така никой няма да си научи урока! Трябваше да ги окастрят 25% та следващя път да си избират правилната банка!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 17. 17 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#5] от "sdafcef":

  На масата народ така трябва да се говори. Далеч не всички имат финансова и словесна култура, за да разберат правилно случващото се.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 18. 18 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само да не се окаже, че свързаните лица и фирми с мажоритарния собственик вече са си изтеглили активите.

 19. 19 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова."

  Най-важната част от съобщението. Колкото е необходимо - толкова!

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#8] от "u.f.o.":

  На ход са матряла който ще плати сметката ..и на политиците и на крадците от банката ..Демокрация е нали ..Плащай народе 20 ^ тока 20% бензина ..Айде тупай чувала а Искров кога ще е в затвора а ?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2683 Гневно

  Странно е как си имаме сценария Енрон под ръководството на БНБ.
  ОСТАВКА, Искров! Не ни баламосвайте с Креди Агрикол (колко ли ги е яд майката банка) - пак ние ще плащаме сметката.

 23. 23 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.

  На ход са политиците!
  -------------------------------------------------
  Прехвърляне на топката като обикновено!
  До 21 юли ще измислят поредната лъжа!

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2554 Разстроено

  "" Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. ""
  --------------------------------
  "". . за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.""
  ========================

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  "няма страх"
  "бизнесът диша"

  честито!

 26. 26 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А Пеевски? Каква е неговата роля? "Изобличителя" на Василев! Някакси странно този човек ще се измъкне чист от батака КТБ.

 27. 27 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 583 Неутрално

  БНБ няма нищо с тази работа вече... Наред са политиците!!!
  Не КТБ а БНБ трябва да бъдат разследвани за НЕАДЕКВАТЕН банков надзор. Абсурдно е Искров да си пие кафенцето с Хампарцумян и да празнуват заедно деня на банкера. Това говори за липса на каквато и да е дистанция м/у регулатора и регулираните. Именно за това и КТБ си е правила каквото си иска. Искров трябва да бъде СВАЛЕН незабавно а дейността на БНБ разследвана и съоитветно преструктурирана. Не може баба от Долно Нагорнище да плаща сега заради НЕКАДЪРНИКА искров и сие.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 28. 28 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Да си припомним. че това беше банката, която по време на управлението на Боко рапоня, получаваше огромен ресурс от държавните фирми, който захранваше кредитния й портфейл, част от който се използваше за финансиране на медии, който да лъскат имиджа на мутрата, а друга част, както сега се разбира са просто лоши кредити на свързани с Василев фирми, на който врочем рапоня хариза апетитни български предприятия.

  Никога повече мутри начело на България.
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Гневно

  На ход трябва да е прокуратурата!А Искров да си изяде дипломата!

 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Кошмар....
  Прозрачност,прецизност....България на хората....

 31. 31 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Бушонът Цветан Василев изгоря. Заедно с едни 3.5 милиарда.
  А уж следите остават...
  Сега всички отново ще плащаме поредното комунистическо безумие. За да впишем поредния фараон и поредната пирамида.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "uks41354649":
  +++++++++++++

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 33. 33 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Лъжливото овчарче Искров, дето обясняваше колко стабилна и ликвидна е КТБ!

  Нямали те правомощия да надзирават!

  Идиоти!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  А каква е позицията на правителството?
  Орешарски?

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oven":

  ++++++ КТБ беше банката на мутрите.Пак ние ще им платим!За кой ли път!

 36. 36 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 473 Гневно

  А кога лицето Василев, Цветан ще се появи тук: http://www.interpol.int/notice/search/wanted

 37. 37 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Практически е невъзможно да се изтрие информация за кредити, след като всеки месец трябва да се подава актуална информация до Централен Кредитен Регистър! Институция под контрола на БНБ!
  Голям балон! И тъй като никой не вярва на прокуратурата, ще е най-добре да дойдат хора от Европа. Но пък, чакай ... може да не ги пусне охраната, де да знам...

 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#0:"статията"]законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. [/quote]
  Ще излезе,че прокуратурата е била наясно,а БНБ-не.Ако пък наистина е възможно,чрез унищожаване на кредитни досиета да се крадат милиарди и да няма никъде дублирана информация,наистина трябва да се върне смъртното наказание.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 39. 39 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 738 Любопитно

  "Резултатите от прегледа на Корпоративна Търговска Банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета"

  И как точно БНБ допусна да скъсат тевтера с вересиите към Цецо - без кавички защото е буквално.

  Евроатлантида
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgi_val":

  Все по-сигурно изглежда наистина да се измъкне сух. Като нищо ще се превърне и в добрия герой...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3620 Весело

  Мнооо ги либим таквиз!

  Няма да коментирам, само ще цитирам, защото е предостатъчно:
  Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.
  Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД
  Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол.
  Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова.

 42. 42 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 483 Гневно

  Има ли фирми близки до ДПС и Пеевски с кредити или те са си платили всичко??
  Защо на пресконференцията са ограничавали журналисти???
  БНБ изобщо регулатор ли е на банковият пазар или просто е маша, като всички други "независими" институции ( Съд, Прокуратура, КФН ,ДКЕВР, КЗК и много, много други)

  ДО КОГА ЩЕ СМЕ ИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА????

 43. 43 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  АЛООО ИСКРОВ ВЕДНАГА В ЗАТВОРА НАЛИ БАНКАТА БЕШЕ СТАБИЛНА САМО ДВА ДНИ ПРЕДИ ДА ФАЛИРА ...И УСПОКОЯВАШЕ ХОРАТА >>>ЦЕЛИЯ НАДЗОР НА БНБ В ЗАТВОРА ВЕДНАГА ЗА ЛЪЖИТЕ ИЗРЕЧЕНИ ОТ ТЯХ .КОЙ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ИМ ВЯРВА

 44. 44 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 545 Гневно

  КРАДЦИ!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 45. 45 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 438 Весело

  О, БНБ! Вие спасихте поне един човешки живот.
  Вежди, остави пистолета. Милионите са в Креди Агрикол...

 46. 46 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Още преди този доклад трябваше тук и по света сега да вървят арести и да се описват имущества...

  Евроатлантида
 47. 47 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1353 Разстроено

  С извинение,но сте за въже.Всички.С 240-те от НС ще е добро начало,а после и целия държавен"елит".
  Ще ни излезе много по-евтино еднократното плащане на професионалисти с точен мерник.

 48. 48 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Изводът е, че български народ пак плати сметката на алчните олигарси.
  И пак няма виновни!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на rorich.jensen
  rorich.jensen
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ...даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор...

  С две думи - в България няма независим банков надзор. И никакви законови промени няма да помогнат, докато шефовете от всички нива в БНБ се продават евтино и са зависими от групировките и политическата мафия. Доста жалко изказване, направо не е за вярване, че го казват черно на бяло...

 51. 51 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Искров какво мисли за една оставка? Или мисли, че той и подопечната му инститиция не са виновни?
  Също така защо изобщо имаме "Финансово разузнаване"? Те какви заплати получават и кога ше бъдат уволнени?

 52. 52 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  БНБ, бсп, гроб и дпс е добре да се концентрират върху защитата си. Всички заслужават по 20 годинки при особено строг режим.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 53. 53 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1097 Неутрално
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#37] от "arcanum":
  Остави кредитния регистър, ми това хартиени носители при каса, партиди, досиета...ми сетълмента също има аналитика ....
  Интересно е след като разбрахме, че Пеевски не искал да си връща 1-2 млрд кредити към КТБ и затова се скараха с Цветанов! с га има ли ги кредитните досиета на Пеевски или са изчезнали при одита?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 637 Гневно

  Значи всичко е било Болшьой театър. А защо и номерът с ПИБ да не е бил част от спектакъла за отвличане на вниманието на публиката от главното действие. Парите, за които липсват документите, кой ще ги плати? Този път яко ни изработиха, направо ни събуха гащите ... е'м ти и държавата

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 56. 56 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#51] от "johnniewalker":

  Каква оставка изчезнали 4 мирярда и само една оставка ..Да не говорим за лъжите тиражирани от този лъжец

 57. 57 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "carpypd":

  БНБ дремуцаше, а ДАНС е в задния джоб на Делянчо и Доганчо...
  Първите се събудиха, останалото е все още валидно.

  ПП: Все пак - имаме си и уникален български модел - нарича се "Цаца в подмол", макар че цацата по принцип не ходи в подмоли...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 58. 58 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мустака не може да не е имал политическа подкрепа!!!

 59. 59 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За мен има политически протекция, щом са източени толкова много пари без проблем.

 60. 60 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Искров, чичото от кварталния магазин ще направи по-смислен анализ. Въпреки, че не получава твоите пари. Получава много, много по-малко....

  Какво казваш ти: първо, КТБ сама е поискала да бъде поставена под специален надзор защото е останала без пари. Къде спахте до сега? Нали обясняваше колко е здрава. Второ, нищо не знаеш за 60 процента от раздадените кредити, нищо не казваш за лоши кредити, няма приблизителна сметка за парите, които трябва да се платят за депозити и сметки. Трето, сигурен ли си, че правителството ще участва в плащането на сметката? Която е "....колкото е необходимо, толкова".

  На ход е Управителният съвет на БНБ, който трябва да си подаде оставката.

 61. 61 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И как така изведнъж точно в последния момент изтеглиха 1 млрд лева и то тоочно когато им поискаха одит?

 62. 62 Профил на dimitar4
  dimitar4
  Рейтинг: 217 Неутрално

  3.5 Милиарда дългове натрупали ДПС-БСП-Пеевски и т.н. и като е видял какво става и той решил да дръпне 200 млн.

 63. 63 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 636 Гневно

  Просто няма такава ДЪРЖАВА!!!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 64. 64 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Е, прокуратурата вместо да се занимава с мнимото убийство на Пеевски, можеше да разследва къде са отишли парите от КТБ.

 65. 65 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили."

  Ако това се случи, то "основните парламентарни сили" ще станат съучастници в един от най-големите грабежи в историята на страната.
  Създаването на "специален закон" за "специални" вложители е само едната страна на монетата, която БНБ е решила да пусне в обращение. С която ще трябва да платим през КТБ усилията на БСП, НДСВ, ГЕРБ, ДПС и разни като РЗС, Атака, и остальная да ни държат роби в собствената ни страна.
  Втората страна е, че тези ще я свършат тази, а така ще защитят и следващите в начинанията.

  Ecrasez l’infâme
 66. 66 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никъде не срещнах името Делян Пеевсски...

 67. 67 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Дали има връзка между източването на КТБ и напъните прасето да стане началник на ДАНС?

 68. 68 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#52] от "DrAvalanche":

  +1

  Ще задминат Коза ностра

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 69. 69 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Би следвало обяснения за толерирането на КТБ и цялата депесарска мафия около нея да дадат, както и отговорност да понесат, последните трима министър-председатели.
  Крайно време е задкулисието да излезе наяве и влезе в "специализиран" затвор.
  Дръндар ми се вижда добра локация.

  Navigare Necesse Est
 70. 70 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Как БНБ ще определи кои са "свързаните със собственика на КТБ фирми"? Защото ако Лафка, Булгартабак, БТК, НУРТС, транспондерите, ТВ7, медиите на мама Ирен/Пеевски и други не са в списъка, ще видим че има някакво предубеждение, нали другарю Искров, прехвърлил цялата вина на под управителят?

 71. 71 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#58] от "tonio26":

  Ами за проба - иди и си прехвърли в свои сметки сума от 50 000 лева..
  Веднага ще ти поискат да попълниш една "декларацийка за ДАНС"..
  От къде са ти парите? - тъщата, родата, хероина ... и т.н....
  Нооо.. ако ги носиш с куфар и самолет - няма проблем!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 72. 72 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Гневно

  До коментар [#63] от "nikivan":

  Но, пък...: "Есть такая партия"....

  Явно комунистите са се преквалифицирали от мандри на банки - вместо пити кашкавал мъкнат торби с пари!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 73. 73 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#67] от "regular_observer":

  Връзка не знам дали има, но съм сигурен, че крайната дестинация на 200-те милиона щеше да е друга....
  Да речем - в свинарника..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 74. 74 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Желанието на Пеевски се изпълни. Остава и желанието на Борисов да се изпълни и панаира ще е пълен.

 75. 75 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Питам се остана ли някой, който да не е за затвор? Василев, Пеевски, Станишев, Доган, Орешарски, Йовчев, Писанчев, Цацаров, Искров ...

  И още повече се питам кой ще ги вкара в затвора?

 76. 76 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oven":

  И аз се чувствам като глупавия Иванчо избирайки читава банка, която дава ниски лихви. Сега всички ще спасим алчните вложители в КТБ чрез парите на държавата. Вложителите в КТБ дори няма да си загубят огромните лихви, които са натрупали до 1ви юли.

 77. 77 Профил на Този е от онези
  Този е от онези
  Рейтинг: 253 Любопитно

  Дали не трябва да преименуват "Креди Агрикол" на "Поздрави от Малдивите от ЦВ - Банк"

 78. 78 Профил на svukov
  svukov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз като един от тези цървули ,както се изрази някой,част от другите цървули,които ще платим сметката искам отговорните в затвора.Веднага.Касиерката не ме устройва.Колко да изнесе жената под полата в брой?Най-отговорните виновници са по телевизиите.

 79. 79 Профил на svukov
  svukov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бих гласовал за този,който ми обещае,че няма да се приема законът,който БНБ се опитва да пробута в момента за да замаже следите.Кой е той?Да знам за кой да гласувам.

 80. 80 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това с липсващите документи ми се струва като извинение. То е ясно че КТВ финансира близки до Василев компании, и даже бих приел че част от тези кредити са лоши, но да не могат да оценят половината от портфолиото на банката е направо смешно.

  Също е смешно БНБ да се оправдава че Управителя и Управителния Съвет, нямали задължения по банковия надзор, а виждатели това било възложено на подуправителя.
  Все едно този подуправител е някаква независима институция, която не е част от БНБ...

 81. 81 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 342 Неутрално

  "Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев."

  Това сега ли го усъзнахте като проблем?

  А за това, че БГ е отказала да се присъедини към Банковия Съюз на ЕС? И то ли влиза в графата:
  "Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. "
  Хайде моля!

 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Остана ли добра част? А, да! Нея ще я продадат! Лошата - на прокуратурата? На коя прокуратура? На тая, дето замиташе и замазваше следите от източване?

  goblenka
 83. 83 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Тя България си е на хората....на определени хора.Другите са необходими само да ги легитимира на избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK